AEROBRODOVI (Zracne lade): Od novembra 1986. godine do sredine 1987. godine nekoliko hiljada osoba sirom Sjedinjenih Americkih Drzava, izjavilo je da su uocili niz misterioznih “aerobrodova”. Pomenuta su svjedocanstva zabiljezena cetiri godine prije nego sto je sluzbeno objavljen start prve zemaljske letjelice koja bi se mogla nazvati tim imenom.
Upravo, potaknuti pricama o videnjima neidentificiranih letjelica nalik aerobrodovima, svjetski znanstvenici su i odlucili da konstruiraju eksperimentalni prototip vazdusne lade, nazvan “zemaljski aerobrod”. Vlasnik i investitor bio je americki biznismen E. J. Penninton. Na pitanje znatizeljnih novinara, on je priznao da posjeduje aerobrod koji se trenutno nalazi na usavrsavanju u Brown Countiju, u Indiani (SAD), a koji je napravljen prema uzoru na zagonetne aerobrodove sto su ih proslih vremena na nebu vidali Amerikanci.
Svjedocanstva o videnju tajanstvenih zracnih lada imaju daleko duzu tradiciju u Europi nego u SAD. Prve su uocene pocetkom proslog stoljeca, a mnogi se istrazivaci fenomena NLO, zaklinju da su aerobrodovi bili posebno aktivne pred izbijanje i za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata. Zna se pouzdano da su tadasnje velike sile panicno pokusavale da otkriju kome pripadaju misteriozne letjelice sto su vidane iznad Europe. Sada je jasno da one nisu pripadale nijednoj velesili i da njihovo prisustvo u zracnom prostoru Starog kontinenta jos uvijek predstavlja svojevrsnu enigmu.

JEDINICA ZA ODBRANU OD NLO-a
AEROSVEMIRSKA ODBRAMBENA KOMANDA (ADC): Da Amerikanci, ipak, nikada nisu potcjenjivali fenomen letecih tanjira govori i cinjenica da je od ranih sezdesetih godina proslog stoljeca, i zvanicno formirana vojna jedinica odgovorna za aerosvemirsku odbranu Sjedinjenih Drzava.
O toj specijalnoj vojnoj jedinici rijetko se javno govorilo i veoma malo znalo. Prema jednom pismu poslanom iz americkog Pentagona nakon ukidanja projekta "Plava knjiga", ADC-u je pripala "odgovornost za proucavanje svih nepoznatih vazdusnih fenomena."

ISTRAzIVANJE FENOMENA
AFU (svedska): To je svedska organizacija za proucavanje fenomena letecih tanjira, poznatija po tome sto je nazivaju i Arhivom svih istrazivanja vezanih za fenomen NLO. Oni u gotovo svim svojim izdanjima redovito publiciraju sva saznanja o pojavama letecih tanjira iznad Skandinavije. Njihova kontaktirat adresa: AFU, P.O. Box 11027, S-600 11, Norrkoping, Sweden.

NLO EKSPLODIRAO U SIBIRU!
AGREST, MIKHAIL: U sibirskom regionu Tunguska, 1908. godine, dogodila se eksplozija strasnih razmjera, koja je navodno za sobom ostavila veliku radioaktivnost. Sovjetski psiholog, Mikhail Agrest, prvi je u svijetu objelodanio teoriju da je zagonetna eksplozija najvjerovatnije izazvana ekspolzijom meduplanetarnog neidentificiranog leteceg objekta. Drugi jedan takode ruski znanstvenik, dr. Felix Zigel, iz moskovskog Instituta za zrakoplovstvo, podrzao je Agrestovu fantasticnu teoriju, tvrdeci da je – prema autenticnim svjedocanstava ocevidaca - zagonetni NLO napravio odredene manevre prije nego sto je eksplodirao.
Sve veci broj ucenjaka u svijetu danas prihvata mogucnost da je tunguska eksplozija uistinu vezana za katastrofu interplanetarne letjelice, a njena razorna moc prema procjenama strucnjaka moze se uporediti sa razornom moci atomske bombe bacene na Hirosimu.

ZAsTITA INFORMACIJA
AVIOSNAGE DONIJELE PROKLAMACIJU "200-2": Tijekom visemjesecnih vijecanja i sastanaka, organizacija "Robertson Panel" donijela je 1953. godine Proklamaciju 200-2, kojom se "procenat videnja NLO-a reducira na minimum." "200-2" bio je u uskoj vezi sa proklamacijom JANAP-146, kojom je americka vojska ostro osudivala i kaznjavala novcanom kaznom od 10.000 dolara i deset godina zabrane pustanja u javnost bilo kakvih informacija o videnjima i pojavama letecih tanjira.
Americke zrakoplovne snage zalagale su se da "Plava knjiga" ne bude jedini sluzbeni izvor o istrazivanjima fenomena NLO-u, pa su stoga i formirale projekte poput JANAP-146, kako bi odredene pojedinosti o istrazivanju zracnih fenomena drzale podalje od ociju javnosti.

POTRAGA ZA ISTINOM
AFOSR: Ured aviosnaga za znanstvena istrazivanja fenomena NLO-a sa sjedistem u Pentagonu, od svog je osnutka bio odgovoran za raznovrsne znanstveno-istrazivacke projekte, ali se najvise bavio istrazivanjem fenomena letecih tanjira. Kako je svojevremeno jedan porucnik americkih aviosnaga rekao "njihov je zadatak bio da na Zemlji otkriju eventualno prisustvo bica sa drugih planeta”. AFOSR je imao ogromnu moc i mogao je izabrati bilo koje sveuciliste u SAD za implementiranje istrazivanja videnja letecih tanjira, ali je bio potcinjen Komitetu "Ad Hoc" .
AFOSR se opredijelio za saradnju sa Univerzitetom u Koloradu i ta je saradnja polucila cuveni izvjestaj o fenomenu NLO, kojeg su nazvali "Condon".
AFOSR-ova je uloga, moglo bi se reci, bila neutralna i on je posredovao izmedu eksperata americkih aviosnaga i Univerziteta, kako bi se svjedocanstva o pojavama NLO znanstveno objasnila i sacuvala od mogucih senzacionalistickih interpretacija.

IZVJEsTAJ SA OTOKA PREVARE
ARGENTINA: Sekretar Ratne mornarice Argentine dao je zvanicni izvjestaj u kome se kaze da je kompletan garnizon sa Otoka prevare, 3. jula 1965. godine oko 19 sati i cetrdeset minuta posmatrao “dzinovski leteci objekat u obliku sociva, koji je manevrirao, leteci na istok i zapad po cik-cak putanji. Misteriozna letjelica nije ispustala nikakav zvuk, a punih petnaest minuta je lebdjela na visini od otprilike tri milje. Ovaj izvjestaj smatra se jednim od najautenticnijih u povijesti NLO-a, a slican fenomen 19. juna i 2. jula pracen je iz cileanske, odnosno britanske baze na Antarktiku.