Ideja da brojevi u svakom imenu uticu i na sudbinu samo je mali aspekt numerologije, okultne umjetnosti koja je u proslosti fascinirala mnoge poznate svjetske licnosti.
Jedan od njih bio je i Albreht Direr (Albrecht Durer), glasoviti umjernik iz 16. stoljeca, mozda najveci graver svih vremena. On je smatrao da se numeroloske tehnike mogu koristiti kako bi se izazvale promjene raspolozenja - uklanjanje, na primjer, akutne depresije, psiholoske konfuzije, melanholije...
U vezi s tim Direr je konstruisao "magicni kvadrat": 16 odvojenih brojeva, u cetiri reda po cetiri broja, ciji zbirovi bilo da se racunaju vodoravno, uspravno ili dijagonalno - daju isti broj - 34. Evo tog "magicnog kvadrata":

I dvije dijagonale:
16+11+6+1=34 i 13+10+7+4=34.

Sa stanovista numerologije cinjenica da svi redovi u kvadratu, plus dvije dijagonale, daju zbir 34 nije jedina podudarnost. Jer, 16 brojki u kvadratu daje zbir 136, a ako taj broj uprostimo (1+3+6=10) i dalje (1+0=1) dobijamo Jedinicu, broj "savrsene srece" i "licnog integriteta". Zbir cetiri horizontalna, cetiri okomita i dva dijagonalna reda iznosi 340, pa ako ga uprostimo dobijamo Sedmicu, broj za koji se od pamtivijeka vjeruje da posjeduje - magicna svojstva!
"Magicni kvadrat" koji smo analzirali numerolozi nazivaju i "magicni Jupiterov kvadrat", a on prema vjerovanjima zraci srecu, prosperitet, dug zivot, bogatstvo i njegovo prisustvo u prostoriji pozitivno utice na osobe sklone depresivnim stanjima. Drugi jedan "magicni kvadrat":

smatra Direr, ima cudesnu moc spustanja "na zemlju" onog koji pati od - manijaklane egzaltacije!
U sklopu ovog poglavlja neophodno je pomenuti i jos jedan "magicni kvadrat". To je "Venerin kvadrat", koji takoder, prema vjerovanjima numerologa, zraci cudesnim mocima.

Ako zelite da napravite astrolosko-numeroloski eksperimenta u kojem cete provjeriti uticaj Jupitera, koji donosi prosperitet i srecu, ili Venere, koja donosi ljubav, ugravirajte njihove magicne kvadrate na prsten koji nosite, privjesak ili narukvicu, a mozete ih jednostavno nacrtati i staviti na zid u vasoj sobi ili ih nositi ui svom novcaniku.

Provjerite šta o Vama kaže NUMEROLOGIJA

Knjige za Vas:

KNJIGA PRORICANJA