Vjerovalo se da mješavina meda i cimeta vraća vid onima koji su ga izgubili, čuva zdravlje, daje krepkost i plodnost, čak i - oživljava mrtve. Pčele koje proizvode med pominju se u Ku'ranu: 'Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.' (Kur'an, 16-69), zbog čega ga u islamskom Orijentu smatraju najblagotvornijim darom prirode i koriste ga u liječenju gotovo svih bolesti i psihičkih stanja. U tom smislu vjeruje se da osoba koja bar tri puta mjesečno uzima med, ne može biti bolesna.
U astrologiji med je povezan s mjesecom, a u staroindijskim Vedama se pominje kao princip koji oplođuje i kao izvor života i besmrtnosti. Onaj tko ne bi - jedući med - zamazao ruke i usta, vjerovalo se da će ubrzo umrijeti, a tko bi ga jeo na Veliki četvrtak mogao je biti siguran da se zaštitio od otrovnih i bijesnih ugriza.
Najnovija istraživanja, koja su obavljana u Sjedinjenim Državama, Australiji, Japanu i Kanadi pokazuju da uzimanje meda zajedno sa samljevenim cimetom naprosto regenerira ljudski organizam, čineći ga otpornijim na bolesti, snažnijim i vitalnijim, a najnovije statistike pokazuju da znatno produljava i ljudski vijek.
O tome je svojevremeno pisao i ugledni kanadski znanstveni časopis Weekly World News iz kojeg prenosimo najblagotvornije recepture.
Ovo je prilika da pozovemo sve naše čitatelje da nam šalju najbolje biljne recepture temeljene na narodnim iskustvima. Možda će neka od njih spasiti nekome život ili mu pomoći da ozdravi...
Prije nego što krenemo sa konkretnim recepturama, recimo šta je cimet. Riječ je o kori stabla cimetovca (Cinammomum zeylanicum), koje raste u zemljama Istoka, a najčešće se koristi kao začin. Kineska farmakopeja se ne bi mogla zamisliti bez ove biljke. Cimet se u prastarim vremenima smatrao sredstvom za jačanje organizma, hranom za besmrtnike i eliksirom vječne mladosti. Eterična ulja od kore cimetovca pomažu kod prehlada i kašlja, probavnih smetnji i grčeva u želucu, duševnih napetosti i tonifikacije cijelog tijela, a eterična ulja od njegovog lista pomažu u liječenju reumatizma i slabe cirkulacije, celulita, usporene probave, kolitisa i crijevnih infekcija.
Prema kineskim predanjima cimet je u ishrani koristio Peng Zua, za kojeg se vjerovalo da je živio 888 godina. Od cimeta se navodno spravljalo čudesno vino čija je samo jedna kap davala tijelu boju zlata. Pomiješan s kornjačinim mozgom cimet navodno dobija magična svojstva, ljudima omogućava da mogu hodati po vodi.

Za jačanje imuniteta
Znanstvena istraživanja su pokazala da uzimanje meda i cimeta jača imunološki sistem i štiti organizam od virusa i bakterija.
Redovno uzimanje meda jača bijela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet pomiješan s medom stimulira probavu. Ako se prije jela uzimu dvije kašike mješavine meda i cimeta nestat će kiseline i gasova, a probava će olakšati varenje i najtežih jela!

Za dugovječnost
Vjeruje se da su ovu recepturu poznavali dugovječni Hunzi, pleme čiji pripadnici doživljavaju duboku starost održavajući krepkost i vitalnost. Oni svakodnevno uživaju u čaju od cimeta i meda, a upravo ova kombinacija – kažu znanstvenici usporava proces starenja, produžava životni vijek a ljudsku kožu čini svježom, nježnom i krepkijom.
· Uzeti četiri kašike meda i jednu kašiku cimeta, te prokuhati u tri šolje vode. Piti po ¼ šolje tri do četiri puta dnevno.

Rak stomaka i kostiju
Nedavna istraživanja u Japanu i Australiji otkrila su da se uz pomoć mješavine meda i cimeta uspješno liječi uznapredovani rak stomaka i kostiju.
Pacijentu koji boluje od ovih oblika raka potrebno je svakodnevno da uzimaju mješavinu koja se pravi od jedne supene kašike meda i jedne čajne kašike cimeta. Mješavina se uzima tri puta dnevno tokom jednog mjeseca.

Artritisa (upala zglobova)
U nedavnom istraživanju na Univerzitetu u Kopenhagenu izvršen je ovaj eksperiment: 200 teških bolesnika od artritisa uzimali su svako jutro prije doručka mješavinu napravljenu od jedne supene kašike meda i ½ čajne kašike cimeta. Rezultat je bio izvanredan: u roku od jednog mjeseca svi pacijenti su se oslobodili teških bolova i nastavili normalno da žive!
Osobama koje boluju od artritisa preporučuje se ova terapija: ujutru i naveče neka uzimaju po jednu šolju vruče vode sa dvije kašike meda i jednom malom čajnom kašikom cimeta dobro omješano. Ako se pije redovno, moguće je izliječiti čak i – kronični artritis!

Protiv ćelavosti i zubobolje
Osobe kod kojih je započeo proces opadanja kose i ćelavosti potrebno je da koriste ovaj recept:
Uzeti vruče maslinovo ulje u koje se stavi jedna supena kašika meda i jedna čajna kašika cimeta, te se sve dobro izmiješa. Nakon toga ljekovitom se smjesom istrlja kosa i pusti petnaestak minuta tako da odstoji. Potom se dobro opere kosa. Korijen kose će za nekoliko dana ojačati i kosa više neće opadati!
Protiv zubobolje najbolje je postupiti na ovaj način:
Napravi se smjesa od pet čajnih kašika meda i jedne čajne kašike cimeta. Kada se dobro izmješa, smjesa se tri puta dnevno nanosi na bolni zub i zubobolje će nestati!

Holesterol
Znanstvenici kažu da je uz pomoć meda i cimeta moguće holesterol u krvi dovesti u normalu. Preporučuju ovaj recept:
· Uzmu se dvije supene kašike meda i tri čajne kašike cimeta. To se pomiješa u 4,5 dec. Čaja. Uzima se tri puta dnevno. Prilikom prvog uzimanja, u roku od dva sata holesterol u krvi se smanji za deset posto, a ako se duže vremena praktikuje ova terapija, moguće se osloboditi holesterola u krvi!

Prehlada i infekcija mokračnog mjehura
Ljekari su ustanovili da osobe koje redovno u organizam unose med i cimet rjedje obolijevaju od prehlada i infekcija mokračnog mjehura. Istraživanjima su došli do sljedećih zaključaka:
· Bolesnik koji tri uzastopna dana uzima jednu supenu kašiku mlakog meda u koji je predhodno umiješana ¼ čajne kašike cimeta, potpuno se oslobađa prehlade. Ova terapija čisti sinuse i pomaže kod kroničnog kašlja.
Za liječenje infekcije mokračnog mjehura koristi se ova receptura:
· U čaši mlake vode umiješa se dvije supene kašike cimeta i jedna čajna kašika meda. Zatim sve popiti. To uništava bakterije i čisti mokračni mjehur.

Srce, nervoza i bolovi u stomaku
Za one koji žele da smanje holesterol u krvi, ojačaju srce, te vene i arterije učine zdravijim i vitalnijim, preporučuje se sljedeći recept:
· Napraviti smjesu od podjednakih dijelova meda i cimeta i koristiti kao namaz za kruh. Jesti redovno za doručak.
Narodna iskustva potvrđuju da mješavina meda i cimeta blagotvorno djeluje na živce, smanjuje stomačne bolove, liječi čireve želuca i otklanja gasove.

Umor
Nedavne znanstvene studije su pokazale da je šećer sadržan u medu više koristan nego štetan za ljudski organizam. Ljudi srednje dobi koji uzimaju mješavinu meda i cimeta napravljenu od jednakih dijelova su znatno pokretljiviji i fleksibilniji. Kanadski stručnjak dr. Milton, koji je godinama radio na ovom istraživanju, preporučuje ovaj recept:
· Uzeti pola supene kašike meda i preko nje posuti cimetov prah, te sve umutiti u jednoj čaši vode. Piti prije doručka i popodne nakon 15 sati kada vitalnost tijela počinje da opada.
Ova terapija u roku od jedne sedmice naprosto će preporoditi vaš organizam i dati vašem tijelu znatnu vitalnost.

Bubuljice i infekcija kože
Iskustva pokazuju da je uz pomoć meda i cimeta moguće spriječiti i zaustaviti procese stvaranja neugodnih ekcema, lišajeva, bubuljica i drugih infekcija kože. Potrebno je svakodnevno oboljelo mjesto mazati mješavinom napravljenom od jednakih dijelova meda i cimeta.
Za uklanjanje bubuljica sa lica koristi se ova receptura:
· Uzeti tri supene kašike meda i jednu čajnu kašiku cimeta u prahu i napraviti mješavinu, kojom se svaku noć prije spavanja namaže lice. Ujutru lice dobro isprati. Nakon dvije sedmice lice će biti potpuno čisto a bubuljice će nestati iz korijena.

Zdravo mršavljenje
Svako jutro, pola sata prije doručka, na gladan stomak, te naveče, prije spavanja, uzimati mješavinu od jednakih dijelova meda i cimeta koji su umješani i prokuhanih u jednoj čaši vode. Ovom terapijom ne dozvoljavamo masnoćama da se formiraju i akumuliraju u našem tijelu.

Zadah
Da biste se oslobodili neugodnog zadaha potrebno je svako jutro grgljati (ispirati grlo) toplom vodom u kojoj je predhodno izmješana po jedna kašika meda i cimeta!

Poboljšanje sluha
Za poboljšanje sluha svako jutro i svaku noć, pred spavanje, uzimati mješavinu koja je napravljena od jednakih dijelova meda i cimeta!