Zapanjujuci PK (parapsiholoski) efekti registrovani u prvim americkim mini-labovima (mini-laboratorije) bili su rezulati 16-godisnjeg rada znanstvene grupe SORRAT, ali kada su 1980. godine slican program zapoceli britanski ucenjaci, ocekivalo se da ce gotovo poluciti spektakularniji rezultate. Pogotovo sto su u projektu bili angazovani sve sami provjereni parapsiholozi.
Autori su ovaj program zasnovali na pretpostavci koja na prvi pogled izgleda zacudujuca. Radilo se o tome da su neki od ispitanika sporadicno i spontamo dozivljavali teleportaciju (fenomen nestajanja i ponovnog pojavljivanja predmeta). Ovaj oblik paranormalnih iskustava kod kuce, cesto produ nezapazeno ili se odbace zato sto su "nemoguca". Cak i daroviti vidovnjaci su obicno skloni da ignorisu cudne nestanke i ponovna pojavijivanja kao "glupo" i besmisleno, jer za tako nesto ne postoji racionalnog objasnjenja. Tek kad se dogadaji nametnu (kao u slucajevima sa kucnim duhovima) ili je osoba koja ih dozivljava upoznata sa fenomenom teleportacije, taj fenomen se donekle priznaje.

Spektakularne priće
Britanski parapsiholoski mini-lab program poceo je na neobican nacin - sa nizom od tri predavanja odrzanih za odabrane slusatelje. Grupa se sastojala od ubijedenih spiritualista, koji su bili potencijalni ucesnici u projektu. Svi su odreda iskreno i s ubjedenjem prihvatali postojanje paranormalnog, te su cesto u tom smislu posebnim vjezbama i obredima postizali odredene rezultate.
Spiritualistima su takode pokazani neki SORRAT-ovi dokumetarni filmova kako bi se zainteresirali za program. Zatim su pitani da li imaju kakvog licnog iskustva iz teleportacije. Broj prica koje su ispricali bio je spektakularan.
Mada odreden broj navodnih teleportaciija moze biti pripisan pogresnom pamcenju, nevidenju necega sto je tu, rastresenosti itd, ovi ljudi su ispricali price koje su bile potkrijepljene sa toliko mnogo dokaza da ih je bilo tesko odbaciti. Na primjer, teleportirani objekat je nestao vrlo kratko nakon sto je stavljen na odredeno mjesto, isuvise brzo da bi bio zaboravljen, a kada je naden bio je na nekom sasvim drugom mjestu. Osobe koje su iznosile primjere teleportaci pozvane su zatim na jos cetiri predavanja na koje su bili pozvani i vidovnjaci-nespiritualisti. Od ove grupe zatrazeno je da razmijene iskustva o teleportaciji i pokusaju izvesti neke eksperimente u mini-labovima kod kuce. U ovoj fazi nikome nije bilo osigurano mjesto u projektu. Da bi postali clanom PK grupa morali su proizvesti neki od parapsiholoskih fenomena i dobro ga dokumentovati. Tako je napravljena prirodna selekcija. U projektu su ostali samo najbolji!

Pod naučnom kontrolom
Amercki mini-lab projekat ima dvije velike prednosti u podsticanju PK. Jedna je prisustvo istrazivaca Viljama Koksa, iskusnog ucenjaka koji ispitanike zna motivisati do euforije. Druga prednost je ta sto se svi eksperimenti i rezultati automatski biljeze na filmu sto znaci da efekte moze vijdeti i sira publika a ne samo grupa SORRAT. Time oni motivsu nove ljude za ucesce u slicnim eksperimentima.
U britanskom mini-lab eksperimentima teziste je na jednostavnim primjerima teleportacije i ispitanicima se nudi da kontrolisu taj fenomen. Predmeti koji se posmatraju stavljaju se na odredena mjesta i vodi se dnevnik o njihovom kretanju, ukljucujuci svako nestajanje i ponovno pojavljivanje. To je dobro, jer se time otklanjaju greske u sjecanju. Ti predmeti se provjeravaju svakih nekoliko dana.
Sljedeci korak ukljucuje upotrebu dvaju kutija za cipele koje se nazivaju "kafenim kutijama". Tanki sloj toza od kafe ili upotrijebljenog caja rasiri se po dnu svake kutije a razni sitni predmeti, kao sto su klikeri ili sitni ukrasi, stavljaju se u kutije. Na kutije se onda stave poklopci koji se oblijepe selotejp trakom. Zatim se precizno registruje koji predmeti su u kutijama i u kakvom su polozaju ostavljeni. Kutije i njihov sadrzaj kontrolisu se svakih nekoliko dana. Ti predmeti se mogu kretati unutar kutije ili se cak mogu teleporitrati iz jedne kutije u drugu.
Ako se PK pocne dogadati, onda se postavljaju razliciti PK zadaci. Eksperimentator se trudi da bude u kontaktu sa ispitanicima i kad ucestalost paranormalnih fenomena postane zadovoljavajuca, kutije za cipele se zamjenjuju znanstveno opremeljenim mini-labom. Cak i tada, potpuna sigurnost se primjenjuje samo onda kad je izvjestan broj paranormalnih dogadaja snimljen unutar zakljucanog mini-laba.
Ali sta je to sto uzrokuje dogadanje PK?

Uz pomoć duhova
Mada na ovo pitanje nema direktnih, odgovora eksperimentator kaze da spiritualisti pokusavaju kontaktirati sa «svojim» duhovima, trazeci od njih da pomognu u teleportaciji predmeta iz kutija. Zahtjevi duhovima mogu se napisati, a poruka ostaviti pored predmeta koji treba da bude teleportiran. Ako je zahtjev neprihvatljiv za «duhove», covjek se na isti nacin moze obratiti vlastitoj podsvijesti, jer parapsiholozi opcenito prihvataju postavku da podsvijet cesto djeluje odvojeno od svjesnog uma. No, ako se poziva na podsvijest mora joj se obracati kao da je ona izdvojen entitet, jer se smatra da ce ona djelovati samo ako se drzi izdvojena od covjekove svijesti.
Do polovice 1980. godine, prvi britanski mini-lab je bio u kuci izvjesnog Pitera, u Midlendsu. Njegov snazni spontani PK poceo je nakon sto je otkrio kod sebe vrlo sposobnost za savijanje metala. Pored toga, Piter je proizveo veliki broj telekinetickih i teleportacijskih fenomena, ukljucujuci i teleportaciju 25 funti, koje su bile stavljene u kovertu presavijenu na pola, a onda mnogo puta selotejpom zalijepljenu po cijeloj povrsini. Zalijepljena koverta stavljena je u pretinac majcinog novcanika koji se zatvarao ferslusom koji je ona nosila u dzepu. Iznenada, majka je osjetila kako se novcanik stanjio. Kad je pogledala, koverta je bila zalijepljena kao i ranije - ali u njoj nije bilo novca!
Petar takode tvrdi da je vise puta i sam bio teleportiran s jednog na drugo mjesto. Postoje neki dokazi u prilog ovoj tvrdnji ali na zalost
nijedan od tih slucajeva nije adekvatno istrazen. Medutim, u literaturi postoji nekoliko izvjestaja o ljudima koji su bili teleportirani: gda Semuela Gapija je navodno transpotrirana preko citavog Londona. Postoje takode izvjestaji o tome kako su i zivotinje iz nepoznatih razloga bile teleportirane s jednog mjesta na drugo.

Nevidljivi let kalkulatora
Medutim, postoji jedan teleportacija koja se desila u Piterovom
prisustvu. Piter i njegova sestra sjedili su u holu kuce kad je elektronski kalkulator - ona vrsta koja odsvira niz nota iz svoje memorije - iscezao ispod gomile papira i casopisa: iznenada se zacula melodija iz kalkulatora, koja je ocito dolazila ispod stolice. Oni su smjesta podigli stolicu i provjerili ispod nje ali kalkulatroa ni tamo nije bilo!
Nekoliko minuta kasnije melodija se opet zacula. Ovog puta je dolazila ispod divana. Petar i njegova sestra pogledali su ispod njega ali ni tamo nisu nasli nista. Ovo se ponavljalo nekoliko puta, dok se nevidljivi kalkulator kretao ispod raznih dijelova namjestaja u sobi svirajuci ustaljenu melodiju. Nema razloga da sumnjamo u sestrine rijeci, jer se u svim drugim prilikama njeno svjedocenje pokazalo besprijekorno tacnim.
Piter je postigao ogranicen uspjeh sa svojim mini-labom. Mada je do kraja 1981. godine njegova moc opadala, on je proizveo autenticno paranormalno savijanje metala unutar mini-laba, a sama «kafena kutija» se tresla i kretala ili micala sa mjesta na mjesto.