Yoga nije fizicka vjezba, niti metoda meditacije. To je stanje u kojem se nalazi trazitelj kada se spaja sa ciljem za kim je uvijek tragao. Cilj naseg traganja je uvijek u nama, u obliku latentne energije, a sahaja yoga je stanje duha, iskustvo koje se temelji na spontanom dizanju energije u nama. Ona nije udaljavanje od svijeta, vec zivljenje zivota u svoj njegovoj punoci. Ne iziskuje odricanja, ni usamljivanje, vec nam omogucava da zivimo svoju duhovnost u svakodnevnom zivotu.

KUNDALINI: Svaki covjek od svog rodenja u sebi posjeduje energiju cijeg svog postojanja. Ta se energija naziva “kundalini” sto na sanskritu znaci "omotana oko sebe". Mozda se bas zbog toga “kundalini” simbolicki i prikazuje kao zmija u 3,5 spirale. Ona se nalazi uspavana u sakralnoj kosti svakog ljudskog bica. U probudenom stanju to je vrlo mobilna energija. Iz sakralne kosti penje se duz sredisnjeg kanala unuter kicmenog stupa, te dolazi na vrh glave, do gornjeg dijela mozga. Nakon sto prozme mrezu mozdanih zivaca spaja se kozmickom energijom!
“Kundalini” predstavlja u nama zelju za rastom i jedinstvom s Apsolutnim. Prije realizacije ta zelja je jos uvijek uspavana u nama zbog cega imamo osjecaj praznine koji nas stalno tjera da tragamo, tragamo...
“Kundalini” nam dopusta da shvatimo univerzalnu i apsolutnu bit naseg bica i da izrazimo uzvisene kvalitete duha u nama. Kao sto imamo nasu fizicku majku, “kundalini” je nasa duhovna majka. Ona nas poznaje bolje od ikoga, zna sve nase tuge, probleme, strahove; zna sto je najbolje za nas. Shri Mataji kaze: "Kundalini sagorijeva sve sto je necisto i pretvara ga u pepeo. To sto ostane je cisto zlato duha u nama."

REALIZACIJA: Realizacija u Sahaja yogi je proces budenja nase primordijalne energije, koja se u trenutku realizacije odmotava iz svog klupka i izlazi iz sakralne kosti da bi prosla cijelim nasim suptilnim tijelom. Uspinje se sredisnjim kanalom i obasjava sve nase energetske centre, cisteci ih od raznih negativnosti. Realizacija u Sahaja yogi desava se na spontan nacin. Nisu potrebna odricanja, teske fizicke vjeze ili asketski zivot.
Kako je moguce da se Realizacija tako jednostavno ostvaruje?
Jedan od razloga je taj sto se covjecanstvo nalazi u izuzetnom evolucijskom razdoblju kada su interes za duhovno i kolektivna svijest posebno ojacani. Drugi je pojava Shri Mataji, vanrednog spiritualnog potencijala, a treci cemo lako razumjeti kroz jednostavnu pricu: ako zamislimo nase energetske centre kao neuredne sobe koje treba dovesti u red, a taj posao cinimo u mraku, ono sto dobivamo Realizacijom je svjetlost. Te sobe su i dalje neuredne, ali svjetlost nam pomaze da jasno vidimo gdje su problemi. Prema tome, Realizacija nije konacni cilj, vec pocetak jednog procesa duhovnog uspona u kojem cemo napredovati zahvaljujuci ustrajnosti i zalaganjem.

SUPTILNO TIJELO: Pored vidljivog, fizickog tijela svi mi posjedujemo i suptilno, energetsko tijelo. Ono se sastoji od sedam energetskih centara (chakri), tri energetska kanala, te mnostva latentnih kanala. Chakre su rasporedene duz kraljesnice, od prve na njenoj bazi, do posljednje na tjemenu. One su energetski krugovi u neprekidnom gibanju, te se
krecu u smjeru kazaljke na satu. Svaka chakra odgovorna je za odredene organe i fizicke funkcije, te za emocije i duhovne kvalitete u nama. Kanali se dijele na lijevi, desni i sredisnji. Lijevi kanal je zenski aspekt u nama, kanal Mjeseca, proslosti, emocija, pasivan i hladan. U njemu je pohranjen nas Superego, dakle sva stecena i nasljedena iskustva. Desni kanal je muski aspekt u nama, suncev kanal karakteriziran akcijom, toplinom i mislima usmjerenima ka buducnosti. U njemu se nalazi nas Ego, nasa slika vlastitog Ja. Sredisnji kanal je kanal evolucije, duhovnog uspona, ravnoteze, rezerviran za prolaz primordijalne energije u nama. Otvara se na tjemenu gdje se nasa energija spaja s kozmickim, s Apsolutnim. U sakralnoj kosti nalazi se “kundalini”, primordijalna energija, nasa duhovna majka. Probudena, prolazi nasim suptilnim tijelom i obasjava ga.

CHAKRE: Chakre su energetski centri smjesteni duz kicmenog stupa. Ima ih sedam. Anatomski odgovaraju zivcanim pleksusima i zlijezdama s unutrasnjim izlucivanjem. Chakra u sanskritu znaci “kotac”. To su krugovi energije u neprekidnom gibanju. Kada su u dobrom stanju, sto je rijetko u modernom drustvu, energija kola njima na ujednacen nacin. Indijska poezija ih usporeduje s lotosovim cjetovima; svaka od njih ima razlicit broj latica koji odgovara broju funkcija odredene chakre.

1. chakra: MOOLAHARA:
Mooladhara se nalazi na bazi kicmenog stupa, neznatno ispod sakralne kosti. Etimoloski znaci potporu (dhara) korijenu (moola). Ima primordijalnu funkciju zastite i podizanja “kundalini”. Ova chakra regulira sve sto ima veze sa ravnotezom, bilo fizickom, mentalnom, emocionalnom ili duhovnom. Ona je tacka polaska "sredisnjeg puta" koji se udaljava od svakog ekstremizma. U direktnom je kontaktu s elementom zemlje, a njezine glavne kvalitete su cistoca, nevinost, mudrost, radost, spontanost, moc rasudivanja.

2. chakra: SWADISTHAN
Cim energija prode ovom chakrom probudi kreativnost; efikasnost u akciji, dubinu misli, smisao za estetiku, cisto znanje, ljubav. Ako kreativnost oznacava fizicku energiju, ono sto pokrece ovu energiju su bezgranicna ljubav koja od tvari cini prekrasne i kompleksne oblike. Znanje, kreativnost i ljubav su nerazdvojni. Znanje bez ljubavi je sturo i beskorisno, ljubav bez znanja je sentimentalna i slijepa. Kreativnost bez znajna i ljubavi nije drugo do vulkanska hiperaktivnost koja dovodi do nasilja nad drugima.

3 chakra: NABHI
Nalazi se u predjelu gornjeg dijela trbuha. Jednom kada se ovaj centar probudi i potakne, u nama se javlja potreba da slijedimo vrline i da se ispravno ponasamo. Prolaskom energije kroz ovu chakru razvija se osjecaj mira, blagostanja, opustenosti i zadovoljstva.

4 chakra: ANAHATH
Kada energija prolazi ovom chakrom ispunjava nas snagom, sigurnoscu i vjerom u sebe, eliminira strahove i nesigurnosti. Tu je sjediste Duha. To je primordijalni izvor zivota, kako u nama, tako i u citavom Univerzumu. Ova energija nam ispunjava srce ljubavlju i uci nas da moramo voljeti sa distancom. S otvorenim srcem postaje se izvor ljubavi za citav svijet: dijeljenje i darivanje su izvor radosti. Ako je ljubav koju razumijemo u nama njezna poput majcine i odgovorna poput oceve uspijevamo razviti osjecaj za odgovornost i savrseno ponasanje. Osjecaj obaveze ne sprijecava nas da budemo njezni i brizljivi prema drugima, podupiruci ih, razvijajuci povjerenje u onima sto nas okruzuju dobrotom i naklonoscu.

5 chakra: VISHUDDHI
Kroz peti centar, kvalitet Duha, koji obitava u srcu, manifestira se u drustvu. Postajemo svjedoci igre zivota; ucimo se radosnom i vedrom zivotu. U svemu ucestvujemo ocima punim ljubavi. Postajemo sposobni komunicirati sa razlicitim osobama, prilagodavajuci se njihovom karakteru i mentalitetu, braneci vlastite stavove, bez grubosti i nasilja. Postajemo sposobni osjetiti nit sto nas veze s ljudima i ostatkom univerzuma. Ova svijest nam daje da uzivamo u razlicitostima kozmosa i bezbrojnim manifestacijama Bitka. Uspijevamo uspostaviti radostan i spontan odnos s ostalima, gdje nitko nije podreden ili dominantan, vec se radi o neprekidnoj izmjeni osnovanoj na ljubavi i postovajnu. Shvacamo da smo unatoc razlicitim uvjerenjima, narodnostima, jezicima, svi dio cjeline, te da je Nova era obiljezena kolektivnom, a ne individualnom svijescu.

6. chakra: AGNYA
Ovo je chakra oprosta i suosjecanja. Prastanje je moc koja nas oslobada ljutnje i kajanja da bismo otkrili plemenitost i velikodusnost Duha. Time nestaje nas ego, uvjetovanosti, navike, pogresne racionalne ideje i sve nase krive identifikacije. To je uski prolaz koji otvara put nasoj svijesti na usponu do konacnog odredista - sedme chakre.

7. chakra: SAHASRARA
Kada energija prolazi ovom chakrom ispunjava nas snagom, sigurnoscu i vjerom, eliminira sve strahove i nesigurnosti, na nacin da se mozemo suociti sa zivotom kao hrabri ratnici. Tu je sjediste Duha i shvacamo da nismo nista drugo do vjecni Duh i da zahvaljujuci njemu postojimo. To je primordijalni izvor zivota, kako u nama, tako i u citavom univerzumu. Ova energija nam ispunjava srce ljubavlju i uci nas da moramo voljeti sa distancom. S otvorenim srcem postaje se izvor ljubavi za citav svijet: dijeljenje i darivanje su izvor radosti. Ako je ljubav koju razumijemo u nama njezna poput majcine i odgovorna poput oceve uspijevamo razviti osjecaj za odgovornost i savrseno ponasanje. Osjecaj obaveze ne sprijecava nas da budemo njezni i brizljivi prema drugima, podupiruci ih, razvijajuci povjerenje u onima sto nas okruzuju dobrotom i naklonoscu.