Saturn sa svojim prekrasnim krugovima, čini se da je najljepša planeta u našem Sunčevom sistemu. Međutim, u astrologiji on je planeta 'maiefik' (planeta lošeg uticaja) i govori o karmičkim dugovima iz prošlih života, kao i o teskoćama kroz koje moramo proći u ovom životu, kako bismo - oslobođeni dugova iz prošlosti - mogli napredovati dalje u duhovnom razvoju. Saturn nazivaju i "čuvarom praga", jer jedino kroz njega možemo ostvariti konačnu slobodu putem samorazumijevanja. Da li veličanstveni krugovi oko Saturna predstavljaju okove koji ljude sputavaju i ne daju im dalje da se razvijaju, dok ne "okaju" sve grijehe sto su ih, možda, počinili u prethodnim životima?
Saturn je povezan sa škrtošću, samokontrolom, stedljivošću, pa i strahom... Prevazilazeći u sebi sva ova ograničenja, čovjek doseže jedan viši stepen duhovnog razvitka i tada prelazi pod uticaj Urana, koji je mnogo humanija planeta i koja između ostalog upravlja i ezoteričkom naukom. Sva iskustva koja pojedinac stekne od Saturna, on ih stiče u samoći i kroz bol. Ukoliko se čovjek ne potrudi da proširi svoju svijest, tako da može shvatiti prirodu svoga razvoja, normalno je da će izgledati kao da je u "kandžama sudbine" i da nema kontrolu nad svojim životom.

U labirintu emocija
Od najstarijih vremena, Saturn se likovno prikazuju kao jarac đavoljih osobina, pa ljudi zaziru od njega izbjegavajuci da s njim sklope prijateljstvo. U natalnoj karti pojedinačnih sudbina, položaj Saturna u kući i znaku govori gdje se skrivaju ta ograničenja i podsvjesni strahovi. Njegov položaj govori i o sklonosti hroničnim bolestima, pa tako - ako je u zodijačkom znaku Jarca - tu se javljaju problemi sa hroničnom reumom – ako je u Blizancima - hroničnom bronhitisu, i sl. Međutim, pokušavati na taj način objasniti uticaj Saturna na naše živote, naravno da je u najmanju ruku nepotpuno. Saturn je potrebno tumačiti kao zasebnu cjelinu i uvijek ga povezivati sa Suncem, Mjesecom i Ascendentom (podznakom) u natalnom horskopu.
Tako, Sunce – kako je astrolozima poznato – uvijek pokazuje šta pojedinac želi; Mjesec pokazuje šta je svakom pojedincu potrebno, dok Ascendent pokazuje način na koji pojedinac može da dođe do svojih životnih ciljeva. Konačno, tu je i položaj Saturna, koji odgovara da li će pojedinac na putu do cilja imati poteškoća i da li će ga ista spriječavati u planovima, te da li će na kraju biti zadovoljan ili ne!
Nema horskopa bez Saturna, ma kako on bio dobar, kao što nema ni života bez truda i borbe. Kako je poznato, i ezoterija i moderna psihologija naglašavaju da u svakom pojedincu leži – sreća i moč rušenje okova. Dokle god čovjek nešto konkretno ne poduzme i učini, on je sklon da sebe ubjeđuje kako to ne želi ili ne može da uradi. Posljedica toga su potisnuta osjećanja u područje nesvjesnog, čime se i njihova prvobitna snaga znatno uvečava. Zahvaljujući tome, osjećanje će siliti čovjeka na reakciju ili se manifestovati u vidu bolesti, odnosno modela ponašanja koji ne razumije, koji ga mogu povrijediti i za koje se čini da dolaze od nekuda - drugdje.
Ni fizička a ni psihička energija se ne mogu uništiti. Ukoliko je prvi kanal blokiran, obje prelaze u drugi kanal izražavanja. Blokadu na nivou osjećanja i njihove prirode, simbolizira Saturn u vodenoj kući ili znaku. Psihička energija, koja bi normalno tražila izlaz kroz ispoljavanje osjećanja, mora koristiti drugi oblik izražavanja - fizičko tijelo ili određenu vrstu događaja. Rak, Škorpija i Ribe su vodeni znaci, a i njima srodne kuće IV, VIII, XII su u direktnoj vezi sa emocijama i motivacijama koje leže ispod površine svijesti. Za Saturna u ovim znacima i u pomenutim kućama, tipična je ona vrsta bola na nivou osjećanja, koja često vodi traženju psihijatriske pomoći, jer čovjek osjeća da se bez prave stručne pomoći, ne može snaći u labirintu vlastitih emocija i dilema.
Saturn u zemljanim znacima - Bik, Djevica, Jarac - te u kućama II, VI, X povezan je sa novcem i materijalnom sigurnošću. Tako istrajnost, štednja i samodisciplina, donose najlakše rješenje za položaj Saturna u zemaljskim znacima i kućama. Za cjelokupni koncept inicijacije, zaslužen je Jarac i zemaljski znaci, jer čovjek ne može biti spreman za inicijaciju, dok višu svijest koju je stekao ne primjeni na tijelo i okolinu, u kojoj funkcionise kao cjelovita ličnost.

Pečat Saturna
Položaj Saturna u vatrenim znacima - Ovan, Lav, Strijelac - i u kućama I, V, IX, odnosi se na intuiciju i povezan je sa duhom, energijom i početnim izvorom čiste svijesti. Vatreni znaci, teže izražavanju vlastitog sopstva, smatrajući da je on "nešto posebno". Vatra je egoistična i puna sebe, ali najčešće nije daleko od istine, jer tražeći Boga, nalaže "božansko u sebi". Saturn u vatrenim znakovima i kućama najčešće stvara probleme koji su više filozofski, nego stvarni. Saturn ovdje manifestuje nedostatak spontanosti, samoizražavanja, vitalnosti i unutrašnje sigurnosti.
Saturn u vazdušnim znakovima - Blizanci, Vaga, Vodolija - te u kućama III, VII, XI povezan je sa logosom. Svaki vazdušni znak je logičan, a njegovo funkcionisanje ovisi od vrste problema kojim se bavi. Ono što smatramo idejama, često su samo nadzori. Saturn u vazdušnim znakovima i kućama donosi bolju i jaču sposobnost korištenja mišljenja, kao kreativnog instrumenta i sredstva za integrisanje psihe. Saturn u vazdušnom znaku ili kući je povezan sa mentalnom izolacijom, da pojedinac sa ovim položajem često se bori protiv samoće ili, pak, ima stanovitih poteškoća sa uobičajnim komuniciranjem sa drugima. Pojedinac mora da nauči da koristi svoj um, kako bi ostvario mogućnost da od njega napravi zrak svjetlosti, koji će osvjetljavati tamna područja njegove psihe.

(Siniša Simić)

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA

Otkrijte tajne horoskopa - KNJIGA TAJNI!