Otkrivene grobnice
Posljednjih godina arheolozi i istrazivaci imali su dosta uspjeha u rjesavanju drevne misterije zvane – Amazonke. Na prostorima bivseg Sovjetskog Saveza otkriveno je nekoliko bogatih arheoloskih nalazista koja se pripisuju Skitima, nomadskom i ratnickom narodu koji je imao vrlo razvijenu izradu borilackog oruzja i zlatnog nakita. Posebno je dragocijeno otkrice ostataka naselja i grobnica, koji se pripisuju zenama-ratnicama. Lokalitet se nalazi u blizini Pokrovke (Rusija) gdje je oko 600. godine prije nove ere zivjelo jedno pleme “Amazonki”. Na lokalitetu je naden velik broj ostataka oruzja koje su u cestim ratnickim pohodima koristile pripadnice ovog opasnog plemena.

Tajna svjetloputih
U dzunglama su Amazonije, brazilski antropolozi otrkrili bjeloputo pleme Yanomane, koji svojim stasom, plavim ocima i bjelom puti, vise lice na Europljane nego na amazonske domoroce. Yanomani nose dugu kosu, ratnicko su pleme i do sada su izbjegavali svaki kontakt s civilizacijom. Neki istrazivaci smatraju da zagonmetni Yanomani, zapravo, predstavljaju potomke legendarnih Amazonki!

Legendarni susret
Jedno izvjesce s osvajackog puta Aleksandra Makedonskog na Istok govori da je "negdje, u Maloj Aziji", makedonskog kralja posjetila kraljica Amazonki, zvana Talestra, koja je zeljela da ima dijete od nepobjedivog vojskovode. Izvjesce dalje kaze da joj je Aleksandar ispunio ovu zelju!

Podjeljeni historicari
Anticki historicari, filozofi, pjesnici i oratori bili su podijeljeni kada bi se diskutiralo o tome da li Amazonke pripadaju mitologiji ili historiji. Mozda je najvise u pravu bio znameniti geograf i historicar Strabon (63 pr.n.e - oko 20 n.e.) koji je smatrao da one, zapravo, predstavljaju simbol zivota i smrti, mira i rata, kao sto to predstavlja boginja Atena Palada, koja je nosila stit ukrasen scenama iz borbe Amazonki s dzinovima!