Akupresura

Suština akupresure, koju su tokom minulih milenija usavršili Kinezi, svodi se na to da mjestu koje Vas boli ili koje Vas steže uzvrati istom mjerom – snažnim pritiskom!
Drevni Kinezi bi to možda drukcije definisali: da biste olakšali bol i uspostavili ravnotežu i sklad izmedu svih tjelesnih sistema, pomocice vam akupresura. No, i ona ima dva pristupa: jedan je “aku-yoga”, a drugi “Do-in”. U prvom slucaju koristi se duboko disanje, pritisak prstima, meditacija i istezanje, a u drugom slucaju koriste se istezanje i disanje, ali se usredotocuje na snažne tehnike koje stimuliraju akupunkturne tacke i meridijane!

Drevna vještina
Jednostavnim pritiskom na meridijane – a to su putovi koji povezuju površinu tijela i unutarnje organe - može se, primjerice, otkloniti ili ublažiti niz tegoba: melanholija, uspostaviti potpunu duševu i tjelesnu harmoniju rješavanjem stresa, depresije, nervoze, uzrujanosti...
Istodobno, ti su meridijani i vodici prema “chiju” (Qi) - vitalnoj energiji, koju posjeduje svako živo bice. Kako je poznato, meridijani su putevi koji povezuju akupresurne tacke jednu s drugom, kao i sa unutrašnjim organima. Kao što krvnim žilama tece krv koja fizicki održava tijelo, eridijani su kanali kojim se vitalna energija krece kroz ljudsko tijelo. Oni, dakle, predstavljaju dio komunikacijskog sistema univerzalne životne energije, koji povezuje organe sa svim osjetilnim, fiziološkim i emotivnim vidovima organizma.
Nacela i tehnike akupresure ili kako je još nazivaju “tackaske masaže”, razvili su prastari iscjeljitelji koji su mogli osjetiti ili vidjeti pocetne tacke ili meridijane. Neki iscjelitelji povezali su akupresuru s vježbama disanja, meditacijom i mudrama (razliciti položaji ruku), dok su je drugi kombinirali sa biljnim pripravcima i masažom.
Bilo kako bilo, akupresura je zapravo presorefleksoterapija, koja se temelji na podražavanju mehanoreceptora putem pritiska u zonama akupunkture. Pravilna upotreba ove tehnike podrazumijeva korištenje osnovnih nacina klasicne masaže: gladenje, trljanje, razgibavanje, istezanje, vibracije... Najcešce se izvodi vrškom jednog, dva ili tri prsta, a rjede površinom ili bazom šake.

Prsti umjesto igala
Pored toga što olakšava bol, akupresura izvanredno pomaže i ponovnom uspostavljanju ravnoteže tijela, uklanjajuci napetost i stres koji mu onemogucava normalno funkcioniranje i negativno djeluju na imunitet. Ona omogucava tijelu da se prilagodi promjenama u sredini u kojoj egzistira, te pruža otpor bolesti.
- Kada je mišic hronicno napet ili u grcu – kaže dr. Michael Reed Gach, direktor Instituta za akupresuru u Berkeleyu (Kalifornija) – mišicna vlakna se grce usljed izlucivanja lakticne kiseline do kojeg dolazi zbog premorenosti, traume, stresa, hemijske neravnoteže ili loše cirkulacije. Na primjer, ako doživljavate stres, imat cete poteškoce s disanjem. Odredene akupresurne tacke opuštaju napetost u plucima, te Vam tako pomažu da dišete duboko. S druge strane, kad se vrši pritisak na odredenu tacku, napetost mišica popušta, omogucujuci vlaknima da se izduže i opuste, krvi da slobodno protice i otrovima da se, konacno, izluce. Uprvo to povecava tjelesnu otpornost na bolest i cini naš život dužim, zdravijim i psihicki opuštenijim.
Akupresura koristi iste tacke kao i akupunktura, pa bi se moglo reci da je ”estrinska terapija". Osnovna razlika je u tome što se u akupunkturi koriste specijalne igle, a u akupresuri pritisak šakom, prstom pa cak i, u nekim tehnikama – stopalom!
Zbog snage i osjetljivosti ljudske ruke akupresura je cesto uspješnija tehnika za samopomoc pri oslobadanju od napetosti i s njom povezanih bolesti, te kao nacin preventivne zdravstvene njege. Prednost akupresure je, upravo u tome što je vrlo jednostavna, a djelotvorne se vježbe mogu izvoditi bilo gdje i bilo kada. Ona nam može pomoci kad smo uzrujani zbog necega i kad bismo željeli ponovno uspostaviti unutarnji mir i sklad. Mnogi od nas tom se postupku utjecu nesvjesno. Tretiramo se cak i onda kada protrljamo dlan o dlan, sve dok se dlanovi ne ugriju. Tako nastaje polje magnetnog napona koje potstice tokove životne energije u tijelu, pa se tijelo i duh dovode u stanje harmonicne uravnoteženosti. Dobro je, kažu iscjeljitelji, potom ruke oko pet minuta trljati u hladnoj vodi, to ce nas uspješno osloboditi preostale negativne energije.

Pomoc medicinskim tretmanima
Iako ne može zamijeniti medicinski tretman, akupresura može biti njegova izvrsna dopuna. To je jedan od najjednostavniji nacina da pomognete svome tijelu kako bi pružio otpor i postigao ravnotežu i duhovnu harmoniju usprkos teretu koji namece savremeni nacin života. Osim toga, kada lijecnik, recimo, namjesti slomljenu kost, akupresura može pomoci da se ubrza njeno zacjeljivanje, ili pomoci oboljelome od karcinoma, ublažavajuci mu bolove i duševnu tjeskobu nastale usljed teške bolesti.
S druge strane, kineski isjelitelji akupresuru koriste i u tretmanima ljepote, jer odredene akupresurne tacke mogu poboljšati svježinu kože, te uskladiti i opustiti mišice lica, što ce onemoguciti ili usporiti nastajanje bora, itd
I psihoterapija može imati koristi od akupresure koja podiže svjesnost o tijelu i pomaže kontroli stresa. Kad se snažne emocije ne izražavaju slobodno, nastala napetost se taloži u mišicima. Akupresura pomaže ponovnom uspostavljanju emotivne ravnoteže opuštanjem nagomilane napetosti koju su uzrokovali potisnuti osjecaji.