“Svestenik Jaguar” ili “Cilam Balam” (Chilam Balam) je prema nekim tumacenjima "prorok koji otkriva tajne stvari", a pod tim nazivom je grupisano nekoliko zbornika prorocanstava, istorijskih hronika i obrednih uputstava, pisanih na Jukatanu jezikom Maja, ali latinskim pismom, u stoljecu neposredno poslije spanjolskog osvajanja. To su tanke svescice prepisivane u nedogled, koje predstavljaju uzbudljivo svjedocanstvo nastojanja malobrojne autohtone inteligencije da spase bar nesto od katastrofalnog brodoloma koji je zadesio Maje.
Taj brodolom, medutim, nije dosao iznenada, jer civilizacija Maja je cvjetala otprilike sest stoljeca izmedu 291. i 909. godine nase ere, da bi zatim dozivjela preporod invazijom Meksikanaca koji su dosli sa sjevera. To je drugih 250 godina kojima je uslijedio period tiranije Majapana i neumoljivih medusobnih borbi, tako da se smatra da je nezadrzivo opadanje mnogo vise nego spanjolska sila doprinijela tome da vec opustosena zemlja Maja postane lak plijen evropskih osvajaca.

Kad su naucili lekciju osvajaca...
l zato "Prorocanstva Cilam Balama", smatra jedan od najuglednijih strucnjaka za staroamericke kulture, Fransoa Bot (Francoi Boot), predstavljaju odraz upravo tog razdoblja istorije Maja. Ona odrazavaju jednu kulturu ozbiljno nacetu najezdom Tolteka, koji su - pocev od 11. stoljeca - nametnuli Jukatanu nova religijska shvatanja, viziju svijeta i socijalnu strukturu karakteristicne za narode centralnog Meksika i Meksickog zaliva.
Ratoborni dosljaci ulivaju novu krv i zivotne sokove, sto dokazuje grandiozna arhitektura Cicen-lca, koja je njihovo djelo. Ali, istovremeno donose sa sobom kult svirepih, krvozednih bogova i ljudskih zrtava. Surova je ljepota hrama ratnika "compantli" (tzompantli), ukrasenog mracnim motivima, koji prikazuju orlove - simbole Sunca, i jaguare - simbole zvijezda, kako prozdiru ljudska srca. Neobicna je to metamorfoza, kada i Zmija pokrivena perjem, miroljubiva i milosrdna u Meksiku, u Jukatanu trazi i redovito dobija ljudsku krv. l Maje uvucene u zacarani krug meddusobnih nesporazuma, svada i ratova, pokazuju da su suvise dobro naucili lekciju osvajaca.

Dalek i i bliski
Kakav kontrast sa mirnom elegancijom Palenke, visokom astronomskom i matematickom naukom Maja velike klasicne epohe. Fascinirani ciklicnim tokom vremena, Maje su operisale ogromnim brojkama i racunali na hiljade, stavise, milione i milijarde godina. U Jukatanu izmedu tolteckog i spanjolskog osvajanja duhovi, nazalost, vise ne lete visoko. Maje se drze veoma pojednostavljenih mnogo manje preciznih sistema. l hronike "Cilama Balama" zbunjuju cesto svojim skrtim pojmovima.
Poznato je da su Maje iz Gvatemale, Kice, ostavile za sobom jednu cudesnu knjigu nadahntitu biblijskim duhom, cuveno djelo "Popol Vuh", koje je istovremeno i storija, i mitologija i kosmogonija prastarih gvatemalskih Indijanaca. Knjige “Cilam Balama” - smatra La Klezi, autor brojnih tekstova o Majama, ne dostizu isti literarni i metafizicki intenzitet. Ali, to ne znaci da su one manje vrijedni dokumenti, jer one vise nego statue ili keramika, kojima se mozemo diviti kao umjetnickim djelima, pomazu da udemo u srce i misli tih ljudi istovremeno tako dalekih i tako bliskih, tako zagonetnih i tako tajnovitih.