Zagonetni objekat u orbiti naše planete prvi su ljetos uocili australijski astronomi. Oni su o svom otkricu uobicajnim putem informirali svoje kolege u svijetu. Njegovo postojanje uskoro su potvrdili i americki eksperti, a 3. septembra oni su ga i zvanicno evidentirali pod neobicnom šifrom J002E3, te kalsificirali kao manji planetoid ili asteroid.

S tom klasifikacijom se, me|utim, danas mnogi ne slažu. Meðu njima i brojni znanstvenici. Astronom Donald Jomans iz amricke NASA-e smatra da je ona neodrživa:
- Vjerujem da se radi o svemirskoj letjelici!… Zapravo, gotovo sam siguran da se ne radi o prirodnom objektu, pogotovo ne o planetoidu ili asteroidu. Njegova orbita potpuno nas zbunjuje…
Uistinu je tako. Astronomi su vec odavno ustanovili da manje planete i asteroidi imaju tendenciju ka cudnim orbitama na koje utice gravitacija Sunca, što, cini se nije slucaj kod objekta nazvanog J002E3.

Prica o «Crnom princu»
Možda baš zbog toga i strucnjaci u NASA-inom «Jet Propulsion Laboratory» vjeruju da svjetlost i udaljenost neidentificiranog leteceg objekta (NLO) upucuje da se možda radi o ostatku neke rakete, možda iz vremena svemirskih misija Apollo.

Iako se ruski astronomi, pogotovo oni iz zvanicnih znanstvenih institucija za kozmicka istraživanja, još uvijek nisu izjasnili o misterioznoj pojavi, me|u piscima znanstvene fantastike, kao i me|u istraživacima fenomena letecih tanjira, oživjela je stara teorija o «Crnom princu». Radi se o zanimljivoj prici koju je sedamdesetih godina prošlog stoljeca lansirao ruski pisac Aleksandar Kazancev. On je u jednoj svojoj prici ustvrdio da se u Zemljinoj orbiti ko zna otkada nalazi ošteceni svemirski brod nepoznatog porijekla. Dao mu je ime «Crni princ». Tu su pricu kasnije potvrdili i neki ruski i francuski astronomi, koji su – navodno – registrovali neki nepoznati leteci objekat koji se ponaša atipcno, a njegova putanja u Zemljinoj orbiti je suprotna putanjama svih do sada otkrivenih letecih objekata.
Ipak, najviše je onih koji zagonetni leteci objekat smatraju samo jednom od svemirskih platformi ili maticnih interplanetarnih letjelica koje se skrivaju u blizini naše planete odakle nam svakodnevno u letecim tanjirima pristižu misteriozni alieni, svemirski posjetioci o cijem prisustvu i djelovanju na na našoj planeti, posljednjih godina, ima sve više izvještaja.
Ko su, zapravo, alieni i šta traže na planeti Zemlji?

Kao u «Dosijeu X»
Nacelo najpopularnije teorije glasi da su alieni svemirska bica, koja nas s vremena na vrijeme posjecuju u letecim tanjirima, dolazeci iz svijetova koji egzistiraju daleko izvan granica našeg suncevog sistema. U skladu s tim, posade tih misterioznih letjelica u cije su se postojanje do sada uvjerili i mnogi ozbiljni i ugledni znanstvenici, pa i vojni eksperti, za nas su "potpuni stranci" o kojima ne znamo gotovo ništa i cija nam je zemaljska misja krajnje nepoznata. Doduše…
Posljednjih godina u svijetu je prisutna tendencija da se fenomeni NLO tumace kao nama nepoznati aspekte koji dolaze iz nepoznatih podrucja svemira, a koji se – kao u tv seriji «Dosije X» - duboko razlikuju od svega što je poznato na našoj planeti, i s tim u vezi, termin alien uglavnom se odnosi na bica koja su po mnogo cemu slicna nama ali ne pripadaju ljudskoj rasi.

Amerikanci pokušavaju uvesti u upotrebu termin "svemirski alieni", kako bi naglasili da je rijec o bicima s drugih planeta (jer se termin alien tamo cesto koristi za ljude iz drugih država, a ne samo s drugih planeta).
Alieni, kakvog god da su porijekla, prema najcešcim teorijama, mogu se pojaviti u svim mogucim oblicima, formama i velicinama, a posjeduju fantasticno razvijenu tehnologiju i psihicke sposobnosti, koje prevazilaze sve što je do sada covjek uspio otkriti, pa cak i zamisliti.

Ostaje misterija
Prema osnovnom objašnjenju, alieni su vanzemaljski posjetioci koji imaju zajednicko porijeklo. Prema nekima, oni su zapravo pripadnici široko rasprostranjene kozmicke rase koja nastanjuje jednu ili više manjih planeta. Svi su me|usobno slicni i posjeduju nevjerovatne sposobnosti psihickog uticaja na ocevice i svjedoke, te nerjetko s njima na razne nacine manipuliraju.
Jedan od aliena, s kojim je Beit Bridgeu u Africi imala «susret trece vrste», kazao je da se može pretvoriti u bilo koji oblik u kojem ga ocevici požele vidjeti; ako su ocevici željeli da se on pretvori u patku, cudovište ili nešto drugo, on bi im tu želju i ispunio. Ovo bi naravno moglo riješiti problem razlicitih tumacenja njihovih oblika. Pozivajuci se na razlike u vanjskom izgledu aliena, neosporno je spomenuti da je jedan "tip" veoma ucestal u Americi i nekim dijelovima Evrope, a rijec je o vanzemaljcima malog rasta, velikih, celavih glava, i izbocenih, kosih ociju. A da bi se umanjila trenutna naga|anja, znanstvenici se svim silama trude skupiti što više podataka o temeljnim fizickim i psihickim karakteristikama aliena, cime bi se – možda - riješilo pitanje da li njihova izgled zavisi od subjekta koji ih posmatra i da li su oni u ocima svakog ocevica drugaciji.

(Iz knjige Dosije X- Leteci tanjiri)