SIHIR: (ar. shir ) Opsjena, magija. Prema strogoj etimologiji, oznacava ogranicen ali djelotvoran oblik magije, nazvan opsjenom ili carolijom. Prema lingvistickom tumacenju, to je skretanje neceg od njegove prave prirode (haqiqa) ili forme (sura), prema necemu sto je neprirodno ili samo prividno (hayâl). N. Smailagic navodi da je islam otvoren prema nadnaravnom; po njemu, iza materijalnog, osjetilnog svijeta postoji duhovni svijet s kojim mozemo stupiti u dodir, ili putem magije ili putem vjere. S islamskog stajalista vazno je pitanje, da li odnos s duhovnim svijetom narusava covjekovu vezu sa Allahom i ugrozava njegovo spasenje za vjecnost. U Arabiji Muhammedovog vremena svijet duha sastoji se od Allaha, plemenskih bogova i dzina; a spone izmedu ovih i ljudi su kahini, vraci i gataci, pjesnici i ludaci.
Za Bozjeg poslanika Muhammeda a.s., sihir je bio puka realnost i oznacavao je neznabozacko objavljivanje koje dolazi iz svijeta duhova. Buharija u svom Kitabu o lijecenju, kako navodi Salih Ibrisevic u djelu Pravi put i stranputice, prenosi sahih predaju od h. Aise r.a. da je rekla: "Allahov je poslanik bio tako opsihiran da mu se pricinjavalo da prilazi zenama, a ne prilazi. Zatim je Allahov poslanik s.a.v.s. rekao: - O Aisa, hoces li da znas da me je Allah obavijestio o onome sto sam od Njega trazio da me obavijesti! Dosla su mu nepoznata dva covjeka, jedan od njih sjeo mi je kod glave a drugi kod nogu. Zatim rece onaj pored moje glave onom drugom: 'sta je ovom covjeku?' Drugi rece: 'Opcaran je.' 'Ko ga je opcarao?' 'Lebid ibn Easam, nekakav covjek od Beni Zurejka, prvaka Jehudija (Jevreja), koji je bio od munafika'. 'Na cemu?' 'Na ceslju i kosi koja opada prilikom cesljanja.' 'A gdje?' 'U Dzufi Tal'a, poznato kao Raufa, u bunaru Zervan.'"
Dalje h. Aisa r.a. prica da je Allahov poslanik s.a.v.s. poslao Aliju, Zubejra i Ammar ibn Jasira pa su iscrpali vodu iz bunara koja je bila poput rastopljene kne, potom su digli stijenu i izvadili suplje drvo od palme u kome se nalazilo nekoliko dlaka kose sa Muhammedove glave, koje spadaju prilikom cesljanja, nekoliko zuba iz njegovog ceslja i neparan broj cvorova - 12 uzlova - pricvrscenih vrhovima igala. Tom prilikom Uzviseni Allah je spustio sure Mu'avvezetejn (El-Felek i En-Nas) ciji je svaki ajet, kada ga je Alejhiselam ucio, odvezivao po jedan cvor, pa je Allahov poslanik s.a.v.a. osjetio lahkocu, a kada se razvezao i posljednji cvor - ustao je kao da se oslobodio teskih okova.
"Sihr je svako djelo putem koga se covjek priblizava sejtanu i kojim se trazi njegova usluga!" (El-Ezheri)
"Sihr je vracanje i vezivanje cvorova. Ima utjecaj na srce i tijelo, pa se kao posljedica toga javljaju bolesti, ubistva i rastavljanje bracnih drugova..." (Ibnu Kudame El-Makdisi)
"Sihr u serijatskom znacenju se veze za sve ono ciji je uzrok skriven i sto izgleda suprotno njegovoj sustini, i sto se desava u vidu opsjene i varke!" (Fahruddin Er-Razi u djelu "Misbahul-Munir")
I Kur'an se na indirektan nacin ocituje o sihiru: "Oni su slijedili (lazi) koje su iznosili sejtani protiv Sulejmanove vlasti a Sulejman nije bio nevjernik, nego su sejtani bili nevjernici uceci svijet carolijama (govore da su carobnjastvo naucili od dva meleka u Babilu). A nije nista poslato melekima u Babilu: Harutu i Marutu. Oni nisu naucili nikoga (ovako nesto) dok mu ne reknu: 'Mi samo iskusavamo i (cuvaj se) nemoj biti nevjernik (time sto ces nauciti carolije i raditi po njima!). Oni su naucili od njih dvojice ono sto ce rastaviti muza od zene; oni nisu mogli nikome uciniti zla bez Bozjeg dopustenja. Ucili su ono sto ce im nanijeti stetu, a nece donijeti nikakve koristi. Oni su znali da onaj koji to uzme nema udjela (nagrade) u vjecnosti. Kad bi oni znali kako je ruzno ono za sto su se prodali!" (Bekare, XII, 102)      (Nerkez Smailagic “Leksikon islama”)

Zaštita od crne magije: