Tijelo misterioznog "stvorenja" bilo je cudnog oblika: dugacko sedam a siroko sest metara, prekriveno nekom vrstom krzna, bez ociju, bez usta i kostura, otporno na vatru i kemijske supstance. Njegovo je "meso", ukoliko bi se uopce moglo tako nazvati, podsjecalo na gumu, a bilo je bijelo poput bjelokosti! Ono sto je od svega bilo najzanimljivije, za "organizam" se nije moglo ustanoviti ni da li pripada biljnom ili zivotinjskom svijetu tasmanijskog podmorja!
Jedan je americki prirodnjak, zoolog Bruce Mollison, dosao do neobicnog zakljucka: organizam nije od gume i njegov sastav ne odgovara bilo kojoj standardnoj klasifikaciji!
O cemu se onda radilo?
Na ovo pitanje znanost nikada nije nasla prihvatljiv odgovor. Pa, ipak...
Prema dobro obradenoj dokumentaciji dr. Henrija Gohara, koju znanost nikada nije do kraja prihvatila, "lamanten" je morsko stvorenje dugo oko tri metra i za zivota rada samo jedno mladunCe, dugo oko jedan metar. zenka ima veoma izrazene dojke i svoje mladunce hrani na taj nacin sto se uspravi iznad vode i pomocu peraja drzi ga na grudima, bas kao sto to cine zene. Slicnost je s ljudskim bicima neki put toliko velika da nije nikakvo cudo sto moreplovci i ribari, zanijeti egzoticnim predjelima i omamljujucim koloritom juznih mora, u njoj najcesce vide prelijepu ribu-djevojku iz prastarih pomorskih legendi.

Misterija zvana "ri"
Poslije uzbudljivog dozivljaja s jemenskim ribarima, francuski se novinar i istrazivac Albert Bacad prikljucio jednoj grupi zoologa i ihtiologa (istrazivaca ribljih vrsta), koja je krenula u neobicnu potragu za zivim primjercima "lamentena". Plovidba je sa sobom nosila mnoga uzbudenja, ali su istrazivaci bili uporni, sto im se na kraju isplatilo. Nakon 27 mjeseci plovidbe uspjeli su, napokon, uhvatiti jednu "sirenu". Bio je to muzjak, dugacak 198 centimetara i tezak 165 kilograma !...
Prica o morskim sirenama tu se, medutim, ne zavrsava. Americki kriptozoolog Richard Greenwell, izdavac casopisa "Cryptozoology", prvi put je cuo za morsko stvorenje po imenu "ri" 1981. godine. O njemu mu je opsirno kazivao Rey Wagner, antropolog s americkog sveucilista Virginia, koji je vise od dva desetljeca istrazivao u priobalnim podrucjima Papue Nove Gvineje. "Ri" je bilo neobicno morsko stvorenje o kome su pripadnici plemena Baroce, u sredisnjoj Novoj Irskoj, otockoj provinciji Papue, pricali kao o morskom sisaru s covjekolikom glavom i poprsjem, te donjim dijelom tijela kao u ribe.

Zahvaljujuci ovom saznanju, Greenwell je 1983. godine organizirao ekspediciju i na licu mjesta saznao brojne zanimljive pojedinosti o misterioznom morskom bicu. Medu pripadnicima Barocea nitko nije sumnjao u njegovo postojanje. Konacno, jednom su prilikom Baroce jednu zenku uhitile na plazi, ali im je ona pobjegla. Drugom prilikom uhicen je jedan muzjak, ali je kasnije mecetama iskasapljen, a oni koji su prisustvovali tom morbidnom cinu, dobro se sjecaju da su "krici nesrecnog bica bili gotovo kao ljudski"!

Zagonetno stvorenje iz Papue
Za vrijeme boravka medu Baroceama, Greenwell je u vodama zaljeva Noucon imao priliku dva puta vidjeti zagonetno morsko stvorenje, ali je u oba slucaja to bilo s prilicne udaljenosti, tako da nije mogao u potpunosti razabrati sve detalje na njegovom neobicnom tijelu. Ipak, Greenwell je zabiljezio svoja zanimljiva zapazanja: "Stvorenje je bilo u stanju s izvanrednom lakocom savijati svoj trup, gotovo spajajuci glavu i rep, sto jos nisam vidio ni kod jednog poznatog morskog sisara"!
Kasnije, po povratku u Ameriku, Greenwell je opsirno pisao o svojim saznanjima. U jednom tekstu, kaze:
"Konsultirao sam mnoge biologe mora, ali nijedan nije bio u stanju da poblize odredi vrstu zivotinje koju smo vidjeli u vodama Papue Nove Gvineje. Mozda se, ipak, radi o novoj vrsti morskog sisara kome su otocani dali poluljudske osobine. Mozda cemo se jednoga dana vratiti u zaljev Noucon i rijesiti misteriju bica 'ri', kao i stoljetnu legendu o morskim sirenama ovog zivopisnog podrucja..."
Ali, vratimo se dr. Richardu Carru i "covjekolikoj ribi", odnosno "ribolikom covjeku" koji je pronaden na pjescanoj plazi Floride. Kada se ova kreatura pojavila, dr. Carr je ustvrdio da se stotine ili cak tisuce ovakvih bica mogu naci u moru. On je napravio i autopsiju na jednom primjerku i utvrdio da su "oni" zenskog roda, te da uz pomoc ikre, reproduciraju sebi identicne primjerke!
- Kad se ta "stvar" pojavila na plazi neki su ljudi, ukljucujuci i policajce, tvrdili da je rijec o necijoj neslanoj sali - rekao je dr. Carr novinarima u Jacksonvilleu. - Ali, to morsko stvorenje nije nikakva sala. Mislim da je prije nego sto je pronadeno posijalo tisuce jajasca u moru i sada je ono prepuno ovakvih malih kreatura.

Covjekoliko stvorenje zbunilo policiju
Posto su mnogobrojni turisti culi za vijest da je otkriveno neobicno morsko bice "pola riba, pola covjek", dugo oko 130 centimetara, pohrlili su na plazu juzno od Daytona i sjeverno od Fort Percea, na americkoj istocnoj obali. Dr. Carr je dugo cuvao tajnu ove lokacije, jer je upravo zelio izbjeci znatizelju radoznalih lovaca na senzacije i u miru istraziti ovu nesvakidasnju morsku zivotinju. Pa ipak, najmanje pedeset svjedoka uspjelo ju je vidjeti sopstvenim ocima. Tako je u javnost i procurila vijest o neobicnom covjekolikom stvorenju s floridskih obala.

- Jedni su zeljeli da ga uniste, a drugi su zvali policiju - prisjeca se dr. Carr. - Kada su dosli na lice mjesta, policajci su se odbili ukljuciti u istragu, jer im je sve bilo cudno. No, oni su mi pomogli da "covjekoliku ribu" prebacim u njihovom automobilu do mog laboratorija. Kada smo moj asistent i ja otvorili sanduk i izvadili to bice, bili smo iskreno sokirani.
Dr. Carr kaze da je meso, koje su odvojili s nogu morske kreature, bilo gotovo identicno ljudskom, s izuzetkom sto je njegova povrsina bila kao navostena i vjerojatno je sluzila kao zastita od vode. Svi unutarnji organi bili su kao kod ribe, osim mozga koji je bio mnogo veci i znatno sofisticiraniji nego sto se moglo ocekivati kada je u pitanju jedno morsko stvorenje. Upravo je po tome dr. Carr zakljucio da je "riba-covjek" mnogo "pametnija" nego obicna morska riba!
- Stvorenje je bilo mrtvo kada je pronadeno na plazi, ali mi nismo mogli utvrditi uzroke njegove smrti - kaze dr Richard Carr. - U stomaku smo pronasli ribarski najlon i kuku koja je bila zakacena u utrobi, ali to nije mogao biti razlog njegove smrti.

Zagonetka ostaje
Zbog svega sto su nakon dugih istrazivanja o njemu saznali, dr. Carr i ekipa uglednih americkih oceanografa, smatraju da je rijec o neobicnom morskom "mutantu", produktu dugog procesa evolucije, koji je zapoceo prije tko zna koliko milijuna godina.
- Mi smo govorili o prirodnom procesu koji traje milijune i milijune godina. Kada se sve to smjesti u kontekstu vremena i prirodnog ozracja, nesto se moglo dogoditi. A ako je ova "covjekolika riba" neka indikacija, onda se to "nesto" ipak dogodilo, zeljeli mi to priznati ili ne - kaze jedan od americkih eksperata za morsku floru i faunu.
Nakon svega, znanstvenici zele prodrijeti sto dublje u morske tajne. Jer je nepobitno da se u plavoj bezdani, koja ispunjava dvije trecine povrsine naseg planeta, krije tisuce i tisuce bica do kojih covjek jos uvijek nije uspio da dode, da ih registrira i znanstveno obradi. Jedno je od njih i "covjekolika riba" ili "riboliki covjek", neobicno morsko stvorenje, koje ima svoju logiku u znanosti i evoluciji.
Mozda je to put da se konacno razrijesi i prastara misterija morskih sirena, koja jos uvijek uzbuduje i rasplamsava mastu dokonih pomoraca...