Osnovne osobine: Sreća, plemenitost, ljubaznost, tiha inteligencija, senzitivnost, umjetnost.
Opće crte: Zec je jedan od najsretnijih životinjskih simbola i može da prođe neozlijeđen kroz mnoge nevolje koje bi većinu drugih životinja uništile. Zečevi nisu borci, više vole pregovore i kompromise nego izravni sudar sa onima s kojima se ne slažu. Ova spremnost za traženje mirnih puteva za rješavanje problema ne smije se smatrati popustljivošću. Ako Zečevi moraju da se bore, to rade s velikom hrabrošću i silinom. Ljubav prema miru upotpunjuje se interesovanjem za muziku i umjetnost i plemenitim obzirom prema interesima i osjećanjima drugih. Negativ-nije crte Zeca su sklonost iznenadnim promjenama raspoloženja, koje drugima mogu biti neprijatne.
Emocije i ljubavni život: Zečevi vole zadovoljstva, fizička uzbuđenja ljubav i brak. Ali još više vole komfor i udobnost. Ipak, želja za lagodnošću - čak luksuzom - obično zna da prevlada sve druge obzire. I dok Zečevi traže povremene veze sa osobama koje odgovaraju njihovoj fizičkoj strasti, rijetko ulaze u dugotrajne veze ili brak s nekim za koga ne vjeruju da im u životu može obezbijediti lagodnost i komfor. Najmanje zadovoljavajući odnos Zec ima sa Pijetlom. Tigrovi se također s njima rijetko dobro slažu, a teški su i odnosi sa Majmunima i Konjima. Izuzetno dobri partneri za Zeca su Vepar i Ovca. Odnosi s drugim životinjama su relativno dobri, posebno sa Psima.
Pet elementarnih Zečeva: (Svi elementarni Zečevi su negativni).
Metalni Zec u životu više ''krivuda'' nego drugi Zečevi. Veoma je senzitivan, voli umjetnosti, ali je sklon mračnim raspoloženjima. Strastveniji je romantičar od drugih i sklon je da bude ushićen i ponesen emocijama.
Vodeni Zec ima toliko intenzivnu želju za mirnim životom da je ponekad prilično povučen i intravertan. Plaši se da pokaže emocije čak i kad su one očigledne pažljivom promatraču. Njegova meditativna priroda ponekad ga vodi do pretjerane brige o prošlim događajima.
Drveni Zec je najplemenitiji i najobzirniji od svih Zečeva. Ponekad je njegova plemenitost pretjerana i u takvim slučajevima Drveni Zec ne gleda na svoje interese onako kako bi trebalo. Veoma su ljubazni i dragi, ali zbog vlastitog dobra bilo bi bolje da ne budu toliko ljubazni i obzirni prema drugima.
Vatreni Zec je krajnje emotivan i ne plaši se jasno i otvoreno da izrazi svoje emocije. On nastoji da ih drugi osjete i pravilno shvate. Ipak, sklon je da bude tajanstven i da krivuda iako ne u onoj mjeri kao drugi Zečevi. Zbog sposobnosti da govori smjelo kada je to potrebno, Vatreni Zec je veći vođa nego drugi iz njegove porodice.
Zemljani Zec je ozbiljniji i stabilniji od drugih i s njim je ugodnije živjeti nego bilo s kojim drugim Zecom.
Rođeni u godini Zeca: Albert Einstein, Leon Trotsky, Frank Sinatra, Papa Benedict XVI, Angelina Jolie, Brad Pitt, Johnny Depp, David Beckham, Whitney Houston

A šta kaže KNJIGA TAJNI...

ZEC
Uopćeno govoreći, zec simbolizira brzinu, plašljivost, nepostojanost, pohote, ali i prepredenost i nepredvidivost. Ipak, u predkršćanskim vremenima on je smatran svetom životinjom, a kineski su kovači njegovu žuč koristili za taljenje oštrice mača, uvjereni da daje snagu i trajnist čeliku. Također su vjerovali da zečica začne gledajući mjesec, a trudna žena – ako je često izložena mjesečevim zrakama ili ako za vrijeme trudnoće pije iz posude s razlupanim rubom - mogla bi roditi dijete sa zečijom usnom. Zec je simbolizirao plodnost, mnoštvo djece i nije ga se smjelo loviti niti jesti. U istočnjačkim vjerovanjima, zec je najčešće predstavljao žensku osobu sa svim atributima koji je karakterišu. No, s vremenom, zeca su čak počeli smatrati vjesnikom nesreće, a za onog tko bi ga sanjao, vjerovalo se da će se uskoro oženiti, a ako bi ga sanjao da ga je ubio ili zaklao, govorilo se da će se brzo razići sa ženom. Također se vjerovalo da se vještice i zli duhovi pojavljuju u liku zeca.
Vidjeti zeca kako trči poljem ili šumom smatralo se dobrim znakom, a vidjeti ga kako trči ulicom za mnoge je bio predznak da će uskoro u blizini buknuti požar, dok je pojava zeca u nečijem dvorištu najavljivala skori porođaj u kući. Vidjeti bijelog ili crnog zeca, navodno predskazuje smrt neke drage osobe, a izreči riječi “bijeli zec” prvog dana nekog mjeseca ili prvog dana mladog mjeseca, smatralo se da donosi sreću, kao što sreću donosi i zečja šapa ako se uvijek nosi sa sobom. Za onog kome bi zec pretrčao preko puta, vjerovalo se da ga očekuje nesreća, ukoliko se odmah tri puta ne okrene ili ukoliko ne ubije zeca. Kada bi u jesen ubili zeca lovci su gledali da li ima gusto ili rijetko krzno, jer se smatralo da će zima biti jaka ako je krzno gusto, a blaga ako je zečja dlaka rijetka.
Ako je iz neke rane trebalo izvaditi trn, savjetovano je da se na nju stavi zečje salo, a onaj tko je želio da se zaštiti protiv zapaljenja porebrice dovoljno je bilo da nosi čarape napravljene od zečje kože. Vjerovalo se da zečja krv stimulira začeće, a zečje genitalije da pojačavaju seksualnu požudu. Tko prije spavanja popije napitak spravljen od zečjeg mozga i vina, ujutru će se probuditi čio i odmoran. No, ako se djeca hrane zečjim mozgom to nije slutilo na dobro, vjerovalo se da će njihovo ponašanje kada odrastu biti raskalašeno i bahato. Osobi koja je željela da se zaštiti od očnih oboljenja i sljepila, savjetovano je da uvijek uza se nosi amulet s okom zeca. Također se vjerovalo da se djeca mogu osloboditi mokrenja u krevet ako nakon zalaska sunca pojedu kuhanu zečju glavu.

Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA