Mozda najstariji medicinski sistem na svijetu, ayurveda posmatra covjekovu prirodu kao dio veceg, inteligentnijeg sistema koji upravlja svime sto nas okruzuje. Ovaj stil zivota sastoji se od odredenog nacina prehrane, redovnog umjerenog tjelesnog vjezbanja, svakodnevne meditacije i opustanja, a sve to prilagodeno odredenom ayurvedskom tipu, godisnjem dobu i podneblju. Zbog toga nije ni cudo, sto su ayurvede naprecac osvojile svijet. Uostalom, zavirimo u dnevnik jednog menadzera: "Lezao sam na ledima, preko mog cela je blago tekao mlaz ulja. Osjecao sam kako se moj duh smiruje, a moje tijelo opusta. Zaboravio sam sve oko sebe. U meni je vladala harmonija kakvu nikada prije nisam dozivio..."
Dalje pise: "Prije sam patio od jakih bolova u krstima, nesanice, imao povecan pritisak i holesterin, aritmiju srca i konstantan osjecaj sagorjelosti. Nakon postupka (lijecenja) su moje srcane neuroze gotovo prestale, a problemi sa ledima potpuno nestali! Krvni pritisak je sa 150/100 spao na 130/85, a holesterin sa 251 na 220. Osjecao sam ponovno svoju staru zelju za velikim djelima i novu, izrazenu vitalnost..."
Sedam dana je od ovog muscarca napravilo potpuno novog covjeka. Ponovno fit za stres u poslu. Ponovno spreman uzivati u zivotu. Prvo je sa svojom suprugom otisao na jezero, provodeci sedmicu u ljubavi, surfanju i nakon mnogo godina u plesu. sta ga je tako promijenilo?
Bio je na jednoj ayurveda-klinici, gdje je sedmicu dana trentiran metodom lijecenja, koju su u Indiji otkrili mudri lijecnici jos prije 6000 godina!
Ayurveda - najstariji oblik ljudske medicinske znanosti - aktuelnija je sada no ikada. Tijelo (organizam) se ponovno smatra jednom cjelinom i tako se i tretira, bez obzira sto je samo jedan dio bolestan. Ayurveda je nauka o ravnotezi izmedu tijela, duse, duha i okoline.

Životni tipovi
Samo covjek koji je u sebi "usaglasen", kod kojeg su tijelo, dusa, duh i okolina u harmoniji, jeste zdrav i zadovoljan, uspjesan na poslu, srecan u ljubavi i suzivotu sa drugima. Zato su mudri lijecnici Indije razvili program, koji se oslanja na cetiri stuba:

Tjelesne i vjezbe disanja, koje jacaju tijelo i duhu donose mir;
Ayurveda dijeta: ishrana zasnovana na fitnisu i savladavanju stresa;
Uklanjanje drozge, koje tijelo oslobada otrova i
Meditacija, koja pospjesuje duhovnu svijest i oslobada kreativni potencijal.

Izvod iz dnevnika menadzera nakon ayurveda meditacije: "Postepeno je u mene usla duboka tisina. Sve granice, prostor, vrijeme, su se potpuno izgubile, istopile. Nije postojao niti jedan trag razmisljanja ili sjecanja. Moji osjecaji za tijelo i prostor su nestali. Bio sam u stanju potpune svijesti (budnosti). Ispunio me mir. Osjecao sam se savrseno..."
Ovaj covjek je vec postigao prvi cilj ayurvede: svijest (budnost), mir, blazenstvo. Ayurveda uci: ljudsko tijelo (organizam) je dinamican proces. Nalazi se u tekucoj ravnotezi i stalnim promjenjivim djelovanjima sa okolinom. Ovaj proces podlijeze stepenu upravljanja i reda koji se u ucenju ayurvede oznacava pojmom svijesti.
To znaci da se tijelo stalno nanovo izgraduje i to po uzorku koji nastaje putem nasih misli, osjecaja i zelja. Radi toga se svaka tjelesna promjena prvo desava u svijesti. Dakle, i lijecenje treba uslijediti prvo u svijesti!
Svako moze ostvariti ovaj cilj. Ukoliko do tamo prepozna put do samog sebe: sve tjelesne i dusevno-duhovne funkcije po ucenju ayurveda
upravljane su temeljnom snagom tzv. “doshom”. Ayurveda dijeli covjeka na tri unutrasnje snage:
"Vata" - princip kretanja;
"Pitta" - princip razmjene tvari;
"Kapha" - princip spajanja.

Poput jednostavne peći
Ucenje tipova igra odlucujucu ulogu u ayurvedi. Ono regulise sva djejstva u tijelu, duhu i materiji. Nase je tijelo usporedivo sa jednom peci: njoj treba drvo (snaga = kapha), zatim kisik (zrak = vata) i vatra (energija = pitta), ali sve u odgovarajucem odnosu. Da bi duh i tijelo radili bez skripanja (zastoja), ove tri snage moraju biti izjednacene. To znaci; covjek mora da zna koja od njegovih snaga je najjaca. Tako moze ishranom i ponasanjem izjednaciti svoje slabosti (slaba mjesta).
Ne nalaze li se unutrasnje snage u medusobnoj ravnotezi, dolazi do smetnji u organizmu, covjek postaje bolestan!
VATA je indijski pojam za prostor i zrak. Za hladno, brzo, oporo, pokretljivo, lagano, ali i za senzibilno. Vata upravlja svim procesima kretanja u organizmu, regulise misice, unutrasnje organe, krvotok, disanje i duhovnu aktivnost.
"Vata-tip" ima krhku tjelesnu gradu, cesto manjak tezine. Kipucu sposobnost odusevljavanja, bogatstvo idejama, sposobnost brzog prometanja zadataka. Sklonost ka suhoj kozi, odbojnost spram hladnom vremenu i vjetru. Imaju lagan i nepravilan san, cesto pate od zatvora i problema varenja. Njima ayurveda savjetuje:
Priustite svom tijelu vise mira (odmora). Idite uvijek prije 22 sata u krevet. Radite cesto vjezbe za opustanje. Odmarajte preko podne jedan sat, jedite redovno, pijte caj od dumbira. Nikada kafu, crni caj ili alkohol. Idite dva puta sedmicno u solarij. Rezultat: bolji san, ljepsa koza, uvecana energija, takoder i u ljubavi.
PITTA znaci zemlja i voda, kao i osobine toplo, tecno, ljuto i kiselo. Pitta je odgovorna za probavu i razmjenu materija, posebno za jetru i slezenu, kozu i oci. Upravlja energijom i osjecajima.
"Pita-tipovi" imaju srednje tesku, gipku tjelesnu gradu. Preciznu i cilju upravljenu radnu metodu. Nesklonost ka vrucini. Sklonost ka nestrpljenju i provalama ljutnje. Dobar talenat za govor, jaku glad, dobru probavu, ali i probleme sa desnima (neprijatan miris iz usta) i koznim necistocama. Njima avuarveda savjetuje:
Jesti male porcije, samo voce i povrce iz bioloski kontrolisanog uzgoja. Filtriranje vode, upraznjavanje sporta ili hobija na svjezem zraku. Dobrovoljno davati krv da bi se krvni pritisak smanjio prirodnim putem. Cesto piti mineralnu vodu bez sode. Rezultat: unutrasnja ravnoteza, pristupacnije i kontrolisanije ponasanje, vise simpatije i priznanja.
KAPHA znaci zemlja i voda. Pripisuju joj se osobine: tesko, sporo, meko. Kapha je stabilizator organizma. Kao i snaga koja pokrece nasu volju i pamcenje.
"Kapha-tipovi" imaju jaku i tesku tjelesnu gradu. Sporo i temeljito rade. Dobar, dubok san, sporo poimanje, dobro dugotrajno pamcenje. Uravnotezen, ponekad previse miran i discipliniran. Masnu kozu. Njima ayurveda savjetuje:
Redovno bavljenje sportskim aktivnostima da bi se izbjegla tromost, bezvoljnost i prekomjerna tezina. Ne odmarati nakon rucka, nego pet minuta valjano hodati. Probavu stimulisati ljutim zacinima (biber, zuti zacin, cimet). Piti cesto vrucu vodu koja je vrila 10-20 minuta (da bi se unistile stetne tvari). sto cesce pariti lice.
Rezultat: glatka, mlada koza, dinamicniji nastup, brzo poimanje, ozivljavanje osjecaja, vise radosti u ljubavi.

Odabrati novi put
Izuzetno vazan faktor pri promjeni nacina zivljenja za ayurvedu je ishrana. Hrana u ovom ucenju vazi kao lijek. Mora se na slicno pazljiv nacin izabrati, sastaviti i dozirati. Postoje tacne upute za navedena tri zivotna tipa: ko sta treba da jede i pije da bi se izbjegle bolesti i vitalnost optimalno povecala.
Pravilno ophodenje sa emocijama igra vaznu ulogu u ayurvedi:
Vata-tipovi naginju nervozi, strahu i pretjeranoj brizi;
Pitta-ljudi su skloni naglosti, cak razjarenosti;
Kapha-tipovi postaju brzo ljubomorni i previse posjednicki. Ko ima takve emocije u ayurveda ucenju vazi za "pomracenog", jer ne moze da upravlja vlastitim osjecajima.

Začini razbijaju toksine
Ayurveda uci da je povremeno gladovanja revitalizirajuce za ljudski organizam. Tokom gladovanja mogu se koristiti neke odredene biljke kao sto su dumbir, crni papar, mljevena paprika i curry. One, naime imaju ljekovitu vrijednost zbog svojih ljutih mirodijskih osobina koje neutraliziraju toksine u organizmu. Ako se ove biljki uzimaju u obliku cajeva pomoci ce razbuktavanju agnija (probavne vatre) koje ce sagorjeti toksine (otrovi).
Za vrijeme posta treba pratiti fizicku snagu i izdrzljivosi i ako se znacajno smanje gladovanje treba odmah prekinuti. Gladovanje se narocito preporucuje kod groznice, prehlade, konstipacije ili artriticne boli.
Prema ayurvedskom lijecenju za normalno zdrave osobe gladovanje uz toplu vodu (1 do 2,5 litre dnevno) preporucuje se najmanje jedan dan u sedam dana. Takvom navikom omogucujemo odmor probavnom sustavu. Slabe ili veoma bolesne osobe koje ne mogu podnijeti potpun post mogu napraviti “polupost” nakon rucka do sljedeceg jutra, tako mogu gladovati cetiri puta mjesecno. Ili, mogu uzimati limunov sok, mlijeko i voce ili juhu od svjezeg lisnatog povrca. Za razliku od svih ostalih, djeca, trudne zene i majke koje doje ne smiju gladovati.