U Indiji postoji veoma veliki broj ljubavnih magija. One obično slijede uspostavljeni obrazac poistovjećivanja prizivača s nekom natprirodnom silom' smatra istraživac Idriz Shah. Nakon deklamovanja tvrdnje da je on (ili ona) obdaren magijskom moći' obavezno se priziva duh da pruži usluge izvođaču. Neke čarolije uključuju i iskopavanje biljke pogodnim čarobnim riječima. Bajalicu koju ovdje objavljujemo koristi žena protiv suparnice da bi bila sigurna da se ona neće udati:
'Moć ove žene' njeno bogatstvo' njene prednosti' sve dođoše k meni. Ona ih više ne posjeduje. Ona će' poput planina' sjedeti u kući svojih roditelja ineće se udati!
O' Jama' veliki kralju' ova će žena pripadati tebi' nikome drugom. Ona će morati ostati u majčinom domaćinstvu iti u domaćinstvu svog oca ili brata!
Ona će samo za tebe održavati kuću' kralju Jama: tebi je' evo' predstavljam! Ostat će sa svojom familijom sve dok joj kosa ne otpadne!
O' ženo' tvoju sam sreću sakrila kao u duboku kutiju. Ovo radim u ime Asite i Kasjape i Gaje. Sve će ostati skriveno!...'


·    Magije protiv suparnika
U slučaju da se žena plaši da bi je druga mogla istisnuti iz muževljevog ili udvaračevog srca koriste se sledeće čini. Vadeći biljku s uzdignutim lišćem' žena iznad nje čita sljedeću formulu:
'Ja kopam ovu biljku istinski' ovu moćnu biljku za određenu svrhu. Ova trava posjeduje moć; moć da izbaci ženu koja mi je suparnica; moć da dobijem ili zadržim muža.
O' biljko s tako uspravnim lišćem' tako lijepa' neka ovaj muškarac bude samo moj. Neka moja rivalka odleti; upotrijebi snagu koju imaš' kao i snagu duhova.
Veća sam od druge' važnija sam' snažnija. Protejrajmo je zajedno' daleko je otjerajmo' dalje od svega u nadama njenim.
Puna sam snage. Ti si' o' biljko isto svemoćna u ovom. Zajedno ćemo lako savladati ovu ženu!
O' muškarče! Ja sam te omađijala vrlinom ove biljke. Ništa nije jače od sile koju sam prizvala i na tebe prenijela. Tvoje misli neće nikada odlutati od mene; one će me pratiti kao što voda slijedi svoj utvrđeni tok' kao tele svoju majku!...'

·    Bajlica za sina!
Nakon što se dobije muž ili žena' sljedeći logičan potez prema vedskoj magiji jesu čini za osiguranje rođenja sina' a jedna od bajalica glasi ovako:
'Gle' sjeme se pomiješalo' a to je put ka rođenju sina. To je uredio Pragapati' Pragapati' Anumati' Sinivali' oni ga napraviše. Pragapati će urediti da se ženska djeca rađaju kod drugih — nama će napraviti sina!..'

·    Čini za sprečavanje pobačaja
'Baš kao što Zemlja stvara živa bića' tako će i dijete uspješno da se stvori! Tvoj zametak' kao zametak planina' biće čuvan i dijete će biti zdravo rođeno!...'
Pod istim ovim naslovom dolaze recepti za magiju mržnje.

·    Čini da žena ostane besplodna
U društvu u kojem su brakovi s mnogo žena česti' rođenje djeteta jednoj ženi neizbježno joj donosi čvršći položaj nego ženama bez djece. Shodno tome' mnoge žene se nadaju da će one jedine rađati djecu' iako je žena mnogo u domaćinstvu.
Ako muž dovede kući još jednu ženu' njene suparnice u haremu ponavljače ovu bajalicu:
'O' Gatavedas' spriječi one koji su na putu da se rode! Tvoju utrobu' o' ženo' ovim sam magičnim činima začarala i ona je naopako okrenuta i neće stvorili potomstvo! Ti si besplodna' uzimam ovaj kamen koji predstavlja tvoju neplodnost!...'

·    Čini protiv ljubomore
U isto vreme' žena koja zna za ljubomoru druge žene' ojačaće svoj položaj ovako:
'Tu ljubomoru koju prema meni osjećaš' taj snažni osjećaj ja uništavam. Vatru ljubomore ja razgonim kao što vjetar razgoni požar. Kao šio je smrt sigurna' kao što su mrtvi mrtvi' tako je i tvoja mržnja mrtva! Istisnula sam ljubomoru iz tvog srca kao što se iz mjehura istisne vazduh...'

Čarobnjak koji je često plaćen prema tome koliko čini baci' često potstiče svog klijenta da zbog veće sigurnosti upotrijebi više madija u istu svrhu. Žena čiji muž gubi interes za nju upotrijebit će jedne čini za povratak njegove ljubavi' a druge za sopstveno uljepšavanje.

·    Magija za uljepšavanje
'Aratija' tog demona koji me čini ružnom' ja odbacujem. Sav nedostatak ljepote otkloniće moćni Varuna i Mitra. Arjamane' ruke moje uljepšaj' učini me srećnom. Sreća je cilj zbog kojeg je žena stvorena!
Neka sva ružnoća nestane uz pomoć duha Savitara! Sve nepoželjne stvari uma' tijela i izgleda' sve će nestati.
Sve mane' svaki nedostatak ljepote' sve je to otjerano!...'

·    Bajalica muškosti
Muškost se smatra toliko važnom da posebni iscjelitelji sav život posvećuju proučavanju njegovog nastajanja. Da bi se obezbijedio ovaj cilj pjevaju se divne pjesme u toku pripremanja čini. Postoji vjerovatnoća da psihološki momenat igra veliku ulogu.
Upotrebljavaju se dvije biljke: mucuna pruritus i koren biljke feronia elephantum. One se vade uz sljedeće riječi:
'O travo' tebe iščupaše bikovi' - karakteristični deo simbolike koji se nalazi u mnogim indijskim magijskim obredima - „ti si bik koji obiluje silinom strasti: i za takvog bika ja te danas vadim!...'
Za čupanje biljke koristi se gvozdeni raonik - a biljka je jedna od gore navedenih. Često se dešava da se vade obe biljke' negdje u isto vrijeme. Pošto se zgnječe i namoče u vodu' tečnost iz njih pomijša se s malo mlijeka. Sljedeći na tučku ili kocu' pacijent pije smješu' ponavljajući ovu bajalicu muškosti:
'Ti si biljka koju Varuna za sebe izvadi od Gandarve' ti moćna i strasna travo koju mi isčupasmo.
Usas' Surja' Pragapati' svi su sa mnom: svi će mi dati silu koju tražim; ona ima toplinu vatre. Kao mužjak antilope' o Travo' ti imaš svu snagu koja postoji' kao brat velikog Some...'
Ova pjesma završava crtanjem i prizivanjem svih moći Indre koje se porede sa „strasnom životinjskom silinom'.

Stimulirajte svoju ljubavnu srecu: