ABBIATE BUAZZONE: Bila je noc 24. aprila, 1950. godine, kada je u blizini svoje kuce u Abbiateu Buazzoneu (Italija), Bruno Facchini ugledao neobican prizor. Na udaljenosti od 200 metara nesto je neobicno iskrilo. Bruno je pomislio da su iskre prouzrokovane gromom pa je izasao iz kuce da ih ugasi. A onda je zastao gotovo sokiran - pred njim, u mraku, stajao je prizemljen - leteci tanjir!
Priblizivsi se objektu, Bruno je ugledao nekoliko cudnih kreatura kako nesto rade oko NLO i pomislio da su najvjerovatnije otklanjale nekakav kvar na masini. Obratio je paznju na njihov izgled: bila su odjevena u tijesnu pripijenu odjecu i nosila su kacige na glavama. Lica im se nisu mogla vidjeti. Skrivala su se ispod neprozirne maske, na kojoj je dominirala nekakva savijena cijev.
Kada je dosao k sebi, Faccini im je ponudio pomoc ali su ga tajanstvene kreature najednom zasule plamenim zrakama, odbacivsi ga daleko niz obliznju cestu. Ubrzo nakon toga, leteci je objekat nestao, ostavljajuci iza sebe gotovo nesnosljivo prodoran zvuk. Sljedeceg dana Faccini je na mjesto dogadaja pronasao metalne fragmente i kruzne otiske u travi.

KO SU ALIENI?
ALIENI: To su tajanstvena bica koja, po svoj prilici, ne pripadaju nasoj vremensko-prostornoj dimenziji; tudinci, koji mozda dolaze iz svemira, ali mozda i iz nekog drugog vremena i prostora. Iako su posljednjih godina o njima napisane brojne knjige i snimljeni filmovi, o alienima se ne zna mnogo. Tek, s vremena na vrijeme, u stampi se pojavi neka vijest o cudnim iskustvima ljudi koji tvrde da su bili kidnapovani od strane nepoznatih bica iz letecih tanjira.
Zbog svojih nevjerovatnih dozivljaja, svjedoci su cesto odbacivani i izbjegavani u sredinama u kojima zive. U krajnjim slucajevima, ti su nesretni ocevici postali zrtve ogovaranja, fizicki i psihicki su maltretirani, cak ih je napustala i najbliza rodbina. Stoga se oni - uz pomoc hipnoterapeuta koji proucavaju fenomen „bliskih susreta trece vrste“, najcesce prikljucuju grupama za „jacanje samopouzdanja“.
sokirani svjedoci su jedino tako u mogucnosti da svoja neobicna iskustva podjele sa drugima, koji su takoder dozivjeli „bliske susrete trece vrste“.

DOzIVLJAJ NA RANCU
ADAMS, KAPETAN JOHN: 14. marta 1965. godine, rancer James W. Flynn iz Fort Myersu, Florida, na svom je imanju uocio NLO. Nakon toga desilo nesto neobicno: prije nego sto su odlucili odletjeti, Vanzemaljci su zbunjenog rancera zasuli nepoznatim svjetlosnim zrakama, koje su ga zaslijepile. Kada je Flynn, konacno, dosao sebi, NLO-a vise nije bilo, a iza njega je ostala svojevrsna “posjetnica”: ugljenisane tragove na krosnjama drveca!
O neobicnom incidentu obavijesten je americki Pentagon, ali su njegovi eksperti zakljucili da je rijec o „ljudskoj zabuni i neuspjeloj sali“. Medutim, nakon detaljnih medicinskih i drugih analiza clanova jedne neovisne grupe strucnjaka, ustanovljeno je da su eksperti Pentagona (ne)namjerno obmanuli americku javnost.
Jedini, koji je Flynnov dozivljaj prihvatio kao istinu, bio je zrakoplovni kapetan Jon H. Adams, rukovoditelj NICAP-a (Nacionalnog komiteta za istrazivanje zracnih fenomena), koji je izjavio da se ne radi o zabuni, nego da je rijec o istinitom susretu sa bicima iz NLO-a. “Oni su ga napali misterioznim oruzjem, nekom vrstom lasera, kojeg koriste bica sa drugih planeta...“ - izjavio je Adams.

KRUGOVI U zITU
ADAMS, KEN: Godine 1966. na zitnim poljima Australije pojavili su se zagonetni krugovi, tzv. "krugovi zitnih polja", koji se od tada pod nepoznatim okolnostima nerijetko pojavljuju ne samo u Australiji, nego i u Engleskoj i u Americi. Stanovnik Gooloogonga, Ken Adams, sugerirao je da krugove u australijskim zitnim poljima najverovatnije prave jata ptica poznatijih pod lokalnim nazivom "gologlave lisice“. Medutim, ova teorija nikada nije prihvacena, kao sto nisu prihvacene ni ostale teorije, prema kojima krugove u zitnim poljima prave dokoni farmeri, olujni vjetrovi ili zracni vrtlozi. Mnogi smatraju da geometrijske otiske, zapravo, ostavljaju – leteci tanjiri!

MISTERIOZNA ESKADRILA

ARNOLDOV SLUCAJ: Mnogi ufolozi smatraju da se neidetificirani leteci objekti na nasem nebu pojavljuju od 1947. godine. U junu te godine, leteci izmedu Mount Rainera i Mount Adamsa,u drzavi Washington, Kenneth Arnolda je opazio eskadrilu nepoznatih letjelica koje su ga, kako je pred novinarima izjavio, podsjetile na letece tanjire. Arnold je, izmedu ostalog, tada naveo i nevjerovatnu brzinu, kojom su se leteci tanjiri kretali izmedu planinskog masiva Mount Rainera i Mount Adamsa. Iako je ovaj slucaj generalno poznat pod nazivom "Arnoldov slucaj" ili "Slucaj Mount Rainer", u literaturi iz ranijih peiroda nerijetko se navodi i pojam "Slucaj Mount Adamsa".

ZNANSTVENI PRISTUP
ADAMS, PORUCNIK WILLIAM: Pocetkom pedesetih godina CIA je vjerovala da je u Pentagonu prijeko potrebno organizirati hitan sastanak znanstvenika i predstavnika zrakoplovnih snaga, kako bi se proucili i razmotrili prikupljena svjedocanstva vezana za fenomen NLO-a. Porucnik William A. Adams, iz vojne zrakoplovne baze "Wright Patterson", bio je jedan od inicijatora tih sastanaka.
Serija sastanaka odrzavana je u periodu izmedu 14. i 17. januara 1953. godine, a kompletan izvjestaj nije obznanjen sve do 1975. godine. Ovi sastanci poznati su pod razlicitim nazivima, a neki od njih su "Robertson Panel Report" ili "Durant Report".
Major Donald E. Keyhoe navodi da je porucnik Adams bio jedan od nekoliko clanova americkih zrakoplovnih snaga, koji je 1952. godine pozvao strucnjake na reviziju prikupljenog filmskog materijala o pojavama NLO-a iznad Sjedinjenih Drzava, i da je zasluzan za znanstvenu analizu ovog fenomena.