Osnovne osobine: Dobrota, ljubaznost, osjetljivost, emotivnost, neraspoloženje.
Opće odlike: Koza je simbol dobrote i obzirnosti prema drugima. Po prirodi su blage, a njihova solidarnost prema osobama u nevolji nema granica, pa ih ponekad beskrupulozne osobe znaju iskorištavati do krajnosti. Koze od drugih očekuju ljubaznost koja odgovara njihovoj i nikako ne vole kritičke opaske, smatrajući svaku kritiku atakom na sopstvenu ličnost. Stoga mnoge Koze postaju neraspoložene, čak depresivne, kada saznaju da ih neko kritikuje.
Sklone su izljevima sreće, naročito u situacijama kad neko želi da nagradi njihovu dobrotu. Prema nekim starim kineskim piscima, dobrota i ljubaznost Koze privlače naklonosti besmrtnika. Sreća Koze je ponekad pomućena činjenicom da se ona uvijk bori samo za svoje interese, a kada je to potrebno ona zna da se pretvori u bezkompromisnog ratnika. Stara je istina da nema ništa gore od ratoborne Koze. No, srećom, samo će drske i nepromišljene provokacije natjerati Kozu da se bori. Ona izbjegava sukobe i stoga je odličan radnik. Kada je u tandemu sa Konjem postaje pravi virtuoz u oblasti financija.
Emocije i ljubavni život: Koze su najbolje u braku i dugotrajnim vezama kada imaju partnere koji ih nadopunjuju i inspirišu. Drugim riječima, Kozi je potreban partner koji nije ljubazan i solidaran kao ona i koji joj može nadoknaditi kvalitete koji joj nedostaju. Sudeći prema tome, moglo se reći da je Koza/Koza nemoguća kombinacija, ali nije tako - kombinovana slabost dviju Koza daje smirenu snagu. Najgori partner za Kozu je Vo. Odnosi sa Pacovom, Tigrom, Majmunom i Pijetlom su snošljivi, nikako idealni. Parovi Koza/Vepar i Koza/Zec su najpovoljniji, a ni kombinacija Koza/Konj nije loša.
Pet elementarnih Koza: Sve elementarne Koze su negativne.
Metalna Koza štiti svoju urođenu ljubaznost nekom vrstom oklopa i stoga često pruža lažan utisak grubosti, a ponekad čak i brutalnosti. U stvari, karakter Metalne Koze mogao bi se ukratko opisati kao veoma grub, ali - sa srcem od zlata.
Vodena Koza je najmekša i najslabija u obitelji. Ona na druge ostavlja utisak bespomoćne blagosti, koju treba podržati i pružiti joj svu potrebnu pomoć. Stoga Vodena Koza nikad nije dugo u nevolji, ljudi naprosto jure da joj pomognu kad god je u teškoćama. Ako nije tako, Vodena Koza postaje povučena u sebe i veoma mračnog raspoloženja.
Drvena Koza također očekuje (i prima) pomoć od drugih, ali ona nije toliko pasivna koliko Vodena Koza. Ona vodi računa da nikome ne ostane dužna i svaku pomoć nastoji da uzvrati.
Vatrena Koza je aktivnija i ratobornija od drugih Koza i manje se oslanja na pomoć drugih.
Zemljana Koza je veliki radnik. Uistinu uživa u radu i obično postiže uspjeh u životu. Međutim, veoma je osjetljiva i gore reaguje na kritike nego druge Koze.
Rođeni u godini Koze: Jane Austin, Boris Becker, Mel Gibson, King George VI, Franz Liszt, Michelangelo, Mark Twain, Rudolph Valentino, Barbara Walters, Bruce Willis, Orville Wright

A šta kaže KNJIGA TAJNI...

KOZA
Koze su u nekim istočnjačkim mitologijama često simbolizirale lake, slobodne i nerjetko nemoralne osobe. Ipak, u indijskoj mitologiji koza predstavlja Majku svijeta; u Kini se ona dovodi u vezu s bogom groma, a u starogrčkim predanjima simbolizira munju, a munja najavljuje oluju i kišu. Osobe koje se od malih nogu hrane kozjim mlijekom i kozijim puterom navodno nikad ne obolijevaju; osobama oboljelim od epilepsije savjetovano je da jedu kozji mozak koji se prethodno provućče kroz zlatni ili prozlaćeni prsten. Da bi bolesnik ozdravio ili se izliječio od bilo koje bolesti, dovoljno je dovesti kozu da pase travu u blizini njegove sobe, a potom je odvesti što dalje od kuće. Vjerovalo se da će koza zajedno sa sobom odnijeti i bolest.
Koza u snovima, prema nekim tumačenjima, predskazuje zadovoljstvo u izobilju i bogatstvu; čuvati koze označava dobitak, a tko sanja da muze kozu doživjet će povratak izgubljenih dragocijenosti ili povratak povjerenja u drage osobe. Istodobno, kozija dlaka (kostrijet) simbolizira bogati imetak. No, postoje i druga vjerovanja:
· Sresti kozu prije putovanja – sreća
· Sresti crnu kozu na uskom putiću – novčani dobitak
· Ako vlasnik drži kozu za glavu, vjerovalo se da koza neće oboljeti od - neke zarazne bolesti
· Ako koza jako vonja, vjerovalo se da će se vlasnikova krava ili konj ubrzo -razboljeti
· Tko uza se nosi nekoliko vlasi sa kozje brade – sreća.

Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA