Prica sa kojom zapocinjemo ovo polgavlje mozda je tipicna za hiromantiju, umjetnost proricanja sudbine gledajuci u dlan. Ona nas vodi u njemacku pokrajinu Meklenburg, u visoka brda, gdje se rodio jedan od najvecih arheologa svijeta – Hajnrih sliman (Heinrich Schlimann), covjek koji je jos kao sedmogodisnji malisan sanjao da ce otrkiti Prijamovo blago, i - 39 godina poslije - ne samo da je pronasao zlatne grobnice Troje nego je time dokazao da je ona uistinu postojala.
Na Bozic 1892. godine malom Hajnrihu otac je poklono “ilustrovanu povjest svijeta” u kojoj je bila zabiljezena i prica o borbi Homerovih junaka, o Parisu i o Heleni, o Ahilu i o Hektoru, o sjajnoj Troji i njenom tragicnom kraju. Nekoliko dana kasnije djecak je sjedio pored svog oca i prstima mu pokazivao u ilustraciju koja je prikazivala debele kamene zidine silna Skejska vrta legendarnog grada.
- Zar je tako izgledala Troja? – pitao je djecak.
- Da.
- I sve je to razoreno?! Sasvim razoreno?
- Da.
- I niko ne zna gdje se sada nalazi?
Otac ponovo potvrdi.
- Naci, kada odrastem, ja cu sve to naci!…
Otac, siromasni pastor, tek tada ozbiljno pogleda sina.
- Ko ti je time napunio tvoju malu glavicu? – upita njezno.
- Harkusa! – bezazleno ce Hajnrih. - Gledala je u moje ruke i rekla mi da sve to pise na mom lijevom dlanu!
Harkusa bijase starica sto je zivjela na periferiji sela i bavila se magijom i proricanjem sudbine. Za sitne darove gledala je seljanima u dlan, ali je niko nikada nije ozbiljno shvatao.
Ili, druga prica…
Ser Ricard Barton (Richard Burton), koji je zivio u proslom stoljecu, bio je kontroverzna i nemirna licnosti: na engleski je prevodio klasike orijentalne erotike: posjetio je Mekku preobucen u indijskog hodocasnika: drugovao je sa mormonima u Solt Lejk Sitiju, i bio potpuni skeptik kada je rijec o religiji. Pa ipak, njegova supruga je bila pobozna katolkinja, koja se udala za ateistu jer je, navodno, za to bila predodredena: davno prije vjencanja neka Ciganka joj je u dlanu vidjela da ce se udati za momka po imenu Barton!

  DUGA TRADICIJA: Ovaj manuskript, koji potice iz 18. stoljeca potvrðuje da je hiromantija, proricanje uz pomoc linija na dlanu, bila popularna i u proslosti

Prorocanstvo Ciganke mora da se baziralo na necem drugom a ne smao na osnovama hiromantije, jer nijedan hiromant nije u stanju da na osnovama proucavanja oblika ruke i linija na dlanu ukaze na ime buduceg partnera. No, vecina hiromanta se u necem drugom slazu: linije na lijevoj ruci pokazuju genetsko naslijede, a lijije na desnom dlanu pokazuju sudbinske dogadaje svake osobe!

Oblik ruke
Hiromanti gledaju na oblik ruke, jer im je on podjednako vazan kao i linije na njoj. Ima nekoliko metoda klasificiranja oblika ruku, neki su krajnje jednostavni, drugi veoma slozeni. Metoda koju koristi najveci broj savremenih hiromanata dijeli ruke u sedam razlicitih kategorija. Ovu postavku uveo je u hiromantiju krajem proslog stoljeca poznati francuski hiromant Kazimir d' Arpetinjui (Casimir D' Arpetigny).
Sedam oblika ruku po D' Arpetinjijevom sistemu su:
1. Elementarna (jednostavna) ruka: Ovo je indikacija animalne prirode. Nezgrapna, kratkih prstiju, koji se priblizavaju deformaciji, i s veoma sirokim dlanom – drugim rijecima, ruka koja je neproporcionalna. Osobe koje imaju ovakvu ruku su neugledene, ogranicene, ne mare ni za sta drugo osim za zadovoljenja svojih grubih strasti i apetita, neinteligentne su i lisene svake vrste senzibiliteta misli i osjecaja.
2. Prakticna ruka (jer podsjeca na lopatu): Gotovo isto siroka koliko duga, ova ruka ukazuje na osobu bez maste, logicnu, sposobnu da napravi red ili haos.
3. Loptasta ruka: Ova kategorija ima dvije podvrste – cvrsta i
mlitava ruka. U oba slucaja oblik ruke pokazuje izvjesnu izvrnutost, prsti su tupi, kao spatula koju korste kuhari i apotekari. “Cvrsta ruka” ukazuje na energicnu licnost; “mlitava” ukazuje na licnost koja svoju energiju nije u stanju da usmjeri na jedan cilj. Drugim rijecima, nemirna priroda, koja se tesko koncnetirse.
4. Filozofka ruka: “Cvornata”, pomalo podsjeca na trupac iz kojeg
izbijaju cvornate grane, ruka ima izrazene zglobove. Kao sto joj ime nagovjestava, ova ruka ukazuje na intelektualni um i oni koji imaju ovakvu ruku su “mirni u svom zivotu i umjereni u svom zadoljstvu”. Hiromant koji joj je dao ime, imao je ovakvu ruku.
5. Konusna ruka: Ovakva ruka moze da ukazuje na tri tipa licnosti. Prva gipka, s palcem koji je manji u odnosu na druge prste, ponekad se zove i “umjetnicka ruka”. Ime, naravno, sve objasnjava. Druga je siroka, ima snazan i pun dlan i vjeruje se da ukazuje na senzualni temperament. Treca je kao “umjetnicka ruka”, ali je ruka pomalo sira i s palcem koji je u proporciji s drugim prstima. Takva ruka ukazuje na snaznu ambicioznu prirodu i zelju za bogatstvom i slavom.
6. Duhovna ruka: Duga, vitka i obicno s malo savijenim malim prstom. Ukazuje na sanjalacku i idealisticku prirodu. Kod nekih osoba ova ruka ukazuje na psihicke sposobnosti i tnedenciju neurozi.
7. Mjesovita ruka: Ova ruka, kao sto i samo ime kaze, kombinuje
elemente dvaju ili vise tipova, od 2 do 6. Osobe s takvom rukom imat ce licne karakteristike koje su pomijesane na isti nacin. Na primjer, ruka koja je kombinacija nekih karakteristika duhovne i filozofske ruke ukazuje da je njen vlasnik mislilac ili neuroticar koji dosta vremena provodi u analiziranju i nastojanju da razumije svoju neurozu.
Stariji sistem kvaliifikacije, ali koji je popularan medu danasnjim hiromantima, jeste Elementarna klasifikacija, koja dijeli ruke u cetiri tipa koji odgovaraju Zemlji, Vazduhu, Vatri i Vodi.
1. Zemlja ruka. Ova ruka je kratka, cetvrtasta, poput lopate, snazna, sa linijama na dlanu koje su duboko urezane, iako ih je ponekad samo nekoliko. Ovo je “prakticna ruka” i njeni vlasnici posjeduju karakteristike tradicionalno povezane sa muzevnoscu: otvorenost, avanturizam, hrabrost, zelja za dominacijom, itd. Ponekad moze biti indikator “unutrasnjeg bijesa” obicno skrivenog flegmaticnom vanjstinom, ali koji ponekad izbije poput vulkana.
2. Vazduh ruka: Ova ruka je snazno gradena, sa cetvrtastim dlanom na kome su linije obicno duboko urezane, i s drugim prstima za koje se cesto kazu da su “umjetnicki”. Osobe sa ovakvom rukom imaju, kao sto se vjeruje, kvalitete koje astrolozi povezuju sa planetom Merkur. To znaci da su ostorumni, dobri u komuniciranju s drugima, djeluju na osnovu misli, a ne osjecaja, i ponekad malo krivudaju, zastrane.
3. Vatra ruka: Ovu ruku karakterisu kratki prsti i dug, prvougaon dlan sa manje izrazenim linijama nego kod prethodne dvije ruke. Ponekad je zovu i “intuitivna ruka”, sto zvuci prilicno prijatno, ali i “implusivna ruka”. Ovaj drugi termin daje bolji opis karaktristika povezanih sa ovim tipom ruke: tendencija da se djeluje bez razmisljanja o posljedicama, nemir i promjenljivost. I za ovu, kao i za Zemlja ruku, vjeruje se da je muzevna ruka, i osobe s takvom rukom, bez obzira na spol, imaju karakteristike koje su tradicionalno povezane sa muzevnoscu – ekstravertnost, na primjer.
4. Voda ruka: Ova ruka je vitka i duga, i kad je rijec o prstima i o dlanu, sto obicno pruza mrezu veoma finih linija. Osobe sa ovakvom rukom imaju karakteristike za koje se tradicionalno vjeruje da su zenske - najizrazitije su cudljivost i introspekcija. Kaze se da neke osobe sa ovakvom rukom odrzavaju svoju okolinu na gotovo isti nacin kao sto mirno jezero odrazva vegetaciju koja ga okruzuje. Drugi imaju psiholoske karakteristike koje su analogije tekucoj vodi koja je nekad plitka, nekad duboka, a nikad ista.

Prsti i planete
Cetiri prsta na ruci i njihovi “bregovi (mesnati dijelovi na mjestu gdje se pridruzuju dlanu) pripisuju se planetama (cetiri planete). Mali prst i njegov brijeg pripisuju se Merkuru, prstenjak i njegov brijeg Suncu, srednji prst i njegov brijeg Saturnu i kaziprst sa njegovim brijegom Jupiteru.

 

 

Mali prst i njegov brijeg (prst i Merkurov brijeg) posebno su povezani sa sposobnoscu odredene osobe da komunicira s drugima. Snazan mali prst i izrazen Merkurov brijeg ukazuju na izrazitu sposobnost za komunikaciju: ako su slabi, onda je i znacenje suprotno. Veoma razvije merkurov brijeg, vjeruje se, pojacava druge crte ruke, “dobro s dobrim, lose s losim”. Drugim rijecima, izrazit Merkurov brijeg pojacava i pozitivno i negativno znacenje svih drugih crta na ruci.
Prstenjak i njegov brijeg (prst i Suncev brijeg) odnose se na emocionalni zivot. Snazan, dugi i razvijen prstenjak pokazuje emocionalnu stabilnost i snagu; slab prst ima suprotno znacenje. Izrazen Suncev brijeg znak je snaznog interesovanja za muziku, umjetnost, poeziju i sl. Ravan Suncev brijeg je znak da estetska osjecanja ne igraju veliku ulogu unutrasnjem zivotu. Veoma izrazen Suncev brijeg pokazuje pretjeranu ljubav prema zadovoljstvima.
Srednji prst (ako je razvijen) i Saturnov brijeg karakterisu mudru i prakticnu licnost sa veoma izrazenim smislom za red i sposobnoscu za tezak i brizljiv rad. Ako su prst i brijeg slabi, znacenje je suprotno. Veoma dug srednji prst i veoma razvijen Saturnov brijeg znaci su temperamenta koji je krajnje zaokuljen sa prakticnim stvarima i sklon je depresiji i neraspolozenju.
Kaziprst (ako je snazno razvijen) i Jupiterov brijeg povezani su sa zeljom za uspjehom i bogatstvom. Suprotno je indikacija neodstatka ambicije. Ako je Jupitrov brijeg izuzetno izrazen, onda je osoba s takvim prstima preambiciozna i nemilosrdna prema drugima.
sirok, mesnat dio na dlanu u dnu palca zove se Venerin brijeg ako je razvijen, pokazuje toplu, simpaticnu, njeznu prirodu, koja pridaje dosta vaznosti sekusalnim i emocionalnim aspektima zivota. Takode govori i o ljubavi prema fizickim zadovoljstvima. Ako je veoma razvijen, ukazuje na pretjeranu ljubav prema luksuzu i pomalo opsesivnu brigu prema fizickim apsektima seksualnosti. Ako je Venerin brijeg ravan i nerazvijen, onda pokazuje hladan i asketski temperament.
Ima jos nekoliko brijegova oko dlana. Vecinu hiromanti mogu i da zanemare, ali nikad Mjesecev i Marsov brijeg.
Mjesecev brijeg je mesnati dio oko zglavka i ispod malog prsta, to jest na suprotnoj strani od Venerinog brijega. Razvijen Mjesecev brijeg oznacava imaginativan i romantican um, sklon fantaziji. Ako je brijeg veoma razvijen, pokazuje da je masta dominanta – osoba sa ovakvim brijegom moze da bude nerealna i cesto nije u stanju da se suoci sa stvarnim zivotom. Nerazvijen Mjesecev brijeg pripada dosadnoj i krajnje prakticnoj osobi.
Marsov brijeg sastoji se, zapravo, od dva brijega. Prvi, Pozitivni, nalazi se odmah iznad Venerinog brijega. To je mali mesnati dio odmah iznad racvi izmedu palca i ruke. Drugi, Negativni, na suprotnoj je strani ruke. Odmah iznad Mjesecevog brijega. Kada su snazno razvijeni ova dva brijega pokazuju svadalacki i agresivan temperament. Nerazvijeni, ili ako ih nema, ukazuju na stidljivu i povucenu prirodu.

LINIJE NA RUCI
Gotovo svaka vrsta linija moze se naci na ljudskoj ruci, ali one koje se uglavnom nalaze mogu se podijeliti u tri grupe:
A – tri Kljucne linije;
B - cetiri Vaznije (vece) linije;
C – pet Manjih linija.

KLJUČNE LINIJE
Tri kljucne lnije, koje se nalaze na svakoj ruci (sa izuzetkom dolje opisanih), su:
1. Linija glave koja presijeca, centar dlana vise ili manje dijagonalno, ali obicno sa istom manjom krivinom:
2. Linija srca, koja je grubo paralelna sa llinijom glave blize prstima;
3. Linija zivota, koja okruzuje i opisuje Venerin brijeg, mesnati dio u bazi palca, i Pozitivni Mjesecev brijeg
Ove tri Kljucne linije nalaze se na svakoj ruci, ali s jednim izuzetkom. Kada su Linije glavei sa toliko blizu da ih je tesko razlikovati; kod manjeg broja ljudi ove dvije linije u stvari se slijevaju u jednu i tako postoji samo jedna linija srce/glava. Kada se ovo dogodi, hiromant treba da bude taktican dok objasnjava neciju sudbinu, posto je znacenje pomijesano. Moze da znaci najimpresivniji kapaciteta poriv koji bez grize savjesti ide prema zeljenom cilju – razum i emocije su u sluzbi licne ambicije. Isto tako moze oznacavati jednostranu i neuravnoteznu licnost. Osobu koja se tako koncentrise na svoje ambicije da, psiholoski govoreci, on ili ona, “nosi blinkere” (naocnjake): sve i svi su zrtvovani zbog nemilosrdne potrage za zeljenim ciljem. Ako se jedinstvena linija srce/glava vidi samo na jednoj ruci, ova jednostranost bit ce donekle ublazena.

 


 

Znacenje ove tri Kljucne linije u proricanju je sljedece:

LINIJA GLAVE: Pocetak Linije glave koincidira sa pocetkom Linije zivota, i ako boje nastaju na vrhu Venerinog brijega, na pola puta izmedu palca i kaziprsta, onda je osoba lukavo prakticna i njeno fizicko zdravlje i vitalnost u snaznoj su vezi sa umom. Takva osoba osjecat ce se fizicki bolesno ako se brine zbog emocionalnih ili finansijskih problema, a puca od vitalnosti ako nema briga. Karakteristicna ostroumnost moze da dominira: oni cije ruke imaju ovu konfiguraciju moraju se cuvati da prakticna razmisljanja ne prevagnu nad emocionalnim. U nekim rijetkim slucajevima, Linija glave polazi cak nize na ruci, unutar samog Venerinog brijega, i u takvim slucajevima emocije preovladuju nad razumom.
Ako Linija glave polazi iz dijela koji je iznad baze palca, na Pozitivnom Marsovom brijeg, onda se radi o briznom, opsesivnom i prilicno svadalackom temperamentu.
Ako ova linija polazi na Jupietrovom brijegu (dio u bazi kaziprsta), onda ukazuje na ambiciozunu i energicnu licnost. Takva osoba ce imati velikog uspjeha u zivotu.
Kada je Linija glave samo malo iskrivljena, radi se o osobi koja je lukava, nema dovoljno maste, a interesuje je novac.
Kada pocinje pravo, ali se krivi prema dolje, u pravcu Mjesecevog brijega, radi se o uravnotezenoj osobi koja zna da kombinuje i masta, i prakticno i imaginativno.
Kada se snazno iskrivljuje cijelom duzinom, ukazuje na krajnje mastovitu i neortodoksnu licnost. To je posebno izrazeno ako se linija proteze na Mjesecev brijeg, a onda se cesto povezuje sa poezijom i umjetnoscu.
Linija glave se nekad grana prema jednom od bregova:
a) ako se grana prema Mjesecevom brijegu ima slicno, ali manje znacenje od same Linije glave koja se proteze na taj brijeg;
b) ako se grana prema Sunecvom brijegu ukazuje na ambicioznu i prema uspjehu orijentisanu osobu;
c) ako se grana prema Jupiterovom brijegu ima slicno znacenje, a cilj je moc, a ne slava;
d) ako se grana prema Merkurovom brijegu, ukazuje na snazan um, sa velikim darom za komunikaciju – pisanje, govor, gluma itd;
e) ako se grana prema Saturnovom brijegu, pokazuje um koji je veoma praktican, ali se interesuje za religiozna i filozofska pitanja.
U nekim rijetkim slucajevima Linija glave je sastavljena od dvije linije, koje idu jedna uz drugu i blizu su jedna drugoj. To ukazuje na snazan um, koji je u stanju da se iskaze na mnoge nacine.

LINIJA SRCA: Ova linija treba da se cita u vezi sa linijom glave kako bi se jasno razlikovala ravnoteza izmedu emocija i intelekta. Ova linija obicno polazi:
a) na ili veoma blizu Jupiterovog brijega;
b) izmedu Jupiterovog i Saturnovog brijega;
b) na ili veoma blizu Saturnovog brijega.
Prva formacija ukazuje na osobu koja idealizira ljubav i brak, ne vidi mane partnera. Ako otrkije da je idol od “gline”, onda osjeca ogromno razocarenje i gorcinu.
Druga formacija povezana je sa uravnotezenim stavom prema emocijama. Takva osoba ima snazne emocije, ali ce joj na pameti uvijek biti prakticna razmisljanja.
Treca formacija u vezi je sa snaznim senzualnim temperamentom, u kome ljubav i seksualnot uvijek idu zajedno. Fizicke strasti su od vece vaznosti, a platonska ljubav je gotovo beznacajna koncept.
Linija srca nekad polazi od Linije glaveili zivota. Takva osoba je hladna, bez osjecaja. Slabo oslikana ili veoma kratka, ima slicno znacenje. Emocije su suzdrzane zbog njegovog ili nejnog dobra.
Za znacenje ove linije vazna je i njena iskrivljenost. sto je savijenija ili krivlja, to je snaznija potreba za njeznoscu i ljubavlju. Ravna linija prikazuje hladnu osobu, koja ne pokazuje ljubav.

LINIJA ŽIVOTA: Duzina ove linije nije u vezi sa duzinom zivota. Ona pokazuje opstu fizicku vitalnost – sto je duza linija, to je veca vitalnost. Prekidi na liniji hiromanti su nekad objasnjavali kao povrede opasne za zivot i bolesti. Hiromanti ih danas objasnjavaju kao nagle prekide u karijeri ili nacinu zivota.
Linija zivota polazi s jedne od ove tri tacke:
a) podudara se sa pocetkom Linije glave;
b) na Jupiterovom brijegu i u tom slucaju zivotom dominiraju ambicija i zelja za uspjehom;
c) iznad Linije glave, ali ispod Jupitrovog brijega. Takva osoba ce voditi zivot koji zahtijeva fizicku vitalnost.

VAŽNIJE LINIJE
Cetiri Vaznije linije su linije koje se obicno, ali ne uvijek, nalaze na dlanu. Odsustvo linije na dlanu ili dlanovima moze da ima pozitivne konotacije:
1. Linija sudbine koja ide sredinom dlana, od blizine zglavka do Linije glave, a ponekad iza, do Saturnovog brijega;
2. Linija zdravlja koja ide od centra zglavka prema Merkurovom brijegu;
3. Linija sunca koja ide od malog prsta uz liniju sudbine prema Suncevom brijegu;
4. Venerin pojas, linija u obliku polumjeseca, bliza prstima nego linija srca i obicno ide od mjesta izmedu kazipirsta i drugih prstiju do mjesta izmedu prstenjaka i malog prsta.

Linija sudbine
Ova linija je nekad dvostruka: ako je tako, onda ce osoba iskusiti srecu i uspjeh u vise sfera aktivnosti. Pet je tacaka iz kojih ova linija obicno polazi:
a) od Linija zivota – ukazuje na veoma uspjesnu karijeru koja je rezultat napornog rada i linije zasluge. Uspjeh, medutim, nece doci sve do druge polovine zivota;
b) Od zglavkova – znak materijalnog bogatstva i uspjesne i zadovoljavajuce karijere. Sreca i uspjeh u radu posebno ce biti istaknuti ako se linija proteze ili je blizu Saturnovg brijega;
c) od Mjesecevog brijega – ukazuje da ce karijera zavisiti od milosti drugih. Svaka osoba sa ovakvom formacijom uspjet ce u karijeri ako bude imala dosta kontakta sa javnoscu;
e) od Linija glave ili srca – govori da ce uspjeh, ako uopste do njega dode, pojaviti u kasnijoj fazi karijere.
Vazna je tocka gdje se ova linija zavrsava, isto kao sto je vazno gdje pocinje. Normalno, linija se proteze prema - ili cak na – Saturnovom brijegu. Ako se zavrsava na ili u blizini Jupiterovog brijega, ukazuje na snaznu licnost, muskarca ili zenu, koji ce postici uspjeh vjerovatno veoma rano u zivotu. Ako se silno zavrsava, ali vise u odnosu na Suncev nego na Jupiterov brijeg, ukazuje na uspjesnu i prilicno blistavu karijeru; takva karijera dostize vrhunac (sto se moze odrzati duzi period vremena) sredinom zivota. Kad se linija sudbine zavrsava na ili u blizini Merkurovog brijega, doci ce do uspjeha u karijeri koja ima veze s knjigama, komunikacijama, naukom.

Linija zdravlja
Ova linija, koju su hiromanti u srednjem vijeku nazivali “hepaticka linija” (vjerovali su da je u vezi s jetrom), cesto se uopste ne nalazi na jednom ili oba dlana. To se ne veze sa slabim zdravljem nego sa krajnje otpornom fizickom konstitucijom. Ako se ova linija nalazi samo na jednom dlanu, takva osoba treba da se brine o svom zdravlju. Ako je prisutna na oba dlana, onda treba slijediti zdrav nacin zivota. Posebno u slucaju kad su linije snazne, duge i duboko urezane u dlan.

Linija Sunca
Ova linija polazi od:
a) sredine dlana – taj dio su hiromanti u Sredjem vijeku nazivali “Marsova dolina”. Ovakva konfiguracija je siguran znak da ce osoba dostici priznanje koje zasluzuje, iako vjerovatno ne prije druge polovine zivota.
b) Od Linije zivota – ukazuje na umjetnosti sklonu licnost;
c) od mjesecevog brijega – ova formacija povezuje se uz osobu koja ce postici uspjeh uglanvom uz pomoc drugih;
d) od Linije glave – ova formacija u vezi je s licnoscu cija su snazna umjetnicka interesovanja pod kontrolom;
e) od Linije sudbine - ukazuje da ce uspjeh biti postignut na poljima povezanim sa umjetnoscu - ali najvjerovatnije u prilicno kasnoj fazi zivota;
f) od Linije srca - ukazuje na snazno interesovanje za umjetnost, ali tesko da ce biti uspjeha u karijeri koja je s tim u vezi.

Venerin pojas
Hiromanti od prije tri vijeka vjerovali su da je samo prisustvo ove linije na dlanu siguran znak senzualnosti i lascivnosti. Danasnji hiromanti vjeruju da je to slucaj samo ako je dlan izuzetno mesnat i linija snazno oznacena. Inace, obicno se tumaci kao znak senzitivnosti, intelektualnosti i ponekad cudljivosti.

MANJE LINIJE
Prvo, to je, Linija Marsa – zakrivljena linija na dijelu Marsovog brijeg odmah iznad Venerinog brijega. Lezu unutar i prilicno je paralelna sa Linijom zivota i ponekad se zove “Unutrasnja linija zivota”. Njeno prisustvo je veoma povoljno: ukazuje na ogromnu vitalnost organizma. Na negativnoj strani ponekad ukazuje na drsku, svadalacki raspolozenu osobu.
Linija intucije – zakrivljena linija oko Mjesecevog do ispod Merkurovog brijega, to jest do mesnatog dijela blizu zglavka, na dlanu gdje se nalazi mali prst, do mesnatog dijela u bazi malog prsta. Njeno prisustvo, kao sto to samo ime kaze, pokazuje intuitvnu licnost.
Linija braka obicno ide ili se krivi horizontalno nize Merkurovog brijega, dijela u bazi malog prsta prema dijelu nize Sunecvog brijega. Ova linija je u vezi sa svim bliskim vezama, a ne samo sa brakom. Danasnji hiromanti ovu liniju ne uzimaju ozbiljno. Tradicionalno se, medutim vjerovalo da, kada ide uz liniju srca, a stvarno joj se ne pridruzujuci, pokazuje sretan i dugotrajan brak ili neki drugi trajni odnos.
Manja linija zdravlja, koju su stari hiromanti nazivali “via laslciva”, nalazi se kod manjeg broja ljudi. Kad je prisutna, onda ide paralelno do i izvan Linije zdravlja. Ukazuje na snaznu licnost i ponekad na zestoke i nekotrolisane strasti.
Narukvice su linije koje uopste nisu na ruci. One su na zglavku i to obicno jedna, dvije ili tri i izgledaju kao nerazmrsena vlakna vune. Kada su snazno naznacene, ukazuju na veoma snaznu konstituciju – tijelo koje je u stanju da se suoci sa stresovima, brigom i fizickim tegobama. Prema hiromantskoj tradiciji, ako je Linija zivota snazno oznacena, a isto tako ako grana koja ide od nje dostize narukvicu najblizu zglavku, to je nepogresivo znak dugog, sretnog i uspjesnog zivota.
Saturnov prsten se rijetko nalazi na ruci, a inace je polukrug koji opisuje Saturnov brijeg. Neki danasnji hiromanti uopste joj ne pridaju neku vaznost. Drugi, pak, smaraju da osobe sa Saturnovim prstenom ne zele da “vide stvari”, imaju strpljenja i energije da se uhvate u kostac s problemom sve dok ne bude rijesen na zeljeni nacin. Manji broj hiromanata tumaci prisustvo Saturnovog prstena na obje ruke (ako je uopste prisutan, onda se nalazi samo na jednom dlanu) kao znak misitcnog temperamenta koji je sklon okultizmu i posjeduje izuzetne psihicke sposobnosti.

LIJEVA I DESNA RUKA
Tri Kljucne linije, cetiri Vece linije, pet Manjih linija plus Saturnov prsten rijetko su sve prisutne na ruci. U rijetkim slucajevima kada su zajedno neobicno ih je naci i na drugoj ruci. Ovo nas vodi do predmeta znacenja desne i llijeve ruke.
Postoji stara izreka koja kaze: “Rodeni smo sa linijama na lijevoj ruci, one na desnoj pravimo nacinom na koji zivimo zivot”. Ovo je, naravno, besmisleno. Svi smo rodeni sa linijama na obje ruke i tokom naseg zivota neke promjene se mogu uociti na desnoj i na lijevoj ruci.
Ipak, mnogi danasnji hiromanti tvrde da postoji element istine u toj staroj izreci. Receno je da lijeva ruka ukazuje na karakter s kojim smo roden, crte licnosti koje nam prirodno pripadaju kao rezultat gentskog nasljeda; promjene koje se desavaju na toj ruci ukazuju kako su nasi napori i borbe modifikovali efekte tog nasljeda. Tako, na primjer, neko roden sa prilicno slabom fizickom konstitucijom i ko se trudio da zivi zdrav zivot moze otrkiti da se njegova/njena Linija zivota na lijevoj ruci polako produbljivala, ojacala i produzila do tacke na kojoj se proteze do najnize narukvice – formacija koja je u vezi s dugim i zdravim zivotom.
Desna ruka je indikator onog sto smo ucinili i sto cemo uciniti sa nasim “prirodnim karakterom”, nasim gentskim nasljedem.
Treba reci da mnogi hiromanti vjeruju da su ove indikacije obrnute kod osoba koje su ljevoruke – desna ruka ukazuje na prirodan karakter, a lijeva na ono sto je postignuto i sta ce se postici.

Provjerite šta o Vama kaže sudbina ASTROARCA

Knjige za Vas:

KNJIGA PRORICANJA