Osnovne osobine. Poštenje, privrženost, otvorenost, objektivnost, inteligencija...
Opće crte: Pas je ljubazan, alturista i nikad neće napustiti prijatelja u nevolji. Veoma je fer i nepravdu prema drugima mrzi istom snagom kao da je učinjena prema njemu. Njegova zaokupljenost pravednošću i ispravnošću ponekad ga vodi da sagleda svijet na prilično jednostran način. Pas nije u stanju da ocijeni da nitko nije ni krajnje dobar ni krajnje loš.
Ovo njihovo sljepilo prema svijetu koji ih okružuje nikako ne znači da su Psi neinteligentni. Naprotiv, imaju snažan, logičan um i često veliku pronicljivost. Psi osjećaju izvjesnu sumnju prema strancima i brinu ih motivi onih koje dobro ne poznaju. Iako su Psi veoma ratoborni, posebno kada osjećaju da se protive nepravdi, nisu normalni ili konstitucionalno agresivni: oni se samo bore kada osjećaju da su oni ili njihovi prijatelji napadnuti. Sve u svemu, Psi su zadivljujući ljudi: ako imate Psa za prijatelja, veoma ste sretni.
Emocije i ljubavni život: Psi su sumnjičavi prema strancima i ne žure da sklapaju prijateljstva. Čak su sporiji kada nude ljubav, i plaše se onih koji je otvoreno iskazuju: ništa im nije neprijatnije kao kad im netko koga dobro ne znaju odjednom izjavljuje svoju ljubav ili nježnost. Kad Pas jednom ponudi svoju ljubav, to je zauvijek. Psi su izuzetno lojalni svojim partnerima čak i u situacijama punim neprijatnih iskušenja. Najmanje zadovoljavajući odnos imaju sa Zmajevima: svatko od njih je nesposoban da vidi gledište onog drugog. Teška je i situacija Pas/Pijetao. Konji i Tigrovi su im najbolji partneri i nema velikih problema u tim kombinacijama.
Pet elementarnih Pasa: (Svi elementarni Psi su pozitivni.)
Metalni Pas je nefleksibilan karakter i strogo se drži svojih principa. Dobri su prijatelji - ali jao onima koji ih izigra ili prevare.
Vodeni Pas je najviše kontemplativan i s njim je najlakše u cijeloj obitelji - ali kada je potrebno postaje neumoljiv borac.
Drveni Pas je fleksibilniji od Metalnog, topliji je i plemenitiji i stoga je poželjniji i omiljeniji.
Vatreni Pas je rođeni vođa, posjeduje snažan lični magnetizam.
Zemljani Pas kreće se prilično sporo kada treba razmisliti, veoma je mudar, razložan, zna da rukuje s novcem i daje odlične savjete o praktičnim stvarima.
Rođeni u godini Psa: Cher, Winston Churchill, Bill Clinton, Dorothea Dix, Benjamin Franklin, George Gershwin, Jane Goodall, Herbert Hoover, Madonna, Shirley McLaine

A šta kaže KNJIGA TAJNI...

PAS
Iako je u brojnim mitologijama svijeta povezan sa smrću, paklom i podzemnim svijetom, pas danas predstavlja simbol prijateljstva, vijernosti i plemenitosti. Tko je želio da mu pas bude odan, stavljao bi njegovu dlaku u svoju cipelu ili bi mu u hrani dao da pojede nekoliko dlaka ispod svog pazuha. Da bi pas postao oštar, ljut i dobar čuvar, vlasnik bi mu u hranu ulio malo vode s kojom bi se oprao ili bi ga za Božić hranio češnjakom.
Za pse su vezana i mnoga druga sujevjerja. Sresti psa dalmatinca smatralo se srećom, a sreću su očekivali i oni koje bi crni ili nepoznati pas pratio na putu do kuće. Sresti jednog ili tri bijela psa također je nagovještavalo povoljan razvoj događaja. Kome bi crnobijeli pas prešao preko puta dok bi išao na poslovni sastanak, doživio bi puni uspjeh, a kome bi u kuću ušao nepoznati pas, vjerovalo se da će steči novog prijatelja.
Psi su najavljivali i tragična zbivanja: očekivalo se da će netko od ukućana uskoro umrijeti ako bi pas bez vidnog razloga zavijao ispred kuće ili ako bi kopao rupu u dvorištu ili ako bi spavao s podvijenim šapama i repom. Djeca koja bi jahala na psu, navodno bi oboljela od padavice. Tko bi se ujutro sreo sa psom koji bi na njega lajao, savjetovano mu je da tog dana bude oprezan, jer bi mu se mogla dogoditi nesreća.
Kad pas na jednom mjestu trči tamo-amo, govorilo se da će na tom mjestu ubrzo doći do svađe. Kad pas protrči između ljubavnog para, koji je planirao da se vjenča, vjerovalo se da će se uskoro teško posvađati i zauvijek razići. Kad pas protrči ženi između nogu, vjerovalo se da će je otac ili suprug zbog nečeg kazniti.
Kuglaš koji bi za vrijeme takmičenja čuo da pas zavija navodno bi postizao veoma loše rezultate. Tko bi u plamenu vatre vidio lik crnog psa, uskoro bi stekao novog prijatelja. Pasji grob pod voćkom obečavao je bogatu žetvu.
Vjerovalo se da psi privlače munje. Kad se pas valja po zemlji, jede travu, uporno grebe šapama ili ima prodoran vonj, mogla se očekivati kiša. Kad bježi pod sto, vjerovalo se da se bliži se oluja. Ako jede snijeg i valja se po njemu, uskoro će zatopliti. Ako bi pas digao glavu i ispravio uši, vjerovalo se da bi uskoro u blizini mogao izbiti požar.
Vjerovalo se da istopljena pseća mast liječi reumatizam, smjesa od kuhane pseće glave i vina da liječi žuticu, a nošenje osušenog psećeg jezika oko vrata da liječi škrofule. Tko je želio da mu rane brzo zacijele, dozvolio bi psu da mu ih liže, a tko bi psećim suzama namazao oči, mogao je navodno vidjeti duhove. Govorilo se da sasušen izmet šteneta, pomiješan s ružinim uljem, liječi čir, a šteneće salo se koristilo kao nekih eliksira zdravlja. Žuč crnog psa pomiješana s nekim mirisom ili parfemom, imala je navodno magična svojstva – štitila je od urokljivih pogleda i zlih duhova, a osušena i samljevena jetra kuje koristila se u ljubavnoj magiji: djevojka koja bi je stavila u piće svom draganu, zauvijek bi osvojila njegovo srce!
Uvreženo je mišljenje da je pas čovjekov najvjerniji prijatelj, ali u snovima on često ima druga značenja. Ako ih volite, možda vaš pas iz sna predstavlja nekoga ko vam je drag, a ako se u snu bojite pasa, vaš bi san mogao biti upozoravajući; ako sanjate da ste se pretvorili u psa - steči ćete visoka znanja i postati veoma ugledni; sanjati crne pse – okruženi ste prijateljima; ako na vas u snu pas laje – neprijatna vijest; sanjati malog psa – zadovoljstvo.

Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA