"Osjecam da sam žrtva crne magije i sihira!..."
Ovako zapoćinju mnoga pisma koja nam stižu iz BiH, Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, ali i iz mnogih krajeva svijeta. Istovremeno, mnogi nam postavljaju pitanja kako prepoznati sihir, kako se od njega odbraniti, na koji nacin reagovati...
Ono sto preporucuju egzorcisrti i tumaci i ucitelji tajnih ucenja i znanja moglo bi se svesti na sljedece: potrebna je iskrena vjera u Boga, redovita molitva, higijena, osobna zastita (zapis, hamajlija, talisman...), te izbjegavanje poroka i necistih mjesta u vecernjim i jutarnjim satima... I obavezan - Pecat sretne kuce!

Zaštita od sihira
Pouzdano znamo da su ova pitanja postavljali i nasi daleki preci. I njih je mucilo kako da se oslobode pogubnih utjecaja crne magije i sihira. U "Glasniku Zemaljskog muzeja BiH", svezak X, godina 1898, Muhamed Fejzi-beg Kulenovic iz Bosanskog Petrovca, nesumnjivo jedan od najpoznatijih egzorcista i spravljaca zapisa i hamajlija tog vremena, savjetuje citaoce:
"Ako nades u kuci kakav zapis ili mrtvacku kost, ili kakve cupe (dlake), to znaj da ti neko o glavi radi: pokupi te stvari, baci ih na vatru i reci: 'Kakogod ove stvari gorile, neka tako izgori i sihir, koji je nacinjen protiv moje duse, tijela, djece i imanja!' Zatim onu ruku, kojom si prihvacao te stvari opljuni i otari je o zemlju ili o zid!
Ako je na tebi kakav sihir, sakupi vec koristen 101 ekser, saperi ih u cistoj vodi, pa se okupaj tom vodom. Ma kakav sihir bio na tebi - on ce spasti!
Ako je na tebi kakav sihir, saberi tri vode sa tri cesme ili tri izvora, koje teku prema suncu, pa se tom vodom okupaj u jednoj velikoj posudi; kada se obuces, salij tu vodu u jednu zemljanu posudu, pa je skupa sa posudom baci na vrbovo drvo. Tako ti sihir nece moci nista naskoditi!
Da bi se zastitio od zlih moci sihira, potrebno je uvijek uza se nositi stap od trna (gloga) ili obojak od crnog sukna, a najbolje je uza se nositi komad tisovine!
Ako ti je dijete bolesljivo, nakadi ga u prvi mrak mekinjama, ali nikako kukuruzovim. I reci: 'Kako se svijet hljebom hrani, tako majka svoje dijete od sihira brani!' Ako mu to slucajno ne pomogne, namazi mu zeludac bijelim lukom i ostavi mu ga pod jastuk!
Ako ti se ne da dijete pothraniti, to znaj da ti je nekakva zla dusa sihir ucinila. Da se oslobodis tog sihira, nadi vucju celjust, pa provuci kroz njih dijete, cim se rodi. Ako to ucinis pothranices ga, pa da je na tebi hiljadu sihira!..."

Opaka ograma
Strah od negativnog, nerjetko bolnog i tragicnog uticaja sihira u nasim krajevima, rekli bismo, ima dugu tradiciju. Taj bi se strah mogao, mozda, jedino porediti sa - ogramom - koja prema narodnom vjerovanju nije nista drugo do napad zlih duhovnih bica.
Kako izbjeci ogramu? U kakvim se prilikama najlakse ograise? sta nam o tome kazu iskustva iz naseg naroda?!...
Muhamed Fejzi-beg Kulenovic, nesumnjivi autoritet iz oblasti tajnih magijskih znanja, u "Glasniku Zemaljskog muzeja BiH", pise:
"Najcesce se moze ograjisati na nokte. Zato je dobro nokte cim se odrezu, zaviti u komad papira, pa ih staviti u kakav zid i reci: 'Ja dajem vjetru nokte, a vjetar meni, kad mi zatrebaju!'
Ne valja drzati smetlje u sobi. I to ne samo sto nije zdravo, nego i zato sto se oko smetlja najcesce okupljaju sejtani (davoli, zli duhovi...), te bi covjek mogao lahko ograisati!
Nemoj u prvi mrak niposto prolaziti pored odunluka (mjesto gdje se drva cjepaju), jer se u svakom odunluku krije barem po jedan sejtan!
Cuvaj se da ne zaspes ispod oraha, jer je ispod oraha sejtanski medzlis (vrazija skupstina). Ko ograjise pod orahom, taj slobodno neka ne trazi dermana (spasa, lijeka...)!
I po raznim jarkovima se nalaze sejtani. Zato niposto nocu ne prelazi preko jarkova!
Uopce se vjeruje da se sejtani i dzini okupljaju oko prljavih voda i vlaznih mjesta. Zato u noci treba sto vise izbjegavati takva mjesta!
Paucinu nikada ne treba skidati poslijepodne, jer bi se tako moglo tesko ograjisati!
Ako te neki dio tijela zaboli kada nocu putujes, to si sigurno ograjisao. Zbog toga je potrebno medovinom zaliti ono mjesto gdje si prvo osjetio bol!
Cuvaj se da nocu macaka i ne drzi u kuci crne macke bez ijednog biljega, jer je to zasigurno sejtan!
Cesto se zli duhovi uvuku u ljusku od jajeta. Zato nije dobro stati na ljusku, a jos je gore, ljusku od jajeta sutati po putu!"

Davni korijeni
Borba protiv crne magije i zlih duhova, koji ljudima cine zlo putem sihira i ograme, stara je koliko i covjecanstvo, a Pecat sretne kuce samo je jedno od mocnih sredstava zastite i anuliranja zlih utjecaja. Poznato je da su stari Asirci, kultura koja se vezuje za tekovine sjajne civilizacije koju su razvili tajanstveni Sumerci, imali obicaj da zakopavaju glinene figure pasa ispod pragova svojih kuca, uvjereni da ce na taj nacin duhovi pasa odbiti nasrtaje zlih duhova. Ispod kuca je obicno bilo zakopavano po deset figura pasa, po pet sa svake strane vrata.
Znameniti britanski arheolog i istrazivac dr. Koldvej (Koldewey) otkrio je da su Babilonci, za razliku od Asiraca, pod pragove svojih kuca pohranjivali male nepecene glinene figure svojih bogova, najcesce izmjesane sa statuetama nepoznatog znacenja. Te su figure imale zastitnicku ulogu. Imale su zadatak da sprijece zle duhove i crnomagijske cine da se "usele" u domove Babilonaca.
Upravo prvi pecati, pa samim time i najstariji vid naseg Pecata sretne kuce, najvjerovatnije vodi porijeklo iz predbabilonskog vremena. Njega su kasnije od Babilonaca preuzeli Asirci, zatim Fenicani i Asirci, Egipcani i Jevreji, Grci i Rimljani, da bi mu na kraju, sadrzajima iz Kur'ana Casnog, cudesne moci uvecali islamski ucitelji i cuvari tajnih znanja. Dakako, u svemu ovome ne treba zaboraviti ni - ulogu gnostika.

Tajne gnostika
Ime "gnostici", kako tumaci engleski istrazivac E.A.Volis Badz, obicno se daje grupi religioznih sekti koje su djelovale u zapadnoj Aziji i Egiptu u vremenskom periodu izmedu 250. godine pr.n.e i 400 godine n.e. Sve one su posjedovale visoka duhovna tajna znanja, koja su po porijeklu i karakteru bila transcendentalna, to jest - natprirodna.
Nacela nekih gnostickih sekti poticu iz drevne Indije, a do Sirije, Egipta i Grcke, putovala su sa prvim budistickim izaslanicima i misionarima.
Gnostici su, kao uostalom i narodi sa kojima su zivjeli, usvojili upotrebu hamajlija, a cilj im je bio da pomocu njih obezbjede znanje bozanskog karaktera i zastitu Boga, JEDNOG JEDINOG, koji je u sebi obuhvatao sve vrijednosti i moci na ovom i na onom svijetu.
Istrazivanja pokazuju da su gnostici pridavali veliki znacaj imenima Bogova i andela. Na svim svojim hamajlijama upisivali su najznacajnija Imena i Rijeci Moci, koji su ih stitili od zlih duhova i gospodara mraka. Cak su se i na nasem Pecatu sretne kuce, iz vremena gnostika, zadrzala 38 pravougaona polja u kojima su upisana imena najmocnije Bogova, kao sto su: Jah, Ormazd, Savaot, Adonaj..., te andeli: Mihael, Gabriel, Paniel, Raguel, Uriel, Suriel, Rafael i mnogi drugi. Od Bozijih poslanika se pominju Mojsije (Musai a.s.) i Solomon (Sulejman a.s.).
Za gnostike je izuzetan znacaj imalo sedam samoglasnika, pa se oni u razlicitim kombinacijama pojavljuju na svim hamajlijama, ali su jednak znacaj pridavali i Davidovoj zvijezdi i Solomonovom pecatu koji cine prava cuda. Uostalom, i Davidova zvijezda I Solomonov pecat dio su sadrzaja naseg Pecata sretne kuce.
Postoji jedna zabiljeska s kraja devetog stoljeca, koju prenose mnogi srednjovjekovni autori knjiga s magijskim tekstovima, a koja za Pecat sretne kuce kaze da covjek "nikada nista nije cudesnije spravio" i da se njegove blagotvorne moci nicim ne mogu ograniciti niti obuzdati. “On je”, kaze se u toj zabiljesci, “najefikasnija zastita u borbi protiv crne magije i sihira”!

U nekoliko redaka...

Šta je sihir?
Sihir, po strogoj etimologiji, oznacava ogranicen ali djelotvoran oblik magije, nazvan opsjenom ili carolijom. Prema lingvistickom tumacenju, to je skretanje neceg od njegove prave prirode (haqiqa) ili forme (sura), prema necemu sto je neprirodno ili samo prividno (hayal).
"Sihir je svako djelo putem koga se covjek priblizava sejtanu i kojim se trazi njegova usluga!" (El-Ezheri)
"Sihir u serijatskom znacenju se veze za sve ono ciji je uzrok skriven i sto izgleda suprotno njegovoj sustini, i sto se desava u vidu opsjene i varke!" (Fahruddin Er-Razi u djelu "Misbahul-Munir")
"Sihir je vracanje i vezivanje cvorova. Ima utjecaj na srce i tijelo, pa se kao posljedica toga javljaju bolesti, ubistva i rastavljanje bracnih drugova..." (Ibnu Kudame El-Makdisi)

Šta o sihru kaže Kur'an?
"Oni su slijedili (lazi) koje su iznosili sejtani protiv Sulejmanove vlasti a Sulejman nije bio nevjernik, nego su sejtani bili nevjernici uceci svijet carolijama (govore da su carobnjastvo naucili od dva meleka u Babilu). A nije nista poslato melekima u Babilu: Harutu i Marutu. Oni nisu naucili nikoga (ovako nesto) dok mu ne reknu: 'Mi samo iskusavamo i (cuvaj se) nemoj biti nevjernik (time sto ces nauciti carolije i raditi po njima!). Oni su naucili od njih dvojice ono sto ce rastaviti muza od zene; oni nisu mogli nikome uciniti zla bez Bozjeg dopustenja. Ucili su ono sto ce im nanijeti stetu, a nece donijeti nikakve koristi. Oni su znali da onaj koji to uzme nema udjela (nagrade) u vjecnosti. Kad bi oni znali kako je ruzno ono za sto su se prodali!" (Bekare, XII, 102)

Zaštita od crne magije: