Kartomantija, umjetnost koristenja igracih karata za proricanje buducih dogadaja, praktikuje se od osamnaestog stoljeca, mada ima nagovjestaja da su njeni korijeni znatno stariji.
Vecina okulista se sluzi svim tehnikama - od najjednostavnijih do najslozenijih - birajuci metoda koji najvise odgovara datim okolnostima. Ipak, svi su poceli od onog najcesceg pitanja u zivotu – hoce li se moja zelja ispuniti? Najjednostavnija tehnika za dobijanja odgovora koristi kompletan spil, ali je samo dvjema kartama – “devetki herc” i “Desetki pik” - dato prorocko znacenje.
Prvu zovu – “Karta zelje”, a drugu – “Karta razocarenja”!
Osoba koja zeli da sazna odgovor na pitanje koje smo postavili kao najcesce u zivotu mijesa spil, a za sve vrijeme je koncentrisana na odredenu zelju, koju ne saopstava kartomantu. Nakon sto su karte dobro izmijesane, pruza ih kartomantu koji prvo presijeca spil, da bi odmah zatim poceo sa diobom karata.
Ako se u podijeljenim kartama nade “karta zelje” prije “karte razocarenja”, zelja ce biti ispunjena, i obratno. Nista jednostavnije, a ipak kazu da je metoda efikasan i da obicno daje tacnu indikaciju da li ce se zelja ispuniti ili ne.

TRI ŽELJE: Za ovaj metoda koriste se 32 karte i stoga u spilu ostavite samo keceve, kraljeve, kraljice, untere, desetke devetke, osmice i sedmice.
Zainteresovana osoba mijesa karte (32) dok razmislja o svoje tri zelje, menatlno ih smjestauci po zeljenom redu. Zatim karte daje kartomantu koji ih presijeca i dijeli u tri reda otvorenih karata. Prvi red, koji odgovara prvoj zelji, sadrzi tri karte; drugi i treci, koji odgovaraju drugoj i trecoj zelji, imaju po pet, odnosno sedam karata.
Ako se u prvom redu nalazi “kec”, zelja ce se ispuniti. Ako su u redu tri “dvorske” karte, sasvim je sigurno da se zelja nece ispuniti. Ako nije jedno ni drugo, onda zbrojite numericku vrijednost prvog reda (tri karte), racunajuci brojcane oznake onako kako su obiljezene, a “dvorske” po sljedecim vrijednostima:
Kralj = 13
Kraljica = 12
Unter, zandar = 11
sto je manji zbir, to je vjerovatnije da ce zelja biti ispunjena. Na primjer, ako su redu tri “sedmice”, zelja ce sasvim sigurno biti ispunjena. Ako se, pak, sastoji od dvije “dvorske” i “desetke”, vjerovatnoca je mala. Jednostavno, zelja ce biti ispunjena ako je zbir manji od 28.
Ako su u drugom, redu, koji sadrzi pet karata, dva “keca” ili jedan “kec” i “sedmica”, zelja ce biti ispunjena. Ako se sastoji od pet “dvorskih karata”, zelja sigurno nece biti ispunjena. U svakom drugom slucaju zbrojite numericku vrijednost reda istim metodom kao i u prethodnom slucaju: “keca” racunajte kao jedan. Dakle, sto je manji zbir, to je veca vjerovatnoca da ce zelja biti ostvarena – cetiri “sedmice” i “osmica” su siguran dokaz za uspjesno ispunjenje zelje: cetiri “dvorske karte” i “desetka” ukazuju na krajnje nisku vjerovatnocu. Otprilike, zelja se ispunjava ako je zbir manji od 44.
Ako su u trecem redu, koji sarzi sedam karata, dva “keca”, zelja ce se ispuniti. Ako sadrzi sest ili sedam “dvorskih karata”, zelja sasvim sigurno nece biti ispunjena. U drugim slucajevima zbrojite numericku vrijednost reda uobicajenim metodom. Otrpilike, zelja se ispunjava ako je zbir manji od 63.

VIŠE SREĆE: Ovo je jednostavna metoda po kojoj jedan broj lica (do deset) moze da se uvjeri ko ce imati vise srece u sljedecm mjesecu i kolika je vjerovatnoca da ce im zelje biti ispunjene. I u ovom slucaju korist se 32 karte.
Ovog puta karte mijesa kartomant, presijeca ih, zatim ih daje osobi koja mu sjedi s desne strane. Ta osoba, zatim, dijeli tri otvorene karte i daje spil onom ko je desno od njega. I ta osoba opet dijeli tri karte, i tako dalje, uvijek iduci nadesno, sve dok karte koje su preostale ne dodu do kartomanta.
Numericku vrijednost tri karte ispred svakog od ucesnika zbraja ili kartomant ili ucesnik. sto je manji zbir (varirat ce izmedu 3 i 39) veca je vjerovatnoca da ce u narednom mjesecu imati srece. Svaki ucesnik cije tri krate sadrze ili dva “keca” ili jednog “keca” i “sedmicu” moze ocekivati ispunjenje zelje. Svako onaj ko ima tri “dvostruke karte” to ne moze ocekivati. U drugim slucajevima vjerovatnoca ispunjenja zelje proporcionalna je ukupnom zbiru. Otprilike, zelja se ispunjava ako je zbir manji od 23.

SEDMOSTRUKI UGAO: Ova tehnika otrkiva da li ce zainteresovana osoba imati srece u ljubavi u sljedecm mjesecu. Koriste se sve karte osm “dzokera”.
Zainteresovana osoba mijesa karte i daje ih kartomantu koji ih presijeca i ona dijeli u sedam redova u obliku trougla. Prvi red sastoji se samo od jedne karte, drugi od dvije i tako dalje.
Uzmite gornju kartu trougla i desnu kartu iz preostalih redova – ukupno sedam karata – i podijelite ih po boji. Vidite koja boja ima najvecu vrijednost i onda je protumacite na sljedeci nacin:
Herc – sljedecih ceitri ili pet sedmica imacete buran ljubavni zivot. Nastojte da izbjegavate krize i prekide i pokusajte da se malo opustite uz partnera. Ovo bi mogao da bude sretan period koji bi mogao da ostavi dugotrajna pecat na vas zivot.
Karo - moguce je da vas ljubavni zivot bude ispunjeniji nego ranije, ali isto tako i rastrzan svadama i neslaganjima. Nastojte da ne padate u vatru i da zadrzite mir.
Pik - u vazduhu lebdi romansa, ali ce veci dio perioda i ostati samo u vazduhu. Izgleda da sve ide kako treba, a ona ce se sve naglo preokrenuti i nece se zavrsiti onako kako ste zeljeli. U ovom mjesecu ne treba ozbiljno da shvatate ljubav.
Tref – u ovom mjesecu uopste ne treba da mislite o ljubavi. Sva vasa sreca u narednom periodu bit ce skoncentrisana na finansije.
Ponekad nijedna boja nece biti dvominentna i onda ce biti ili dvostruki ili trostruki spoj. Drugim rijecima, medu sedam karata nalazit ce se ili tri karte dviju razlicitih boja ili dvije karte s tri razlicite boje.
U takvim slucajevima pokupite sve karte koje su preostale u trouglu, promijesajte ih i otkrijte gornju kartu. Ako njena boja odgovara jednoj od dvije ili tri boje koje ste spojili, onda uzmite tu boju kao predominantnu. Ako ne odgovara, uzmite je i stavite medu karte koje ste prvo izabrali iz trougla. Ponovo promijesajte i ponovo podijelite gornju kartu, nastavljajuci ovaj proces sve dok ta karta ne bude ona koja ce prekinuti spoj. Zatim procitajte znacenje karata.

HERC
Kec – ova karta se uzima kao vasa “baza” i u doslovnom i metaforiskom smislu. To je vasa fizicka baza – vasa kuca i ono sto se desilo, sto se desava isto ce se vjerovanto desiti. Takode je to i vasa emocionalna baz – sjediste vasih osjecanja u ljubavi, prijateljstvu i njeznosti.
Dvojka – neke vrste partnerstva: obicno partnerstvo medu ljubavnicima, bliskim prijateljima ili odnosima.
Trojka – prijatelji i, opstije, drustvenost i ugodni susreti.
Cetvorka – cvrsti emocionalni odnosi – ljubav i prijateljstvo koji traju i odolijevaju svim burama zivota.
Petica – nesigurna ljubav, emocionalni potresi, ljubav koja prelazi u suprotnost, ljubav koja je “med u ustima, ali muka u stomaku”.
Šestica – izgradena ljubav, takode ponude ljubavi i uopste prijatni pozivi.
Sedmica – ispunjena ljubav, trijumf Venere – strasne i sretne seksualne veze.
Osmica – mirna, razumna i prilicno intelektualna ljubav, uticaj Merkura na sferu Venere. Takode ljubavna pisma, telefonski pozivi od voljene osobe i uopste vijesti o romanticnim pitanjima. Takode moze da ukazuje na knjige koje su u vezi sa ljubavi i emocijama.
Devetka – karta zelje, koja u drustvu sa povoljnim kartama u rasporedu ukazuje da ce se zelja zainteresovanog ispuniti. Kartomant moze obicno odluciti oblast zivota zainteresovanog na koju se zelja odnosi obiljezavajuci dominantnu boju u kartama oko “karte zelje”. Hercevi – pitanja emocija; trefovi – pitanja novca i imovine; Karo - odnosi se kolegama i sefovima; pikovi – pitanja u koja je ukljucen velik element srece, putovanja i avanture uopste. Odvojeno od znacenja da “karta zelje”, “devetka herc” moze biti indikator “plodne ljubavi” i djece – drugim rijecima, plodnost. Okruzena kartama sa negativnim znacenjem ova karta moze da pokazuje suprotnost plodnosti, to jest sterilnost i u doslovnomi u metaforskom znacenju.
Desetka – solidna emocija koja se bazira na materijalnoj sreci i finansijskom prosperitetu.
Unter, zandar – moze predstavljati “ljubav na prvi pogled”, afektivno raspolozenje, itd. – ili mladu osobu muskog ili zenskog spola koja na zainteresovanog gleda s dosta njeznosti, ne uvijek u smislu seksa.
Kraljica - zrela zena snaznih emocija.
Kralj - muskarac, mlad ili star, zeljan ljubavi.

TREF
Kec – bogatstvo i prosperitet. Takode i pocetak niza dogadaja koji vode dostignucu materijalnog uspjeha.
Dvojka – materijalni gubici, podjela medu poslovnim partnerima, svade i rasprave oko novca i imovine.
Trojka – sporost, inercija. Dogadaji, posebno oni koji su u vezi sa finansijama, odvijaju se sporo i uzrokuju nemir. Neprijatno uplitanje drugih u stvari koje ih se ne ticu. Nasljede.
Cetvorka – finansijski uspjeh i prosperitet. Neocekivana sreca, ali zasluzena.
Petica – rasprave oko novca i imovine. Nesloga i svade. Podijeljenje porodice. Neocekivane prepreke svih vrsta, posebno koje se ticu posla i finansija zainteresovanog.
Šestica – veliki prosperitet i materijalna sreca. Sunce obasjava materijalna pitanja. Sreca.
Sedmica – finansijski gubici i brige zbog novcanih pitanja. Novac potrosn na nepotrebne stvari i zadovoljstva.
Osmica – novac dobiven kao rezultat pazljivog planiranja ili investicije. Vazni dokumenti ili pisma u vezi sa poslom i novcanim pitanjima. Novac dobiven ili izgubljen u kradi.
Devetka – finansijska pitanja, ukljucujuci roditelje, djecu ili seksualne partnere.
Desetka – materijalni uspjeh. Cvrsta i sigurna imovina, prosperitet. Stabilna i povoljna situacija.
Unter – mladi muskarac, ili zena, zainteresovan za pitanja novca, osoba koja nije uvijek pouzdana.
Kraljica - zrela zena, poznata po zdravom razmisljanju i razumu.
Kralj – napredan, cvrst i potuno pouzdan muskarac. Moze takode da ukazuje na pretpostavljenog.

PIK
Kec – nove i uzbudljive avanture, krajnji rezultati cija izvjesnost nije odredna. Znacenje karata desno i lijevo od “keca” ukazuje na vjerovatnocu, ali ne i izvjesnost, odredene stvari. Ako “kec pik” ima oko sebe dosta herceva, pocet ce nove brige zbog ljubavi. Ako su trefovi brojniji, onda karta govori o novcu, imovini ili karijeri zainteresovanog.
Dvojka - dinamican razvoj. Opste kretanje naprijede. Ideje, nade i aspiracije pocinju poprimati konkretnu formu. Pocetak koji ulijeva nadu.
Trojka – sastanak ili konferencija. Razmjena ideja. Pazljivo i mudro razmatranje buducih planova.
Cetvorka – solidan napredak u ostvarivanju ideja. Sreca i napredak kao rezultat smisljenosti.
Petica – svade, diskusije. Nemir i nered. Planovi idu pogresnim tokom. Rastanci, privremeni i stalni. Neocekivan gubitak.
Šestica – stalan napredak u aspektu zivota koji je trenutno najvazniji za zainteresovanog.
Sedmica - svade sa partnerima. Kraj romanse. Prekid veza. Nezgode i nerazumijevanja.
Osmica – sretne komunikacije svake vrste, pisma, telefonski pozivi, itd. Putovanja koja ce se srecno zavrsiti Neocekivani dolasci i odlasci. Moguce je iznenadenje.
Devetka - porodicne rasprave, obicno izmedu roditelja i djece, koje su neprijatne, ali su, srecom, prolazne.
Desetka – “karta razocarenja”. Ako okolne karte imaju dobra znamenja za zainteresovanog, ukazuje da jabuka moze biti i crvava. Ako okolne karte imaju neprijatna znacenja, povecava se njihova snaga.
Unter, zandar – prijatan mladic ili djevojka koji su puni zanimljivih i uzbudljivih ideja koje su cesto neprakticne.
Kraljica – zrela zena koja je zapazena po sarmu, zivosti i drustvenosti.
Kralj – uzbudljiv cak i u rezlim godinama: samopouzdan muskarac, popularan medu znancima, spreman da preuzme i rzike.

KARO
Kec – sjajna ali lutajuca sreca. Izuzetan dogadaj. Novi i prilicno iznenadujuci faktor iznenadenja. Energican i dobar pocetak toka akcije ili niza dogadaja.
Dvojka ukazuje na povecanje prosperiteta, ali se osjeca nota upozorenja. Nesmotrena akcija moze se izbjeci. Pogledajte prije nego sto skocite. Pokusajte da se ponekad i opustite.
Trojka – sreca uz saradnu i pomoc prijatelja i saradnika. Stalan napredak u zivotnim situacijama
Cetvorka – uspjeh, stalna sreca i prosperitet. Sve se tako dobro odvija da postji opanost od samozadovoljstva.
Petica – nevolje i konflikti kao rezultat sudara ideja i misljenja. Razlike misljenja. Ako karta zauzima snaznu poziciju u rasporedu, zainteresovanom se savjetuje da se suzdrzava po svaku cijenu i da ni u kom slucaju ne reaguje nepromisljeno.
Šestica – pozitivna sreca, ne sreca samog zadovoljstva, nego sreca u kojoj je gotovo svaka aktivnost vrijedna i zadovoljavajuca. Veoma sretna karta.
Sedmica – strani odnos, snazne veze medu partnerima. Fizicko zadovoljstvo i udobnost svake vrste.
Osmica – uzbudljive novosti. Poruke izdaleka. Odmor pun avantura. Promjene. Ponekad oznacava akademski radi i ucenje, posebno ako je rijec o fizickim naukama.
Devetka – rodenje ili brak. Odnos u kome se uvijek nesto desava. Prosperitet. Promjena nabolje. Produktivna neslaganja.
Desetka – sretno zavrsena uzbudenja. Zasluzen odmor. Prilicna suma novca zaradena uz mnogo napora.
Unter, zandar – agresivan mlad muskarac ili zena, cesto impulsivan i naporan.
Kraljica – zrela i snazna zena, voli da dominira i gazduje.
Kralj – krajnje energican i zreo muskarac koji se tesko opusta.
Naravno, u nekim knjigama mozete naici i na drukcija tumacenja. To ne znaci da je jedna lista tacna, a druga pogresna. Ono sto se tumaci prilikom proricanja igracim kartama jeste odnos medu kartama, raspored kako padaju.
Da bi se prorekla sreca kartama, covjek koristi raspored ili bacanje, to jeste odredenu formu u kojoj su promijesane karte postavljene na sto da bi bile protumacene. Dobar i jednostavan nacin za ovo jeste – sestostruko bacanje!

ŠESTOSTRUKO BACANJE: Promijesajte karte i presijecite ih ili, ako nekom drugom gledate neka ih on presijece.
Slijeva nadesno podijelite tri reda po sest otvorenih karta (ukupno 18 karata), a preostali dio ostavite u stranu. Sada pogledajte tri reda karata vertikalno, druigm rijecima, vidite ih kao sest vertikalnih redova sacinjenih od po tri karte.
Okretnite tri karte u vertikalnom redu krajnje lijevo i stavite ih ispred sebe. Sada ih procitajte u odnosu na sebe ili osobu kojoj gledate u karte, kao indikaciju trenutne, opste situacije i kakva je vjerovatnoca da se ta situacija odvija.
Na primjer, pretpostavimo da su te tri karte “unter pik”, “sedmica herc” i “karo cetvorka”, znacenje ce biti sljedece:
»Unter (zandar) pik” - prijatna mlada osoba cije su ideje uzbudljive. “Sedmica herc” - strastveni odnos. Trijumf Venere. “Karo cetvorka”- uspjeh, sreca!
“Unter (zandar) pik” moze da ukazuje ili da je osoba kojoj se gleda u karte – onaj koji pita ili sam tumac karte – ili, ako opis ne odgovara zainteresovanom, neko s kim je u bliskoj vezi.
“Sedmica herc” pokazuje da zainteresovani ima prolaznu ili stalnu strasnu vezu i toliko uziva u sreci da je u izvjesnoj opasnosti da zivot i zivotne probleme olako shvati.
Posto ste protumacili karte u prvom (krajnji lijevo) vertikalnom redu od tri karte, okrenite drugi vertikalni red. Protumacite ga u odnosu na vas privatni zivot ili zivot osobe ciju buducnost gledate. Ako su, na primjer, tri karte “Desetka pik”, “Petica tref” i “Karo dvojka”, onda je njihovo znacenje sljedece:
“Desetka pik” - karta razocarenja;
“Petica tref” - prepreke. Svade i diskusije, narocito zbog novca:
“Karo dvoka” - povecanje prosperiteta, ali i upozorenje na oprez.
Prilikom tumacenja prvo treba da shvatite da je jedna od njih, “Desetka pik”, karta razocarneja. Kako ova karta jos vise pojacava znacenje negativnih karata, a znacenje pozitivnih smanjuje, i tumacenje drugih dviju karata mora se tome prilagoditi. Uzmite za “dobru” kartu “Karo dvojku”. Jasno, povecanje prosperiteta bice veoma ogranicen ali kratkotrajno. Isto tako, snazna nota upozorenja u odnosu na novcana pitanja – traze se krajnji oprez. “Petica tref” ima povecano neprijatno znacenje: sada ce privatni zivot biti krajnje tezak, u bliskoj buducnosti bit ce prepirki zbog novca.
Kada se ova tumacenja spoje, onda bi se moglo reci: i pored nedavnog povecanja prosperiteta ili onog koje ce uskoro doci i brzo proci, niste dovoljno oprezni kada je u pitanju novac, sto moze dovesti do neprijatnih svada u kuci.
Sada ste ostavljeni sa cetiri vertikalna reda po tri karte. Iduci slijeva nadesno one se tumace na sljedeci nacin:
A) vas najbolji prijatleji i njegova osjecanja;
B) karijera i poslovni zivot:
C) najveca zelja i vjerovatnoca da bude ispunjena:
D) priroda skorog dogadaja u vesem zivotu.
Karte, naravno, treba protumaciti u odnosu na odogvarajuci asket zivota zainteresovanog.
Drugi koristan rspored u tumacenju tri karte jeste proslost, sadasnjost i buducnost.
Raspored bacenih karta govori o:
A) opstoj situaciji zainteresovanog;
B) materijalnom prosperitetu i
C) ljubavnom zivotu.
spil treba promijesati i onda triput presjeci. Zatim se dijeli devet zatvorenih karta u tri reda po tri karte: one se tumace kao indikatori opste situacije u zivotu zainteresovanog, u proslosti, sadasnjosti i buducnosti.
Prvi (gornji) red predstavlja proslost. Tri karte se prvo citaju u odnosu jedna s drugom, da bi se ukazalo na prirodu ranijeg zivota zainteresovanog. Zatim se tumace odvojeno. Karta na lijevoj strani reda simbolizuje daleku proslost, ona u sredini predstavlja situaciju od prije pet ili sedam godina, a ona na desnoj strani simbolizuje blisku proslost.
Drugi red od tri karte odnosi se na trenutno opste stanje zainteresovanog. Karte se citaju u odnosu jedna s drugom, njihova pojedinacna znacnja se ne citaju odvojeno.
Posljednji red od tri karte cita se u odnosu na buduci razvoj opste situacije zainteresovanog. Prvo se cita u odnosu jedna s druogom da bi se dobila opsta slika buducnosti zainteresovanog, a onda pojedinacno: karta na lijevoj strani ukazuje na skoru buducnost, ona u sredini na neki srednji buduci termin, a krajnje desno daleku buducnost.
Kada kartomant zavrsi analizu opste situacije zainteresovanog, njegovu proslost, sadasnjost i buducnost, ponovo skuplja karte, mijesa ih i ponovo presijeca triput. Sljedecih devet karta dijele se u tri reda po tri karte. Tumace se u odnosu na proslost, sadasnjost i buducnost finansijskog polozaja zainteresovanog.
Ako se znacenje karata odnosi na pitanja novca, onda ta znacenja treba prilagoditi. Na primjer, ako je jedna od karta koja simbolizuje finansijsku proslost “Sedmica herc”, “trijumf Venere”, ona nema direktnu vaznost sa finasijama. Kartomant stoga mora da je protumaci u odnos sa druge dvije karte u redu. Ako su one povoljne, tumacenje ce biti vjerovatno sljedece: “U proslosti je zainteresovani uzivao u prosperitetu”, ako su ove karte nepovoljne, i tumecenje ce biti obrnuto.
Kada se procita finansijska situacija cijeli postupak se ponavlja i ovog puta karte se tumace u odnosu na emotivni zivot zainteresovanog. Ponovo treba imati na umu da neka tumacenja treba prilagodavati.

Provjerite šta o Vama kaže sudbina ASTROARCA

Knjige za Vas:

KNJIGA PRORICANJA