Vladajuca planeta: Mars, Pluton
Element: Vatra
Kvalitet: dominantan, glavni
Boja: crvena
Dragi kamen: dijamant
Kovina: zeljezo, celik
Cvijeće: cicak, kozja krv
Drveće: cetinari
Bilje i začini: koorusica, crvena paprika u prahu
Hrana: hmelj, luk, poriluk
Životinje: ovce, ovnovi
Sretni brojevi:
1 i 9

Kjučne riječi: hrabrost, liderstvo, izdrzljivost, optimizam, odlucnost, avantura, prkos, agresivnost, zavist, ljubomora, natjecanje, uzbuðenje, brzina, uniforma...
Ne voli: rutinu, povrsnost, pridike, ustupke

OPĆE NAPOMENE: Kao prvi znak zodijaka Ovan simbolizira početak. Osobe rođene sa Suncem u Ovnu su rođeni borci, radije rade nego da pričaju, i veoma su uspješni realizatori. Po prirodi su bučni, pa je za njih pravi posao voditelja, učitelja, novinara, profesionalnog političara… Uvijek je spreman preuzeti rizik koji mu neki posao nosi, te vrlo često nastupa vrlo samouvjereno u svemu što radi, pa je tako i prirodni lider kojeg ljudi vrlo često prate te im služi kao uzor. Međutim, nije baš uvijek tako dobar pa će često Ovan biti povrijeđen i sa najmanjom sitnicom koju mu kažete u dobroj namjeri, bez obzira mislite li Vi to loše ili ne.
Muškarci Ovnovi su uvijek na čelu nekakve organizacije, duhoviti su i zaigrani poput dječaka, a glavni atribut mu je nepažnja i nestalnost u svemu čega se dotakne u životu. Žena Ovan nije baš jako arogantna, iako često neće prezati ni od čega da dobije tačno ono što želi i koliko želi. Obožava koolektiv, ljubav i velika društva, a često ćete je naći i u političkom životu, te u glumi bilo na filmu ili u kazalištu. Najgori element žene Ovna je njena nesigurnost i nemir koji je pokreće, pa će Vas često napustiti bez upozorenja, čim joj dosadite. Vrlo su samostalni i od rane mladosti ne traže ničiju pomoć, a i sve što imaju i posjeduju, isključivo zarade vlastitim rukama i na to su posebno ponosni. Nagle su naravi, vrlo ćete često ćuti za Ovna da je prgav i nervozan, što u pravilu i jest tačno, iako mnogi Ovnovi taj svoj nedostatak na neki način kompenziraju tako da se profesionalno bave sportom ili vojnim zvanjima.
Ovnov agresivan i borben duh niko ne može slomiti, pa nerijetko u životu zbog toga steknu mnogo neprijatelja. Nisu vješti lažljivci, a često mnogo toga kažu u trenutku nepažnje i time nehotice povrijede ljude oko sebe, a da kasnije ni ne požale za time. Njihovi osjećaji također se očituju u velikim oscilacijama, pa njihova ljubav često traje tek nešto duže od nekoliko dana, ukoliko se ne radi o ljubavi njihovoga života. U pravilu morate biti lavovski jak da bi parirali ženi Ovnu koja je vrlo samosvjesna i u jednu ruku gruba, ali to je samo vanjska fasada. Onaj tko dopre do njenog srca otkrit će maznu i vjernu ženu. Najviše im odgovaraju Lavovi i Strijelci, a njihova je boja crvena.

ŽIVOT U 2015:  Period od aprila/travnja do septembra/rujna biće više nego povoljan za započinjanje novog posla ili otpočinjanja novih saradnji. Poradite na harmoničnim odnosima sa svojim zaposlenima ili kolegama, jer ćete tako mnogo lakše ostvariti vaše profesionalne naume. Ambiciozni ste i nemojte zazirati od rizika, jer to je pravi način da ostvarite potpuni uspjeh. Koristite maksimalno svoju nadarenost i stečene vještine, a mnogo će Vam pomoći i Vaša socijalna osjetljivost, inteligencija i kreativnost.
Pokušajte da proširite društvene krugove u kojima se krećete, jer time ćete otvoriti mogućnost za nova partnerstva sa organizacijama i poslovnim grupama, koje će Vam pomoći da budete uspješniji i cjenjeniji. Što se novca tiče, prihodi će Vam biti fantastični prva četiri mjeseca, a mnoga ranija ulaganja će konačno uroditi plodom. Postoji opasnost od prekomernog, a nepotrebnog trošenja novca tokom septembra/rujna tako da bi bilo dobro da u tom periodu novac koristite samo za osnovne potrebe.

LJUBAV I OBITELJSKI ŽIVOT:
Ovnovima koji su slobodni mogućnosti da naiđu na osobu zbog koje bi mogli da izgube dah i tlo pod nogama biće u izobilju. No, sve vrijeme Vas će privlačiti strastvene osobe, otvorenog duha koje, na prvi pogled, djeluju strogo, nedodirljivo i neovisno, ali ispod te maske kriju se dobre duše spremne da Vam skinu zvijezde sa neba. Od marta/ožujka do maja/svibnja mnogi od Vas mogli bi uletiti u seksualne avanture, a moguće je i da započnete tajnu vezu sa osobama koje su u braku ili dugogodišnjim vezama. Očekivaćete mnogo od Vas, ali nažalost sve su prilike da ćete Vi biti ti koji će iz ljubavnog trougla izaći kao povređena osoba.
Ovnovi koji godinama samuju imaće mnoštvo mogućnosti za nove ljubavne priče. Te veze će biti izuzetno strastvene i magnetski ćete privlačiti suprotni pol. Vaša potraga za srodnom dušom okončaće se krajem godine, kada ćete započeti izuzetno ozbiljnu vezu. Pripadnici ovog znaka koji su u stabilnim vezama treba da znaju da će one još više ojačati, a mnogi od Vas bi trebalo da se priviknu na ideju da će dobiti prinovu. Vaša veza sa voljenom osobom će ojačati pa je dolazak bebe na svijet za očekivati. Pojedini pripadnici ovog znaka imaće manjih problema, posebno u ljetnjem periodu, kada će veza trpeti zbog poslovnih obaveza i kratih rokova, ali vi ćete sve to stoički podnijeti i prebroditi.

POSAO, KARIJERA I NOVAC: Period od aprila/travnja do septembra/rujna biće fantastičan za započinjanje novog posla ili otpočinjanja novih saradnji. Poradite na harmoničnim odnosima sa svojim zaposlenima ili kolegama, jer ćete tako mnogo lakše ostvariti vaše profesionalne naume. Ambiciozni ste i nemojte zazirati od rizika, jer to je pravi način da ostvarite puni uspjeh. Koristite maksimalno svoje vještine, a mnogo bi Vam mogli pomoći i socijalna osjetljivost i kreativnost. Pokušajte da proširite društvene krugove u kojima se krećete, jer time ćete otvoriti mogućnost za nova partnerstva sa organizacijama i poslovnim grupama, koje će Vam pomoći da se uspješno nosite sa konkurencijom i onima koji Vam ne zele dobro.
Sve skupa, od januara/siječnja u Vašoj karijeri sve će biti mirno i bez ikakvih turbulencija, ali već od marta/ožujka pa do avgusta/kolovoza 2016. godine imaćete priliku da započnete saradnju sa strancima i osobom koja će biti rada da finansira Vaše projekte i ideje. Već početak nove godine je vreme da napravite dugoročne planove i da slijedite svoje zamisli i kreativne snove bez obzira što će biti sputavanja i onih koji neće vjerovati u Vaš poslovni uspjeh. Nećete imati većih problema sa novcem, a u Vašim financijskim planovima namjerama pomoći će Vam kreativnost i društvene aktivnosti.

ZDRAVLJE I VITALNOST: Već s početka 2016. godine, dakle od januara/siječnja uticaj Marsa biće evidentan sve do početka aprila/travnja, jer ćete naprosto pucati od energije i zdravlja, što će itekako pozitivno uticati na sva Vaša životna polja. Ako se i pojave manje zdravstvene tegobe, kao što su prehlade i kašalj, bez problema ćete ih prevazići zahvaljujući Vašoj urođenoj vitalnosti. Sportisti među Ovnovima će se isticati i postizati veoma značajne rezultate u sportovima kojim se bave zbog povećane izdržljivosti. Jupiter će Već s početka 2016. godine, dakle od januara/siječnja uticaj Marsa biće evidentan sve do početka aprila/travnja, jer ćete naprosto pucati od energije i zdravlja, što će itekako pozitivno uticati na sva Vaša životna polja. Ako se i pojave manje zdravstvene tegobe, kao što su prehlade i kašalj, bez problema ćete ih prevazići zahvaljujući Vašoj urođenoj vitalnosti. Sportisti među Ovnovima će se isticati i postizati veoma značajne rezultate u sportovima kojim se bave zbog povećane izdržljivosti. Jupiter će Vam pomoći da emotivno budete snažniji i da razvijete svijest o sebi.

ODNOSI SA DRUGIM ZNAKOVIMA
OVAN: Iskre visokog napona obećavaju uzbudljive trenutke u spavaćoj sobi, ali i moguće žučne svađe, pa i pred tuđim očima. Munjevito ćete stupiti u brak ili se rastati i pronaći novog partnera. Nakon sukoba s roditeljima neki će potražiti novi životni prostor.
BIK: Naći ćete se u procijepu između ambicija i karijere te obitelji. Guranje privatnog života u drugi plan dovest će vas u nezgodnu situaciju. U drugoj polovini 2013. godine Bik će biti vaš najbolji saveznik u pitanjima novca i zarada. Nadopunjavat ćete se u poslu.
BLIZANCI: Doživljavat ćete ga kao najboljeg prijatelja sve do lipnja/juna. Znat će kako vam pristupiti i što reći da bi vas udobrovoljio. Bit ćete kreativan tim, razmjenjivati zanimljive ideje i dijeliti srodne interese. Od prijateljstva do ljubavi bit će malen korak.
RAK: Bit ćete zaokupljeni materijalnim pitanjima, širenjem imovine i ulaganjem u životni prostor. Već postojeća napetost među vama doživjet će vrhunac u drugoj polovini 2013. godine. Bit će dana kad će vas moći iživcirati i pogledom. Moguć je raskid odnosa.
LAV: Usmjerit ćete se na profesionalno napredovanje, no kad otkrijete neke skrivene stvari, u vama će  se nešto prelomiti. Lako ćete primijetiti jedno drugo na prvi pogled i poželjeti ga za prijatelja ili partnera. Put do cilja neće biti lišen određenih prepreka.
DJEVICA: Zajedničkim snagama uspijevaćete u poslovnim naumima i plamovima. Vaša spremnost na rizik u kombinaciji s njenim procjenama uvećaće šanse za uspjeh. Ako smatrate da je u ljubavi budućnost nemoguća, obzirno joj to stavite do znanja, naročito ako ste muškarac.
VAGA: Čudan period - nećete moći s njom, ali ni bez nje. Igra toplo-hladno i stalne mijene zagrljaja, prepirki i svađa iscrpit će vas oboje. Isplatit će vam se ekipni i intelektualni rad, bavljenje nekretninama, trgovinom i financijama. Osluškujte intuiciju i djelujte po njenom diktatu.
ŠKORPION: Iako bi se na prvi pogled moglo činiti da ste vi predvodnik i da držite sve konce u rukama, konačna pobjeda bit će njegova ili nejna, zavisno jeste li zena ili muškarac. Poslovni tandem bit će dobar: koordinirat ćete rad drugih i pokretati nove perspektivne poslove. Ako vam je šef, uživat ćete njegovu zaštitu i podršku.
STRIJELAC: Već i pomisao da ga imate za prijatelja ili partnera ispunjavat će vas zadovoljstvom i srećom. Ukazat će vam na nove poslovne ponude i pomoći će vam da ih ostvarite. Ako ste ljubavni partneri ili rođaci, vaše će povjerenje u njega biti poljuljano, ali samo privremeno, nikako zauvijek.
JARAC: Nemojte mu se suprotstavljati, ne želite li se naći na udaru njegove oštre kritike, osobito ako vam je šef. Njegova riječ bit će posljednja i u poslu i u ljubavi. Zahvaljujući njemu, poradit ćete na obrazovanju, stručnom usavršavanju ili poznavanju jezika. I u tome ćete uspjeti.
VODENJAK: Istaknut ćete se kreativnim zamislima i bićete ambiciozni i prodoran tandem. Možete se do lipnja/juna nadati ljubavi i uživajte u njoj. No, vaš bi odnos u drugoj polovini 2013. godine mogao skrenuti u vode u kojima se nećete najbolje snalaziti, a to će u vama izazvati nezadovoljstvo.
RIBE: Činiće se na prvi pogled da se u vašem odnosu ne događa baš ništa posebno. Promjene će se dogoditi gotovo preko noći. Mogli biste dobiti od nje ono što želite, no ne mislite da će to proći bez žrtava. U zajedničkim poduhvatima očekujte pomoć osobe iz inozemstva.

SRETNITE SE SA SUDBINOM!

POGLEDAJTE VAŠ ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU ROĐENJA

HOROSKOP PO SATU ROĐENJA

LJUBAVNA SLAGALICA