Div iz Cernea
U knjizi “Misterije svijeta” Arthur C. Clarke pise o zagonetnom liku koji lezi na obroncima iznad zivopisnog sela Cerne Abbas u Dorsetu (V. Britanija) i koga svi zovu – Div iz Cernea. O njemu i njegovom nastanku gotovo da se nista ne zna, ali se znaju njegove kolosalne dimenzije. Visok je 55 metara, a u ruci drzi toljagu dugu 37 metara. Njegova prenaglasena seksualnost (penis dug devet metara) govori da su oni koji su ga “crtali” vjerovali u neke prastare obrede plodnosti. No, ono sto je najzagonetnije u svemu ovome skriva se u odgovoru na pitanje ko su bili uzori “Diva iz Cernea”. O njima se takoder nista ne zna.

Dzinovi iz epova
Gotovo da nema nijednog starog predanja a da se u njemu ne govori o dzinovima. Najstarija narodna kazivanja takoder pominju gorostasne ljude i prikazuju ih kao dobricine koje pomazu siromasnim i potlacenim. I najstariji epovi, kao sto su Homerova “Odiseja”, sumerski “Ep o Gilgamesu” ili najstariji epovi na sanskritu puni su dramaticnih prica o ljudolikim cudovistima divovskog stasa. I svet knjige svih naroda pricaju o divomima, a u nekim zabacenim dijelovima svijeta, kao sto su Tibet, Nepal, Kasmir, Andska visoravan ili Maunt Shasta, jos uvijek se vjeruju da dzinovi nisu iskorijenjeni i da imaju svoja naselja u izoliranim i nepristupacnim planinskim predjelima.

Mocni Lemurani
U svojoj "Tajnoj doktrini", jedna od osnivacica europske teozofije (grc. bozja mudrost, spoznaja Boga i Njegovog djela neposrednim unutarnjim dozivljavanjem), kontraverzna Helena Blavatzky, evoluciju covjeka prikazala je kroz slojevitost rasa u kojoj je na trecem mjestu smjestila Lemuriju s rasom mudrih dzinova sto su se radali s otvorenim "trecim okom". Ovi praprastanovnici planeta Zemlje zivjeli su u harmoniji na kontinentu koji je obuhvatao najveci dio juzne hemisfere. Bila su to dobrodusna orijaska bica, po izgledu slicna majmunima, ali su po svojem osjecanju za umjetnost, prevazilazili mnoge kozmicke civilizacije. "Bila su razlicite anatomske grade, kaze Madam Blavatzky, pa su neka imala cetiri ruke!..."
Lemurani nisu imali govorni jezik, jer za to nisu imali potrebe. Oni su komunicirali telepatijom, a snagom svoje volje mogli su da pokrecu orkane i ruse planine!

Bolesni Golijat
Posljednjih godina znanstvenici su dosli do zakljucka da je Golijat, dzin iz biblijskih prica, uistinu postojao i da se njegov dvoboj sa Davidom odigrao negdje u desetom stoljecu prije nove ere. Golijat je pripadao Filistejcima, narodu koji je zivio na prostorima danasnjeg Izraela.
Visina Golijata, smatraju znanstvenici bila je izmedu dva i tri metra i mora da je djelovao zastrasujuce u vremenu u kome je prosjecan covjek bio visok jedva nekih 1,60 metara. No, biblijski kolos zapravo je patio od akromegalije, rijetke bolesti vezane za superprodukciju hormona rasta. U osnovi, bolest je izazvana razvojem benignog tumora na hipofizi. Ta mala zlijezda, smjestena ispod mozga, proizvodi hormon rasta ili GH (growth hormone).
Prema opcem pravilu, cuveni hormon prisutan u krvi tokom rasta, izaziva porast organa i izduzenje kostiju. Kada je sve kako treba, covjek raste u dobrim i skladnim proporcijama. No, ako je procenat GH veoma slab, nizi smo za nekoliko centimetara. U slucaju akromegalije, masina rasta radi punom parom, jer hipofiza luci GH u nenormalnim kolicinama. Rezultat: covjekov stas postaje - dzinovski!

zivi gorostasi
Najvisi covjek na svijetu bio je Robert Vadlou. Njegova visina pred smrt je iznosila 2,74 metara. Umro je u 22. godini. Mjerenje njegove visine izvrseno je 18 dana prije njegove smrti.
Najvisa zena u istori ji bila je Zeng Dzinlijan iz Kine. Bila je visoka 2,40 metara. Njen nenormalan rast bio je posljedica bolesti akromegalije. Moguce je da bi jos rasla da nije umrla u 18. godini.
Najvisa ziva zena na svijetu je Sendi Elen koja danas ima 45 godina. Visoka je dva metra i 31,6 centimetara. Neobicno visok rast Sendi Elen je posljedica tumora na stitnoj zlijezdi koji joj je odstranjen kad je imala 21 godinu.