Ako zelite da gledate u kristal, treba da imate na umu dvije stvari. Prvo, vise nego i u jednoj drugoj tehnici proricanja vazno je strpljenje. Ne ocekujte, dakle, da vec vas prvi pokusaj bude uspjesan i odmah vam donese vizije vase buducnosti. Drugo, bez obzira koliko ste imucni, ne trosite novac za kupovinu skupe opreme, osim ako u nekom eksperimentu kao sto je, na primjer, vinska casa ispunjena vodom, niste otkrili da imate izuzetan talent. Historija gledanja u kristal prepuna je primjera o buducim vidovanjacima koji su uludo potrosili prava bogatstva na suvisno “kamenje koje pokazuje”.
“Kamenje koje pokazuje” je skuplja verzija kristalne kugle. Napravljeno je od oblo brusenog berila, kamena kome pripadaju i akvaramarin i smaragd. Prema Dzonu Obriju (John Aubrey), antikvaru iz 17. stoljeca, izuzetnom okulisti, najbolji beril za tehniku proricanja jeste onaj koji je blago obojen crveno. Ipak, sve “kamenje koje pokazuje” nije nacinjeno od rijetkih materijala: kamen koji je koristio veliki dr Dzon Di (John Dee), matematicar, astrolog i vidovanjka iz sesnaestog vijeka, kojeg je za zivota uvazavala i engleska kraljica Elizabeta I, bio je nacinjen od materijala koji se naziva “bituminohni ugljen”, koji je, po svoj prilici, bio jedna vrsta antracita tvrdog kao – crni jantar.

Važne pripreme
Dzon Melvil (John Mlville), koji je zivio u proslom vijeku, a cija je knjiga “Gledanje u kristal” (Crystal Gazing) tek nedavno ponovo stampana, i koji ima iznenadujuce veliki broj sljedbenika, tvrdio je da kristal ili neki drugi kamen treba da bude uokviren ramom od slonovace na kome treba zlatnim slovima da budu ispisana neka “Imena Moci”. Sve to, zatim, trba da bude postavljeno na staklenu podlogu koja, opet, treba da se nalazi na okruglom stolu na kome je ispisano jos “Imena Moci”. Optoceni kristal treba, tokom gledanja, da bude osvijetljen dvijema svijecama u svijecnjaku u koji su ugravirani mistici simboli. Prema Levilu, bitno je da u prostoriji u kojoj se gleda u kristal bude vatra – kamin ili zeravica u kojima gori tamjan ili neki drugi miris.
Kako god, ko zeli da se bavi gledanjem u kristal, treba da zna da ce vjerovatno iste rezultate dobiti i ako gleda u lokvicu crne tinte ili casu s vodom, jer i jedno i drugo upotpunosti moze zamijeniti skupocijenu kuglu.
Tinta je mrljiva, pa je najboji “kristal” s kojim bi trebalo poceti eksperimentiranje vjrovatno casa s vodom. Idite u tihu sobu. Svjetlost treba da bude slabija i indiskretna. Nema misticnih znacenja u ovoj romatnicnoj tami – jednostavno, ako je svjetlo snazno ili ako ulazi sunceva svjetlost, tesko se koncentrirati na nesto tako jednostavno kao sto je casa s vodom. Ako imate zeljenu atmosferu u prostoriji, onda nije vazno u koje cete vrijeme dana obavljati eksperiment.
Ako zelite da slijedite tradiciju, dakle ista pravila koja su koristili proroci u proslosti, treba da pocnete s “radom” samo u vrijeme kad sunce izlazi, u podne ili kada Sunce zalazi po mogucnosti kada je Sunce u sjevernoj deklinaciji, a Mjesec u zodijackom znaku ili Bika ili Vage. Ako zelite da slijedite ova pravila za “astrolosko gledanje”, onda biste morali da izvedete cijeli ritual i popijete herbalne cajeve od biljaka kojima vladaju Vaga i Bik – pelin, na primjer. Prema Melvilu, one prociscavaju tijelo i povecavaju psihicke moci.
Ako ne zelite da se sa svim ovim gnjavite, onda se postarajte da nema suvise buke, i kao sto je vec receno, previse svjetlosti u prostoriji.
Uporno gledajte dubinu vode odozgo, nastojeci da ne mislite ni na sto i trudeci se da vas ne uznemiravaju stvari koje nalijecu na vasu svijest. Ovo nije jednostavno i u pocetku cete vidjeti da vrlo lako budite paznju. Raznorazne misli uvlace vam u svijest. Ako u pocetku uspijete da se koncentrisete samo na casu s vodom oko 20 sekundi, imate izuzetnu sposobnost koncentracije.
Bilo da ste u pocetku dobri ili ne, vrijeme koje protice prije nego sto vas um pocne da luta povecavat ce se, ako budete uporni, sve dok se ne koncentrisete nekoliko minuta odjednom i dok vam um samo povremeno ne odvuce neka vanjska misao. Ovo zvuci pomalo besmisleno, ali se sjetite da ce cijeli objekat vjezbe “dosaditi” vasem umu, prisiljavajuci ga da se okrene sebi.

Čitanje iz vizualizacije
Ako imate imalo pirodnog talenta za ovaj metod proricanja, uskoro ce postajati ocite indikacije tog okretanja prema sebi. Obicno poprimaju formu vizuelnih iluzija – oblaci bjeline kao da se krecu oko unutrasnjosti case, ili se voda pretvara, ili se tako cini, u neprozirnu zkuckastobijelu tekucinu. Neki otkrivaju da nikad ne prelaze ovu prvu fazu i jedino sto ikad vide su obalci – bijeli, crni, srebri, zlatni – i sedam boja duge. Neki daju svoja znacenja tim bojama, drugi koriste ovaj ili onaj broj tumacenja boja. Najcesce se koriste sljedeca tumacenja:

Bijeli oblacidolazi sreca;
Srebrni oblaci – velika sreca, moguce poslije teskoca;
Zlatni obaci – dolazak srece i veliki napredak;
Sivi i crni oblaci - nesreca; sto su crnji oblaci to je i nesreca veca;
Zeleni oblaci – sreca, posebno u emotivnom zivotu;
Plavi oblaci – unapredenje, uspjeh u karijeri, poslu, itd.,
zuti oblaci –ocekuju vas teskoce;
Narandzasti oblaci – dolaze poteskoce, posebno u emotivnom zivotu;
Crveni oblaci – opasnost! Budite oprezni u svemu.

Sve ovo je prilicno nejasno i vecina onih koji su se okosuli u ovoj tehnici proricanja pocinju, nakon dosta vremena i strpljenja, da vide nesto vise od obojenih oblaka, magli i izmaglica. Vizija pocinje da se razvija i u staklu “oko uma” ponekad nazvano “kreativna vizuelna imaginacija” - razaznanje slike. Ponekad ce one poprimiti formu slika onog koji ih gleda ili osoba koje on ili ona poznaje. One mogu predstavljati na cinjenicni nacin prirodu nekog proslog ili buduceg dogadaja, ili mogu da budu simbolicni izrazi istog dogadaja.
Osoba koja se ovim bavi moze, na primjer, da vidi sliku prijatelja koji neuspjesno zonglira sa zlatnim novcicima rasipajuci ih na zemlju, mozda je to simbolicna indikacija da je taj prijatelj u opasnosti ili mozda gubi novac na kocki ili u neopreznim ulaganjima.
Osoba koja se ovim bavi cesto ne vidi “pokretne vizije” osoba ukljucenih u stvarne ili simbolicne aktivnosti. On, ili ona, samo ima odsjaje predmeta koji kratko djeluju na unutrasnju viziju. Mozda lobanju, blistavu suncevu kuglu ili srce probodeno strijelomna kojoj su ispisani inicijali.

Lutajuće metode proricanja
Nema cvrstih pravila kojima se takvi simboli mogu protumaciti. Za proricanje buducnsoti kartomantijom ili hiromantijom postoje odrdene tehnike koje se mogu primiijeniti otprilike i koje moze koristiti i najmanje intuitvna osoba. Medutim, ovdje morate da koristite intuiciju, tumaceci simbole u skaldu s vasim osjecanjima.
Na primjer, fles-vizija globusa moze pokazati jednoj osobi “svjetsku mudrost”, a drugoj mogucnost putovanja. Isto tako, siroko oko moze da nekom ukazuje na dolazak srece, a drugom spiritualni napredak - otvaranje unutrasnjeg oko vizija vidovnjak - a trecem, opet, upozorenje na oprez (“Drzite oci otvorene!”, “Dobro pazite!”).
Cinjenica da se vizije mogu protumaciti intuitivno znaci da gledanje u kristale i slicne tehnike spada medu lutajuce metode proricanja i nastojanja da se prdvidi buducnost. Ponekad mogu proizvesti najtacnije prorocanstvo. Tako, na primjer, dnevnci i zabiljeske dra Dzona Dija pokazuje da je, sto je van svake sumnje, Dijev prorok (koji gleda u kristal) Edvard Keli (Edward Kelly) objavio vizije – egzekucije Meri, skotske kraljice, i neuspjeli pokusaj spanjolske armade da osovji Englesku – mnogo prije nego sto su se ovi dogadaji desili. Isto tako izuzetvne primjere prognoza gledanjem u kristal zabiljezilo je Drustvo za psihicka istrazivanja kao rezultat pegleda ucinjenih 1888-ih: neka gospoda Bikford-Smit (Bickford-Smith) imala je kristalnu viziju smrti jednog strog prijatelja, sto se stvarno i desilo nekoliko dana kasnije. Zabiljezeni su i drugi tacni slucajevi.
S druge trane, ovi proroci mogu na osnovu pogresne interpertacije simbolike i svojih (idejnih) misli doci do prorocanstava, prijatnih ili neprijatnih, koja su netacna ili varljiva.
Tehnike proricanja koje zahtijvaju veliku kolicinu intuitivnog tumacenja proroka oslanjaju se na ono sto se zove “divlji talent”. To znaci da ne postoje samo osobe koje imaju vise urodenog talenta nego drugi, nego one posjeduju i veliki talenat u “on” i “of” formama, to jest znaju kada su u formi a kada nisu. Prorok moze jednog dana da bude u formi, kada ce se i najnevjerovatnije tvrdnje obistiniti, dok ce drugog dana biti toliko izvan forme da ce, na primjer, zakletom nezenji reci da su mu zena i djeca dobro.

Astralna vrata
Lutajuca priroda sveg proricanja bazirana na intuitivnim sposobnostima toliko j naglasena u slucaju gledanja u kristal da je neophodno upamtiti dva pravila. Prvo, ne gledajte u kristal ni za koga osim za sebe sve dok niste apsolutno sigurni da imate snazne intuitivne sposobnosti; drugo, ma kako da imate izrazen talenat, gledajte samo u dane kada ste sigurni da ste u formi.
Proricanje pomocu case ili zdjele s vodom, kristalom ili slicnim spravama za razdvajanje svijesti uveliko je nekontrolisano – gotovo se sve moze pojaviti u unutrasnjoj viziji. Ovo ponekad moze dati vrijedna iskustva. Ponekad sasvim obrnuto. Jedan amater je tvrdio da uvijek vidi isti prizor: viktorijanskog gradonacelnika u nekom industrijskom gradu kako postavlja kamen temeljac vijecnice. Vrlo je zanimljivo prvi put, ali nesumnjivo dosadno kada se ponovi dvadeset i treci put.
Forma proricanja koja je pod vecom kontrolom ukljucuje koristenje simbola geometrijskih ili slikovnih, kao predmeta koje osoba gleda. Ti simboli postaju “astralna vrata” koja vidovnjak otvara i putuje iza njih u nove dimenzije svijesti.
Najcesce simboli koji se koriste jesu obojene geometrijske forme o kojima se govori kao o “tatvama” (tattwas), cije je ime indijskog porijekla. U evropski okultizam prvi ih je 1880-ih uveo Rama Prasad, prevodilac opskurnog bengalskog traktata o tatvma pod nazivom “Finije sile prirode” (Natur's Finer Forces). Ukupno ima 25 tatvi, od kojih su 5 jednostavne, posto su u jednobojnom geometrijsom obliku, a dvadeset su slozene, dvobojne i napravljene od dva geometrijska oblika. Jednostavne tatve su crveni trougao, zuti kvadrat, srebrni polumjesec sa srpom okrenutim prema gore, plavi krug i indigo oval. Ostali simboli su napravljeni od permutacija ovih pet, na primjer, plavi krug na crvenom toruglu, zuti kvadrat na indigo ovalu, itd.
Ovi predstavljaju Elemente (koji u ovome slucaju znace “psiholoske faktore prisutne u ljudskom umu”) - Vatru, Zemlju, Vodu, Vazduh i “peti element”(okultisti su ga nazivali “Srz”) - najsuptilniji aspekt uma.
Ako zelite da pokusat proricanje simbolima izaberite jedan od pet jednostavnih tatvi i naslikajte je na komadu bijelog papira ili izrezit od obojenog papira i stavite na komad bijelog, sivog ili crnog kartona.

Prizori koji se vide
Odnesite izabranu tatvu u prostoriju koja je tiha i slabo osvijetljena, stavite je na sto i posmatrajte kao sto biste posmatrali svaki drugi predmet koji se koristi kao fukus za eksperiment proricanja. Potrudite se da ispunite svoju svijest obojenim oblikom izabrane tatve tako da je kada potpuno ili napola zatvorite oci jos vidite u vasem oku uma. Kada ste dostigli taj stadij otkrit cete da koristite vasu tatvu ili u njenoj komplementarno boji ili nekoj drugoj boji – crveni trougao se, na primjer, zamisljao kao zeleni trougao ili zuti kvadrat kao zamisljeni indigo.
Nema nista nadnaravno u takvim subjektivnim promjenama boje, one rezultiraju iz fizioloskih i psiholoskih faktora ali je njihova manifestacija povoljna indikacija, koja znaci da ste pravilno koncentrisali svoju viziju na izabranu tatvu i da ne dopustate da vam paznju odvuce okolina.
Kada dostignete stadij u kome je vasa svijest ispunjena vizuelnom slikom tatve, pokusajt da mislite da je crtez naslikan na ogromnim vratima illi izvezen na sirokoj zavjesti (vrata ili zavjesa treba da budu zamisljeni kao da potpuno ispunjavaju citavo polje vase vizije).
Tada obicno dolazi najtezi dio. U vasoj masti otvorite vrata ili pomaknite zavjesu “vidite” sta lezi iza. Gotovo uvijek cete vidjeti ili dramatican pejzaz ili unutrasnjost sobe. Najcesce je scena nejasna, treparava i izvan fokusa oka uma, nesto poput slike na televizoru kada nije namjestena. Oni koji posjeduju rijedak kvalitet koji se zove “fotografska vizija” vide prizor kao da se stvarno odvija pred njihovim ocima. Ovo u pocetku moze da bude prilicno zastrasujuce. Ako je tako, za osobu koja to gleda vazno je da upamti: sve sto iskusi zapravo je neka vrsta kontrolisanog sna na javi, u kome arhitipske slike i simboli preplavljaju svijet iz dubina nesvjesnog uma.
Izvjesno vrijeme vecina osoba zadovoljavaju se da jednostavno posmatraju sta je iza vrata - simbolicne slike koje dolaze iz najdubljih dubina naseg uma. Postepeno, medutim, sebe vizualizirju kako iskoracuju kroz vrata i istrazuju sta lezi s druge strane. Tamo, u masti, srecu druga bica i saznaju dosta toga u vezi sa svojom prirodom i sudbinom. Tokom vemena mogu svoje aktivnosti prosiriti na ono sto se cesto naziva “dizanje plane”: zamisljaju sebe kako se dizu iznad pejzaza iza astralnih vrata i istrazuju vise nivoe!

Provjerite šta o Vama kaže sudbina ASTROARCA

Knjige za Vas:

KNJIGA PRORICANJA