Osnovne osobine: Neobično ponašanje, netaktičnost, duhovitost, efikasnost, dobar glumac...
Opće crte: Pijetlovi su dobri s novcem, veoma su disciplinirani i uživaju da organizuju ljude i stvari. Oni to veoma dobro čine i mnogo znaju, i žele da drugi toliko znaju, stoga su skloni da se hvalisaju (kukuriču) o vlastitim sposobnostima. Njihovo kukurikanje je manje monotono, uistinu su dobri zabavljači i s njima nikad nije dosadno. Pogotovo, uz piče ili za večerom. Kod većine Pijetlova postoji pozorišni element - uživaju u glumi, očekuju aplauze i obožavaju da su u središtu pažnje. Ali, oni se često ponašaju i kao ekscentrici. Samo, čovjek nikad nije siguran da li je njihova ekscentričnost stvarna ili je to samo još jedan način da privuku na sebe pažnju. Uz ovo ide i sklonost da drugima dijele savjete kako da žive i da krajnje netaktično kritikuju. Ipak, prijatno je poznavati Pijetlove, jer njihove vrline nadmašuju njihove mane.
Emocije i ljubavni život: Pijetlovi su podložni promjenama raspoloženja. Obično su ili veoma sretni ili krajnje nesretni, rijetko nešto između. Pijetao ili voli ili ne voli; ravnodušnost nije karakteristika njegovog emocionalnog stanja. Zec je simbol s kojim ima najmanje zadovoljavajuću vezu - ove dvije životinje su potpuno nekompatibilne. Ima dosta napetosti i u vezi Pijetao/Pas ili Pijetao/Majmun, partneri su nesposobni da shvati zašto im se onaj drugi više ne divi. Zmija i Vo su Pijetlovi idealni partneri. Ostale veze su umjereno uspješne.
Pet elementarnih Pijetlova: (Svi elementarni Pijetlovi su negativni.)
Metalni Pijetao ima snažna uvjerenja i toliko je ubijeđen u njihovu ispravnost da mu je teško povjerovati da mu se neko može usprotiviti. Stoga je Metalnom Pijetlu teško da nađe kompromise.
Vodeni Pijetao je najintelektualniji u obitelji, iako je njegov stvarni talenat zakočen sklonošću da se koncentrira na male detalje isključujući znatno važnije stvari.
Drveni Pijetao pokušava da kontrolira sklonost kritici, iako ne uvijek s uspjehom. Ljubazno je biće i više zaokupljeno osjećajima i problemima drugih nego većina Pijetlova.
Vatreni Pijetao malo kad prestaje da kukuriče i stoga je zamoran, mada uzbudljiv pratilac. Njegov zažareni entuzijazam nije nikad daleko od površine i ponekad je kombinovan sa nefleksibilnošću koja može dovesti do konflikta i frustracija.
Zemljani Pijetao ja manje plamen od drugih iz porodice, ali je fanatičniji organizator od drugih ljudi, koje stalno tjera da slijede njegov primjer.
Rođeni u Godini Pijetla: Catherine the Great, Amelia Earhart, Rudyard Kipling, Groucho Marx, Brtney Spears, Peter Ustinov

A šta kaže KNJIGA TAJNI...

PIJETAO
Pijetao je smatran svetom pticom i solarnim simbolom, jer njegov pjev najavljuje izlazak sunca. Njegov lik koristio se u magiji protiv opakih sila mraka i noći, a kuhana je pijetlova noga u Vijetnamu služila za proricanje. U Grčkoj se vjerovalo da pijetao posjeduje iscjeljiteljske moći i da na onaj svijet prati duše umrilih. U kršćanstvu se pijetlu pridaju moći predviđanja, jer najavljuje svjetlost i uskrsnuće. Stoga se njegov lik stavlja na crkvene zvonike i tornjeve katedrala ili na dimnjake obiteljskih kuća. U islamu pjev pijetla obznanjuje prisutnost meleka (anđela). Vjerovalo se da crni pijetao predstavlja vragovo sredstvo, bijeli pijetao čuva od utvara, a crveni štiti od požara.
U našim se krajevima od najstarijih vremena vjeruje da pijetao budi dan i dokida vladavinu noćnih demona. Kuća koja je imala pijetla smatrala se zaštićenom od zlih duhova. Ako bi ujutro na Valentinovo (Dan zaljubljenih), pijetao i kokoška zajedno sjedili, vjerovalo se da će se neko iz kuće uskoro oženiti ili udati. Tko bi uza se nosio pijetlovo oko ili maskotu u obliku pijetlovog oka, nadao se zaštiti od nesreće i opasnosti. Pijetlovo perje služilo je kao amajlija protiv uroka, zlih duhova i vještica, a pjetlova krv se koristila u spravljanju opakih čarolija i u obredima crne magije.
Pijetao je simbol proricateljske imaginacije, jer kukurikanjem navodno najavljuje nepoznate goste i promjenu vremena. Ako kukuriče uveče, sutra bi se moglo očekivati kiša; ako se popne na plot pa kukuriče, govorilo se da će doći do proloma oblaka, a ako u kokošinjcu zaspe kasnije nego obično, ujutru će osvanuti kišno vrijeme. Smatrano je lošim znakom ako bi pijetao kukurikao između sumraka i zore. To je navodno najavljivalo nesreću ili smrt. Ako bi mladenka na dan vjenčanja čula pijetla da pjeva, vjerovalo se da će na svadbi doći do neke neprijatnosti ili skandala, a ako bi ga prilikom poroda čula porodilja, smatralo se da novorođenče neće dugo živjeti. Kad bi se pijetao oglasio na ulaznim vratima kuće, govorilo se da bi ukućani trebali odložiti sva svoja putovanja. Čuti kukurikanje pijetla u devet ili dvanaest sati – najava sreće, a onaj tko bi ga čuo prikom kretanja na posao, vjerovalo se da će imati uspješan radni dan. Ako bi se pijetao oglasio u ponoć govorilo se da je tog časa netko umro.
Tko je želio da mu obitelj bude zdrava, sahranio bi pijetla u prizemlju svoje kuće. Blagotvornim se smatralo istrljati bolesnikovo tijelo zaklanim pijetlom. Vjerovalo se da to ubrzava ozdravljenje. Padavicu je navodno liječilo ako bi se ispod bolesnikove postelje držao zaklan pijetao, a tko bi uza se nosio bijelo kamenje uzeto iz želuca crnog pijetla, mogao je navodno zadobiti svačiju naklonost. Da bi se zaštitilo od gubitka razuma, preporučalo se spaljivanje živog pijetla.
Dok se za bijele pjetlove mislilo da su prijatelji čovjeka i stoga ih nije valjalo ubiti, za crne se govorilo da druguju s đavolom i da ih prate zli duhovi, te da se mogu pretvarati u daždevnjake i opake zmajeve. Da bi otjerali zle duhove i kuću zaštitili se od demona, ljudi su pijetlove sahranjivali u temelje kuće, a da bi kuću zaštitili od lopova, pijetlove bi zatvarali ispod drvenog bureta. Mlinari su smatrali da će biti zaštićeni od nesreće na poslu ako bi mašine poprskali pijetlovom krvlju. Snovi o pijetlu nisu se smatrali uvijek dobrim: sanjati pijetla - neizvjesna borba, dokazivanje; slušati ga da pjeva – bolest; gledati borbu pijetlova u snu – svađa, sukob, žestoka rasprava.

Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA