Osnovne osobine: Misterioznost, nedokučivost, samopouzdanje, tvrdokornost, prodornost, mudrost...
Opšte odlike: Zmije zrače snagom i beskrajnim samopouzdanjem. Mudre su i proračunate, te svoje poteze vuku krajnje precizno i planirano. Zaljubljene su u luksuzan život i nalaze zadovoljstvo u dobroj hrani, piću i elegantnom načinu života. No, Zmije mogu biti sretne i kad za večeru imaju sir i kruh, ali će uvijek insistirati da taj sir bude dobar i zreo, a kruh obavezno da bude domaći. Isto tako, Zmije su spremne da sjede na pozorišnoj galeriji, sve dok su djelo i glumci vrijedni njihove pažnje. One će radije ići bez ičega nego obući nešto što svi imaju. Lako zarađuju novac, ali ga lako i troše. Nisu sretne u kocki i u igrama na sreću, pa stoga Zmije-kockari gotovo nikad nemaju novaca.
Za većinu Zmija karakteristično je da su sklone svemu što je mistično i tajnovito, zbog čega su nerjetko iskreni sljedbenici okultnoh i mističnih kultova i pokreta. Zmije su gotovo uvijek uspješne i u karijeri i u privatnom životu. One koje nisu spješne, sklone su da spektakularno propadaju. Zmije su rijetko (ili gotovo nikad) osrednje, one su ili na vrhu ili na samom dnu.
Emocije i ljubavni život: Zmije su veoma emotivne i strastvene. Ponekad odaju utisak da su promiskuitetne, ali zapravo nisu. Tajnovitost kojom Zmije obavijaju svoje ljubavne aktivnosti često odaje utisak da su nepopravljivi avanturisti i jedinstveni ljubavnici spremni na svakojake perverzije. Ali to nije tačno, u stvarnosti Zmije su veoma čedne, iskrene i odane. U svom romantičnom životu, one pokazuju karakterističnu upornost da za sebe uzimaju samo ono što smatraju najboljim. Ako ne mogu da imaju partnere za kojima žudi njihovo srce, ostat će zauvijek same. Vepar, Majmun, Konj i Tigar su partneri s kojima ne bi mogle da zasnuju zadovoljavajući odnos. Najbolje kombinacije su Zmija-Zmija, Zmija-Vo i Zmija-Pijetao, a druge kombinacije su osrednje.
Pet elementarnih Zmija: Sve elementarne Zmije su negativne.
Metalna Zmija je najtajanstvenija u cijeloj obitelji Zmija. Veliki je logičar, a njen je um lucidan i djeluje tačno i precizno kao najmoderniji računar; emocije ne utiču na njene životne odluke i postupke. Ponekad je opsjednuta pitanjima novca, jer život ne bi mogla da zamisli bez luksuza.
Vodena Zmija kombinuje znatnu inteligenciju sa umjetničkom žicom i talentom, što je možda iznenađujuće za one koji ih dovoljno ne poznaju. Ona je pravi genije za praktično. Vodene Zmije su odlične u poslovima s novcem i zato su često uspješni bankari, burzovni mešetari ili veletrgovci. Negativna strana Vodene Zmije je sklonost ljubomori i obaveznoj - osveti.
Drvena Zmija je najprijatnija u obitelji i znatno obzirnija prema osjećanjima drugih. Zapažene su po svojoj razboritosti i interesovanju za dobru literaturu, muziku, pozorište i klastične umjetnosti.
Vatrena Zmija je sitničava i sumnjičava. Plaši se povreda i izbjegava da se izlaže bilo kakvim rizicima. Pobornik je moći i novca. Posjeduje sposobnost da utiče na misli, osjećanja i postupke drugih, pogotovo onih koje voli. Zbog toga bi Vatrene Zmije mogle da budu uspješni političari, direktori velikih kompanija, diplomate, novinari i slično.
Zemljana Zmija je sporija od drugih i obično manje nemilosrdna, ali draža, uspješnija i podobnija od drugih Zmija. Njena urođena ljupkost i osječaj za mjeru u kombinaciji sa praktičnom razboritošću, obično joj u životu donosi da s lakoćom dolazi do svega što joj srce zaželi.
Rođeni u godini Zmije: Bob Dylan, John F. Kennedy, James Joyce, Pablo Picasso, Martha Stewart, Kanye West, Oprah Winfrey

A šta kaže KNJIGA TAJNI...

ZMIJA
Zmija je jedan od najčešćih zajedničkih simbola više mistične baštine starog i novog svijeta. U nekim kulturama, zmije su simboli intelektualne, duhovne, stvaralačke i seksualne energije. U drevnoj Kaldeji, drevnoj postojbini magijskih učenja i vještina, koristili su istu riječ za život i za zmiju. U istočnjačkom, islamskom poimanju, zmija nerjetko predstavlja nevjernika, bludnika, ponekad vladara, a ponekad ženu ili dijete. Aztečka ptica-zmija, koja predstavlja moćno božanstvo Quetzalcoatl, ujedinjuje svemoći neba i zemlje. Na Zapadu je, možda, najupečatljivija asocijacija na zmiju iz Rajskog vrta, koja je navela Adama i Evu na grijeh. U Indiji poštivanje zmije predstavlja opću pojavu, a meksičko božanstvo zmija ne samo da je zahtijevalo ljudske žrtve već i ispijanje njihove krvi. Kada bi se uhvatila mlada zmija, ona nije mogla postati božanstvo dok se u njeno ime ne bi žrtvovalo šestero ljudi, a zmija je - uz to - morala ispiti krv iz njihovih tijela. Zapanjuje činjenica da svećenici nikada nisu oskudjevali u žrtvama, jer je dobrovoljaca uvijek bilo više nego što ih je trebalo. Vjerovalo se da zmije nikada ne umiru dok ne zađe sunce, a u mnogim se krajevima svijeta još uvijek smatra da zmije donose sreću, čuvaju duše umrlih, te bdiju nad djevičanskim izvorima vode ili čuvaju skrivena blaga. Ove tradicije su najvjerovatnije povezane sa zmijskim simbolizmom plodnosti i prastarim vjerivanjem da su dragulji nastali od zmijske pljuvačke. Hindu kobra se često prikazuje sa dragim kamenom u njenoj raširenoj ‘kapuljači’, simbolizirajući time njene tajne, skrivene spiritualne dragocijenosti. Možda se i zbog toga za kućne zmije mislilo da donose sreću i bogatstvo. (Ipak, vidjeti živu zmiju na pragu kuće, smatralo se predznakom smrti u kući.) Istodobno, vjerovanje da zmije razumiju misterije zemlje, da mogu vidjeti u mraku, te da – kada se uplaše – gutaju svoje mlade kako bi ih zaštitili od opasnosti, doprinijelo je općem uvjerenju da zmije posjeduju mnoge tajne sposobnosti. Za onog ko bi jeo zmijsko meso i pio zmijsku krv govorilo se da će steči dar razumijevanja životinjskog jezika. Da bi mogli razgovarati i manipulirati zmijama, turski zmijski vračevi (shamani) moraju proći mučnu obuku, a zmijski magični obredi zahtijevaju od vrača da mu se oči 'ukuče', a zjenice suže u jednu tačku. Vjerovalo se da otrovnica nikada neće napasti ili ugristi trudnicu i malo dijete, a zmijska koža obješena na krovu kuće, štitila je navodno kuću i ukućane od požara. Zmijska je koža korištena i u druge svrhe, najčešće da liječi od reumatizma. No, ako bi se osušila i smrvila u prah postajala bi dobro sredstvo za liječenje melankolije. S druge strane, ako bi se komad zmijske kože stavio ispod kape navodno je štitio od - glavobolje; nošenje zmijskog zuba oko vrata, štitilo je od groznice, a juha od svježeg zmijskog mesa, navodno je uspješno liječila tuberkulozu.
Od najstarijih vremena se smatralo da je ljeskova grana najsigurnija zaštita od zmija. Tko bi jednogodišnjim ljeskovim štapom oko zmije nacrtao krug, postao bi njen gospodar. Također se vjerovalo da su se zmije i škorpioni mogli ubiti običnom ljudskom pljuvačkom, kao i da se zmijski ujedi mogu izliječiti ako se mjesto ugriza istrlja mrtvom zmijom ili zmijskom masti. Onaj ko bi vidio zmiju i ostavio je živu, navukao bi na sebe nesreću, a onoga koji bi zmiju ubio u proljeće, vjerovalo se da će ga tokom cijele godine pratiti sreća. Ko sanja da udara zmiju, borit će se s neprijeteljem; ako ubija zmiju u snu, uslijedit će pobjeda; ako ga zmija ujede, doživjet će neku neugodnost; jedenje zmijskog mesa u snu, predskazuje radost i sreću, itd.

Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

VAS ASTROPROFIL

HOROSKOP PO DANU RODJENJA

HOROSKOP PO SATU RODJENJA

LJUBAVNA SLAGALICA