Osnovne osobine: Bistrina, fleksibilnost, uobraženost, šarm, prilagodljivost, sposobnost za obmanu...
Opće odlike: Postoji klasični kineski roman pod nazivom 'Majmun', koji priča o avanturama majmuna koji putuje od Kine do Indije u potrazi za - što je prilično nevjerovatno – drevnim budističkim spisima. Junak romana ima sve karakteristike Majmuna iz kineske astrologije, prilagodljiv je, dosjetljiv, zabavan, inteligentan i povremeno beskrupulozan varalica. Najočitija karakteristika Majmuna je njegov šarm. Majmune gotovo svi vole. Čak i oni koji na prvi pogled ne prihvataju Majmune, obično ih popuštaju. Gotovo svaki Majmun, ako se potrudi, može da opčini čak i ptice na drveću. Majmuni su oštroumniji od mnogih, u stanju su da se ne ponavljaju i da uvijek budu originalne u svojim zamislima, brzo uče i mogu se prilagoditi gotovo svakoj situaciji. S druge strane, Majmuni ponekad znaju biti pravi đavoli, spremni da obmanjuju i preokreću istinu ako je to jedini način da postignu ono što žele. Kadkad su toliko previjani da bez treptaja lažu i obmanjuju, pogotovo kad žele da pomognu svojim prijateljima ili onima koje vole. Međutim, Majmuni svoje obmane i laži ipak znaju kanalisati i kontrolirati i nikad ih neće koristiti da bi nekome namjerno napakostili.
Emocije i ljubavni život: Zato što se Majmuni gotovo sa svima dobro slažu, teško im je da se slože sa svojim partnerom. Problem je u tome što Majmuni teško pokazuju svu svoju toplinu i šarm. Ipak, kada veza jednom očvrsne, Majmuni postaju sjajni partneri. Najmanje zadovoljavajući partner mu je Tigar. Napeti su i odnosi Majmun/Zmija. Odlične odnose uspostavljaju s drugim Majmunima, s kojima – reklo bi se - stvaraju neku vrstu društva uzajamnog divljenja. Dobre odnose imaju i sa Pacovima.
Pet elementarnih Majmuna: Svi elementarni Majmuni su pozitivni.
Metalni Majmun je borbeniji nego njegovi rođaci. Dobar je u sticanju novca, posebno kada je sam sebi gazda. Majmuni ne vole da primaju naređenja od drugih.
Vodeni Majmun je tajanstveniji i osjetljiviji od drugih - lakše je ranjiv.
Drveni Mujmun je najkomunikativniji u obitelji. Ima snažan poriv prema materijalnom uspjehu i obično ga postiže.
Vatreni Majmun je nesmotreniji od drugih. Sklon je brzopletosti, pa često ne gleda gdje skače i s kim ulazi u sukobe. Stoga nerjetko upada u nevolje.
Zemljani Majmun je smireniji, prizemniji, realniji, pouzdaniji i manje egoista.
Rođeni u godini Majmuna: Julius Caesar, Bette Davis, Eleanor Roosevelt, Betsy Ross, Diana Ross, Will Smith, Elizabeth Taylor, Harry S. Truman, Leonardo da Vinci, Alice Walker

A šta kaže KNJIGA TAJNI...

MAJMUN
Simbol radoznalosti, drskosti i niših instikata. U kineskoj astrologiji, Majmun simbolizira inteligentnu eligenciju, prilagodljivost, lucidnost, fleksibilnost, dosjetljivost, sposobnost za obmanu, uobraženost, šarm... Vjeruje se da Majmun može, ako poželi, 'opčini ptice na drveću'. Majmuni su oštroumni, puni invencije, brzo uče i mogu se prilagoditi svakoj situaciji. S druge strane, Majmuni ponekad mogu biti vragovi, spremni da preokrenu istinu, a ponekad znaju bezočno da lažu da bi pomogli prijateljima.
Majmuni se slažu s Pacovima i s drugim Majmunima, jer se jedni drugima dive. Ne slažu se s Tigrovima, a ne vole ni Zmije. Majmuni znaju biti sjajni partneri i s drugim životinjskim simbolima gaje tolerantne odnose.
Svi elementarni Majmuni su pozitivni: metalni Majmun je borbeniji nego njegovi rođaci, dobar je u sticanju novca, posebno kada je sam sebi gazda; vodeni Majmun je tajanstveniji, osjetljiviji i ranjiviji od drugih; drveni Majmun je komunikativan, uspješan i voli materijalne uspjehe; vatreni Majmun je nesmotreniji od drugih, često ne gleda gdje skače i pada u nevolje, dok je zemljani Majmun smiren, stamen i nije egoista.

Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA