- Bio sam zaklonjen drvecem - ispricao je Thomas - kada sam kroz gusto granje ugledao tri neobicne covjekolike spodobe kako ruju po gomili kamenja. Izgledale su upravo onako kako najcesce opisuju tajanstvenog bigfoota: kosmate po cijelom tijelu, vrlo snazne grade, golemih ruku i nogu. Muzjak, zenka i mladunce. Dizali su kamenje, to je radio muzjak, i kopali u dubini sest-sedam stopa. Potom je muzjak posegnuo u rupu i izvukao leglo glodavaca, pa ga pojeo. Zatim je ponovio istu radnju...

Legendarni snimak

Naravno, nisam se usudio rizikovati da me otkriju. Tiho sam se povukao do staze, a onda sam se dao u bijeg.
Celuloidna vrpca na koju je amaterskom kamerom snimiljen americki divlji covjek dugo je bila predmetom pomnih znanstvenih provjera i analiza. Snimio ju je Roger Patterson za vrijeme izleta u Bluff Creek, u sjevernoj Kaliforniji, a detaljno su je analizirali mnogi istrazivaci, antropolozi, zoolozi i drugi znanstvenici. U njenu autenticnost danas u Americi gotovo da nitko ne sumnja, a dr. D. W. Grieve, profesor biomehanike u Royal Free Hospital u Londonu, dosao je do zakljucka da bi snimljeno covjekoliko stvorenje moglo biti visoko oko dva metra, tesko oko 127 kilograma, znatno sirih ramena od prosjecno snaznog covjeka i s korakom dugim oko 107 centimetara!
Istodobno su i trojica uglednih sovjetskih znanstvenika, dr. Bajanov, dr. Burtsev i Donskoj, koji su film, takoder, detaljno pregledali u Moskvi, dosli do zanimljivih zakljucaka:
- Skakutanje tog covjekolikog stvorenja - izjavio je novinarima Donskoj - mozemo ocijeniti prirodnim, bez ikakvih znakova imitiranja i oponasanja, sto bi se lako uocilo da je rijec o falsifikatu! Po mom sudu rijec je o autenticnom snimku!
Druga su dvojica sovjetskih znanstvenika, dr. Bajanov i dr. Igor Burtsev, dosli do zakljucka da je snimljenom bigfootu, najbliza analogija Homo erectus, majmunoliko stvorenje koje je, za razliku i od ranog Homo sapiensa, svrstano medu zivotinje a ne medu ljude, mada potjece od istog evolucionog korijena.

Osnovne karakteristike
Kada je u pitanju sasquatch, znanstvenici su - nakon sto su pomno pregledali detaljne iskaze najmanje sedamdesetak pouzdanih svjedoka iz kanadske Britanske Columbije, Washingtona, Idahoa, Montane, Alberte, Oregona i sjeverne Californije - uspjeli fiksirali njegove osnovne karakteristike:
- Sasquatch je gorostasan, visok od dva do cetiri metra;
- Stopala su mu duga od 30 do 50, a siroka vise od 18 centimetara;
Ima noge, ruke i stopala slicne ljudskim;
- Najcesce se pojavljuje u ljetnim mjesecima (lipnju i srpnju), cesce nocu nego danju, a videniji su muzjaci nego zenke;
- Prilikom susreta sa covjekom, sasquatch se ponasa "ravnodusno", obicno stoji i bulji, dok mu duge ruke opusteno vise niz tijelo. Ne pokazuje strah, ali ni agresivnost.
Svi oni koji se danas profesionalno ili amaterski bave izucavanjem svega sto je vezano za hipoteticna dvonozna bica koja se, s vremena na vrijeme, pojavljuju u razlicitim krajevima naseg planeta, jos uvijek nisu sasma sigurni da oni odista postoje, niti znaju (ako vec postoje!) gdje ih smjestiti i kako ih znanstveno definirati. Dok jedni vjeruju da se radi o rijetkim vrstama kratkorepih majmuna ili planinskih medvjeda, drugi smatraju da je rijec o prezivjelim neandertalcima ili gigantopitecu, "izgubljenoj karici" evolucije covjeka za kojom prirodnjaci vec desetljecima uzaludno tragaju. Mozda su stoga najblizi istini oni koji kazu:
"Da, postoji nesto sto se krece uspravno, poput covjeka, i sto zahtjeva objasnjenje, ali ne treba zaboraviti ni cinjenicu da je covjek oduvijek bio sklon stvaranju legendi i mitova..."