U ovim rijecima engleskog pisca R. L. Vinga (Wing) lezi sustina najstarije i, mozda, najmudrije prorocke knjige na svijetu, knjige koja se kroisti kako bi se otkrila buducnost, a za razliku od drugih slicnih knjiga, ona se ne cita - sa I chingom se razgovora!
Onaj ko pita, nasumice ce otvoriti tri puta knjigu i svaki puta proizvoljno spustiti prst na neki redak. Da bi se dobio odgovor na dato pitanje, sva tri rijetka treba dobro pronalizirati i tumaciti ih doslovnog ili simbolicno. U srednjem vijeku vjerovalo se da “Enejida” takode pruza pouzdana prorocanvstva i da je njen autor Vergilije bio vise carobnjak nego pjesnik. Nakon protestantske revolucije i na Bibliju se gledalo kao na knjigu prorocanstva.

Napoleonova knjiga sudbine
Ipak, glavni problem koristenja “Enejide” ili Biblije lezao je u tome sto su odgovori cesto bili krajnje nejasni i zahtijevali su slozena tumacenja. Cinilo se da postoji velika potreba za knjigama prorocanstava koje bi pruzale lako razumljive savjete, pa su okultisti proslog stoljeca prikupili znatan broj takvih knjiga. Najpoznatija je bila “Napoleonova knjiga sudbine”.
Njen autor nije bio Napoleon, kako mnogi misle, nego astrolog i prorok R.C. Smit (Smith), u svijetu poznatiji po imenu Rafael (Raphael).
“I ching”je za “Napoleonovu knjigu sudbine” kao najskuplji sampanjac za domace vino. Cak se smatra drskoscu “I ching” nazivati knjigom prorocanstava, jer ona, zapravo, izgleda kao da je ziva, da ima vlastitu licnost. Mnogi koji su je redovno konsultovali osjecali bi nakon izvjesnog vremena da pred sobom nemaju knjigu, nekog iskrenog prijatelja!
U svojoj sjajnoj knjizi “Fortune teller” Fransis X. King (Fracis X. King) navodi ovaj primjer:
“Jadan moj poznanik, arhitetka, napisao je pitanje na komadicu papira, ne govoreci mi kako ono glasi, a onda me zamolio da obavim odredenu manipulaciu kako bi dobio odgovor od prorocanstava.
U prevodu “I ching”a odgovor je bio bez smisla, sadrzavajuci neobicnu simboliku i cudnu recenicu: »Nema koze na bedru, hodanje je veoma tesko!«
Ovaj neshvatljivi odgovor bio je zapravo izuzetno tacan, ali na pitanje: Kakvo je stanje zdravlja moje zene?… a upravo to pitanje i jeste bilo zabiljezeno na papiricu, jer je zena mog prijatelja imala problema sa hodanjem. Naime, koza sa njenog bedra bila je presadena na njeno stopalo!”
”I ching” nije samo najstarija knjiga prorocanstava na svijetu vec je i najpostovanija. Pretpostavlja se da je pisana na osnovu mnogo starijeg materijala i da je ona djelo kralja Vinga (Wing), koji je u Kini vladao u 12. vijeku pr.n.e. U tradiciji “I chinga” univerzum je sazdan od mnostva suprotnosti – svjetla i tame, toplote i hladnoce, rodenja i smrti – skracenih i isprepletenih simbola Yina i Yanga. Njene savjete koristile su cak i vojskovode prije 500 i 1.000 godina. Cak i u proslom ratu neki japanski komandanti konsultovali su u ratnim operacijama “I ching”.
Ipak, za razliku od vecine prorockih knjiga, I chingne pruza pouzdana predskazanja o buducnosti i ne odgovara uvijek na sasvim konkretna pitanja, koja, prije svega, ovis o tome kako cete se sami ponasati u odredenoj situaciji i u zivotu.

Kako formulirati pitanja
Umjesto toga treba da postavljate pitanja o prirodi date situacije i trazite putokaz kako da se ponasate, ako zelite da se stvari zadovoljavajuce odvijaju.
Ako vas, na primjer, zanima ima li sanse da se neko odreden zaljubi u vas, ili da li cete biti unaprijedeni na poslu, vi cete ta pitanja izraziti na ovaj nacin: kakva su osjecanja tog i tog prema meni i kako treba da se ponasam ako zelim da me on ili ona zavole? Ili, drugo pitanje: kako stojim na radnom mjestu i sta bi trebalo da radim kako bih bio unaprijeden?!
Drugim rijecima, treba formulisati pitanje tako da “I ching” moze opisati istinsku prirodu situacije ili problema i dati savjet o tome kako da to regulisete. Bitno je da pitanje bude sto preciznije formulisano, ali nikad direktno postavljeno. Jos jedan primjer: ako, recimo, u nekoj finansijskoj prepisci sa vasom bankom zelite da saznate sta sve treba poduzeti kako bi se ta prepiska po vas zavrsila povoljno, necete pitati – hoce li se moj sukob sa bankom okoncati povoljno? – nego: sta treba da uradim kako bi se prepiska sa bankom okoncala na zadovoljavajuci nacin?!
Zbog svega toga najbolje je napisati pitanje, pazljivo ga procitati da biste bili sigurni da u njemu nema dvosmislenosti i da je njegovo znacenje potpuno jasno.
Kada ste vec na najjasniji nacin formulsali pitanje, sljedeci korak jeste da dobijete – heksagram, koji se moze sastojati iz sest punih, sest isprekidanih linija ili njihovih kombinacija (sl. 1). Ukupno su moguca 64 heksagrama, a najjednostavniji

 


metoda dobijanja heksagrama, koji ce ukazati na odgovor prorocanstava na vase pitanje, jeste pomocu kocke. Bacite je sest puta, pribiljezite brojeve u notes, a onda ih u vertikalnoj liniji poredajte tako da vam broj iz sestog bacanja bude prvi (na vrhu), iz petog – drugi, itd. Na primjer, ako ste dobili brojeve 5, 4, 2, 6, 5 i 3, slozit cete ih u vertikalnom redu obrnuto.
Dakle, 3, 5, 6, 2, 4 i 5. Zatim cete pored svakog od sest brojeva u vertikali iscrtati punu liniju ako je broj neparan, ili isprekidanu liniju - ako je broj paran (sl.2).

Iako je metoda pomocu kocke najbrzi za dobijanje heksagrama, on je skorijeg porijekla i mana mu je sto ne sadrzi pokretne linije. To jest, isprekidane linije koje se mijenjaju u pune i suprotno. Pokretne linije, medutim, mozete uspjesno dobiti ako se sluzite sa – tri novcica.
Uzmite novcice i bacite ih u vazduh. Zabiljezite rezultat, na primjer - tri pisma - i ponovite bacanje jos pet puta. Zabiljezite rezultate svih sest bacanja. Dakako – u vertikalnoj liniji i ponovo obrnutim redom. Na primjer:
sesto bacanje – tri puta glava;
Peto – tri puta pismo;
Cetvrto – dva puta glava i jednom pismo;
Trece – tri puta pismo;
Drugo – jednom glava i dva puta pismo;
Prvo – dva puta glava i jednom pismo.

Svaku glavu sada pomnozite sa dva, a svako pismo sa tri.
Dobit cete:
sesto bacanje – tri puta glava = 6;
Peto – tri puta pismo = 9;
Cetvrto – dva puta glava i jendom pismo = 7;
Trece – tri puta pismo = 9;
Drugo – jedna glava, dvaput pismo = 8;
Prvo – dvaput glava i jednom pismo = 7.

Sada postupite kao kod bacanja kocke – punu liniju nacrtate ako je broj neparan, a isprekidanu liniju ako je broj paran. Zatim nakon svake pune linije dobijene iz broja 9 i nakon svake isprekidane linije dobijene iz broja 6 – pise se veliko slovo M (sl. 3).


Slovo M oznacava – proces promjene, a da biste vidjeli prirodu te promjene, jednostavno uzmite heksagram koji ste dobili i nacrtajte ga sa linijama M postavljenim na osnovu njijhovih suprotnosti: isprekidane linije postaju pune a pune postaju isprekidane (Slika 4)!

Na ovaj nacin dobijate dva razlicita heksagrama i upravo vam oni ukazuju na prirodu putokaza koji vam nudi “I ching”. U najopstijim crtama, prvi heksagram (onaj koji se direktno dobija iz bacanja novcica) ukazuje na situaciju kakva je trenutno, te najbolji kurs djelovanja koji treba zainteresirani obavezno da prihvati. Drugi heksagram (onaj koji smo dobili uz pomoc M – procesa promjena) ukazuje na situaciju ili problem koji je u toku, i kako se s njim suociti!
Osim kocke i novcica, najpoznatiji metoda za dobijanje heksagrama koristi pedeset tankih stapica. Evo kako se koriste:
Uzmite svih pedeset stapica, zatim jedan stavite na stranu on ne igra nikakvu ulogu u pravljenju heksagrama i njegova pasivna uloga zapravo je dio misterije koja obavija “I ching”. stapice (njih 49) stavite ispred sebe. Podijelite ih u dvije priblizno iste gomile, jednu drzite na desnoj a drugu na lijevoj strani. Zatim:

1. uzmite jedan stapic s desne hrpe i stavite ga izmedu malog prsta i prstenjaka lijeve ruke;
2. desnom rukom uklanjajte po 4 stapica odjednom s lijeve hrpe, stavljajuci ih na jednu gomilu, sve dok na lijevoj gomili ne ostanu 4 ili manje stapica. Zatim one sto vam ostanu stavite izmedu prstenjaka i srednjeg prsta lijeve ruke. Tako cete u lijevoj ruci drzati: A) jedan stapic izmedu malog prsta i prstenjaka: B) jedan, dva, tri ili cetiri stapica izmedu prstenjaka i srednjeg prsta:
3. desnom rukom uklanjajte po cetiri stapica s desne gomile sve dok ne ostanu cetiri ili manje stapica. Zatim ih stavite izmedu srednjeg i prvog prsta lijeve ruke!

Zbog matematike u ovoj metodi, ukupna broj stapica koji su u tri grupe izmedu prstiju vase lijeve ruke uvijek mora iznositi pet ili devet. Ako je zbir veci, negdje ste pogrijesili i postupak morate ponoviti. Ako je sve u redu, ralicite su mogucnosti kombinacija stapica medu prstima vase lijeve ruke:

1 + 4 + 4 = 9
1 + 3 + 1 = 5
1 + 2 + 2 = 5
1 + 1 + 3 = 5

Stavite pet ili devet stapica iz lijeve ruke odvojeno, te skupite preostale stapice u jednu hrpu. Bice ih 40 ili 44. Podijelite ih u dvije priblizno iste hrpe brojeci i ponavljajuci stepene od jedan do tri kao ranije. Kada ste to obavili, ponovo zbog matematike, koja je ukljucena u ovaj proces, ostacete ukupno sa cetiri ili osam stapica medu prstima lijeve ruke. Mogcnosti su:

1 + 1 + 2 = 4
1 + 2 + 1 = 4
1 + 3 + 4 = 8
1 + 4 + 3 = 8

Stavite cetiri ili osam stapica iz lijeve ruke na hrpu pored gomile sa 5 ili 9 stapica koje ste vec odlozili. Preostale stapice ponovo podijelite u dvije podjednake hrpe i ponovite postupke od 1 do 3. Kada ste to obavili, ponovo cete ostati sa 4 li 8 stapica u lijevoj ruci. Stavite ih na gomilu pored prve dvije. Tri gomile pred vama bice u jendoj od sljedecih kombinacija (sl. 5).

Ako su gomile kao u prve tri kombinacije (A, B ili C), morate nacrtati punu liniju kao dno vaseg haksagrama.
Ako su kao u druge tri kombinacije (D, E ili F), nacrtajte isprekidanu liniju kao donju liniju vaseg heksagrama.
Ako je kombinacija kao u G, donja linija vaseg heksagrama je nacrtana kao isprkidana linija sa M na njenom kraju – ovo je, naravno, pokretna linija.
Ako je kombinacija kao u H, donja linija vasleg heksagrama je nacrtana kao puna linija sa M na njenom kraju – ovo je jos jedna pokretna linija.
Sada sakupite 49 stapica na jednu gomilu i ponovite cijeli postupak. Ovo ce vam dati drugu liniju heksagrama, liniju odmah iznad donje.
Potrebno je ponoviti postupak jos cetiri puta da bi se dobio potpun heksagram. Upamtite heksagram kompletirate s dna; posljednji postupak donijet ce vam gornju liniju heksagrama. Ako, sto je cest slucaj, heksagram sadrzi jednu ili vise pokretnih linija, iz toga mozete izvuci heksagram na nacin koji smo vec opisali.
Pomocu kocke, novcica ili stapica dobit cete ili jedan ili dva heksgrama. Sada treba da citate savjet prorocanstva.


 


Pogledajte tabelu (sl. 6) i prstom prelazite duz osam grupa od tri linije na vrhu dok ne dodete do one koja odgovara gornjim trima linijama vaseg heksgrama. Tada prstom prelazite po numerisanom stupcu sve dok ne bude suprotno cifri na stupcu lijevo, koja odgovara trima donjim linijama vaseg heksagrama. Broj u kvadraticu na koji ste stavili prst dat ce vam broj odredenog tumacenja koje je vazno za vase pitanje. Ovdje su 64 odvojena tumacenja. Ako ste izveli dva heksagrama, pogledajte oba znacenja u sljedecem poglavlju (Tumacenja heksagrama) – i drugo je primjenjivo na vasu situaciju i ukazuje kako se razvija i kakve bi akcije trebalo da preduzmete.

Ekskluzivno!

ISTA VAM PORUCUJE I CHING

I CHING ZA POČETNIKE