Moglijevi dvojnici
Djecak Mogli iz Kiplingovog romana "Knjiga o dzungli" imao je u stvarnosti svoje dvojnike. Prema jednom izvjescu iz 1344. godine u sumama njemackog grada Hesena otkriveno je divlje dijete-vuk, a 350 godina kasnije, 1694. godine, u Litvaniji, pronadeno je divlje dijete-medvjed!
Divlja djevojcica koja je 1731. godine otkrivena u Francuskoj bila je odjevena u zivotinjsku kozu, pila je krv kunica, a hranila se pticama, zabama i sirovom ribom!

Zelena djeca
Potkraj 19. stoljeca u blizini spanjolskog sela Bangoca, nedaleko Barcelone, seljani su nasli dvoje nage nijeme divlje djece. Radilo se, po svoj prilici, o bratu i sestri, ali ono sto je predstavljalo pravo cudo i o cemu se u spanjolskoj dugo raspravljalo, jeste neobicna pigmentacija njihove koze. Djeca su, naime, bila - potpuno zelena!
Djecak je ubrzo umro, a njegova sestra je pozivjela jos pet godina. Iako je za zivota naucila pedesetak spanjolskih rijeci, i uveliko se navikla na prisustvo ljudi, nikada nije objasnila odakle je sa svojim bratom stigla i tko su bili njihovi roditelji. Misterija je ostala nerjesena.

Psi kao roditelji
Svjetske su tiskovne agencije posljednjih desetljeca javljale o otkricu vise slucajeva teske zapustenosti malodobne djece, koju su, umjesto roditelja, nerjetko odgajali psi! Tako su se u Madarskoj, o cetverogodisnjem Bertiju brinula dva snazna i plemenita ovcara, a cetverogodisnji Werner Horst iz Metmana kod Dusseldorfa (Njemacka), nasao je ljubav ovcarske kuje "Astre".
Djecaci su spavali zajedno sa psima, hranili se sirovom hranom i rasli s njihovim mladuncima!

Ljudi - hijene
Pocetkom 1988. godine u zabacenom africkom kraju Ratau, u jedva dostupnoj dzungli Malija, pronadeni su pripadnici jednog plemena koje je svjetska stampa s pravom nazvala "ljudima - hijenama"!
Prema misljenju vode medicinske ekspedicije profesora Davida Klugenstrema iz SAD, pripadnici otkrivenog plemena kao da imaju drugacije kemijske, imunoloske i metabolicke procese, jer se, izmedu ostalog, hrane i mesom crkotina, ali bez ikakvih zdravstvenih posljedica. Ono sto je u svemu najcudnije, divljaci iz Rataua zive u "Coporu", poput pravih hijena, a nocu, kada love, ispustaju gotovo istovjetne krikove kao i - hijene!

Brizna medvjedica
Dogadaj se odigrao u Iranu u ljeto 2001. godine i zabiljezila ga je gotovo sva svjetska stampa. Beba od 15 mjeseci pronadena je nakon sto je puna tri dana boravila u medvjedem brlogu, hraneci se mlijekom brizne medvjedice. Roditelji bebe, inace pripadnici nomadskog naroda u sjevernom Iranu, vratili su se u svoj sator s rada u polju i shvatili da im je dijete nestalo.
Tri dana kasnije u medvjedem brlogu, desetak kilometara od nomadskog naselja pronadeno je dijete koje je prezivjelo najvjerovatnije zahvaljujuci tome sto ga je dojila medvjedica. Na lijecnickom pregledu utvrdeno je da je zdravstveno stanje bebe potpuno normalno!