Pocetkom osamdesetih godina proslog stoljeca na naslovne strane svjetske stampe izbio je ruski grad Voronjez zahvaljujuci zagonetnom dogadaju koji se u njemu odigrao. Iako su tadasnje vlasti po diktatu visokih komunistickih struktura zvanicno odbijali mogucnost postojanje fenomena NLO, u javnost je – uprkos svemu, a ponajvise zahvaljujuci velikom brpju svjedoka – prodrla vijest o spustanju jednog leteceg tanjira u jedan gradski park. Nije se moglo raditi ni o kakvoj halucinaciji ili fatamorgani, jer tog jesenjeg dana dramaticnom dogadaju prisustvovalo cak nekoliko desetina ocevidaca razlicite starosne dobi – od djece do staraca. Dogadaj se okoncao tako sto je letjelica sa sobom ponijela jednu zenu, stanovnicu Voronjeza, a onda je sa nekih 50 metara lagano spustila na tlo, pri tome koristeci nesto sto je imalo privid nekakve zrake.
Dogazaj u Voronjezu privukao je paznju mnogih znanstvenika i ufologa svijeta, izmedu ostalog i paznju uglednog beogradskog popularizatora kozmickih istrazivanja, mog prijatelja, inzenjera Milivoja Jugina. Otputovao je u Voronjez i kada se poslije desetak dana vratio u Jugoslaviju, pricao mi je:
- Razgovarao sam sa vise sovjetskih naucnika koji detaljno analiziraju dogadaj i svi se slazu s jednim – tamo se nesto dogodilo sto je tesko objasniti. Naslusao sam se cudesnih prica, koje zdrav um tesko moze da shvati. Prica se da su vanzemaljci, uistinu, pokupili jednu zenu, da su je zatim spustili sa pedesetak metara visine i da su iz njene memorije potpuno izbrisali sjecanje na taj dogadaj Covjekov zdrav razuma namece utisak da je sve to bila jedna vrsta kolektivne halucinacije...
O halucinaci, naravno, nije bilo rijeci. Konacno, sovjetska novinska agencija TASS, TV i sovjetske novine tih dana su svakodnevno izvjestavali sa lica mjesta a novinari su razgovarali sa brojnim ocevidcima kojima se moze vjerovati. I sam Jugin sve do posjete Voronjezu bio je krajnji skeptik kada su u pitanju leteci tanjiri. No, od kada se vratio iz Voronjeza poceo je sasvim drugacije da razmislja o onome sto nazivamo fenomenom leteci tanjiri. Umro je vjerujuci da su oni, ipak, dio nase stvarnosti!

POPULARIZATOR FENOMENA
ALEXANDER, GROF IZ TUNISA: Godine 1954., grof Alexander od Tunisa, koji je dugo vremena obnasao funkciju ministra odbrane Velike Britanije, objavio je svoj istorijski izvjestaj o postojecim misterioznim fenomenima:
"Nema sumnje da u ovom svijetu postoji veoma mnogo fenomena, koji nikada nisu do kraja objasnjeni” – napisao je grof Aleksandar od Tunisa. – “Takoder je poznato danijedan znanstvenik, kome je stalo do ugleda i reputacije, nece prihvatiti cinjenicu da moze postojati nesto za cije postojanje nema objasnjenja, a sve to u skladu sa njihovim dubokim oslanjanjem iskljucivo samo na prirodne zakone."
Nije dublje zalazio u tematiku fenomena NLO-a, ali je sigurno imao razumijevanja za znanstvenike iz oblasti prirodnih nauka, koji prema svojim principima nikako nisu uspjevali objasniti mnoge natprirodne pojave, medu koje je grof Aleksandar ubrajao i - letece tanjire..

SUSRET SA MARSOVCIMA
ALLINGHAM, CEDRIC: Dvije godine nakon sto je objavljena informacije o susretu Georgea Adamskog sa Vanzemaljcima, uslijedila je britanska verzija slicne price. U njoj se tvrdilo da se Britanac Cedric Allingham u skotskoj susreo sa Marsovcima!
O navedenom dogadaju napisana je i knjiga pod nazivom "Leteci tanjir sa Marsa", u kojoj je objavljen obiman materijal o fenomenu NLO, kao i nejasne fotografije snimljene prilikom susretima sa alienima.
Iako se citav slucaj doima nevjerovatnim, u britanskoj se stampi nikada nije spekuliralo da su tvrdnja Cedrica Allinghama krajnje neprovjerene i nepouzdane. Naprotiv, o njima se najcesce govorilo kao o pouzdanom i autenticnom svjedocanstvu, iako se istinitost njegovih navoda, objavljenih u knjizi, nikada nije uspjela provjeriti, jer je Cedrica Allinghama preminuo ubrzo nakon izdavanja knjige.

PARANORMALNI FENOMEN
ASC, PROMIJENJIVO STANJE SVIJESTI: To je stanje kada covjekov mozak jednostavno ne odgovara na spoljne stimulanse, na koje bi pod normalnim okolnostima trebao reagirati, sto sputava "normalno" ponasanje doticne osobe. Abnormalno i promjenjivo stanje svijesti krece se u opsegu od opstekorisnih i za individuu neizbjeznih stanja, kao sto je spavanje koje se odvija u skladu sa prirodnim promjenama dana i noci.
ASC, dakle promijenjivo stanje svijesti, samim tim moze biti izazvan spontano, ali ga takoder mogu izazvati i fizicka ili mentalna oboljenja, kao sto su pijanstvo, upotreba droge ili nekih drugih opojnih sredstava, sto opet moze izazvati nepozeljne vizije i odsustvo sna.
Stoga se u svijetu spekulira podacima da se neki NLO-dogadaji odigravaju tijekom trajanja ASC stanja, sto povecava sugestiju da samo videnje zavisi od subjekta i prirode stanja koje kod njega u datom momentu vlada. Takode se spekulira reakcijama ocevidaca u skladu sa njihovim mentalnim stanjima u trenutcima videnja letecih tanjira, jer je poznato da neki svjedoci dozivaljavaju teske traume.
Neki znanstvenici smatraju da svaki svjedok, prilikom “susreta trece vrste”, dozivljava odredene krajnje subjektivne imaginacije, sto znatno utice na vjerodostojnost njegovog svjedocanstva, a posebno na detalje opisa, oblika i izgleda videnih letjelica. Najprovokativnije u svemu tome jeste navodno postojanje sugestije da su fenomeni NLO-a paranormalne manifestacije, koje su dio nase svakodnevnosti i nase vremensko-prostorne dimenzije, te da njihovo uocavanje ovisi samo od povoljnih prilika o kojima jos uvijek znanost nista ne zna.