U 19. poglavlju prve knjige Mojsijeve ka ze se, naime, da su jedne veceri skromnom i cestitom Lotu dosla dva anðela. Lot je bio jedan od malobrojnih stanovnika grada Sodome koji se nisu odavali uobicajenom bludnom i razvratnom nacinu zivota. Kada su s njim vidjeli prelijepe neznance, neki su drski razvratnici od Lota odmah trazili da im dva nebeska posjetioca stavi na raspolaganje kako bi se, kako se kaze u Bibliji, “bacili na njih” sto zapravo ne znaci nista drugo nego seksualno zlostavljanje i silovanje.

Misija andjela
Anðeli su, meðutim, dobro znali s kim imaju posla. Zahvaljujuci svojim natprirodnim mogucnostima, oni su napasnike kaznili sljepilom, a onda su od Lota trazili da sa svojom porodicom cim prije napusti Sodomu. Odali su mu tajnu da je Bog odlucio razoriti i unistiti Sodomu i Gomoru zbog razvratnog zivota njihovih stanovnika, koji su zaboravili na red i moral i pretvorili se u razularenu nastranu svjetinu koja je smisao zivota trazila u neprekidnim bahanalijama.

Legenda kaze da Lot nije bio odusevljen time sto mora da napusti rodnu kucu i sto mora da ide u daleka brda, ali se povinovao zahtjevu nebeskih glasnika pa je sa suprugom i objema kcerkama krenuo u planine. Anðeli su im prethodno jos naredili da se za sobom ne osvrcu prije nego sto stignu do dalekog cilja. Kako je poznato, Lotova se zena nije pridrzavala ovog uputstva pa je svoju neposlusnost i znatizelju platila zivotom!

Uzasno unistenje
No, prije nego sto je, kao sto stoji u Svetom pismu, postala “kip od soli”, jos je uspjela da vidi dolinu, svu u vatri i dimu, koja je izgledala kao da je zemlja u plamenu. Sodoma i Gomora su vatrenim ognjem zbrisane sa zemlje, a jedini prezivjeli svjedoci bili su Lot i njegove kcerke. Strasni biblijski dogaðaj koji ovdje opisuje Mojsije, djelomicno podsjeca na izjave ocevidaca koji su prezivjeli eksplozije dvije atomske bombe - u Hiroshimi i Nagasakiju.

Ova ce biblijska legenda, mnogo kasnije, ponukati neke istrazivace i znanstvenike, meðu kojima je najpoznatiji svicarski pisac Erich fon Deniken, da postave hipotezu da je prilikom razaranja Sodome i Gomore takoðer bilo upotrijebljeno atomsko oruze i to od strane visokorazvijenih interplanetarnih bica. Prema Denikenu, Lotova zena nije se pretvorila u kip od soli, nego je zaostala za stanovnicima grada u bijegu i tako nastradala kao zrtva atomskog pustosenja. Nesto kasnije nasao ju je muz prekrivenu bijelim pepelom (u Bibliji: so).

Bibijska Hirosima
Ova se fantasticna hipoteza, doduse, ne moze dokazati, ali ona nije daleko od izvjesne logike. U svakom slucaju, ona se ne moze niti potvrditi a niti opovrgnuti!
Jedna druga teorija, koju vecina ljudi moze bolje razumjeti, polazi od toga da je dva grada, zapravo, razorila snazna vulkanska erupcija. No, prema znanstvenim saznanjima, u predjelu oko Mrtvog mora vec vise od 10.000 godina nije bilo nikakve vulkanske aktivnosti.

Jesu li “bogovi” iz svemira, bez obzira na to iz kojeg razloga, pretvorili Sodomu i Gomoru u neku vrstu biblijske Hirosime?!
- Na ovo pitanje niko nikada nece moci sa sigurnoscu da odgovori, ali je moje misljenje da su ovaj atomski napad izveli legendarni praoci visoke vedske kulture - smatraju Erich fon Deniken i NASA-in konstruktor svemirskih brodova inzenjer Josef Blumrich. - To su isti oni nebeski ratnici koji su, prema kazivanjima Mahabharate, najznacajnijeg staroindijskog epa, posjedovali strasna oruzja, poput “plamena indire”, “jezika unistenja”, “sestre smrti” ili razarajuceg “oruzja brame”!...l