Ljudi su vrlo rano otkrili da je zlato gotovo neunistivo, da ne hrda, da se tesko obraduje te da je stoga pogodno kao sredstvo robne razmjene. I danas se jos uvijek stabilnost privrede mnogih zemalja mjeri kolicinama zlatnih rezervi u drzavnim trezorima. Ovu toliko zeljenu kovinu u prirodi se moze naci u zilama ili pojedinacnim grumenima. Nalazimo ga i u pijesku rijeka gdje ga je voda naplavila trosenjem zlatonosnih slojeva. U blizini nalazista zlata cesto se srece pirit.
Srednjovjekovni alkemicari otkrili su da je zlato topivo samo u smjesi kloridne i nitratne kiseline koja se naziva “zlatotopkom” ili “carskom vodom”. Ova je cinjenica dovodila do ozbiljnih zabluda, jer se cesto pretpostavljalo da tvar topiva u “zlatotopci” mora biti zlato. Ipak, to nije tacno. Moderna znanost ustanovila je sasvim druge postupke i standarde.
Britanac indijskog poerijekla Idrz sah, dugogodisnji direktor studija Instituta za kulturna istrazivanja u Londonu, jedan je od rijetkih istrazivaca magijskog blaga Istoka, kome je uspjelo zabiljeziti brojne alkemicarske recepture za proizvodnju zlata. Svoja iskustva opisao je u knjizi “Orijentalna magija” iz koje prenosimo najzanimljivije dijelove.

Biljka iz vedske magije
Prvo se mora shvatiti, kaze Idriz sah, da zlato mogu praviti samo oni koji su cisti duhom i tijelom. Zato se postarajte da kod svakog izvodenja ovih eksperimenata budete u stanju potpune cistoce. Zatim morate biti sigurni da je pun Mjesec i da je biljka koju berete svjeza, a morate je brati kada je Mjesec visoko i mjesecina je mora direktno obasjavati. Ni po kakvu cijenu ne smije izostati prizivanje “some”, cedesne biljke iz vedske magije, a vrlo je bitno i da se sok some drzi u sterilisanim epruetama.
Kod pravljenja zlata morate se cuvati oksidacije. Postoje razliciti postupci, koji cu kasnije navesti, da bi se izbjeglo gubljenje metala ili njegovo ostecenje zbog oksidacije. Najcesci postupak je pokrivanje metala ugljenikom, koji ne samo da iskljucuje vazduh koji ulazi u pec, vec tezi da upije kiseonik koji se tokom otapanja oslobada iz metala. Jedinstvo komponenata zlata osigurava se mjesanjem sadrzaja ugljenom sipkom koja pospjesuje kemijsko mijesanje bez uvodenja bilo kakve supstance koja bi vjerovaino zatrovala kemijsko jedinjenje i promijenila mu svojstva.
Kod eksperimentalnih testova, mala pec kao ona u metalurskim laboralorijama, par jakih rucnih valjaka i nakovanj, bili bi vrlo korisna pomocna sredstva za svakoga ko razmislja da usvoji ovo umijece!
Ovdje je interesantno primijetiti iznenadan prelaz s natprirodnih aspekata obreda i biljke soma, na metalursku frazeologiju alkemicara. Soma ima vrlo siroku prirnjenu u indijskoj vedskoj magiji, a javlja se i u obrednim tekstovima Iranaca. Vjeruje se da se radi o biljki pod latinskim imenom Asdepias Acida ili Gyanchum Viminale koja se poistovecuje sa bogom-Mjesecom. No, vratimo se alkemicaru:
Uspjesna priprema za dobijanje zlata ovisi o jos jednom uslovu, a taj je da metali moraju biti najcistijeg kvaliteta i potpuno oslobodeni gvozda. Ako se to ne zadovolji, tada ce jedinjenja doduse pokazivati potrebnu boju, ali ce biti odvec tvrda i tako lomljiva da se ne mogu izvlaciti u tanke plocice ili finu zicu. Zalo se prisustvo gvozda ispituje ranije i svaki metal koji sadrzi najmanji trag, iskljucuje se.

FORMULA 1: Uzmite veliki lonac za topljenje i pristavite ga na usijanu pec, a na njeno dno stavite A velicine malog prsta; po njemu poprskajte B; pospite ih s malo C; pojacajte vatru toliko da se B moze topiti: zatim ubacile D i istu kolicinu E; potom istu kolicinu F kao B. Pustite zatim neka smjesa kuha, ali strogo pripazite da ne udisete nimalo gasove koji izlaze iz E. Zatim prelijte sve u drugi lonac za topljenje koji mora biti savrseno cist, a onda ce se pomocu G i H zlato sleci na dno u obliku crnih cestica koje se moraju prikupili i smjestiti u drugi lonac i pretaliti. Kada se ohladi, ovaj je metal spreman za upotrebu.


Potrebno:

A. Smola (crna) (Kala ral)
8 dijelova
B. Cista zelezna strugotina (Lohe ka buruia ja ret)
2 dijela
C. Crveni sumpor (Lal gandak)
2 dijela
D. Boraks (Suhaga)
2 dijela
E. Crveni arsenik (Lal Sankija, Mainsil, Mendal)
2 dijela
F. Srebro (Candi)
2 dijela
G. Neki sok, uredno sakupljen
1 kasicica

· Rijeci pisane kurzivom su originalne indijske, upotrebljene u formuli.

Idriz sah kazer da se moze dogoditi da neko ne moze proizvesti zlato sluzeci se ovim receptom. Za takve je dovitljivi alkemicar napravio drugu vrstu eksperimenta. „Moguce je", rekao mi je, „da natprirodni uticaji mogu da se sudare s licnoscu eksperimentatora. U tom slucaju on mora pristupiti Eksperimentu br. 2.

FORMULA 2: Stopite A u grafitnom loncu na vatri od gasa ili petroleja (to su najbolja goriva). Zatim se A mora posuti cumurom da bi se sprijecila oksidacija i apsorbovanje gasova. Poslo se A otopilo, B treba ubaciti u lonac kroz cumur. Cim B dospje u lonac, prva operacija bit ce hladenje, koje nastaje zbog temperature dodanog B. Cim se B zagrije do talista, spaja se s A. Sada dodajte C; a kada se C sjedini s masom, koncentrisite se na cinjenicu da ce to biti zlato, dodajte malo soka pet biljaka, skinite lonac s vatre i pokupite cumur s povrsine. Sadrzaj koji je sada zlato, treba da se prelije u kalupe odgovarajuce velicine. Tekucina se mjesa dok se ne prelije. Ovakav metal gotov je za upotrebu. Prije nego sto se masi doda C, on se mora otopiti odvojeno u drugom loncu.


Potrebno:

A. Bakar (100 % cist) tanba
70 dijelova
B. Aluminijum (100 % cist) ek safed si halki dat
5 dijelova
C. Cisto zlato (sona)
25 dijelova
D. Ugljenik (ek kiim ka kotla)
30 dijelova
E. Cumur (koela)
30 dijelova

FORMULU 3: Za spravljanje 22-karatnog zlata crvenkaste boje. Otopite A, B i C. sa sredstvom za ubrzanje topljenja u loncu. Potom ih oblikujte u zrnca prelivajuci ih u luznu otopinu dok je u tekucem stanju. Pretopite masu, dodajuci istovremeno solju soka some, a zatim dodajte D. Poslo se ohladi, ovaj je metal spreman za upotrebu.


Potrebno:

A. Bakar (100 % cist) (tanba)
800 dijelova
B. Platina (100% cista) (Ek safed sab es bari dat)
28 dijelova
C. Volframova kiselina (Ek kizm ka dava)
20 dijelova
D. Cisto zlato (Sona)
170 dijelova
E. Sredstvo za ubrzanje topljenja (Dat piglane vali ciz)
F. Luzna otopina (Sadzikar ki pani)
G. Sok biljke soma

FORMULA 4: Topite A u loncu tokom tri zadnja dana punog Mjeseca. Cim dostigne izvjestan stepen topline, dodajte B. Kada se i B istopi i sjedini s A, dodajte tri-cetiri kapi soka some. Potom dodajte malo D, E i F. Neprestano mjesajte sa sipkom od ugljenika. Pospite masu ugljenikom i ostavite je da se topi jos 35 minuta. Kada se svi sastojci potpuno spoje, dodajte C, a kada i ono postane pravi dio mase posipa se ugljenikom i sve se jos otapa pet minuta. Tada se ovaj metal moze koristiti kao zlato. Mora se voditi racuna da se C otapa posebno prije dodavanja masi.


Potrebno:

A. Bakar (100 posto cist)
100 dijelova
B. Antimon
8 dijelova
C. Cisto zlato
5 dijelova
D. Pepeo od cumura
15 dijelova
E. Magnezijum
15 dijelova
F. Krecni spat
15 dijelova

FORMULA 5: Ova se formula koristi iskljucivo zimi i to u toku noci. Prvo se A topi s 1uncom soka od some, zatim se dodaju D, E, F i G. pojedinacno i u obliku praha. Moraju se dodavati postepeno uz mjesanje, a pri tom se pjevaju Purohita-pjesme iz magijske Atarva Vede. Cijela masa se mijesa cetvrt sata. B (cink i kalaj) ubacuju se zatim komad po komad, mjesanje se nastavlja dok se oni tope, a masa se pospe ugljenikom. To traje oko 35 minuta. Konacno se dodaje C (zlato) i kada se stopi sa cjelinom, posipa se na vrhu i nakon pet minuta spremno je za upotrebu. Mora se voditi racuna da se zlato otapa odvojeno prije dodavanja sjmesi.

Potrebno:

A. Bakar
100 dijelova
B. Cink
17 dijelova
Kalaj
17 dijelova
C. Cisto zlato
25 dijelova
D. Magnezija
8 dijelova
E. Nisador
60 dijelova
F. Krecnjak
20 dijelova
G. Precisceni vinski stres
10 dijelova
H. Jasminov cvet
5 dijelova

FORMULA 6: Ovdje se uopste ne govori o somi, jasminu ili obredima prociscenja. Postupak je ocito jednostavan i koristi se malo komponenata: 20 dijelova platine, 20 dijelova srebra, te 240 dijelova mesinga i 120 dijelova nikla. Otope se sve stavke pojedinacno u razlicitim loncima. Zatim se spajaju u tekucem stanju, te se dobijena legura sipa u kalupe da se ohladi.

Procitajte SVE TAJNE ALKEMIJE