Prvi zmaj
Pretpostavlja se da prvi prepoznatljivi zmaj potjece iz sumerske civilizacije, koja je stasala u Mezopotamiji prije skoro vise od pet tisuca godina. Sumerski je zmaj imao zastrasujuci izgled i predstavljao je neobican spoj snaznog orla, ljute zmije i gustera varana!

Krila od 180 metara
U svojoj knjizi "Let zmajeva" (1979), engleski publicista Peter Dickinson iznosi brojne argumente u prilog vjerovanju da su mitska cudovista odista zivjela na nasem planetu i da su, neka od njih, imala dzinovska krila.
"Prosjecan raspon zmajskih krila bio je gotovo kao dva nogometna igralista i iznosio je oko - 180 metara!", tvrdi Dickenson.

Engleski zmaj
U prastarim prirodnjackim udzbenicima i knjigama mnogih naroda o zmajevima se govori kao o stvarnim bicima. Tako se u engleskoj "Historiji prirode" iz 1776. godine zmaj definira kao "najstrasnija zivotinja, ali najverojatnije, ne djelu prirode"!

Fosilna memorija
Tko jos nije pisao o zmajevima?
Cak i glasoviti americki astronom Carl Sagan, dugogodisnji profesor na Sveucilistu Cornell (New York) i autor znamenitog djela "Cosmos", po kojem je snimljena jedna od najboljih dokumentarnih tv serija.
U svojoj knjizi "Rajski zmajevi", Sagan smatra da legende o zmajevima predstavljaju "fosilnu memoriju, koja potice iz vremena dinosaurusa".
"To je opce sjecanje nase vrste, naslijedeno od nasih davnasnjih predaka, koji su svakodnevno vodili borbu s opakim dzinovskim reptilima i letecim grabljivicama!" - napisao je Sagan.

Cuvari blaga
Zmajevi su u legendama najcesce cuvari blaga.
Herakle (Herkul) je vodio okrsaj s cudovisnim zmajem po imenu Ladon i kada ga je uspio savladati ovaj se vinuo u nebo gdje i sada svjetluca u sazvjezdu Zmaj. Ladon, inace potomak zlocuvene Lernejske hydre, bio je cuvar Zlatne jabuke besmrtnosti, koju je Zeusova zena Hera primila kao vjencani dar.
I u mitu o Zlatnom runu za kojim su tragali Jason i Argonauti, cuvar je bio strasni zmaj koji nikada nije spavao.