Osnovne osobine: Strpljivost, tvrdoglavost, marljivost, hrabrost, konstantnost, konvencionalnost.
Opšte crte: Osobe rođene u 'Godini Vola' mogu da rade sve dok ne padnu, posebno ako znaju da će taj napor pomoći onima koje vole. Ne samo da će mnogo raditi, nego se neće ni žaliti zbog toga. Gotovo kao da im je prava životna funkcija da rade dok drugi igraju.
Strpljenje Vola odgovara samo njegovom tradicionalizmu - da se obavljaju stvari onako kako se uvijek obavljaju - i tvrdoglavosti kojom se odbija svaka promjena. Kao što volovi koji vuku plug ne prihvataju da budu podjarmljeni na neki drugi način, i osobe rođene u 'Godini Vola' teško da rade na neuobičajen način. Vo će pasivno odbiti da posluša naređenje novog orača; čovjek-Vo će se pretvarati da ne razumije nove puteve.
Pogrešno je misliti da je ravnodušnost Vola znak gluposti. Naprotiv, Volovi su veoma inteligentni - iako to uvijek ne pokazuju drugima. Logična inteligencija Vola, kombinovana sa njegovom pouzdanošću i marljivošću, obično mu osigurava da mnoge pretekne i stigne na cilj prije onih koji su se u mladosti pokazali kao izuzetno ambiciozni i 'briljantni'.
Emocije i ljubavni život: Volovi nikad ne daju strastvene ljubavne izjave, ne pišu pjesme u slavu drugih, niti imaju reputaciju Don Juana ili Casanove. Međutim, veoma griješe svi oni koji misle da Volovi nemaju velike seksualne prohtjeve, ili da nisu sposobni za duboku ljubav. Ipak, nije lako pobuditi strasti Vola i neuobičajeno je za njega da se zaljubi na prvi pogled. Isto je tako je neuobičajeno da se Vo iznenada odljubi. Njihova ljubav narasta iz dana u dan i kada jednom dostigne vrhunac, neće izblijedjeti čak ni u najprovokativnijim situacijama. Volovi su izuzetno lojalni svojim partnerima, prava je rijetkost da prevare svog partnera.
Osoba s kojom neće uspostaviti dug i harmoničan odnos jeste Ovca. I pored činjenice da oboje izgledaju krotko, i Vo i Ovca imaju toliko malo zajedničkog da im je gotovo nemoguće da se slože. Naizgled je čudno da ne funkcioniraju ni kombinacije Vo/Vo. U ovom odnosu sličnosti otežavaju zajednički život - teško je raditi i služiti nekome čiji je jedini cilj u životu da služi i radi za tebe. Drugim riječima, Volovi su bolji kad daju nego kad primaju. Posebno zadovoljavajuće odnose grade sa Zmijom i Pijetlom, ali su solidne i druge kombinacije - Vo/Pas i Vo/Tigar.
Pet elementarnih Volova: Svi elementarni Volovi su negativni!
Metalni Vo je elokventan, mudar i često umjetnik. Ubjeđen je da su njegovi osobni pogledi oni pravi i da su znatno marljiviji od drugih Volova. Stoga Metalni Vo nerjetko postaje svadljivac i neko ko uvijek nešto dokazuje, posebno kad je u pitanju karijera. Nikad se ne ustručava da glasno iskaže svoje mišljenje i poglede. Stoga je Metalni Vo, iako je uvijek pouzdan, težak kolega i prijatelj.
Vodeni Vo je spremniji da sluša mišljenja drugih, nego da ih sam daje. To ne znači da voli inovacije - on je vezan uz tradiciju kao i čitava porodica Volova - ali je veoma otvoren za razuman argument. Ako se može pokazati da je novo bolje od starog, prihvatit će moderne metode. Međutim, insistirat će na uvjerljivim dokazima o prednostima novih trendova. Vodeni Volovi su spremni da se žrtvuju do krajnosti, ali to očekuju i od drugih.
Drveni Vo je bolji za saradnju nego većina drugih Volova. Spreman je za velike napore, kao i ostali u obitelji Volova, ali nije tvrdoglav kao ostali. Stoga često uspjeva napraviti karijeru i stići do vrha.
Vatreni Vo u kontaktima s drugima ima sve kvalitete plamena. To može da znači da su Vatreni Volovi sarkastični u svojim nastupima; otvoreno ukazuju na mane i nedostatke drugih i nemaju dlake na jeziku. Ovu grubost donekle ublažava osjećaj za fer-plej -Vatreni Vo je uvijek spreman da se izvini ako shvati da je kritika bila nepravedna. Zbog takmičarske prirode Vatrenim Volovima je rad težak, a jedva da im odgovara i bilo kakav posao koji traži diplomatiju. Uspjevaju napraviti karijeru tamo gdje se traži ratobornost – u profesijama koje su u vezi sa održavanjem reda i zakona – u policiji i vojsci, na primjer.
Zemljani Vo je najravnodušniji od svih Volova. Ima mnoge vrline, kao što su lojalnost, iskrenost i pouzdanost, ali mu nedostaje osobna kreativnost i senzibilnost duše. Ipak, idući naprijed tiho, uporno i krajnje strpljivo, obično stižu do cilja i ostvaruju ono što žele.
Rođeni u godini Vola: Johann Sebastian Bach, Napoleon Bonaparte, Charlie Chaplin, Walt Disney, Anton Dvorak, Clark Gable, George Frideric Handel, Richard Nixon, Vincent Van Gogh

A šta kaže KNJIGA TAJNI...

VO
Općenito je vjerovanje da je vo simbol smirenosti, dobrote i snage. U antičkoj Grčkoj smatran je svetom životinjom i nerjetko je prinošen kao žrtva bogovima. Zahvaljujući tome stvorena su mnoga zanimljiva narodna vjerovanja. Osobi koja je željala da bude neodoljivo lijepa, savjetovano je se okupa u toploj volovskoj krvi. S druge strane, protiv začepljenja jetre pomagao je napitak od tople volovske žuči, dok se protiv srdobolje preporučalo uzimanje dimljenog i kuhanog ili u prašak spaljenog volovskog mesa zajedno s vinom. Osoba kojoj su oticale noge, nadala se da će smanjiti oticanje ako svoje noge bude redovito prala vodom u kojoj su zajedno sa zelenjem kuhane volovske noge. Smatralo se velikim grijehom psovati volove. Tko sanja vola, mogao je očekivati velike brige; više volova – bogatstvo; debeli volovi – uspjeh u poslu; mršavi volovi – nemaština; sanjati vola u jarmu – ženidba; ako se u snu volovi tuku – opasnost; ako pasu – radost.

Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA