Ovako na jednom svedskom grobu glasi epitaf ispisan runama. Pored toga sto su koristene za izricanje prokletstva na prastarim nadgrobnim spomenicima, rune su od najdavnijih dana koristene u okultnim obredima - proricanja sudbine.
Nastale su u drugom stoljecu prije nove ere medu nordijskim narodima na sjeveru Evrope, a predstavljaju, zapravo, slova starog alfabeta, koja su oduvijek bila povezana sa magijskim i prorockim znacenjima.
Runski alfabet, koji se danas najcesce koristi za proricanje sudbine, sadrzi 24 slova. Osim imena, svako slovo ima i svoje vlastito, odnosno prorocko znacenje. Tako, na primjer, osmo slovo se naziva WUNNA, ali se ne odnosi samo na ime nordijskog boga Wotanu nego ima i znacenje koje se moze tumaciti kao - SRECA.
Jedna okultna tradicija kaze da je nordijski bog Odin prve rune naslikao vlastitom krvlju, a rimski istoricar Tacit u svojoj "Germaniji" detaljno opisuje kako su svestenici anticke Njemacke izvodili okultne obrede proricanja sudbine sluzeci se iskljucivo - runama!
Danas postoji vise nacina za otkrivanje buducnosti, ali cemo se zadrzati na onoj koju smatramo najboljom. Ali prije toga da vidimo sta pojedinacno svaka runa znci, odnosno simbolizira.

1. FEOH - Stoka, sklad, plodnost...
Ova runa povezana je sa srecom i dobrim stvarima u zivotu, a narocito s vlasnistvom i svojinom -prvotno uglavnom sa stokom, a postoji i jaka veza s astroloskim znakom Bika. Iako obecaje materijalni dobitak, ona upozorava na popustanje samom sebi i na mrtvilo. Feoh police na kreativnost, istice uzajamnu ljubav i nudi ispunjenje teznji.

2. UR - Vo, bik, moc, energija
Ur je simbol divljeg goveda cija se ogromna energija i moc moraju ukrotiti da bi se mogli koristiti pozitivno i konstruktivno. Ur ukazuje na to da osoba ulazi u razdoblje promjena, razvoja i vece samosvjesnosti. Iz neuspjeha, pa cak i napetosti i napora mogu se pojaviti povoljne prilike. On takoder upucuje na spolne strasti.

3. THORN - Div, snaga, dobre vijesti...
Runa koja obuzdaje i potice na pazljivo razmatranje svake situacije -privremeno obustavljanje djelovanja, stanku, da bi se razmislilo, bilo u svakodnevnim stvarima ili u psiholoskom razvoju. Koliko god da smo mnogo postigli, izvjesno vrijeme moramo biti oprezni. Ova runa ponekad nosi naziv »vrata« - moramo kroz njih proci, ali prvo bismo trebali razmisliti sto se nalazi na ovoj strani. Vrata bi mogla voditi suocavanju s nepoznatom opasnoscu.

4. ASS - Odin, mudrost...
Ovo je runa izgovorene rijeci i komunikacije, povezana je s Merkurom, koji po tradiciji komunicira s bozanskim silama. Ona se takoder odnosi i na nordijskog boga Odina, koji je na tako bolan nacin, viseci s Yggdrasila, dosao do mudrosti. Ona upucuje na mudrost i pomoc nekoga starijeg. Na poboljsanje komuniciranja, moguce carobne ili dusevne prirode, mozda s kolegama, takoder se ukazuje, ali se cuvajte varalica. Wodenov dan, isti je dan kao i Merkurov u romanskim jezicima.

5. RIT - Sunceve kocije, kotaci, putovanje...
Ova runa oznacava duga putovanja - tradicionalno na konju - a narocito ona ugodna. Ovo putovanje moze biti ili duhovno - u smislu necijeg osobnog razvoja, ili cak posljednje putovanje duse u Valhallu, dom bogova -ili moze znaciti da se neka poruka salje ili prirna. Moze se odnositi i na lekcije koje osoba mora nauciti. Opet postoji veza s Merkurom, bogom glasnikom.

6. KAON - zivotna snaga, stvaralacka vatra, svjetlost...
Ova runa, runa svjetlosti i vatre, omogucuje da osoba | jasnije vidi sadasnju
situaciju. Naglasak je i na vatrcnosti i na plodnosti -i na uklanjanju prepreka, te na postizanju ciljeva uz pomoc entuzijazma i optimizma. Cen ima svu vatrenu energiju i snagu planete Mars - kao i strast i putenu zelju. Ako se oni sprecavaju, to moze zakociti napredak osobe.

7. GIFU - Sreca, dar, velikodusnost...
Gifu doslovno znaci "dar ponuden bogovima" i on je, primjereno, znak darova i davanja. Evo prijateljstva, velikodusnosti i jednostavne srece. Ovo je i runa odnosa medu partnerima i izvanredno je ako je izvucete kada se zelite zaruciti ili vjencati ili ako zelite zapoceti neko poslovno partnerstvo. Svi odnosi medu partnerima zahtijevaju odreden stupanj zrtvovanja i ovo ne bi trebalo potcjenjivati: sebicnost moze upropastiti svaku vrstu zajednistva. Takoder je prisutno i upozorenje protiv lijenosti i neodlucnosti, ali je ovo opcenito pozitivna runa.

8. WUNNA - Radost, sreca, zadovoljstva...
Runa koja upucuje na srecu, snagu i ostvarenje. Osobu - koja je mozda nezadovoljna zbog pretjerane samokritike -ohrabruje se da prepozna i uziva u dobrano zasluzenoj promjeni nabolje. Postoji i pomalo dvosmislen element seksualnosti: iako je naglasen fizicki uzitak, prisutan je i nagovjestaj prijevare. Ljubavno i zivotno iskustvo osobe se moze prosiriti, ali je to moze i kostati. Moguce komplikacije i poteskoce ne bi se smjele ignorirati.

9. HAGAL - Tuca, neuspjesi...
Ova runa nagovjestava deprimiraj ude i tesko razdoblje puno neocekivanih problema i neuspjeha ili bolesti. Osobu se mora potaknuti da ne dopusti da se filozofski pristup problemima izrodi u beznade, niti da se frustracija pretvori u nepromisljenost. Moglo bi biti stanovite oporosti i muka, ali ce dodatan napor dovesti do povecanog prestiza.

10. NAWT - Potreba, nuzda...
Ova znacajna runa naglasava potrebu za strpljivoscu, zato potaknite klijenta da pazljivo promisli prije nego sto krene u akciju, kao i da razmisli o svojini motivima za takvo djelovanje. On ili ona bi mogli biti svoj najgori neprijatelj. Pohlepa ili zelja mogu se lako pokazati stetnima. Emocionalno, materijalno i duhovno bogatstvo nije daleko ali njegovo ostvarenje ovisi o blagom pristupu. Ako smo nezadovoljni svojim zivotom, pa cak ako za to postoji i dobar razlog, mi sami moramo nesto uciniti oko toga.

11. IS - Led, studen, mraz...
Frustracija i zapreke osnovna su ideja ove rune i potrebno je strpljenje da biste se suocili s njima. Prisutna je asocijacija s pojmom leda, hladnocom medu ljudima, posebice u obiteljskim odnosima. Osoba je mozda u polozaju u kome izgleda da se ne moze manevrirati - ili ona mozda nije svjesna sto se stvarno dogada. Trenutno bi trebala sjediti na miru dok se sunce ne probije i dode do otapanja, kada bi se mogle pojaviti nove emocije i izgledi.

12. YERGodina, prirodan ciklus, zetva...
Ovo predstavlja ciklus godisnjih doba, narocito vrijeme zetve, a kada se ova runa izvuce ili baci, odnosi se na posao koji je u toku, te potice pojedinca da ustraje i da vozi dalje prema krajnjem uspjehu. Precice ce biti katastrofalne: prirodnom procesu sijanja, njegovanja i, na koncu, zetve, treba dopustiti da napreduje. Omogucite strpljivosti da upravlja prirodnim tijekom fizicke i dusevne energije.

13. YR - Tisovina, putovanje mrtvih...
Drvo tise je bilo posveceno narocito Odinu, koji je okupljao duse mrtvih na njihov put u podzemlje. Ova runa stoga oznacava vaznost smrti u ljudskom zivotu, odnosno promjenu u zivotu osobe i prolazenje starih obicaja i navika. To ne mora biti negativna runa, jer ona moze znaciti da se osoba uspjesno priblizava cilju, sto ovisi o drugim rimama.

14. PEORTH - Planina, prepreka, ognjiste, tajna...
Ovo je jedna od najzagonetnijih runa, oko koje se misljenja istinski nisu slagala. Ona ukazuje na nesto tajanstveno, a odnosi se i na prepreke, dom i ognjiste. Mozda stize neki poklon ili naslijede, ali trebali bi se pazljivo ispitati. Naglasak je na tajnovitosti, koja je povezana s okultnim, pa cak i s dusevnom inicijacijom.

15. AKZI - Obrana, , sjekira, zastita...
Ovo je vrlo pozitivna runa koja upucuje na to da osoba nije samo na cvrstom i uspjesnom polozaju, nego i da prozivljava razdoblje zivota u kojem bi do maksimuma trebala uzivati. Postoji vjerojatnost da ce se pojavljivati novi i uzbudljivi izazovi i povoljne prilike. Vazno je na umu imati upozorenje da bi se emocije trebale drzati pod kontrolom i da bi se snaga trenutnog polozaja trebala pozitivno koristiti. Budite oprezni ako se nalazite u kontaktu s ljudima koji obicavaju iskoristavati druge, i svoje zdravlje ne izlazite nikakvom riziku.

16. SIG - Sunce, dobro zdravlje...
Ovo je runa uspjeha i srece. Prirodne sposobnosti osobe trebale bi se istaknuti i pozitivno iskoristiti, pravi potencijal bi se morao potpuno razviti. Ona ukazuje na uspjeh i stvaralacku volju. Ponekad nas Sig moze upitati ne radimo li mozda previse toga odjednom i ne bismo li trebali smanjiti svoje aktivnosti. On takoder upozorava da se ne pravimo vazni i da ne budemo previse dramaticni. Potice pozitivnu kreativnost.

17. TIW - Mars, rat, hrabrost...
Ova runa, koja simbolizira hrabrost i pozrtvovnost, na neki nacin ispoljava mocnu, musku energiju sunca, sa strascu koja donosi srecu. Ali ona takoder preporucuje strpljivost i podsjeca nas na to da postoje pravila kojih se treba pridrzavati. Runa nas ohrabruje da stanemo na vlastite noge i imamo samopouzdanja. Ako krenemo u pozitivnu akciju, i ako smo nepokolebljivi, izazvat cemo postovanje drugih. sto se tice mitologije, prisutan je utjecaj germanskog boga Tka, koji se dovodi u vezu s Marsom.

18. BIRCA - Rodenje, novi poceci, mlada breza...
Postoji aluzija na plodnost, kao i na obnavljanje i iscjeljenje. Birca nas potice da okajemo svoja prosla nedjela i da napustimo lose navike, narocito one s losim utjecajem na nase zdravlje, poput pusenja i uzivanja u picu. Buduci da je znak rodenja, ona takoder pruza ohrabrenje zenama koje pokusavaju zatrudnjeti. Postoji veza s Mjesecom, i u astrologiji i kao simbolom Velike Majke, bozice plodnosti. Ako je ishod nekog pothvata dvojben, Birca predlaze da preispitamo cijelu stvar.

19. EOH - Konj za jahanje, promjena...
Ova runa je tradicionalno povezana s putovanjem i promjenom. Osoba koja je ukljucena u neki poslovni pothvat treba poticaj, dok emocionalnim odnosima mozda treba restrukturiranje ili ponovno ozivljavanje. Naglasak je na duhovnim putovanjima. Sveukupan naglasak ove ohrabrujuce rune nalazi se na napretku i ona nas potice da ulozimo posebne napore da bismo ispunili zadatke, ako zelimo osigurati unutrasnje zadovoljstvo i ispunjenje.

20. MAN - Inteligencija, kultura, covjecanstvo...
Ova runa predstavlja osobu i na nju jako utjecu rune koje se nalaze oko nje. Ona predstavlja sve ono sto je najbolje u svima nama: kulturu, pamcenje, inteligenciju i druge iskljucivo ljudske karakteristike. U svojim stavovima trebali bismo biti otvoreni, a zivot bi nam trebao biti uravnotezen. Emocije bismo morali drzati pod kontrolom, energiju bismo trebali cuvati, a svoje tijelo postivati. Misljenja i stavovi bi nam morali biti fleksibilni, ali pozitivni. Covjek obicno nudi savjet, ponekad nepri strasan. Ako se baci za vrijeme teskog razdoblja zivota, ova runa bi ga trebala podsjetiti da problemi cesto izviru iz nasih vlastitih djela. Njihovo rjesenje lezi u nama samima.

21. LLAG(U) - Jezero, voda, nesvjesno...
Povezan s vodom koja tece, odnosi se i na nase emocije i intuiciju. Trebali bismo doci u dodir sa svojom intuicijom i emocijama, i dati im slobodu (iako bismo ih trebali obuzdavati). Duboko ukorijenjenim instinktima ne bismo smjeli dopustiti da nas svladaju i pobijede, niti da nas ucine preemotivnima. Dusevnu svjesnost trebalo bi poticati, zajedno sa skrivenom kreativnoscu. Tema je preobrazenje samoga sebe, a posljedica je sreca.

22. ING - Plodnost, ispunjenje...
Ovo je gotovo potpuno sretna runa koja nagovjestava uspjesno ispunjenje ili ostvarenje nekog pothvata ili ideje, ili potpun razvoj necijih najvecih potencijala. U vezi s njom nalazi se i osjecaj olaksanja, sto upucuje na um osloboden briga, iako to ne mora biti rezultat ispunjenja necega. Ovo je jako znacajna runa, a cesto signalizira to da je zivot osobe stigao do prekretnice.

23. ODAL - Rodna gruda, vlasnistvo predaka...
Poceci i zavrseci; obiteljske tradicije i nasljedstvo - ali cesto u kontekstu otcjepljenja od starih utjecaja, a mozda i odnosa. Svaka takva promjena imat ce dugotrajne posljedice i bit ce vazna za osobu u pitanju. Iako mogu biti teske, ako se pojave pod utjecajem Odal, ozbiljne pogreske nisu vjerojatne. Postoji slicnost s Hoeglom, gore.

24. DAG - Dan, budenje...
Izgleda da Daeg predstavlja kulminaciju svih stvari i moze simbolizirati duhovni razvoj. Moglo bi doci do neke vrste prijelaza koji ce osobi biti od velike koristi. U svom najpozitivnijem smislu ova runa smjelo najavljuje da je tami dosao kraj i da su svjetlost, dostignuca i dobrobit osigurani. Ako je to previse fatalisticko, Dag svakako ohrabruje da posegnemo za povoljnom prilikom i da djelujemo ako je ne zelimo propustiti. Upozorenje kaze da izbjegavamo lakoumnost, a runa nas jos potice i na barem malo tihe meditacije.

25. ODINOVA RUNA - Sudbina, neminovnost...
Ovo je neispisana runa, i premda je neki pisci ignoriraju, izgleda da nam predstavlja i krajeve i pocetke - preobrazenje smrti. Ona moze simbolizirati nesto sto osoba ne moze znati, korak u nepoznato. Jedna implikacija ukazuje na osobni razvoj, a nova faza u zivotu ili hir sudbine mogu na koncu odluciti o ishodu.

 

Provjerite šta o Vama kaže ASTROARCA

Knjige za Vas:

RUNE ZA POČETNIKE