Meditacija

Pod pojmom meditacija, podrazumjeva se vise istocnjackih tehnika, kao sto su mantra (meditacija na zvuk), zatim transcendentalna meditacija (TM). Osnovno je da ova meditacija usredsredjuje um na jednu jedinu tacku, oslobadjajuci ga od nepotrebnih misli i preokupacija. Pokazalo se da se uz pomoc TM moze smanjiti stres, tjeskobe i depresije, a povecati stvaralastvo i inteligenciju, pamcenje i sposobnost ucenja, energiju i unutrasnji mir, srecu i samopouzdanje, zdravlje i zivotni optimizam.

Pomaze u izlijecenju:
astmu, poveöani krvni pritisak, bronhitis, losu cirkulaciju, tjeskobe, nesanice, fobije i stresa.

Meditacija je stanje ciste svijesti. Pa iako danas mnogi ljudi svakodnevno meditiraju, o njoj se relativno malo zna, a i ono sto se zna katkad se pogresno tumaci. Jedno mora biti jasno, a to je da meditacija nema veze sa hipnozom, niti sa magijom. Ona nije iskljucivo plod iskustava drevnih dalekoistocnih kultura, ali u sebi ima sve odlike psihoterapija koje su se prije mnogih milenija upraznjavale u kulturnim sredistima Dalekog istoka.
Spoznaja da je svjesno bice, omogucila je covjeku da nauci kontrolirati misli, dah i fizicko tijelo. Nakon toga, nadahnuti pojedinci nacinili su korak dalje kako bi spoznali Boga, iskusili cistu Istinu, dozivjeli cistu Svjetlost, izdigli se iznad fizickog tijela i dozivjeli mentalnu metamorfozu. Zavisno od kultura, postoje razlicite metoda ili tehnika meditacije. Pogotovo u zen i tibetanskom budizmu, taoizmu, krscanstvu i islamu.

Spoznati svoju bit
Meditacija je mentalna ili duhovna higijena koja se neposredno reflektira na stanje nase psihe i naseg tijela. Koliko ste samo puta u sebi rekli "to je jace od mene" ili "ja sebe naprosto ne prepoznajem"? Vjerojatno mnogo puta. No, kada se takve izjave pocnu redati sve cesce, one se u svojoj kulminaciji reflektiraju kao tjelesna ili mentalna bolest, a jedan od mogucih terapija ozdravljenja, zasigurno je pravilna meditacija.
U zdravstvenom pogledu meditacija se moze svrstati u prevenciju. Cilj meditacije jest samospoznaja, kako kaze ona divna izreka "kad spoznas sebe, spoznao si Boga u sebi", te upoznavanje svoje izvorne i ciste Prirode, a time i svih svojih osobina - mentalnih i fizickih vrlina i mana. Spoznajuci svoju bit, covjek pocne voljeti sebe, a kad zavoli sebe, tada ljubav moze davati i primati od drugih. Istrazivanja su pokazala kako su osobe koje redovito meditiraju bitno manje izlozene stresu, mali je broj onih koji pate od depresija, nisu agresivne i ne zale se na bilo koji psihicki poremecaj. Medu njima – zanimljivo je i to - nema onih koji pate od kardiovaskularnih tegoba. Dapace, to su osobe koje spadaju u najnizu rizicnu skupinu, sto se tice zdravlja, a pravi je kuriozitet da im osiguravajuca drustva u zapadnim zemljama obicno daju i posebno povoljnu premiju!
Ima lijecnika koji s pravom smatraju da bolest nije nista drugo do tjelesni oblik manifestiranja - nevoljenja sebe. Ustvari, rijec je o blokiranju protoka bioenergije u njenim izvoristima ili pak na putovima njenog kolanja. Ako redovito meditiramo, svi putovi naseg uma su otvoreni, nase su misli harmonizirane i jasne, u njima nema kosmara i nereda, nase su emocije ciste, a tijelo opusteno tako da kroz njega moze slobodno da struji vitalna energija.

Signali bolesnih stanja
Svaka bolest, svaka tjelesna i psihicka nelagodnost ili poremecaj, destruktivna misao ili kosmaran san, svojevrsni su signali da s nama nesto nije u redu. Ponekad na potisnute strahove, osjecaje nesigurnosti, strijepnje ili nepripadanja, ukazuju problemi sa zatvorom stolice, mrsanja ili prekomjernog debljanja, dok hronicni bolovi u kostima ukazuju na potisnule emocije bijesa i srdzbe.
Ako osjecate nedostatak primanja ili davanja ciste ljubavi, zasigurno ce vas muciti tegobe disnih putova - bronhijalni i asmaticni problemi i si., a tegobe s vratnim prsljenovima (kraljeznica) mogu ukazivati na lijenost, tvrdoglavost, letargiju, nekreativnost...
Fizicko tijelo najbolje govori o nasemu mentalnom i emocionalnom stanju. No, kako je svaki covjek individua za sebe, ovo treba shvatiti kao opcenite pretpostavke i pokazatelje, a najbolje bi bilo individualno utvrditi sve okolnosti disbalansa protoka vitalne energije i potstaknuti postupno otklanjanje potencijalnih uzroka kod oboljelih osobe.
Krajnji cilj je, kao sto smo vec i rekli, oslobadanje svih blokada i uspostavljanje harmonije, to jest – zdravlja! A upravo tada do punog izrazaja dolazi – meditacija!
Oni koji su godinama istrazivali terapeutske vrijednosti meditacije, tvrde da vec sa prvim seansama nestaju (ili postaju puno blazi) simptomi nesanice, kosmarnih snova, glavobolje, nervoze, lose koncentracije pa i nekih tjelesnih poremecaja, kao sto su slaba cirkulacija, aritmija srca, bolovi u zelucu, razne reumatske pojave i slicno.
Ako bolesnik iskreno zeli istupiti iz stanja bolesti u stanje ravnoteze, tada treba aktivno sudjelovati u procesu ozdravljenja, bez obzira na to lijeci li se u okviru konvencionalne medicine ili to cini kroz razne oblike prirodnog nacina ozdravljivanja. Jedna od blagotvornih terapija koju covjek sam moze upraznjavati jest - meditacija. A meditacija u saradnji sa nasom bioenergetskom karticom – kako se do sada pokazalo u bezbrojnim slucajevima - moze da cini prava cuda!

Šta treba znati?
Dok meditiramo, dobro je ukljuciti jedno od osjetila. Osoba koja je vizuelni tip - moze se usredotocili na zadrzavanje slike koja joj pobuduje pozitivne osjecaje u mislima. Oni koji ne mogu zadrzati sliku u mislima, mogu se usredotociti na svjetlost ili svijecu, cvijet, kamen, nebo, lice osobe koju vole ili na mandalu sa nase bioenergetske kartice... Najcesce se koristi jednostavna usredotocenost na prirodni ritam udaha i izdaha. Mozemo se, dok meditiramo, orijentirati i na izgovaranje mantri ili kratkih molitvi (zikr), slusne efekte - zvukovi duhovne muzike, vjetra u krosnjama, zapljuskivanje morskih valova. Cak i izgovaranje besmislenih rijeci moze biti korisno sredstvo za meditaciju, pod uvjetom da zaokupi pozornost uma. Neki ce najbolje meditirati onda kad se usredotoce na osjetilo dodira dok im vjetar miluje kozu, kretanje zraka tokom udisanja i izdisanja...
Meditacija moze trajati 15-20 minuta, a najbolje ju je izvoditi rano ujutro prije dorucka, ili kasnije poslijepodne prije vecere. Preporucuje se meditirati uvijek u isto vrijeme, koje cete posvetiti samo sebi. Prostorija u kojoj meditirate mora biti umjereno osvijetljena bez buke (iskljucite telefon), zamolite ukucane da ne ulaze u vasu sobu, sklonite kucne ljubimce. Provjerite da vas odjeca ne stisce i ne sputava. Sjednite na stolac stopala spustenih na pod. Mozete sjesti i na pod u tradicionalnom polozaju sa prekrizenim nogama ako se tako vase tijelo osjeca udobno. Potpuno se opustite. Usredotocite se na dah, koji izdisele kroz nosnice, usmjerite um da posmatra protok daha. S vremenom cete postici smirenost tijela, usredotocenost uma i osjecaj mirne svjesnosti. Tijekom vjezbe um se smiri i dolazi se do iskustva finijih nivoa misli, dok se ne transcendira i dode do najfinijeg nivoa misli - Ciste svijesti.
Nastat ce unutarnja tisina kad se bolje upoznate s procesom meditacije.
Znanstvena istrazivanja pokazala su da tehnika meditacije smanjuje stres, povecava kreativnost i stvaralastvo, pospjesuje inteligenciju, osvjezuje pamcenje, sposobnost ucenja, povecava energiju, unutarnji mir, smanjuje nesanicu, povecava srecu i samopouzdanje, smanjuje tjeskobu i depresiju, harmonizira vitalnu energiju, pomaze da se ostvari svaki zamisljeni cilj, razvija odnose medu ljudima i pospjesuje cjelokupno zdravlje.

ZLATNA PRAVILA MEDITACIJE: Meditacija je donekle pogresan izraz, jer u obicnom govoru znaci "razmisljanje", "udubljivanje u problem", dok je u terapeutskom smislu cilj meditacije ovladati umom i usredotociti ga na otklanjanje odredenih tegoba. Za one koji se nisu ni iz rekreativnih pobuda upustali u meditiranje, evo pet najvaznijih pravila meditacije:
1. Planirajte vrijeme meditiranja tako da ne vjezbate meditaciju odmah poslije jela ili uzimanja lijekova, odnosno stimulansa;
2. Izbjegavajte sve sto vam moce odvratiti paznju! Dakle, odaberite mirnu prostoriju daleko od buke i telefona. Dok meditirate ne bi smjelo nista da vam smeta, niti da odvlaci vasu paznju;
3. Meditirajte sjedeci u ambijentu koji vam stvara ugodu, npr. okrzeni cvijecem, uz priguseno svjetlo i blage miomirise;
4. Smjestite se sto udobnije i odagnajte sve druge misli osim onih zbog cega ste se i odlucili na meditiranje;
5. Ako neko prekine vasu meditaciju, nemojte "skakati" iz meditacije, vec polako "izranjajte" iz nje, a kada ste gotovi, mirujte jos nekoliko minuta, prije nego sto se vratite u svakodnevnost.
Ovih pet zlatnih pravila meditacije, uvjereni smo da ce pomoci svim nasim clanovima koji koriste bioenergetsku karticu, pogotovo onima koji ne uspjevaju da uspostave "kontakt" s mandalom!