Ako sumnjate da s vasim zdravljem nije sve u najboljem redu, ako osjecate nadolazece tegobe, ponekad je sasvim dovoljno i malo temeljitiji pogled u ogledalo da bi ste vidjeli sta se dogada u vasem organizmu. Strucnjaci kazu da je tacna ona narodna po kojoj je "lice ogledalo zdravlja" i da se vecina potencijalnih zdravstvenih problema, ocitava na ljudskom licu. Evo na koji nacin:

KOŽA
Ako je koza na licu blijeda to odaje anemiju i nedostatak zeljeza u organizmu. Da bi ste bili sigurni, provjerite koje vam je boje unutrasnjost donjeg kapka - kod anemicnih osoba je blijeda, umjesto uobicajene ruzicaste. Anemija je narocito problem kod zena jer se zalihe zeljeza, koje postoje u organizmu, trose za vrijeme menstruacije ili za vrijeme trudnoce. Do gubitka zeljeza moze doci i kod dugotrajnog krvarenja te zbog hemoroida, gastritisa ili cira.
Nas savjet: Anemiju mozete izbjeci ako u prehranu ukljucite dosta svjezeg, zelenog povrca, crvenog mesa, ribe i mahunarki. Uz obroke treba piti svjeze iscijedene vocne sokove, jer vitamin C pospjesuje apsorpciju zeljeza.

Suha koza koja se ljusti moze biti znak nedostatka esencijalnih masnih kiselina koje obavezno moraju biti ukljucene u prehranu, jer ih organizam ne moze sam proizvesti. Njihova je glavna uloga u prenosenju masnoca kroz tijelo i u izgradnji takozvanih prostagladina koji su odgovorni za pravilno funkcioniranje tijela, a bitne su i za zdravu kozu i stanicne membrane.
Nas savjet: Potrebno je povecati unos esencijalnih masnih kiselina ukljucujuci u prehranu vise nezasicenih biljnih ulja, oraha i masnijih riba kao sto su - tunjevinu i srdele.

Madeze koje imate na licu treba redovno kontrolirati. Bilo kakva promjena u velicini, boji ili pojava svraba mogu biti simptomi raka koze.
Nas savjet: Cim primijetite bilo kakve promjene, potrebno je da se odmah obratite svom lijecniku.

USNE
Suhe, ispucale usne, mogu znaciti da vam nedostaje vitamin B2, da imate upalu sluznice ili da ste alergicni na ruz za usne.
Nas savjet: U prehranu ukljucite namirnice bogate B2 vitaminom: cjeloviti kruh, sir i zitne pahuljice, a pri kupovini ruza obratite paznju na moguce reakcije.

Usne s plavim obrubom pokazuju da ne dobijate dovoljno kisika u krvi, to jest da vam srce ne pumpa bas najbolje. Medu uzroke mogu se ukljuciti i problemi sa srcem ili bolesti pluca.
Nas savjet: Obavezno se morate javiti svom ljekaru!

NOS
Dematitis na nosu obicno znaci nedostatak cinka u organizmu.
Nas savjet: Pomoci ce crveno meso, hrane iz morskih dubina i zitarica.

OČI
Crvenilo ociju najcesce je bezopasno. Ipak, ako primijetite da su bjeonjace redovno crvene, to moze biti povezeno uz poviseni krvni pritisak ili dijabetes. Moze biti i posljedica virusne infekcije ili alergijskog konjunktivitisa.
Nas savjet: Obavezno se konsultujte sa svojim ljekarom.

Bijeli prsten oko sarenica moze biti znak povecanog kolesterola ili srcanih tegoba. Osim toga, na rubovima kapaka ili na kozi oko ociju mogu se pojaviti male, bijele tackice koje su, zapravo, naslage kolesterola!
Nas savjet: Provjerite koliki vam je kolesterol u krvi. U slucaju da je pervisok, morate na dijetu uz odgovarajuce lijekove, a kao prevenciju jedite dosta bijelog luka (cesnjaka), jer on sprjecava zakrecenje arterija i smanjuje kolesterol.

Suho, iritirano oko je nerijetka pojava kod zena nakon menopauze. Uzrok je u poremecenoj ravnotezi vode u organizmu zbog hormonalnih promjena.
Nas savjet: Za prvu priliku mozete uzeti kapi za vlazenje ociju, no, svakako posjetite lijecnika da bi iskljucio probleme sa stitnjacom.

OBRVE
Obrve koje postaju sve tanje odaju nedovoljno aktivnu stitnjacu ili su posljedica stresa, teze bolesti, u trudnoci i drugim vecim promjenama u zivotu. Ovo se obicno desava oko tri mjeseca nakon dogadaja koji je sve to prouzrokovao.
Nas savjet: Ako imate simptome koji ukazuju na probleme sa stitnjacom, obavezno se konsultirajte s lijecnikom.

UŠI
Tvrdi cvorici na vanjskim rubovima uha mogu signalizirati kostobolju ili biti znak povecane kolicine mokracne kiseline u stanicnom tkivu.
Nas savjet: Izbjegavajte alkohol i hranu s visokim sadrzajem purina (iznutrice, piletinu i mahunarke) koja pospjesuje stvaranje mokracne kiseline, a lijecnik vam moze prepisati lijekove koji ce smiriti upalne procese.

JEZIK
Crven i bolan jezik moze biti pokazatelj megaloblasticne anemije, uzrokovane nedostatkom vitamina B12 ili folne kiseline, a isto tako i upale grla ili anemije uzrokovane nedostatkom zeljeza.
Nas savjet: U ishranu obavezno ukljucite zeleno povrce koje je bogato folnom kiselinom, kruh i zitarice!