ČETVRTI NAČIN
Imam Jafii je kazao svojim prijateljima:
Onaj koji je zapao u teske probleme, neimastinu ili zivotne poteskoce i koji ne zna kako da se iz svega toga izvuce i koji zeli da sazna kako i na koji nacin da rijesi svoje zivotne nevolje, potrebno je da klanja istihare namaz. Prije toga potrebno je uzeti abdest, uredno klanjati jaciju a potom leci na desnu stranu okrenuvsi se kibli, te zajedno s Bismilom prouciti po sedam puta sljedeca sura: Vellejli iza jagsa..., Ved-duha... i Elem nesrah leke..., a nakon toga sedam puta prouciti sljedece:

Allâhummedz‘al lî min emrî hâzâ feredzen ve mahredzen inneke ‘alâ kulli sej’in kadîr…

Nakon sto ovo prouci potrebno je da utone u san i tu ce noc, uz pomoc Svevisnjeg, njegovi zivotni problemi biti rijeseni. Ukoliko se desi da tu noc ne dobije jasan znak ili odgovor, potrebno je slijedece noci sve pazljivo ponoviti. Ako se ni tada nista ne dogodi, cjelokupni protokol se ponavlja sve do sedme noci (ukljucujuci i nju). Zasigurno ce mu se u sedmoj noci u snu pojaviti jedna casna osoba, koja ce mu, kako kaze plemeniti imam Jafii, pokazati put i koja ce ga izvesti iz zivotnih nevolja.

PETI NAČIN
Plemeniti Hasan-i Basri kaze slijedece:
Onaj koji zeli u svom snu da vidi nekoga ko mu vec odavno umro, te s njim da ostvari komunikaciju (razgovor) o necem sto je za njega zivotno vazno, potrebno je da postupi na sljedeci nacin: zeljene noci potrebno je da uzme abdest i klanja jaciju. Potom kada ustane na noge nanijeti da ce klanjati istihare namaz, te otpocne klanjanje namaza od cetiri rekata. Mudri Hasan-i Basri kaze da je na svakom rekatu neophodno prouciti po jednu Fatihu i po tri puta suru Elhakumut tekasur.... Zatim treba smireno leci u postelju s licem okrenutim prema kibli, te prouciti:

Allâhumme erinî fulânen ‘alel hâletil-letî huve ‘alejhâ inneke ‘ala kulli sej’in kadîr…

Napomena: na mjesto fulânen potrebno je izgovoriti ime umrle osobe koju se zeli u snu sresti i s kojom se zeli u snu razgovarati!
Ako se protokol obavi ispravno, uz Boziju ce se pomoc, te noci u snu pojaviti zeljena osoba i ostvarit ce se zeljeni susret i razgovor.

ŠESTI NAČIN
Plemeniti sejh Sunusi kaze:
Onaj koji zeli u snu da vidi umrlog prijatelja ili onaj koji zeli u snu da sazna nesto sto je za njega od zivotne bitnosti, potrebno je da postupi na sljedeci nacin: nakon sto obavi klanjanje jacije, neophodno je da promijeni donje rublje i nanovo uzme abdest. Potom je potrebno da klanja dva rekata. Za vrijeme prvog rekata, nakon sto pruci Fatihu, potrebno je sedam puta da prouci suru Ves-semsi ved-duhâhâ..., a za vrijem drugog rekata, nakon Fatihe, potrebno je sedam puta da prouci suru Vel-lejli izâ jagsâ...
Nakon klanjanja namaza treba uzeti komad cistog papira i strpljivo napisati slijedeci Vefk-pečat (vidi - gore), potom leci u cistu posteljinu i Vefk-pečat staviti ispod glave i jastuka, te sve dok se ne utone u san uciti salat-u selam. Ako se postupalo ispravno, kako to savjetuje mudri sejh Sunusi, Uzviseni ce Bog u snu pokazati ono sto se zeljelo cuti i vidjeti.

SEDMI NAČIN
Onaj koji u snu zeli vidjeti neku osobu za koju ne zna da li je ziva ili mrtva, te pitati je o necemu sto za njega ima veliki znacaj i vaznost, potrebno je da postupi prema sljedecem protokolu: prije nego sto legne, neophodno je da uzme abdest, zatim da obuce cistu odjecu, te legne na desnu stranu, okrenuvsi lice prema kibli. Kada sve to obavi, potrebno je sedam puta da prouci suru Vessemsi ve duhaha..., sedam puta suru Vellejli iza jagsa... i, na kraju, sedam puta suru Kul huvallahu ehad.... Potom je potrebno poluglasno izgovoriti sljedece rijeci:

Allâhumme erinî fi menâmî matlûbî vedz‘al lî minhû feredzen ve mahredzen ve erinî fî menâmî mâ estedil-bihî ilâ ‘idzâbeti da‘vetî…

Nakon toga, potrebno je uzeti komad cistog papira i strpljivo (230. str. I, 2. knjiga) napisati gore navedeni Pecat. Zatim ga staviti ispod glave i jastuka. Ako je sve uradeno ispravno, tu ce se noc, s Bozijom pomoci u snu pokazati zeljena osoba i saznat ce se odgovor na pitanja zbog kojih se i uprilicilo klanjanju isthara namaza. Ako se, pak, ne pokaze, sigurno, je nacinjen neki propust i sve ovo sljedece noci treba jos jedanput bez greske ponoviti.

OSMI NAČIN
Onaj ko zeli u snu vidjeti zeljenu osobu i od nje saznati odgovor na pitanja od zivotne vaznosti, potrebno je prije nego sto legne prouciti sljedecu dovu:

Allâhumme Rabbe Ibrahîme ve Mûsâ ve Rabbe Ishâka ve Ja‘kûbe ve ‘Îsâ ve Rabbe Dzebrâîle ve Mîkâîle ve Isrâfîle ve ‘Azrâîle ve munzilet-Tevrâte vel-Indzîle vez-Zebûre vel-Furkânel-‘azîmi erinî fî menâmî mâ terâ lî fîhil-hajre vel-‘aserât…

Nakon toga, sve dok se ne utone u san treba uciti szru Ja Alim Ja Habir… i s Bozijom ce se dozvolom zeljena stvar pokazati u snu. Ako se to ne dogodi, mora da je nacinjen nekakav propust, pa je cijeli protokol potrebno ponoviti sljedece noci.

DEVETI NAČIN
Postoji jos ko zna koliko nacina kako da se uz pomoc istihara namaza u snu ostvari kontak s umrlom ili zivom osobom o kojoj se vec duze vremena nista ne zna i da se na taj nacin doznaju bitne stvari koje su od zivotne vaznosti. No, stari mudraci i cuvari tajnih znanja islamskog kulturnog kruga poznaju isto tako veliki broj nacina da se odreden dan ucini sretnim i uspjesnim. Navest cemo jedan od protokola, koji se do sada u praksi bezbroj puta pokazao uspjesnim.
Onaj koji svaki dan do pola sata nakon prve jutarnje molitve (sabah-namaza) bude uzeo abdest i s naumom (nijetom) da klanja istiharu, neophodno je da klanja namaz od dva rekata i da nakon toga, podigavsi ruke u pravcu kible, prouci slijedecu dovu:

Allâhumme innî este’hiruke bi ‘ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke bi fadlikel-azîmi. Allâhumme in kunte ta‘lemu enne hâzel-emre hajrun lî fî dînî ve dun-jâje ve me‘âsî ve ‘âkibeti emrî ve ‘âdzilihî fakdurhu lî ve jessirhu lî summe barikî fîhi ve in kunte ta‘lemu enne hâzel-emre serrun lî fî dînî ve dun-jâje ve me‘âsî ve ‘âkibeti emri ve ‘âdzilihî fasrifni ‘anhu vasrifhu ‘annî vakdurhu lî el-hajre hajsu kâne summe erdinî bihî inneke entel-vehhâb…

Dova se uci neposredno prije izlaska iz kuce. Ako se postupi ispravno i po navedenom protokolu, uz Boziju se pomoc, taj dan i tu noc nece dogadati nista neprijatno i nikakvo zlo vam nece moci naskoditi. Naprotiv, tog dana i te noci, desavat ce se samo dobre i pozitivne stvari, koje ce imati povoljan uticaj na vas zivot.

DESETI NAČIN
U Lijepim Bozijim imenima se kaze:
Onaj koji prizeljkuje unaprijed da sazna rezultate poslova ili da provjeri hoce li mu se neka zelja ostvariti ili ne, potrebno je nakon jacije da klanja namaz od dva rekata, a potom 1106 puta prouci casno ime Jâ Zâhir. Posto to uradi, potrebno je sedam puta da prouci slijedecu dovu:

Jâ Rabbel ‘Azîm... dosao sam na vrata Tvoje milosti. Pokazi mi u snu jasno rezultat ovog posla i ove moje zelje (i objasni se o cemu zelite da dobijete ispravan savjet ili odgovor)...

Nakon toga, bez izgovorene ijedne svjetovne rijeci, potrebno je leci u krevet licem okrenutim prema Kibli i u snu ce se pokazati ono sto se trazilo, te ce se pokazat rjesenje i put iz postojecih zivotnih dilema ili problema.
Prema stepenu vjere onog koji je bez greske obavio ovaj cudesni protokol, precizni ce se odgovori u snu pojaviti vec prve noci ili u trecoj ili u sedmoj noci.