Osnovne osobine: Energija, snaga, napredak.
Opće crte: Prije revolucije u Kini Zmaj je bio simbol moći cara i velikih mandarina koji su, navodno, služili nebeskom carstvu i vladali seljacima. Rođeni u godini Zmaja imaju mnoge karakteristike koje su poželjne carevima - gorljivost, autoritet, veliki entuzijazam, sposobnost motivacije drugih, itd. U legendi Zmajevi rigaju vatru, a ljudski Zmajevi, govoreći metaforično, čine isto, posebno prema onima koje osjećaju kao neprijatelje ili koji na neki način predstavljaju prijetnju. Drugim riječima, Zmajevi su moćni i odlučni protivnici onih koji ih izazivaju - Zmaj je opasan neprijatelj. Srećom, Zmajevi su od pomoći i obzirni u prijateljstvima, kao što su odlučni i opasni u neprijateljstvima. Dobri su prijatelji, ali ne i laki: nastoje da nametnu svoje standarde i ideje i uvijek insistiraju da preuzmu vodstvo u svakoj aktivnosti. Zmajevi su obično veoma uspješni u izabranoj karijeri i gotovo uvijek napreduju. Kao da gotovo svaki Zmaj ima u sebi magnet koji privlači novac, kojeg troše lako. Rijetko se žale i to samo onda kada potcijene snagu sile koja im se suprotstavlja. Mogu da budu pretjerano sigurni u svoje sposobnosti što je u nekim situacijama kontraproduktivno. One osobe koje mogu da kontroliraju ovu arogantnu osobinu, obično su uspješne i sretne.
Emocije i ljubavni život: U gotovo svakom Zmaju postoji element osamljenika. Paradoks je da mladi Zmajevi imaju snažnu želju da stupe u dugotrajnu emotivnu vezu. Kao rezultat toga, Zmajevi su skloni ili da rano stupaju u brak - obično su takvi brakovi stabilni - ili da cijelog života ostanu samci, da budu ili krajnje čedni ili da imaju brojne veze. Najmanje zadovoljavajući partneri su im Psi, s kojima su nekompatibilni. Samo umjereno dobre odnose imaju sa Konjima i Ovcama i veoma dobre sa svima drugim, posebno sa Pacovima, Majmunima i, što je iznenađujuće, sa Zmajevima.
Pet elementarnih Zmajeva (Svi elementarni Zmajevi su pozitivni.)
Metalni Zmaj je najteži iz cijele porodice Zmajeva. Također je i najenergičniji, najuporniji, najefikasniji i spreman najviše da napada. Metalni Zmajevi su toliko sposobni i inteligentni da im je naprosto nemoguće da u svojoj blizini podnose glupake. Teško razumiju, još manje tolerišu, dokonost, lijenost ili nepoštenje. Metalni Zmajevi su moralni, karakterni, hrabri, pouzdani i ubjeđeni u ispravnost svojih uvjerenja i akcija. Oni su iskreni i odani prijatelji i partneri, ali znaju da budu i užasni protivnici.
Vodeni Zmaj ima svu energiju kao drugi Zmajevi, ali mu je teško da je usmjeri i opredjeli. Stoga teško u potpunosti realizuje sav svoj Bogom dani potencijal. Vodeni Zmaj uvijek ispunjava svoje želje, iako nikad toliko brzo kao što bi želio. Ovaj tip Zmaja je spremniji da razmotri svaki ponuđeni kompromis i po tome se razlikuje od većina svojih rođaka Zmajeva.
Drveni Zmaj je otvoreniji od drugih Zmajeva prema inovacijama i novim idejama. Sposobniji je za kreativnije mišljenje. Iako nije nemilosrdan prema protivnicima, kao većina Zmajeva - i mada je znatno manje osvetoljubiv - potpuno je u stanju da se dostojno i suvereno brine za sebe i svoje interese. Baš zbog te osobine Drveni Zmaj može da bude veoma uspješan i sretan.
Vatreni Zmaj moglo bi se kazati da uvijek plamti. Drugi Zmajevi mogu da budu žešći i energičniji, ali nijedan od njih ne liči toliku na vulkan za vrijeme erupcije. Vatreni Zmaj bezkompromisno ulijeće u akciju čak i kad nema stvarnu potrebu za njom. On smatra da svojim temperamentno i odlučnošću može da savlada svaku prepreku. Zbog toga je veoma dobar vođa ukoliko su njegovi sljedbenici i saradnici spremni da vjeruju da je on uvijek u pravu.
Zemljani Zmaj je možda manje temperamentan i borben od drugih ili možda bolje upravlja gvozdenom rukom od drugih. Naizgled je mudriji i stabilniji od drugih zmajeva. Međutim, kao i ostali zmajevi, i on je opasan neprijatelj i nikad ne zabovarlja uvredu i nanijeto zlo ranu.
Rođeni u godini Zmaja: Susan B. Anthony, Joan of Arc, Sigmund Freud, John Lennon, Florence Nightingale, Ronaldpo, Mae West.


A šta kaže KNJIGA TAJNI...

ZMAJ
Od svih nevjerovatnih čudovišta iz drevnih mitologija, zmaj je najčudovišniji i najpoznatiji. Ljudi su ga obično zamišljali kao ogromnog šišmiša ili kao životinju koja je slična zmiji ili gušteru i koja je imala krila i lavlju glavu. Priče o ovom džinovskom letećem reptilu, koji bljuje vatru i teroriše gradove, stare su hiljadama godina a postoje u gotovo svim civilizacijama i zemljama svijeta. Zmaj je važio kao simbol zla, mržnje i demonskih težnji. On je predstavljao strah i trepet na zemlji i samo su mu se mogli suprotstaviti rijetki junaci, koji su posjedovali izuzetne borilačke vještine ili natprirodne osobine, kao što su bili Siegfried, Dietrich von Bern ili sveti Juraj.
Ime “dragon” (zmaj) potiče od starogrčke riječi koja se odnosi na zmiju. U srednjevjekovnim pričama riječ “crv” upotrebljavala se i za zmije i za zmajeve. Neki zmajevi su stvarno ogromne zmije, a drugi izgledaju poput prahistorijskih dinosaurusa. Ovo je veoma čudno jer su legende o zmajevima nastale davno prije nego što je itko na zemlji znao za postojanje dinosaurusa. Opčenito je vjerovanje da postoje kopneni i vodeni zmajevi, mada Japanci smatraju da postoje još i nebeski, kišni i podzemni zmajevo što se smatra različitim aspektima jedinstvenog simbola koji se svodi na aktivni i demijurški princip: božanske moći i duhovnog zanosa. U vezi s tim vjeruje se da je njegova krv crna i žuta, što predstavljaju prvobitne boje neba i zemlje.
Iako i istočnjačka i u zapadna mitologija naprosto vrvi od zmajeva, njihov izgled i ponašanje ipak nisu istovjetni. U kineskoj mitologiji, on je simbol cara. Pri tome zmajevi su obično prijateljski raspoloženi i ljudima donose sreću i besmrtnost. Iako su često bez krila, oni ipak mogu letjeti. Smatraju se simbolom prirodnih sila, koje je moguće podčiniti ljudskim potrebama. Drevni kineski seljaci bi za vrijeme suša pravili sliku zmaja Yin i nakon toga bi kiša natopila žedna polja. Zmaj je u Kini bio i simbol dobre sreće, zbog čega su postali maskota vlasti i autoriteta. Oni su dugo vremena ukrašavali vojne uniforme u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, jer se vjerovalo da amblem zmaja obeshrabruje neprijatelje i da na ratištima priziva sreću i pobjedu. U Vijetnamu se i danas za vrijeme epidemija bolesti pravi “zmaj sa zviždaljkom”, koji je ima funkciju da štiti i eliminira zle duhove koji šire bolest. Pri tome se iz zviždaljke u zrak prosipa arsenikov sulfid u prahu.
Zapadni zmajevi su - prema vjerovanjima – tamni i ružni krilati gmazovi koji bljuju vatru i uništavaju sve oko sebe. U Britaniji je jedno vrijeme zmaj bio znak rata ali i simbol trijumfa. Pošto se za zmajeve uglavnom vjerovalo da su zli, postoji veoma mnogo narodnih kazivanja o hrabrim junacima koji nastoje da ih unište. St George je vjerovatno najpoznatiji ubica zmajeva. Prema legendi, došao je u mjesto koje je terorisao zmaj koji je zahtijevao da ga hrane djevicama. St George se borio i ubio zmaja i spasio prelijepu djevu. Vjerovalo se da se zmajevi razvijaju od crnih pijetlova, pa su se zato u starim vremenima te životinje ubijali čim bi se izlegle iz jajeta. Zmajevi u zapadnim legendama obično žive u pećinama ili pod vodom. Često čuvaju veliku škrinju s blagom. Neki imaju dvije ili četiri noge, kandže kao u orla, sedam glava i krljušt kao zmija ili krokodil, a njihova krila umnogome podsjećaju na krila džinovskog šišmiša. Heraldički zmaj na štitu ima: vučju glavu, zmijsko tijelo, krila šišmiša, orlove kandže i nazubljen jezik i rep. Vidjeti u snu zmaja, radost; vidjeti ga kako bljuje vatru, spletke, ogovaranja, javna blamaža; ubiti zmaja u snu, moguća nenadoknadiva šteta.

Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA