22. 12. - 20. 1.
Vladajuća planeta:
Saturn
Element: Zemlja
Osobina: zatvorenost
Kvalitet: neiskvareni
Mana: aebičnost
Boja: tamnosiva, crna, smeda
Dragi kamen: hrizolit i lapis
Kovina: olovo
Biljke: čičak, majoran i vres
Životinje: svi papkari
Voli: tradiciju i štednju
Ne voli: rasipnost, neodgovornost
Ključne riječi: proračunatost, tradicija, upornost, štedljivost, pesimizam…
Životni vijek: više od 80 godina

Osobe rođene u znaku Gedia su čvrstog karaktera, uporni, obazrivi, ozbiljni, realisti, pouzdani i uvijek skloni sopstvenim intersima. Po prirodi su zatvoreni i rezervirani, neiskvarenog karaktera, posjeduju izvrsnu memoriju i u stanju su da prihvate veliku odgovornost. Nisu nikad osvetoljubivi, iako su ponekad mračnog raspoloženja. Pedantni su, pridržavaju se uobičajnog reda, poštuju autoritete, ali im se nikad ne udvaraju. Neki su Gedi pretjerani materijalisti, nerjetko agresivni, znaju biti neugodni i da vrijeđaju, a često su i sarkastični i cinični. Ako su takve prirode (a takvi nisu svi), onda su pretjerano škrti, nezahvalni, neemotivni i hladni.
Gedi mogu da budu veoma stroge i asketske ličnosti. Ne samo da ih ovozemaljska uživanja ne privlače već ih oni i najčešće izbjegavaju. Međutim, njihov unutrašnji život je vrlo bogat i intenzivan, a zaključivanje promišljeno. Nisu preambiciozni i najčešće su zadovoljni i sa skromnim.
Gedi imaju ustaljene principe i znaju da budu teško pristupačni, pa zbog toga se ne uklapaju lako u okolinu i ne teže novim poznanstvima. Okolina mora da uloži napor da bi ga takvog prihvatila. Njegovi su kontakti odmjereni i na distanci, jer se i pored drugarskog raspoloženja, ipak ne vezuje lako. Za odabrane prijatelje se vezuje za cio život. Jarčevi, iako introvertni, poštuju svoje bližnje i spremni su da se žrtvuju za njih. Također su u stanju da štite i svoje potčinjene.
Ekonomija im ide od ruke. Velike su štediše, pa nerjetko mogu zastraniti i postati škrtice. Često posjeduju znatnu imovimu, ali ipak žive skromno i nikad se ne razbacuju. Dobro procjenjuju investicije. Leže im mnoga zanimanja kao što su građevinar, inženjer, bankar, informatičar, farmer, trgovac nekretninama itd. Kako stare, tako im se poboljšava finansijska situacija.
Slabe tačke kod Jarčeva su kosti i koljena. Izloženi su često reumatizmu, išijasu, lomovima, iščašenjima i uganućima. Nerjetko su melankolični i skloni depresiji. Kod muškaraca su pored tradicionalnih zona osjetljivosti osjetljivi i srce, bubrezi, kičma, stomak i zglobovi, a kod žena prehlade i pluća. Kod muškaraca su kritične 4. i 5., godina, a žive dugo, preko 80. godina. Kod žena je kritično rano djetinjstvo, te 19., 43. i 51. godina života.
Osobe rođene u znaku Gedia zbog zdravlja i kondicije, morale bi se bave sportom. Korisno bi im bilo da izlaze u društvo, da se zabavljaju, smiju, kako bi liječili svoju melankolična i depresivna raspoloženja. Također bi trebali da vode računa o koljenima i da što više šetaju. Njihove biljke su čičak, majoran i vres, a dragi kamen koji bi im mogao donositi dobit i sreću je hrizolit. Neki smatraju da im i lapis lazuli donosi blagodeti.

Enciklopedija proročkih vještina - KNJIGA TAJNI!

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA