Osnovne osobine: Avanturizam, veselost, društvenost, popularnost, plemenitost, promjenjivost.
Opće odlike: Konj je temperamentna i vesela životinja i osobe rođene u Godini Konja posjeduju iste karakteristike. Omiljene su u sredinama u kojim žive, a ljubav i obzir što prema njima osjećaju drugi ponekad idu u krajnost. Konji nisu posebno vatreni, nego su izrazito temperamentni i nerjetko skloni čudnom ponašanju. Njihova česta nepredvidljivost donosi im kod njihovih nemaštovitih poznanika i prijatelja reputaciju da su čudni.
Konjima je njihova sloboda veoma važna. Budući da su time veoma zaokupljeni, skloni su da zaborave da i drugi žele nepomućenu slobodu. Sebičnost tipičnog Konja nije proračunata i stoga se ne proširuje na novčana pitanja - mnogi Konji su toliko darežljivi da im to predstavlja manu. I pored njihove nepredvidljivosti i nesposobnosti da se drže rasporeda koji im ne odgovara, Konji obično dobro napreduju u karijeri. Njihova veselost, odanost i plemenitost omiljena je u svakom društvu, što konjima daje poseban status.
Emocije i ljubavni život: Konji se lako zaljubljuju, ali se s jednakom lakoćom i odljubljuju. Konje bije glas da češće od drugih mijenjaju partnere, a njihova nepredvidljiva priroda čini ih uzbudljivim partnerima. Ovo se posebno odnosi na Vatrene Konje. U staroj Kini na muškarce Vatrene Konje gledalo se kao na ljudske ekvivalente pastuha, a na žene Vatrene Konje kao na poželjne ljubavnice koje su strastvenije od drugih žena. Konji najteže zasnivaju bračnu vezu sa Pacovima. Takođe su nezadovoljavajuće kombinacije Konj/Zmija i Konj/Zec. Najbolje veze ostvaruju sa Psima i Tigrovima. Čudno, ali se i Ovcama dobro slažu.
Pet elementarnih Konja: Svi elementarni Konji su pozitivni.
Metalni Konj je najegoističniji i najveći avanturista. On obožava slobodu. Gotovo da nije u stanju da slijedi fiksiranu rutinu, da se drži rasporeda ili da radi pod kontrolom. Metalni Konj je uvije u potrazi za novim životnim iskustvima. Zbog toga teško uspjeva održati duže ljubavne veze, jer se pribojava da bi mu to moglo ugroziti ili ograničiti sloboda.
Vodeni Konj je zapažen po svom humoru, sposobnosti da zabavi druge i da se idealno prilagodi sredini u kojoj živi. Ipak, i on je često nepredvidljivi, pa ponekad zna da iznenadi i one koji su mislili da ga potpuno poznaju. Gotovo je patološki nesposoban da pravi (i realizira) ozbiljne planove za budućnost ili da temeljito analizira svoje postupke i njihove posljedice.
Drveni Konj je jednako nepostojan kao i drugi Konji, ali se bolje kontroliše, ima veći osjećaj za dispiplinu i spreman je na razumnu diskusiju.
Vatreni Konj je izuzetno inteligentan, uzbudljiv i vatren u punom smislu te riječi, sklon izljevima lošeg raspoloženja i eksplozijama seksualne strasti. On je, moglo bi se reći, opasan Konj, ali je zato mnogo uzbudljiv.
Zemljani Konj je najmanje temperamentan. Stoji objema nogama na zemlji, realan je i objektivan, dobar prijatelj i brine o svojoj obitelji.
Rođeni u godini Konja: Davy Crockett, James Dean, Clint Eastwood, Ella Fitzgerald, Harrison Ford, Aretha Franklin, , Sandra Day O'Connor, Teddy Roosevelt, Mike Tyson, Boris Yeltsin

A šta kaže KNJIGA TAJNI...

KONJ
Simbol mudrosti, intelekta, razuma, hitrine, svjetlosti, plemenitosti, odanosti, vjetra I morskih talasa. Konji imaju višestruko značenje: oni vuku sunčana kola, jašu ih sedam jahača Apokalipse, predstavljaju plahovitost i neobuzdanost žudnje..., a često su važili i kao čovjekova dojkinja, budući da se u prošlosti pilo kobilje mlijeko. U snovima su predstavljali seksualni simbol, želju, požudu i sam seksualni čin...
U istočnjačkim vjerovanjima konj je vezan za čast, vlast i brigu, a u snu predskazuje različite događaje: ako ga vidite u daljini, uslijedit će radosna vijest; ako vodite konja za ular, potrebna vam je pomoć prijatelja; ukoliko jašete krilata konja, predstoji vam sjajan uspjeh; galopiranje u snu predskazuje brzo ostvarenje želje; kupiti konja – unosan posao; vidjeti divljeg konja – zarada, itd.
Ako se u temelje obiteljske kućne ugradi nekoliko konjskih kostiju, vjerovalo se da će kuća biti sretna a obitelj zaštićena od zlih duhova, neprijatelja, bolesti i nesreće. Osoba koja sa sobom uvijek nosi konjske kutnjake bit će oslobođen pohlepe za novcem.
Dugo vremena se vjerovalo da konji predstavljaju životinje koje nose duše umrlih i da jedino oni od svih životinja mogu da vide i prepoznaju duhove i vještice. Kamen sa rupom u njemu pohranjen u stablu nekog drveta štitio je navodno konje da ih noću ne jašu zlodusi i vještice. Kada nekoliko konja istovremeno stoji leđima okrenuto prema ogradi, vjerovalo se da predstoji promjena vremena – predznak kiše.
Vjerovalo se da je za liječenje čestih i iscrpljujućih napada kašlja dobro inhalirati bolesnika konjskim dahom. Pri tome se preporučuju šareni konji, jer se vjerovalo da su oni najzdraviji. Također se vjeruje da je za liječenje groznice dobro koristiti konjska kopita, a za liječenje noćnih mora, najefikasnijim lijekom su se smatrali - konjski zubi. No, postoje i druga vjerovanja:
· Jahati sivog konja na vjenčanju – sreća
· Vidjeti crnog konja – u Britaniji sreća; u Europi nesreća
· Sresti bijelog konja – nepredvidivi troškovi
· Sresti bijelog konja kojeg jaše crvenokosa djevojka – nesreća
· Da bi se otjerala loša sreća, u trenutku kada se ugleda bijeli konj sa crvenokosom jahačicom, treba pljunuti i reći: “Dobra sreća tebi, dobra sreća meni, dobra sreća za sve bijele konje koje vidim...”
· Tko sretne riđeg konja – vidjet će dragu osobu.

Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA