Kasno poslijepodne u selo dovedose djecaka koji se previjao u strasnim bolovima. Desna noga mu je bila sasvim potamnila i otekla. Djelovala je deformirano, a zglobovi na njoj nisu se gotovo ni vidjeli.
- Ajain!... Ajaon!...
Čovjek koji je izgovovarao ove rijeci ocito je bio otac djecaka i u njima se skrivao sav uzas djecakove nesrece. Malisana je ujela zmija, koju indiosi nazivaju ajaon, jedna od najljucih otrovnica u slivu Amazonije, o kojoj zvanicna znanost ne zna mnogo.

Povratak u život
Djecaka su odveli do kolibe seoskog vraca, tajanstvenog i cutljivog pedesetogodisnjaka, koji zivi na osami, na samoj periferiji sela. Suoro Bani (Suza Bogova) polegao je obamrlog djecaka na mrezu od lijana i primitivnim sjecivom otvorio ranu. Dok je krv liptala i dok se cinilo da ce malisan iskrvariti, vrac je iz jedne kese izvukao pregrst isjeckanog sasusenog lisca i cvrsto ga stegao na ranu. Za to vrijeme djecak je bio prisiljen da guta neku tamnu tekucinu neugodnog ustajalog mirisa.
Krvarenje je brzo prestalo i Suoro Bani je naizmjenicno zapoceo masirati djecakove slijepocnice i dlanove. Sa njegovog lica prvo je nestalo uzasa i boli, a uskoro je nenadano otvorio oci. Bjeonjace su mu bile zakrvavljene, a zjenice izrazito rasirene. Pogledom je presao oko okupljenih mjestana i kada je medu njima opazio ocevo lice, s olaksanjem je odahnuo.
Djecak je bio spasen. Suoro Bani jos jednom je pobijedio smrt!
Svjedocanstvo koje sam zabiljezio za vrijeme znanstveno-istrazivacke ekspedicije “Ande-Amazon“, koju sam 1990. godine predvodio u zelenom paklu (ili raju) Amazonije, samo je jedno od mnogih svjedocanstava koja ilustriraju tajanstvene moci plemenskih vraceva i samana, koji u svojim tajnovitim kolibama skrivaju izuzetno blago - najfantasticnije domete tradicionalne medicine. O njoj, nazalost, ne postoje dokumenti i ne kazuju knjige, a mnogobrojni pokusaji da se znanstveno istrazi i temeljitije prouci, do sada su dali vise nego mrsave rezultate.

Med mladosti
samani Huacabambe, udaljenog mjesta u peruanskim Andama, medu kojima sam boravio istog tog ljeta, cuvaju tradiciju staru vise od dvije hiljade godina – fascinantni postupak kojim se covjekov astral odvaja od tijela i voden iscjeljiteljevim astralom putuje u paralelne svjetove i u stanju je da utjece na bolesnikov DNK(?!).
Tim nevjerovatnim postupkom u Andama, navodno, lijece shizofreniju i mnoge ovisnosti, medu kojima i narkomaniju, ali za vrijeme iscjeljiteljske seanse, peruanski samani otkrivaju i ostale slabe tacke i oboljenja.
U drugom dijelu svijeta, na Tibetu, uloge samana i plemenskih vraceva obavljaju lame iz usamljenih budistickim lamaserija, a u domete njihove tradicionalne medicine i strpljivih meditacija, u koje sam se i sâm za vrijeme mojih putovanja po Tibetu, donekle uvjerio, vise su nego fascinantni. U svojoj medicini oni koriste neobicne smjese u kojima pored bilja i korjenja, ima organskih tvari i minerala. Istodobno, posebnu paznju posvecuju duhovnom iscjeljiteljstvu, koje se odvija putem izgovaranja budistickih mantri i sutri, Najkompletnije djelo tibetanske tradicionalne medicine, sifrirana knjiga “Bri-sha”, kazu, sadrzi recepture za gotovo sve bolesti od koji obolijevaju nomadi zemlje na krovu svijeta!
samani Hunza, starog naroda sto stoljecima zivi na nepristupacnim predjelima sjevernog Kashmira, zahvaljujuci “medu mladosti”, biljnoj mjesavini ciji sastav drze u strogoj tajnsoti, zive u prosjeku – vise od stotinu godina!
Cudesni eliksir, koji sam imao priliku probati, u stvari je gusta medasta smjesa veoma gorkog ukusa, u koju Hunze dodaju sir i mlijeko. Kazu da se eliksier spravlja od jedne vrste vrlo rijetke gljive ili planinskog lisaja sto raste visoko na samim ledenim planinskim liticama Karakoruma.
Tajnu “meda mladosti” Hunze strogo cuvaju, pogotovo od stranaca koji ih posljednjih godina sve cesce posjecuju, a znanstvenici kazu da ta ljekovita pasta ima posebna svojstva koja revitaliziraju organizam, produzavaju zivot i covjeka cine otpornim na mnoge bolesti.

Močni “hogoni”
Na jednom drugom kontinentu, u Africi, u srcu Malija, boravio sam medu pripadnicima danas mozda i najkontoverznijeg plemena svijeta – medu Dogonima!
Europa je Dogone otkrila kasno, prije nesto vise od pola stoljeca, kada je francuski antropolog Marsele Griole tamo proucavao cudne plemenske obicaje. Francuz je mislio da se radi o primitivnom plemenu, ali je brzo shvatio da taj narod, izgubljen u vremenu, izvanredno poznaje tajne krvotoka, koji je zapadnjacka medicina pocela proucavati tek 1600. godine.
Griole je otkrio da su Dogoni savrseno crtali orbitu daleke zvijezde Sirijus B(!), nevidljive golim okom, koju su europski astronomi zapazili i registrirali tek sredinom proslog stoljeca - 1844. godine! I jos nesto nevjerovatno: utvrdeno je da Dogoni poznaju zakonitosti u kretanju planete Jupiter i Saturnovog prstena, a Mjesecevu povrsinu opisuju kao – “sasusenu krv” na sto ona, prema najnovijim znanstvenim otkricima, odista i liči!
I dometi tradicionalne medicine Dogona, takoder su impresivni. Eksperti svjetske zdravstvene organizacije, boraveci u Maliju, ustanovili su da su terapije dogonskih “hogona” (samani), nerjetko efikasnije od zapadnjackih nacina lijecenja. “Ustanovili smo”, stoji u znanstvenom izvjestaju, “da su dogonski iscjeljitelji znatno vjestiji pri lijecenju izvjesnih mentalnih oboljenja, zatim oboljenja jetre i kostiju. Koristeci biljke koje sadrze steroide i ubrzavaju srascivanje kostiju, dogonskim samanima polazi za rukom da dva puta brze zalijece neku frakturu kosti od konvencionalne medicine!...”

Sve više povjerenja
U Bamaku, prijestolnici Malija, u Centru za tradicionalnu medicinu, vec su izdvojili desetinu efikasnih sastojaka protiv dijabetesa, astme, malarije, dizenterije, napada hepatitisa, ujeda otrovnih zmija i skorpiona. Ipak, oblast u kojoj dogonski samani najvise zadivljuju znanstvenike jeste - psihijatrija. Svjetski eksperti izvrsili su temeljito istrazivanje u cetiri industrijski razvijene zemlje i cetiri africke zemlje u razvoju: izmjeren je procenat disocijativnih psihickih akutnih formi (shizofrenija), zatim su biljezene kure koje su na njih primjenjivane i na kraju – provjereni rezultati. Identificirano je oko hiljadu bolesnika koji su nakon tri godine ponovo provjereni. Ustanovljeno je nesto sto je sve iznenadilo: vecina bolesnika u industrijaliziranim zemljama, koji su lijeceni zapadnjackom medicinom – postalo je neizlijecivo, dok su se bolesnici koji su lijeceni terapijama dogonskih samana svi ponovo ukljucili u – normalan drustveni zivot!
Amazon, Ande, Tibet, Kasmir, Afrika... Iz sopstvenih iskustava i dugogodisnjih novinarskuh istrazivanja mogao bih navesti jos mnoge krajeve, narode i plemena, ciji vidari u svojim dragocijenim tradicijama gaje vrijedna iskustva koja bi nesumnjivo pomogla svijetu. Zato i zvuci poucno savjet poznatog africkog lidera, poete i drzavnika Leopolda Sengore, koji je na jednom znanstvenom skupu rekao:
- Uzmite vase magnetofone i podite slusati vraceve, jer upravo kazuju posljednje legende!...

Značajna ulaganja
Tradicionalna, narodna medicina posljednjih godina dozivljava afirmaciju. Amerikanci svake godine potrose vise od 14 milijardi dolara na lijecenje terapijama koje sluzbena znanost jos nije priznala. sta vise, tamo je otvoren i National Institutes of Health posvecen takozvanim alternativnim lijecenjima. U Francuskoj svaki drugi gradanin barem se jednom koristio biotretmanom. U Italiji svaki cetvrti odrasli koristi ljekovito bilje, a svaki dvanaesti je bio kod kiroprakticara ili koristio usluge alternativaca. I u drugim europskim zemljama ljudi se sa sve vise povjerenja obracaju bioenergeticarima koji svojim prstima i "bozanskim zracenjem" pomazu da nestanu tegobe i da se organizam enrgetski uskladi!
- Bioenergija cilja na prevenciju, na ekologiju zdravlja - kaze dr. Gera, direktor Centra za prirodna lijecenja Italije, klinike za alternativna lijecenja u Rimu. - Bioenergetski tretmani nemaju popratno djelovanje, odredeni su prema svakom pojedinom pacijentu, jer se ni jedna terapija ne moze primjenjivati opcenito.
Istodobno, prof. dr. Luciana Simoni s Instituta nazionale di fisica nucleare u Rimu, predlaze znanstveni projekat koji bi okupio fizicare, biologe i lijecnike u izucavanju tradicionalnih medicina svijeta, s naglaskom na iscjeljivanje putem tajanstvenih energija koje daju konkretne rezultate i pomazu bolesnicima da s lakocom prebole i osvjeze umorni i oboljeli organizam.
Takav jedan projekat pomogao bi da se odrede dometi alternativnih metoda lijecenja i definitivno skinu sumnje s prirodne medicine, koja posljednjih godina ima sve vise pobornika i u nas i u svijetu.