Evo iskustva cetrdesetogodisnje sefice odjeljenja u industriji namjestaja: “Sjedim zatvorenih ociju. U pocetku mi, poput oblaka, kroz glavu prolaze mnogobrojne zbrkane misli. Zatim osjecam kako pocinjem mirnije da disem i kako se u meni siri osjecaj ugodne opustenosti. Osjecam srecu i sigurnost takvog intenziteta kako nikada do tada. Svi strahovi, brige i problemi nestaju. Osjecam se svjezije, uravnotezenije i nekako cudnovato dirnuta.”
sta se dogodilo ovoj zeni? sta dozivljava tokom meditiranja?

Ayurvede u biznisu
Meditacijom se oznacava postupak duhovnog samoudubljivanja. Potice iz grckog “medomai” i latinskog “meditari”, Oboje znaci razmisljati, pripremiti se za nesto, uci u sebe... Ovaj postupak je poznat jos iz sestog stoljeca, kada je u Indiji nastao budizam i kada se razvilo ucenje po kojem se samospoznajom i prosirenjem svijesti putem prosvjetljenja dolazi do harmonije izmedu tijela, duha i duse. U Ayurvedama meditacija je jedan od vaznijih instrumenata za razvoj licnosti i poboljsanje zdravlja. To je elementarni korak ka sreci u poslu i ljubavi. Ko meditira, nalazi put ka samom sebi. Ovaj se osjecaj prenosi na posao, kolege, partnere, brak, djecu - na sve zivotne sfere.
Postupak meditiranja se moze porediti sa zalaskom dnevnog svjetla: odjedanput postanemo svjesni zvijezda koje po danu nisu vidljive. Pogled na zvijezde nas cini senzibilnijim za tjelesne i dusevne titraje. Cini nas psihicki i fizicki jacim.
Filozof dr. Franz Theo Gottwald i dr. Wolfgang Howald, psiholog, autori su knjige “Ayurveda u biznisu - trening za zdravlje tijela, licnosti i poduztnistva”. Evo do kakvih su zakljucaka dosli:
“Meditacija ublazava poteskoce kod astme, visokog krvnog pritiska, migrene, cira na zelucu i dvanaestopalacnom crijevu, kao i kod artritisa.”
Drugi autori su otkrili da meditacija pomaze i prilikom postupka obrade paradontoze, skleroze multipleks, problema sa ledima, neuro-dermatitisa, angine pektoris, alergija i kod odredenih oblika raka.
“Ayurveda snizava holesterin, otklanja smetnje pri spavanju i jaca kompletan imunitet. Razvija se svijest o samom sebi, te jaca snaga za samoizlijecenje. Mnogi ljudi koji meditiraju razvijaju i nove snage za vlastitu psihu. Strahovi i depresije nestaju. Duhovno se jaca - u poslu i u partnerstvu. l samopouzdanje postaje vece” - tvrde dr. Franz Theo Gottwald i dr. Wolfgang Howald.
Da li se ove tvrdnje mogu znanstveno dokazati?

Zanimljivo iskustvo
Na temu meditacije postoji 600 medicinskih, psiholoskih i socioloskih istrazivanja. Tako se i doslo do zakljucka da tokom meditacije, potrosnja kiseonika opada u roku od 10 do 20 minuta duplo vise nego tokom spavanja. Dokazano je takoder da niska razmjena tvari djeluje regenirajuce na organizam. Srce kuca uravnomjernije, a kolicina krvi koja se pumpa kroz srce opada do 25 posto. Ovako se srce rasterecuje i time se sprecava infarkt!
Istovremeno, misici cela, leda i potiljka se opustaju. Tako nestaju glavobolje i migrene. Nadalje, bubrezi, jetra - a prije svega, mozak - bivaju vise prokrvljeni. Mozak cak do 60 posto. To znaci da je duh budniji, a sposobnosti razmisljanja i reakcije dobivaju turbo brzinu.
Meditacija covjeka mijenja pozitivno i u podrucju gdje su domacini hormoni, naprimjer, oni koji upravljaju emocijama za ljubav i srecu, l hormoni stresa, kao sto su kortizol i adrenalin, lagano se pasiviziraju. Hormon srece - serotonin postaje dominantan.
Manadzer velike poduzetnicke firme iz tekstilne branse, odusevljen je meditacijom. Njegova zivotna prica je veoma poucna:
“Cetiri sam godine imao jak osjecaj napetosti na zatiljku i u ramenima, kao i strasne bolove u ledima. Toliko strasne, da cesto nocu nisam mogao da spavam. Sasvim razumljivo da su zbog toga patili moj posao i moja supruga. Ljekari mi nisu mogli pomoci. Dobivao sam obloge, masazu, injekcije, sve jaca sredstva za smirenje, ali je sve bilo uzalud. Jedini savjet: trebao bih da promjenim nacin zivota i manje da radim. U protivnom moram racunati sa infarktom. Bio sam ocajan, jer, konacno, imao sam samo 41 godinu...”
Onda je ovaj covjek, slucajno, citao o Ayurvedama i meditaciji. Njegov zivot se kompletno promijenio:
“Tri dana nakon savladavanja meditacije, napetost u misicima je nestala. Isto tako su nestale moje alergije na polen, prasinu, orahe i druge namirnice, koje su cesto izazivale zestoku astmu.”

Ja, radost, mir...
Kako meditacija funkcionise u praksi?
Najvaznije je drzanje tijela: sjedi se uspravno, najbolje u tzv. “lotosovoj pozi”, prekrizenih nogu, na jastuku. Tezina je pri tome ravnomjerno rasporedena na straznjicu i noge, leda i glava se drze uspravno. Da bi se iskljucilo iz svakodnevnog razmisljanja, pocinje se lagano brojati do deset. Sa svakim udisajem: jedan, dva, tri... Ako opustanje ne uspjeva, pocinje se ponovo brojati. Posto je ovaj polozaj neudoban, a cesto i bolan, dogada se da potraje neko vrijeme, da se uvijek iznova misli iskljuce i da se dode u stanje unutrasnjeg mira.
Najbolje je meditaciju uciti na vecernjem kursu ili seminaru pod vodstvom ucitelja. Jednostavna pomoc za koncentraciju su na primjer sljedece rijeci: ja, radost, mir, ljubav, svijetlo, bog ili izgovarati uvijek nanovo vlastito ime ili ime neke voljene osobe, sve dok se ne potone u stanje duboke opustenosti.
Mnogi koji imaju strah od “prepustiti se”, pitaju zar takvo stanje nije jedna vrsta opasne bezvoljnosti, te kako cu se iz ovog stanja ponovo vratiti. Zar nakon toga necu postati ovisnikom, kada tako jednostavno mogu da iskljucim svakodneevne probleme?

Terapija za opustanje
Odgovor: meditacija u pocetku ne smije trajati duze od 10 do 15 minuta.
“Utonuce” bi trebalo bez problema ugraditi u dnevni raspored kao jednu vrstu gimnastike za osvjezenje mozga. Meditacija nikada ne treba da iziskuje promjene Vasih pogleda na svijet ili Vasih uvjerenja. Cuvajte se zato ucenja i ucitelja koji od Vas tako nesto zahtjevaju. Meditacija treba da sluzi samo da se Vi osjecate bolje, opustenije i srecnije.
Ali, Ayurvede nude mnogo vise. Prvoj fazi pripada jedna lako varljiva dijeta, gotovo nemasna. Pacijent mora tri jutra na taste uzeti “Ghee”. Ghee je ociscena masnoca putera, koja odstranjuje naslage u tkivu i organima.
Nakon toga slijede masaze cijelog tijela sa ljekovitim biljnim uljima. Ovaj postupak se izvodi cetverorucno: dva masera mobiliziraju limfni i imunoloski sistem u trajanju do cetrdeset minuta.
Slijedeci je Shirodhara, postupak sa uljem: prijatni mlaz ulja curi preko cela. Beskonacno blag i prijatan osjecaj. Ova terapija snizava pritisak i umiruje nerve.
Dalja primjena Ayurveda: toplotni postupak, terapija za nos, kupke u pari ljekovitog bilja... Osim toga, uzimanje Rasayana (lijekovi za pomladivanje organizma) i Vajikarana (lijekovi za pojacavanje sexualne moci) daju nam snagu zmaja. Ali, o tome u jednoj drugoj prici...