ALTAMIRA, sPANIJA: Medu nekim naucnicima vlada misljenje da su pecinski crtezi nasih praistorijskih predaka dijelom prezentacija drevnih svjedocanstava o postojanju NLO-a i u vrijeme Kromanjonaca. Veliki broj takvih ilustracija ukljucuje letece objekte ovalnog oblika, te ljudske figure koje nas neodoljivo podsjecaju na svemirce.
Prahistorijska galerija crteza u Altamiri, u spanjolskoj provinciji Santander, dijelom podsjeca na ono sto danas nazivamo fenomenima NLO-a. Moderna "tumacenja" velikog broja zagonetnih crteza vezu se za NLO izvjestaje i aliene, bez obzira na to sta je inspiriralo drevne pecinske crtace. Ipak, potrebno je naglasiti da danasnji istrazivaci i tumaci prastarih tragova isuvise proizvoljno tumace biljge proslosti. No, mora se priznati da je u svijetu sve vise onih koji vjeruju da leteci tanjiri nisu proizvod modernog vremena, vec da su oni dio stvarnosti na nasoj Zemlji otkako ona postoji!
Studenti istorije umjetnosti, koji se bave izucavanjem "primitivnih" stilova, sve cesce isticu da bi vecina pecinskih crteza, uistinu, mogla biti podsjecanje na boravak Vanzemaljaca na nasoj planeti. U jednom slucaju, na crtezu u Altamiri na kojem se nalazi covjek sklupcan u "prsten", jasno je indicirano da je rijec o osobi koja lebdi u beztezinskom stanju (i vjerovatno u svemiru), te da prema savremenim shvatanjima umjetnosti nije uobicajeno bez adekvatne osnove naslikati covjeka kako, na primjer, lebdeci plese.

Incident u White Sandsu
A-LAN: U vrijeme dok je radio na ultratajnim vojnim eksperimentima u bazi White Sands, u Novom Meksiku, Daniel Fry je uocio leteci tanjir, navodeci da je cak stupio u kontakt sa alijenom, poznatim pod imenom A-Lan, koji je kasnije promijenio ime u Alan. Tajanstveni A-Lan je navodno poveo Fraja na putovanje iznad Sjedinjenih Americkih Drzava, zamolivsi ga da napise knjigu o svojim iskustvima, s jednim jedinim ciljem da svijet upozori na moguce samounistenje nuklearnim oruzjem. Postujuci dato obecanje, Daniel Fry je uistinu odrzao obecanje i napisao zanimljivu knjigu "Incident u White Sandsu", koja je u Americi izazvala izuzetnu paznju.
Vecina osoba koje su stupile u kontakt sa alijenima tvrde da su iskusile telepatsku komunikaciju sa vazemaljskim bicima, ili da su ih pak pratili kako razgovaraju na njima sasvim nerazumljivom jeziku, sa cudnim naglaskom. Medutim, prema tvrdnjama Daniela Frya, A-Lan je bio dobro pripremljen za posjetu nasoj planeti. Kada je Fry pokusao rukom dohvatiti oklop leteceg tanjira, na neki cudan, njemu nejasan nacin, cuo je glas koji mu je kazao:
"Bolje ti je, prijatelju, da ne dohvacas oklop. Jos uvijek je isuvise vreo!..."

sta su alieni?
ALIENI: NJIHOV KONCEPT: Nacelo najpopularnije teorije pokusaja identifikacije izvanzemaljskih bica koja se koriste letecim tanjirimaq, glasi da su alieni natprirodna bica, koja nas s vremena na vrijeme posjecuju, dolazeci iz svijetova izvan vremensko-prostornih granica planete Zemlje ili Suncevog sistema, uopste. U skladu s tim, oni su za nas "tudinci", “stranci”, “Vanzemaljci”..., sto se na neki nacin i podrazumjeva pod pojmom – alieni!
Posljednjih godina prisutna je tendencija ka potvrdivanju cinjenice da fenomeni NLO-a reprezentiraju nama nepoznate aspekte s odredenih podrucja u vasioni, a koji se duboko razlikuju od aspekata na nasoj planeti, i s tim u vezi, termin alien sada se uglavnom odnosi na bica koja su "Vanzemaljci za ljudsku rasu" (ali ne i Vanzemaljci za Zemlju). S namjerom da pobiju tu tvrdnju, Amerikanci pokusavaju uvesti u upotrebu termin "svemirski alieni", kako bi naglasili da je rijec o bicima s drugih planeta (jer se termin alien u Americi cesto koristi za ljude iz drugih drzava, a ne samo s drugih planeta).
Alieni, kakvog god da su porijekla, mogu se pojaviti u svim mogucim oblicima, formama i velicinama, a posjeduju neshvatljivo enormno razvijenu tehnologiju, dostignuca, psihicke sposobnosti...
Prema osnovnom objasnjenu, alieni su vanzemaljski posjetioci, te su uglavnom svi istog porijekla. Da alieni reprezentiraju razlicite rase, te da su, sto bi moglo biti jos gore, razlicitog porijekla, onda bi se planeta Zemlja mogla nazvati nekom vrstom intergalaksicne usputne tacke ili pak tacke za odmor i vjerovatno najvecom turisticke atrakcije u Univerzumu.
S druge strane, ako alieni zaista dolaze sa vanzemaljskih podrucja, onda je drugo moguce objasnjene ove siroko rasprostranjene rase to da oni dolaze sa jedne ili vise manjih planeta, da su u osnovi svi slicni te da posjeduju sposobnost uticaja na imaginarne interpretacije ocevidaca, od kojih ih svaki vidi "vlastitim ocima i na svoj nacin."
Jedan od aliena, koji je ucestvao u susretu u Beit Bridgeu u Africi, je kazao da se moze pretvoriti u bilo koji oblik u kojem ga ocevici pozele vidjeti; ako su ocevici zeljeli da se on pretvori u patku, cudoviste ili nesto drugo, on bi im tu zelju i ispunio. Ovo bi naravno moglo rijesiti problem razlicitih tumacenja njihovih oblicja.
Pozivajuci se na razlike u vanjskom izgledu aliena, neosporno je spomenuti da je jedan "tip" veoma ucestal u Americi i nekim dijelovima Europe, a rijec je o vanzemaljcima malog rasta, velikih, celavih glava, i izbocenih, kosih ociju. A da bi se umanjila trenutna nagadanja, naucnici se svim silama trude skupiti sto vise podataka o fizickim karakteristikama aliena, cime bi se rijesilo pitanje da li njihov izgled zavisi od subjekta koji ih posmatra i da li su oni u ocima svakog ocevica drugaciji.

Svjedocanstvo iz 1790 godine
ALENCON, FRANCUSKA: Policijski inspektor Liabeuf, uz prisustvo nekolicine lokalnih zvanicnika, u blizini Alencona u Francuskoj 1790. godine bio je ocevidac jednog krajnje misterioznog dogadaja. Naime, Liabeuf je iznad jedne farme uocio ogromnu crvenu loptu, od cijeg se prisustva na tlu zapalila trava a drvece oksidiralo. Nakon viseminutnog nadlijetanja iznad podrucja, lopta se spustila na zemlju, nakon cega je iz nje izasla muska(?) osoba, koja se okupljenim ljudima obratila nerazumljivim jezikom. Nakon sto je odrzao cudni govor, letjelica je eksplodirala u hiljade komada (ili se to svjedocima ucinilo), a dosljak je netragom nestao.
Ovo svjedocanstvo je sluzbeno dokumentirano i potvrdeno i mnogi u Francuskoj danas vjeruju da je potpuno istino.