Gotovo da nismo ni svjesni da nasem fizickom i mentalnom zdravlju prijete opasnosti gotovo na svakom koraku. To i nije cudo, jer smo okrzeni najrazlicitijim izvorima stetnog i negativnog zracenja. Ti izvori bolesti koji nas nemilosrdno zapljuskuju, dijele se na vanjske i unutarnje, a karakteristicno je i za jedne i za druge da nam permanentno – rade o glavi!

Vanjski faktori
Kako nam i sama rijec “vanjski” sugerise radi se o faktorima koji su izvan naseg uticaja i kojih najcesce nismo ni svjesni. To su, prije svih ostalih:
Zagađenost vazduha;
Zagađenost vode;
Zagađivanje hrane;
Ambljentalni uslovi - prostor gdje covjek provodi najvise vremena, te
Kvalitet vazduha - vlaznost, temperatura, te odnosi između kolicine negativnih i pozitivnih jona i njihov broj u jedinici volumena.
Stepen bioloske gradnje: Stepen prirodnosti i koristenja prikladnih građevinskih materijala i lokacije; neki građevinski materijali sami po sebi neznatno su radioaktivni, a poseban izvor zagađivanja, narocito u prostorijama koje se rijetko vjetre, predstavljaju razne lazure, boje, lakovi i ljepila iz kojih se prilikom susenja i do dvije godine mogu isparavati stetni plinovi izazivajuci glavobolju, upalu sluznice i promjene na kozi; posebno stetan materijal je azbest koji se koristi u građevinarstvu kao izolacija u vidu ploca ili zbuke i iz kojeg se izdvajaju mikroskopski sitne cestice i disanjem se unose u organizam.
Elektricno i magnetsko polje: Optimalne vrijednosti elektricnog i magnetskog polja, koje omogucavaju skladno funkcionisanje ljudskog organizma, remete se neprirodnim nacinom gradnje objekata; ponekad uzrok poremecaja mogu biti i elektricne instalacije u zgradama, elektricni aparati i naprave, neposredna blizina elektroenergetskih postrojenja, kao sto su trafostanice, nadzemni vodovi i kablovi, strojarnice, kotlovnice i sl.
Pored toga sto uticu na poremecaj elektricnog i magnetskog polja, ove elektricne naprave su i izvor mikrofrekventnih elektricnih polja koja mogu pri duzem izlaganju uzrokovati smetnje u nervnom i kardiovaskularnom sistemu, kao i bioloske promjene u tkivu.
Geopatogeno zracenje: Uticaj ovog prirodnog fenomena na Ijudsko zdravlje ovisice o nizu faktora: od konfiguracije terena na kome je izgrađen objekat, konstelacije samog zracenja, doba dana kada je organizam izlozen tom uticaju, intenzitetu samog zracenja i dr. lako se neopravdano navodi kao jedini i najcesci uzrocnik kancerogenih oboljenja, on moze uz istovremeni uticaj drugih faktora prouzrokovati i sva ostala oboljenja.
Orijentacija u odnosu na strane svijeta: Optimalnim polozajem smatra se pri sjedenju licem prema jugu, dok pri lezanju glavu treba okrenuti prema sjeveru, a noge prema jugu. Odstupanje od ovog polozaja moze kod vecine ljudi samo po sebi donijeti određene poremecaje u funkcionisanju organizma.
Ishrana: Za normalno i skladno funkcionisanje organizma potrebna je uravnotezena ishrana koja ce po svom sastavu, bioloskoj vrijednosti i vitalnosti odgovarati zivotnim okolnostima. Neuravnotezenom ishranom u organizam se unosi nesklad koji tokom određenog vremena - uz uticaj drugih faktora - dovodi do razlicitih poremecaja i slozenih bolesti.
Ovisnosti (pusenje, alkohol l lijekovi): lako jos nije dokazano da pusenje neposredno uzrokuje rak pluca ili infarkt, sigurno se zna da je on veliki faktor rizika u oba slucaja. Umjereno konzumiranje alkoholnih pica nece uzrokovati zdravstvene tegobe, dok prekomjerno dugotrajno pijenje vodi u alkoholzam, izazivajuci brojne psihicke i organske poremecaje. Ovisnost o lijekovima znatno se povecala otkako su se pojavili psihoaktivni lijekovi. Opasnost od ovisnosti o lijekovima utoliko je veca sto se oni cesto uzimaju samoinicijativno.

Unutrašnji faktori
· Nasljedne sklonosti: lako postoje genetske, urođene predispozicije, do nekih nasljednih oboljenja ne mora doci ukoliko ona ne dođu pod uticaj vanjskih faktora. Ipak, postoje genetski nasljedna oboljenja koja se razvijaju neovisno o uticaju vanjskih i unutarnjih faktora. U posebnu grupu spadaju oboljenja koja se prenose s majke na dijete tokom trudnoce embrionalnim krvotokom.
· Stres: Ovo stanje uzrokovano djelovanjem snaznih fizickih ili psihickih podrazaja, kojima je covjek u danasnjem nacinu zivota svakodnevno izlozen, kao najizrazenije posljedice ima: teskoce s probavom, gastritis, cir zeluca, menadzersku bolest, nadrazenost debelog crijeva i sl. cesti su poremecaji na kozi, mnoge srcane smetnje, dusevne i emotivne teskoce (tjeskoba, depresija). Stres moze biti komponenta svakog poremecaja pa ga treba obavezno traziti u dijagnostici mogucih uzroka bolesti.
· Strah: covjek je danas cesto izlozen situacijama gdje dozljava strah, od panicnog pa do tjeskobnog. Ovo jedno od najneugodnijih emocionalnih stanja izaziva u organizmu razne organske i psihicke promjene (napetost misica, reumatske smetnje i promjene na krvnim sudovima, povisen krvni pritisak, poremecaj probave i razne druge smetnje).
· Starenje: Posljedice starenja najcesce se ocituju gubitkom reproduktivnih sposobnosti organizma, a sam proces starenja moze biti usporen ili ubrzan uticajem pojedinih vanjskih ili unutrasnjih faktora i nacina zivota.
Svim ovim faktorima stetnim po ljudsko zdravlje i radiestezija ima svoj pristup; oni su podrucja bavljenja readiestezijom, pri cemu se covjek ne posmatra kao zivcani stroj kojim upravlja isprogramirani kompjuterski mozak.

Pročitajte knjigu RADIOSTEZIJA ZA POCETNIKE