Identitet Zvijeri vijekovima je bio izvor mnogih zanimljivih spekulacija. Koristeci anticki sistem numerologije, svaka generacija je nastojala da nade broj 666 u imenima ili zivotima velikih osvajaca, vojskovoda, tiranina i diktatora. Suludi rimski imperator Neron bio je veliki kandidat za tu ulogu i pored cinjenice sto je njegovo ime moglo sadrzavati zbir 666 samo dodavanjem jos jednog slova "n". Napoleon, Hitler i Staljin takoder su propali na ispitu, na veliku zalost njihovih protivnika.
Prema najstarijim tumacenjima Velika zvijer 666 (Antikrist) ce izvjesno vrijeme uspostaviti svoju vladavinu nasim svijetom sve dok se Isus Krist ne vrati i porazi ga u uspjesnoj bitki - koja ce, medutim, nasu planetu ukljuciti u opasni lanac katastrofa i destrukcija. Nakon toga, Vrijeme ce se zavrsiti i zapocet ce neka vrsta bezvremenskog Zlatnog doba.
Nekrunisani kralj izopacenosti, glasoviti okultista Alister Kroli, osnivac Reda Zlatne zore, koji je umro 1947. godine iskreno je vjerovao da je upravo on Velika Zvijer i obicno se potpisivao ili kao "Velika Zvijer 666" ili "To mega therion" - sto na grckom znaci - "Zvijer", a cija se slova - koristeci hebrejski sistem numerologije - zbrajaju do 666.
Njegovo ubjedenje o pravom identitetu doslo je kroz kombinaciju ostrih uvreda fanaticno religioznih clanova njegove porodice i njegovog strastvenog citanja Novog zavjeta u godinama formiranja. Iako je dozivo ono sto je ludo prizeljkivao: da vidi sebe s nadimkom "Najopakiji covjek na svijetu", cime su ga povremeno castile senzaconalisticke britanske novine, njegovu slavu su zasjenili drugi koji su se pojavili sredinom dvadesetog vijeka.
Okultisti i pristase pokreta Novog doba (New Ege) nerado odustaju od traganja za Velikom Zvijeri. Citav novi "folklor" stvoren je oko otkrica broja 666 na licnim kartama i sl. Zapazeno je da je broj britanske poste za Foklandsko otocje 1982. bio 666, ali najuvrnutiji - ili najmudriji - komentar o mogucoj britanskoj vezi sa tim brojem dao je drzavnik Tomas Mekoli. On je tvrdio da je Zvijer dobro poznata britanska institucija sa 666 clanova (ako se ubroje i posluga, bibliotekari itd), to jest – Parlament!
Mnogi smatraju da Mekoli nije mnogo pogrijesio!

(Iz knjige "Moć vjerovanja")

Zaštita od crne magije: