Želeæi da sacuvamo bar dio tog vrijednog blaga, poziva sve citaoce koji poznaju nacine spravljanja zaboravljenih melema, cajeva, sirupa..., kao i nacine izlijecenja koji su korišteni u narodnoj medicini - da nam se jave. Ovoga puta objavljujemo priloge koje nam je poslao naš citalac S. Badnjevic iz Bihaca.

LJEKOVITO BILJE
Bilje se sakuplja za lijepog vremena, a nikako u vrijeme kiše. Sakupljac mora biti pažljiv da ne bi slucajno sa ljekovitim biljem pokupio i neko otrovno. Sakuplja se iskljucivo cisto i zdravo bilje. Ono se suši na promaji i u hladu gdje ne dopiru suncevi zraci. Pri sušenju bilje se mora redovito prevrtati. Kad se osuši, pažljivo ga slažemu u neku posudu od stakla ili u kutiju od kartona ili drveta (nikako od plastike!) i dobro zatvorimo. Posudu ili kutiju držati na suhom mjestu. Bilje povremeno pregledati i ostranjivati trule listove ili stabljike zato što su oni izgubili svu ljekovitost.
KOPRIVA
Koprivu ili žaru svi dobro poznajemo pa je nije potrebno detaljno opisivati. MeCutim, malo ko poznaje sva njena ljekovita svojstva. Evo, nekih koji se koriste u narodu:
· Ako se kopriva priprema kao špinat i koristi u svakodnevnoj ishrani, veoma ce brzo popraviti krvnu sliku svima koji su malokrvni;
· Oblozi od svježeg lišca koprive, istucanog sa malo soli, ublažavaju reumu u zglobovima;
· Ako se obloge sa iscjeCenim sokom iz svježeg lišca koprive stavljaju na oci, one vrlo efikasno lijece upalu ociju;
· Sok od koprive lijeci i mucavost ako se tri-cetiri puta svakog dana oboljelom na jezik ukapa 2 do 3 kapi;
· Kopriva se može koristiti i osušena a da pri tome ne gubi svoje ljekovite vrijednosti.
MASLACAK
Maslacak je jedna od prvih proljetnih biljaka, koja cvjeta do kasno u jesen. Raste po livadama, pašnjacima, parkovima i baštama kao jedna vrsta korova. No lišce maslacka se sakuplja prije cvjetanja.
· Sok od svježe iscjeCenog maslacka cisti krv, a preporucuje se osobama bolesnih jetri, bubrega, slezene, mokracnog mjehura, a dobar je lijek i za žuticu!
Bolesnici koji koriste maslacak trebaju znati da se on ne smije uzimati duže od šest sedmica, jer može da šteti probavnim organima!
KAMILICA
Kamilica je jedna od najljekovitijih biljaka što raste u nas. Ima 15-30 centimetara dugu stabljiku sa cvijetom veoma ugodnog mirisa, a cvjeta u junu/lipnja i julu/srpnju.
· Caj od 15 grama kamilice preliven šoljom vrele vode i ostavljen 10 minuta da odstoji, ublažava bolove od prehlade, smiruje živce, regulira stolicu i grije želudac!
PROTIV BUBULJICA
· Potrebno je osam dana zaredom pariti lice nad kljucalom vodom u kojoj se kuha kamilica ili preslica. Zatim, sljedecih 16 dana pariti lice svakih 3-4 dana.
Kolicina kamilice ili preslice koja se kuha: 3 dkg na 1,5 lit. vode.
Uz ovu terapiju valja piti sljedeci napitak: u 1 litar vode potopi se 25 gr. mladoga lišca oraha, zove, maslacka, metvice, koprive, vrška smreke i boba smreke. Zatim se doda 2 litra vina i sve se drži 12 sati, a onda se kuha 15 minuta. Potom se napitak zasladi medom. Pije se ujutro po jednu šoljicu.
PROTIV GLAVOBOLJE
Glavobolja se uspješno otklanja na sljedeci nacin:
· Istuci tri do cetiri glavice crvenog luka i tu smjesu pomiješaj sa uljem i soli. Zatim to kao oblog stavi na glavu i najduže za jedan sat nestace bolova kao da ih nikada nije ni bilo!
PROTIV VRTOGLAVICE
Protiv vrtoglavice u narodu je iskušan sljedeci lijek:
U jedan litar vode skuva se 200 grama jagoda. Pije se tri puta dnevno po jedna caša.

ZA NIZAK KRVNI PRITISAK

Cajevi
+ Crveni luk: 2 glavice luka zajedno s ljuskom i 6 kašika žutog šecera kuhati u 1 litri vrele vode 10-15 minuta. Piti hladan caj, više puta dnevno;
+ Maticnjak, listovi oraha, rusomaca, srcenjaca: sa 1/2 litre vrele vode preliti 2 kašike mješavine bilja. Piti po 1 šoljicu dnevno nakon glavnih obroka;
+ Maticnjak, rusomaca, hajducka trava, šipak, timijan, kadulja (žalfija): sa 1/2 litra vrele vode prelijte tek žlicicu mješavine bilja. Neka odstoji 1 sat pa procijedite i pijte 3 puta dnevno ½ sata prije obroka;
Koncentrati: glog: 3 puta dnevno po 15 kapi meCu obrocima.

JELA

+ Šumske jagode (mermelada ili pekmez);
+ grožðe: crno, jedite 1/2 sata prije jela;
+ kokošija juha (prilicno slana);
+ kopriva (kao špinat);
+ paradajz (u salati, dodajte 1 kašiku nasjeckanog peršina i ananasa).


ZA SLABO SRCE

Cajevi
+ Odoljen, glog, maticnjak, metvica (nana), ruta (sedel): 1 litrom vrele vode preliti 5 kašika mješavine bilja. Piti više puta dnevno;
+ Odoljen, metvica (nana), ruzmarin: piti 3 puta dnevno prije jela – bazga, kopriva, maticnjak: 1 litrom vrele vode preliti 4 kašike mješavine bilja. Piti svaki sat po 3 kašike 12 dana;
+ Crveni luk, bijeli luk, encijan, glog, hren, anason, rusa, maticnjak, metvica (nana), ruzmarin, hajducka trava, despik, kadulja (žalfija): 1 litrom vrele vode preliti 5 kašika mješavine barem polovice bilja. Piti tri puta nevno po 1 šoljicu.
+ Glog, metvica (nana), ruzmarin: piti po 12 kašika prije jela 6 dana, potom prekinuti 6 dana, pa ponovo nastaviti 6 dana;
+ Anason, majcina dušica, metvica (nana), hajducka trava: pite više puta dnevno;
Koristan savjet: Ujutro i uvecer ici u šetnju. Prije rucka popiti 1/2 caše crvenog vina.