Prvog septembra/rujna 1994. godina americki novinar M. Drosnin je odletio za Izrael da bi tadasnjeg predsjednika tamosnje vlade Jicaka Rabina (Jizchak) upozorio na smrtnu opasnost koja mu je navodno prijetila.
Zbog nedostatka poznanstava, novinar i pisac iz Njujorka (New Yorka) je jednom Rabinovom prijatelju, piscu saimu Guriu (Chaim), predao pismo za Rabina. U njemu je bilo upozorenje na atentat, koji ce se kasnije uistinu dogoditi.
"Bojim se", napisao je Drosnin Rabinu, "da se nalazite u samrtnoj opasnosti, ali istovremeno smatram da se ta opasnost moze zaobici i izbjeci!..."

Lov na duhove!
Guri je smatrao, a to je saopcio i Drosninu da izraelski predsjednik tom upozorenju nece pokloniti previse paznje, ali je ipak predao pismo nadleznom ministarstvu.
sta se kasnije desilo vec odavno nam je svima poznato: 4. novembra/studenog 1995. godine Rabin je ubijen, ustrijeljen od jednog vjerskog fanatika. Rabin i njegova sluzba sigurnosti ovo su upozorenje, kao i velik broj prijasnjih, nazalost, smatrali neozbiljnim!
Na dan ubistva Rabina, Drosnin je na najgori moguci nacin dobio dokaze za svoje upozorenje. Jicak Rabin je ustrijeljen s leda od covjeka koji je sebe smatrao poslanim od Boga, a ono sto je u svemu istinska senzacija jeste cinjenica da je - ubistvo zapisano u Svetom pismu koja je, kako je poznato pisana prije 3000 godina! Upravo atentat u Izraelu bio je jos jedna potvrda i dokaz o postojanju tajanstvenog koda Biblije, sifriranog teksta kojim je, navodno, zapisana cjelokupna buducnost covjecanstva.
 svojoj knjizi „sifra Biblije“ ("The Bibel Code") ovaj americki novinar nam otkriva, ako je istina, da su prakticno svi svjetski vazniji dogadaji vec davno zapisani u Bibliji. Pomocu matematickog izracunavanja izvedenog pomocu racunara, navodno se mogu dobiti prorocanstva iz izvornog teksta na hebrejskom jeziku.
"Rabinovo ubistvo nije jedini dogadaj naseg doba zapisan u Bibliji. Dodatno su tu jos i dogadaji kao sto su ubistva egipatskog i americkog predsjednika Sadata i Dz. F. Kenedija (J.F.Kennedy), Drugi svjetski rat, afera Votergejt (Watergate), Holokaust, tragedija Hirosime (Hiroschima), slijetanje covjeka na Mjesec, Zaljevski rat, pa sve do predsjednikovanja Bila Klintona (Bill Clinton). I sve to napisano je - „Bozijom rukom", navodi u svojoj knjizi ovaj americki novinar.
Drosnin je ozbiljan novinar „Vasington Posta“ ("Washington Post") koji je radio izmedu ostalog i na policijskim reportazama, te se njemu ne moze tako lako pripisati lakovjernost. Nakon ubistva Rabina njegova situacija se naglo mijenja, za njega na bolje.
- U trenutku kad se ostvarilo prorocanstvo koje je sam procitao u Bibliji, sifra Biblije mi je po prvi put zaigrala pred ocima kao potpuno jasna i izvjesna!...
Do sada je prica o prorocanstvima zapisanim u Svetom pismu zvucala preapsurdna da bi zaiteresirala veci broj strucnjaka. sifrovane poruke koje se navodno mogu naci u Bibliji predstavljaju potraga za duhovima, smatra Andreas Michel sa katedre za Strari zavjet na Sveucilistu u Tibingenu (Tübingen).
- Autori Starog zavjeta – dodaje on - nisu posjedovali takvu matematicko-unjetnicku spoznaju svijeta da bi svoje tekstove mogli sifrirano zapisivati!...

Ubica koji želi ubiti!
Dodatni dokazi za one koji vjeruju u postojanje koda Biblije dolaze iz matematike: Elijahu Rips je matematicar u pjescanim zgradama Hebrejskog sveucilista u Jerusalemu, smjestenom na brezuljku iznad „Vjecnog grada“. Odatla se pruza magican pogled ka Faseldonu, ka starom gradskom zidu - idelno mjestu za inspiraciju?
Ripsovo specijalno podrucje je takozvana grupna teorija, matematicki element moderne fizikalne teorije.
- sifra Biblije je kompjuterski program! - objasnjava izraelski naucnik.
Zajedno sa dvojicom izraelskih kolega, fizicarom Doronom Witztumom i Joavom Rosenbergom sa jerusalemskih Visokih tehnoloskih skola - Rips je tekst Biblije podvrgnuo jednom programu za desifriranje. Posao je trajao sve do 1994. godine kada su u glasovitom znanstvenom casopisu "Statistical Science" objavili svoja iznenadujuca saznanja pod naslovom "Konstante slova u Knjizi".
Oni su prvo izabrali 300 hebrejskih pojmova koji imaju slicna znacenja, kasnije su tome dodali imena, dane rodenja i smrti 66 najpoznatijih Jevreja koji su zivjeli izmedu IX i XIX stoljeca. Tada su sve to skupa tretirali kao jednu cjelinu, jedan tekst, bez praznog prostora izmedu rijeci i znakova. Tada su u tom tekstu, u kome je bilo jedan do drugog 304.805 znaka, potrazili prethodno izabrana imena.
Racunar je poceo kombinirati slova tako sto je kombinirao prvi sa drugim, pa sa trecim... sa hiljaditim itd. Onda je kobinirao to isto samo sa pocetnim drugim slovom. Na kraju je tako prosao sva slova.
Upozorenje za Rabina je bila kombinacija slova redanih - svako cetvrto, dvanaesto ili petnaesto slovo teksta. Ako pri citanju znakova preskacemo odredeni broj slova, dobivamo citak tekst. Rijeci kao: "Rabin", "Amir", "Tel Aviv" i godina ubistva. Poprijeko preko Rabinovog imena mogu se naci rijeci: "Ubica koji zeli ubiti".
Da li je to sve samo slucaj?!...

Zapanjujuće otkriće
Izraelski matematicar je objavio svoje iskustvo u vezi sa Zaljevskim ratom.
- Racunaru smo dali zadatak da nade ime - Saddam Hussein. To smo ucinili posto smo se uvjerili da je kombinacija slova koji daju trazeni pojam povezana nekom matematickom logikom. U podrucju koje je ukazivalo na zaljevski rat nasli su se pojmovi kao: "Scuds", "ruske rakete" kao i datum pocetka rata i ime "Hussein".
Za Michaela Drosnina to je bio neoborivi dokaz za postojanje ove sifre: sve rijeci tvore neku vrstu ukrstenice. Tako se moze ispitati da li se rijeci medusobno povezanog znacenja nalaze jedna blizu druge. Tako se uz pojem "Bill Clinton" nalaze pojmovi "Predsjednik", kod "Sletanje na Mjesec" nalaze se pojmovi "Svemirski brod", "Apollo 11", kod rijeci "Hitler", nalazi se rijec "Naci", kod "Kennedy", rijec "Dallas"... Zar to moze biti puki slucaj?!...
Da ce jedan renomirani strucni casopis publicirati ovakve tvrdnje nisu se ni sami autori nadali. Robert Kass, koji je 1994. godine bio izdavac "Statistical Science", kaze da su citaoci u pocetku bili skepticni sto je normalna reakcija.
- Mislim da niko u to vrijeme ovu fantasticnu teoriju nije prihvatao kao nesto ozbiljno - navodi sef Odjela za statistiku americkog univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburghu. – Svi su mislili da tu pstoji neka caka, ali nisu znali koja i kako je otkriti...

A da bi se uvjerijo da kod Biblije uistinu postoji, Rips je novostvorenom programu podvrgnuo jos neke tekstove, na primjer, prijevod Tolstojevog "Rata i mira". Ali, trazena su se imena, podaci i datumi mogli naci jedino u Bibliji i to, kako navodi, u sifriranom obliku. Za odlucujuci eksperiment izraelski je matematicar od 32 imena i 64 podatka napravio oko 10 miliona razlicitih kombinacija, od kojih je samo jedan jedini par bio tacan. Rips je ponovo pohranio podatke u racunar da bi saznao koja od 10 miliona kobinacija daje zadovoljavajuci rezultat. I ispostavilo se da je zadovoljavajuce rezultate mogao naci samo u – Svetom pismu!

Ovo prevazilazi logiku!...
Robert Kass je, nakon svega, dao trojici ekspeata da provjere njegova otkrica i oni su to ucinili. Kad su sva trojica potvrdila korektnost statistickih postupaka i brojeva, Kass je odlucio da objavi rezultate. Harold Gans, zaposlen u tajnoj sluzbi SAD na poslovima desifriranja, cuvsi za ovu pricu bio je odmah ubijeden da moze naci dokaze za obaranje teorije o biblijskom kodu.
Da bi otkrio "u kom grmu lezi zec" on je ispisao 64 osobe i to ne samo njihova imena, nego i mjesta rodenja i smrti. Rezultat ga je sokirao.
- Niz leda mi je prosla neka hladna jeza, sjeca se Gans. - Imena gradova su odgovarala imenima osoba nadenim u Bibliji.
Australijski statisticar, Abraham Haofer, jedan je od onih koji su uporno kritikovali tezu o sifri u Bibliji:
- Pri analizi tolikog broja podataka, neminovno je da seodredene mustre pojavljuju – kaze on. – Ali, ovo prevazilazi logiku i postojece zakone vjerovatnoce!
Sljedece analize su Drosnina jos vise uvjerila u ispravnost svoje teze. On i koautor Doron Witztum su oko pojma "holokaust" potrazili jos neke pojmove i pronasli rijeci kao sto su: "Njemacka", "Berlin", "Eichmann", „Ciklon B"... Matematicar Piatetski-Shapiro sa Yale univerziteta, kome je Drosnin medu prvima pokazao svoje analize, pun je zbunjenosti i odusevljenja:
- Ovdje je rijec o jednoj inteligenciji koja je izvan naseg znanja i shvatanja - mi govorimo o Bogu. Jedini siguran odgovor je Bog!...
U Svetom su se do sada otkrili jos neki zanimljivi podaci: propast njujorske burze 1929; Beethoven, Bach, Picasso, izbor Natanjahua na vlast uz koje je jos stajao i nadimak "Bibi", udar kometa na Jupiter u julu 1994. i Treci svjetski rat kao najava posljednje apokalipticne borbe na Zemlji 2112. godine.

Atomski napad se nije desio!
Dana 26. januara 1996. godine otkriven je podatak koji je Drosnina uzbudio: U vecernjim satima 6. maja 1996., Libija ce napasti Izrael atomskim oruzjem! Nasao je nacina da razgovara sa Peresom, tadasnjim predsjednikom izraelske vlade. Razgovor je tekao ovako:
PERES: Za kad je predskazan napad?... sta mozemo uciniti.
- To je upozorenje, a ne predskazanje, odgovorio je Drosnin i time relativirao svoje upozorenje. On je jednostavno od biblijske sifre napravio naku vrstu prorocanstva, a la Nostradamus, kakva vec odavno poznajemo.
sesti maj je, srecom, prosao bez atomskog napada, ali Drosnin, ne umije objasniti kako to da se to nije dogodilo. Gdje je pogrijesio?
Na Drosninovo pitanje - da li je u Bibliji skrivena proslost ili buducnost - odgovara Rips:
- Sve ste je bilo, jeste ili ce biti!
A kako je ovo moguce u jednom tekstu od samo 304 805 znakova?
- Teoretski ne postoje ogranicenja za broj informacija sadrzanih u jednom tekstu! - odgovara matematicar iz Jerusalema. - Broj skrivenih informacija se ne moze otkriti, cak i ako nije beskonacan.
Na taj nacin su se Rips i Drosnin nasli u situaciji slicnoj vulkanolozima ili onim koji prate pokrete Zemljine kore i koji stoje pred dilemom kad ce se dogoditi sljedeca katastrofra, kako bi blagovremeno i tacno obavjestili gradonacelnika koji bi trebao evakuirati grad. Zemljotres iz 1995. godine u Kobeu u Japanu je takode pojam koji je Drosnin nasao u Bibliji. Osim toga, nasao je jos i ove rijeci: "Kobe", Japan", "Vatra", "Veliki zemljotres", sa tacno navedenom godinom.
Mozda se uz pomoc desifriranja Biblije stvarno moze procitati proslost i predvidjeti buducnost. Mozda mozemo predvidjeti sliljedeci atentat ili neki dogadaj planetarnih razmjera, ko sto je bio udar komete prije 65 miliona godina, koji je unistio dinosauruse...
Ali, onima koji sifrirane poruke nalaze u Bibliji, takode bi se moglo desiti nesto slicno sto se dogodilo Kasandri. Lijepi Apollon je bio u nju zaljubljen i obecao joj - ako mu uzvrati ljubav - pokloniti dar proroka. Kasandra je prihvatila ponudu i dobila moci proroka, ali se oglusila o svoje obecanje. Tada je Zeusov sin ucinio da lijepa Kasandra ostane prorocica, ali je ucinio i da je niko ne slusa niti joj vjeruje!

(Iz knjige "Biblijke misterije")