Iako se ideja o gatanju s vremena na vrijeme zestoko napadala, za vrijeme Rimskog carstva cvrsto se vjerovalo da je moguce predskazati buducnost. Svecenici su, primjerice, proucavali utrobu zrtvovanih ovaca ili teladi - tvrdeci da su je bogovi pripremili tako da oni mogu govoriti istinu. Ova metoda, poznata kao haruspicija, dugo je bila najuobicajnija metoda gatanja na starom Mediteranu i Bliskom istoku, a koristili su je i Grci, i Perzijanci i Etruscani. U Italiji su etruscanski svecenici bili “haruspici” sve do konca paganstva u 4. stoljecu.
Organ koji su gatatelji narocito koristili, bila je jetra. Smatrali su je najvitalnijim organom tijela, a njena srebrnasta povrsina izgledala je - kod netom ubijene zivotinje - kao “ogledalo” u kome se nazire buducnost.

Korijeni astrologije
U Grckoj i kasnije u Rimu, astrologija je postepeno zamijenila haruspiciju i tako postala najsire prihvaceni nacin proricanja. Vjerovatno je starija od bilo koje poznate religije ili filozofskog sistema. Tragove joj nalazimo vec u razdoblju kada je covjek tek poceo urezivati znakove u stijenu, kost ili drvo. Najraniji poznati horoskop nalazi se na plocici iz vremena Seleukida u Siriji (oko 200. g. pr.n.e.), ali nadene su i prahistorijske kosti na kojima su urezani znakovi koji ukazuju na mjeseceve mijene. Proricanja su se zacijelo vrsila za vrijeme prve babilonske dinastije (18-16 st. pr.n.e.)
Poceci astrologije vezuju se za Babilon, gdje je nastao kalendar. U 8. st. pr.n.e. ondje su vec postojale knjige o astrologiji, a mnogi autori su za ovu teoriju imali razumjevanje - primjerice Hipokrat, otac medicine.
Rimsko je carstvo bilo prozeto astrologijom: vecina careva primala je u sluzbu astrologe, a Trazilo, Tiberijev pouzdanik, bio je medu najmocnijim astrolozima zbog svog velikog uticaja na hirovitog cara. On je to postigao na nacin koji ga je gotovo kostao zivota. Tiberiju su, za vrijeme progonstva na otok Rodos (Rodhos), davno prije no sto je postao car, dojadila Trazilova neprestana uvjeravanja da ce jednoga dana sve biti u redu. Dok su hodali po hridi, zaprijetio je vjecito optimistickom astrologu da ce ga baciti sa stijene ako mu ne pruzi neki konkretan dokaz o dolazecem preokretu sudbine. Trazilo je uperio prst prema jedru na horizontu tvrdeci da ono donosi dobre vijesti. Imao je srece (ili je veoma tacno proricao), jer je brod odista donio dobre vijesti - poziv Tiberiju u Rim na najvisi polozaj!

Opasna znanja
Apolonije od Tijane, najveci medu vidovnjacima, nametnuo se Vespazijanu kada mu je ispravno prorekao imperatorsku buducnost, a kasnije prorekao i tacan sat smrti njegova sina, cara Dominicija. Ovako znanje moglo je biti politicki opasno, pa su mnogi carevi zabranili da im se izrade horoskopi - sto je svjedocanstvo snage njihova vjerovanja u astrologiju. No, obicnim su ljudima astrolozi pomagali kod svakodnevnih problema - sto su cinili do kraja 17. stoljeca.
Izgleda da su druidi u Britaniji i kod Gala takoder bili astrolozi - ili tako barem proizlazi iz malobrojnih izvora. Postojeci fragmenti monumentalnog kalendarskog natpisa iz Kolinjia (Coligny), u sredisnjoj Francuskoj, svjedoce o tome da su Gali znali za kalendar, ali se to znanje izgubilo kada su Rimljani potisnuli druide.
Medu povjesnicarima je doslo do rasprave o tome da li su pravila pomocu kojih astrolog tumaci horoskop - ili kartu koja pokazuje polozaj Sunca, Mjeseca i planeta u odredenom trenutku - nastala kao rezultat promatranja ili su bila rezultat sve slozenijeg sistema simbola. sto god da je istina, najuspjesniji astrolozi - iako su cesto modificirali stare teorije i ponekad proizveli vlastite - nikad se nisu pozivali na nagadanja ili na Boga, nego su se sluzili korpusom znanja koje je bilo dostupno i ispitano - i koje su osavremenili nakon otkrica “modernih” planeta.
Govorilo se da je sirenje krscanstva zadalo udarac proricanju; ali to nije tacno - losi prijevodi Biblije krivotvorili su dokaze protiv astrologije. Sa Novim zavjetom dolazimo do osobe koju neki smatraju najvecim prorokom svih vremena - samog Krista, ciju je povijest prije njegova rodenja prorekao Josipov sin.
Isus (Isai a.s.) ne samo da je imao vrlo jake psihicke moci, nego je i sam bio gatatelj (on je prorekao vlastito zarobljavanje i pogubljenje, kao i unistenje Jeruzalema). I rani crkveni oci su ponekad odobravali gatanje - mucenik Justin je oko 150. g.n.e. izjavio da su poganske prorocice, sibile, “govorile o mnogim velikim stvarima pravedno i istinito”.
Cini se da je Crkva usprotivila gatanju tek kada su se jos uvijek velike moci prorocista pocele pojavljivati kao alternativni izvori bozanskog znanja krscanskoj crkvi i njenim ucenjima. No, clanovi crkve su se jos uvijek bavili proricanjem - i nekim jos cudnijim stvarima, kao kada je milanski biskup sv. Ambrozije pred svojom zapanjenom zajednicom pao u trans koji je trajao cetiri sata. Kasnije je objasnio da je bio na sprovodu sv. Martina u Francuskoj (koji se u tom casu zaista odrzavao u 450 milja udaljenom mjestu)!
Veliki teolog, sv. Augustin (354-430) zestoko je odbacivao astrologiju, ali se slozio da snovi mogu pruziti - korisne informacije!

Nevjerovatni Nostradamus
Ponekad neka imena, prije zbog same licnosti nego njenog talenta, odskacu sa stranica svake povijesti okultnog ili paranormalnog. Francuski vidovnjak Nostradamus (1503-1566) jos uvijek posjeduje moc da nas zainteresira - bez obzira na to kako se gleda na njegova prorocanstva, on je bio izuzetan i veoma uticajan prorok!
Roden je 1503. u St. Remiju (Francuska) i bio je lijecnik. Proucavao je astrologiju i izdao nekoliko almanaha, ali nijedan nije ostao sacuvan. Godine 1555. poceo je objavljivati prorocanstva u stihovima - katrenima - koja ce se, obistiniti tokom sljecedecih stoljeca. Njegova slava odvela ga je, kao astrologa i mudraca, na kraljevski dvor Henrika II, a narasla je kada je predvidio Henrikovu smrt 1559. godine!
Kriticari izrazavaju misljenje da su Nostradamusove rijeci tako nerazumljive, njegovi stihovi tako nejasni, da se u njima nalaze dijelovi koji se mogu odnositi na gotovo svaku ljudsku situaciju. Medutim, ne moze se poreci da on cesto pogada - primjerice kada tacno prorice godinu u kojoj ce izbiti revolucija u Francuskoj ili kada ce pogubiti Luja XVI i Mariju Antoanetu. Cini se da se drugi katreni odnose na dogadaje kao sto su veliki pozar u Londonu, pad engleskog kralja Carlsa I (Charles), te uspon Napoleona i Hitlera.
Nagada se kako je Nostradamus stvarao svoje prorocke stihove; on se nije koristio astrologijom da bi stvorio svoja prorocanstva. Pretpostavlja se da se sluzio vidovitoscu, istim nacinom kao i engleski glumac dr. Dzon Di (John Dee), koji je zivio od 1527 do 1608. godine.

Čarobne moći
Dr. Dzon Di bio je dvorski astrolog. Bio je od prilicne koristi Kraljici Elizabeti I, ali je bio i svestran: sagradio je jednu od najboljih biblioteka Europe, bio je geograf i savjetnik mnogih svjetskih putnika, istrazivaca i pustolova. Bio je dobar matematicar i astronom. Vjerovao je da su tajna znanja dostupna onima koji znaju iskoristiti “sesto culo”. Di je proucavao kabalu, zidovsku carobnjacku teoriju koja se bavila alkemijom - pretvaranjem neplemenite kovine u zlato ili pronalazenjem Eliksira zivota. Nju su prihvatili mnogi filozofi, osobito Paracelsus (1493-1541), koji je radio i na tumacenju snova i proricanju buducih dogadaja - “pomocu carobne moci predodzbe”!
Ovu je moc dr. Di pokusao zadobiti koristeci razlicita sredstva, kao sto je bilo njegovo “carobno ogledalo” ili razni kristali preko kojih je mogao stupiti u vezu s Urijelom, duhom svjetlosti, i nekim drugim duhovnim bicima. Pripisuje mu se proricanje smrti Meri Tjudor (Mary Tudor) 1558., pogubljenje kraljice skota 1587. i poraz spanjolske armade naredne godine!
Pojavom doba razuma u 17. stoljecu, interes za astrologiju je opao, barem u obrazovanim krugovima. Medutim, astrologija je uvijek imala svoje pristase, a statisticka istrazivanja francuskog autora Misela zakulina (Michel Gauquelin), pribavila su nove dokaze u korist astrologije. zakulin je analizirao datume rodenja vise hiljada ispitanika, i otkrio je statisticki znacajan odnos izmedu planeta u usponu u casu rodenja ispitanika i njihovih mogucih izbora zanimanja. Slicne rezultate dobili su u SAD-u, Kuper (Cooper) i Smiters (Smithers) sa Sveucilista Bradford.

Provjerite šta o Vama kaže sudbina ASTROARCA

Knjige za Vas:

KNJIGA PRORICANJA